TÉMA

Ayahuasca

Ayahuasca činí mozek neuspořádanějším a informačně bohatším, ukázal výzkum

Když droga ayahuasca začne působit v mozku, způsobí v něm větší neuspořádanost a více propojí jeho oddělené části. Podle nového výzkumu to vysvětluje, proč lidé pod jejím vlivem prožívají tak silné emoce a mají tak intenzivní vidiny.
27. 3. 2023|

Zeman udělil milost trojici, která obchodovala s nápojem ayahuasca

Prezident Miloš Zeman oficiálně udělil milosti třem odsouzeným za nelegální obchody s psychotropním nápojem ayahuasca. Omilostnění už prezident avizoval dříve, nyní to potvrdil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. V případu dostali polští manželé Jaroslaw a Karolina Kordysovi osmileté tresty vězení a s podmínkou od soudu odešel Petr Kanawka, který se podílel na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 16:21|

Trest za obchody s nápojem šamanů byl nepřiměřený, míní Válková. Podle Michálka je nutná revize trestní politiky

Milost pro polský manželský pár, který byl v Česku odsouzený za nelegální obchody s psychotropním nápojem, je podle bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) namístě. Jaroslaw a Karolína Kordysovi dostali oba dva osmileté tresty. Podle šéfa poslanců Pirátů Jakuba Michálka je nutné se podívat na trestní politiku státu a upravit ji, zvláště u trestných činů s nízkou společenskou škodlivostí. O udělování milostí a trestní problematice v Česku debatovali politici v Událostech, komentářích.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 10:43|

Soud uložil manželům z Polska osmiletý trest za obchody s nápojem peruánských šamanů

Za nelegální obchody s psychotropním nápojem připraveným podle starého receptu peruánských šamanů uožil olomoucký vrchní soud polskému manželskému páru Jaroslawovi a Karolíně Kordysovým osm let vězení. Výrazně tak zvýšil trest obžalované, kterou původně ostravský krajský soud poslal do vězení na 5,5 roku. Jejímu muži naopak trest o půl roku snížil. Třetímu obžalovanému Petru Kanawkovi, který se podílel na dovozu nápoje, potvrdil podmíněný trest. Všechny navíc soud z Česka vyhostil.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 14:07|

Nápoj peruánských šamanů ayahuasca. Ostravský soud poslal za obchod s drogou do vězení dva Poláky

Za nelegální obchody s psychotropním nápojem připraveným podle starého receptu peruánských šamanů udělil Krajský soud v Ostravě polskému manželskému páru nepravomocně tresty 5,5 a 8,5 roku vězení. Podmínku dostal třetí obžalovaný, který se na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián podílel. Soud všechny vyhostil ze země a zabavil jim domek na Novojičínsku. Odsouzení od svých klientů inkasovali přes deset milionů korun. Nápoj ayahuasca je v Česku na seznamu drog.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 13:50|