TÉMA

Prohlídka

Procházky s virtuální realitou nebo kolo s průvodcem. Praha startuje hlavní turistickou sezonu

O velikonočních svátcích začíná v metropoli hlavní turistická sezona. Návštěvníky letos čekají novinky v podobě vycházek s virtuální realitou, nordic walkingu nebo jízdy na kole s průvodcem. Po několikaměsíční pauze mohou lidé navštívit také Novomlýnskou vodárenskou věž nebo využít delší otevírací doby v některých památkách. Podle Prague City Tourism přijede do metropole na Velikonoce až přes 200 tisíc návštěvníků. Vstupné na památky až na výjimky dražší nebude.
29. 3. 2024|

Ve sněmovně vzniká interaktivní centrum pro návštěvníky, zájemce pustí i za řečnický pult

Ve sněmovně vzniká návštěvnické centrum, které má veřejnosti interaktivní formou představit historii dolní komory i současnou práci zákonodárců. Parlamentárium, které už řadu let funguje například v Bruselu, se má otevřít na podzim.
1. 8. 2023|

Lázeňské pobyty jako odměna za prevenci. Ministr Válek plánuje zavést příspěvky

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce, aby lidé, kteří se starají o své zdraví, měli nárok na příspěvky na lázeňské pobyty. Týkat by se to mělo těch, kteří pravidelně chodí na preventivní prohlídky, vyšetření mamografem a další screeningové testy.
13. 6. 2023|

Začal soud s osmi dozorci valdické věznice. Někteří měli napadat vězně, všichni vinu odmítají

Okresní soud v Jičíně začal projednávat případ osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Ve dvou případech podle obžaloby fyzicky napadli v celách vězně nebo tomuto napadání přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří z nich u Vězeňské služby ČR už nepracují. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dříve uvedla, že u nikoho z osmi obžalovaných nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby. Soudní líčení je naplánované i na další dny.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 13:20|

FBI prohledávala Bidenův dům kvůli utajovaným dokumentům. Národní archiv nařídil exprezidentům všechny tajné listiny vrátit

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) provedl prohlídku v prázdninovém domě prezidenta Joea Bidena, nenašel tam ale žádné další dokumenty označené jako tajné. Potvrdil to advokát hlavy státu Bob Bauer. Podle deníku The New York Times souvisí prohlídka s dřívějším nálezem utajovaných dokumentů v Bidenově bývalé kanceláři a jeho domě. Skandál s tajnými materiály se vedle Bidena týká i jeho předchůdce Donalda Trumpa a nově taky bývalého viceprezidenta Mikea Pence. Americký Národní archiv proto požádal bývalé hlavy státu a viceprezidenty, aby se podívali, zda listiny z dob jejich úřadování neobsahují tajné dokumenty, a případně je odevzdali.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 20:02|

Petr Hladík by se měl stát ministrem v prvním lednovém týdnu, míní Jurečka

Kandidát lidovců na ministra životního prostředí a exnáměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) by měl být jmenován nejpozději v prvním lednovém týdnu, řekl šéf lidovců a vicepremiér Marian Jurečka. Uvedl, že policie a státní zástupce ani po více než sedmi týdnech od propuknutí kauzy kolem privatizace bytů v Brně nerozšířili obvinění. Proto nevidí ke změně nominace důvod.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 22:39|

30 let zpět: Autosalon Praha '91 zahájen

Na pražském Výstavišti byl před třiceti lety zahájen Autosalon Praha '91. Završil tím od května probíhající Všeobecnou československou výstavu. Po více než čtyřech dekádách se tak do Československa vrátila mezinárodní výstava nových modelů aut našich a světových značek. Podívejte se, jakou nečekanou novinku tehdy představila kopřivnická Tatra.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 10. 2021|

Podzemí kláštera v Teplé představilo návštěvníkům barokní štolový systém

Možnost nahlédnout do historického podzemí klášterního kostela Zvěstování Páně měli o víkendu návštěvníci kláštera premonstrátů v obci Teplá. Speciální prohlídka, kterou uspořádala Hroznatova akademie, zavedla zájemce i za hranice běžné prohlídkové trasy do obtížně přístupných míst barokního štolového systému. Štoly dříve sloužily k odvětrávání a k odvedení povrchové i podzemní vody. Prohlídka se konala pod dohledem speleologa.
5. 10. 2021|

Brno připravilo komentované prohlídky památek pro běžce. Inspiraci našlo v zahraničí

Běžnou nabídku prohlídek, které pořádá turistické a informační centrum Brno doplní v létě série s netradičními náměty: Dvě běžecké komentované trasy s názvem „Zaběhni si brněnské památky“ a pět vyhlídkových okruhů turistického mikrobusu.
15. 6. 2021|