TÉMA

Funkce

Moravskoslezským hejtmanem se stal Bělica. Nahradil nepravomocně odsouzeného Krkošku

Zastupitelé Moravskoslezského kraje zvolili primátora Havířova Josefa Bělicu (ANO) novým hejtmanem. Ve funkci nahradil nepravomocně odsouzeného Jana Krkošku (zvolen za ANO), který kraj vedl od loňského června. Bělicu ve veřejné volbě podpořilo 36 zastupitelů, proti jich bylo 16 a hlasování se zdrželi čtyři. Kraj má v tomto volebním období třetího hejtmana, krajské volby se konají na podzim. Bělica bude ve středu od 18:28 hostem Interview ČT24.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 20:22|

Vobořil zvažuje, že skončí jako protidrogový koordinátor

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil zvažuje, že ve funkci skončí. Odejít by chtěl ještě letos. Hovoří o únavě i nespokojenosti s fungováním státní správy. Skončí-li, bude to zhruba po dvou letech, protidrogovým koordinátorem se stal v únoru 2022. Tehdy se ovšem do funkce vrátil – koordinátorem byl Vobořil již v minulém desetiletí.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 20:11|

Prahu povedou poslanec, starostka městské části a europoslanec. Funkce si nechají, věří, že vše stihnou

Před koncem pracovního týdne dostane Praha – bezmála pět měsíců od voleb – novou městskou radu v čele se staronovým primátorem. Po necelých deseti letech se do čela metropole vrátí Bohuslav Svoboda (ODS). Pro něj, ale i pro další čtyři členy nové rady nebudou funkce ve vedení města jedinými politickými funkcemi, i když dva avizovali, že se těch dalších vzdají. Stále ale budou mít tři lidé z nejužšího vedení města – kromě primátora i jeho budoucí náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09) a náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) – zároveň napilno i jinde. O dalším politickém angažmá budoucích pražských radních natáčel pro 168 hodin David Sebíň.
13. 2. 2023|

30 let zpět: Václav Havel abdikoval na prezidentský úřad

Prezident Václav Havel před 30 lety všechny překvapil svým televizním projevem. Dva týdny poté, co jej poslanci nezvolili prezidentem na další funkční období, oznámil, že na úřad prezidenta republiky abdikuje. Mandát mu přitom měl vypršet až za tři měsíce. Svůj projev navíc pronesl v den, kdy Slovenská národní rada přijala dokument o svrchovanosti Slovenska.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 7. 2022|

30 let zpět: Vznik Společenství nezávislých států

21. prosince 1991 představitelé jedenácti republik Sovětského svazu podepsali dohodu o vzniku Společenství nezávislých států. Tím SSSR oficiálně přestal existovat. Nové uskupení navazovalo na Sovětský svaz, ale na základě dobrovolného členství jednotlivých států. Účastníci summitu rovněž zrušili funkci prezidenta SSSR, čímž jeho lídra Michaila Gorbačova definitivně zbavili moci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 12. 2021|

Koalice jednají o programu, na klouzavém mandátu se zatím neshodují

Nově vznikající vládní koalici rozděluje ve vyjednávání klouzavý mandát. Tedy princip, podle kterého by členové kabinetu neměli hromadit funkce a poslanecký mandát by měli předat náhradníkům. Zatímco Piráti a STAN ho chtějí prosadit do programového prohlášení, uskupení SPOLU v něm naopak podle kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) nevidí smysl.
30. 10. 2021|

Mám obavu, zda okolí prezidenta nechrání spíše samo sebe, uvedl Rakušan

Česko míří k bezprecedentnímu rozhodnutí. Parlament v listopadu možná určí, zda převést pravomoci prezidenta republiky. Předseda STAN Vít Rakušan v Interview ČT24 uvedl, že kancléř Vratislav Mynář není tím, kdo by prezidenta chránil, a že hrozí reálné nebezpečí, že by jednal za prezidenta. V pořadu Rakušan mluvil i o vyjednávání o budoucí vládě nebo Tomiu Okamurovi.
19. 10. 2021|

30 let zpět: Založení České lékařské komory

Po více než čtyřiceti letech totality se čeští lékaři opět mohli začít profesně sdružovat; na ustavujícím sjezdu v říjnu 1991 v Seči u Chrudimi založili Českou lékařskou komoru. Do jejího vedení sjezd zvolil Miloše Štejfu. S odstupem tří dekád je na reportáži zajímavé i to, že v ní vystupuje i dosud aktivní člen občanské demokracie Bohuslav Svoboda.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 10. 2021|

Hejtman Holiš se vzdal postu starosty. Rožnov pod Radhoštěm bude řídit Jiří Pavlica

Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku vede nově menšinová koalice hnutí ANO a sdružení Zdravý Rožnov. Starosta Radim Holiš (ANO), který je také hejtmanem Zlínského kraje, v úterý rezignoval, tento krok již dříve avizoval. Nahradil ho Jiří Pavlica, zastupitel města za hnutí ANO. Z koalice odešlo sdružení Nezávislí Rožnováci. Změny ve vedení města v úterý schválili zastupitelé, pro nového starostu bylo 11 z 20 přítomných zastupitelů.
15. 9. 2021|

Policie se zabývá odměnami ústeckého hejtmana, uvedl server Hlídací pes

Případem údajně neoprávněně vyplacených odměn pro ústeckého hejtmana Jana Schillera (ANO) a poslance a hlavního manažera hnutí ANO Jana Richtera se zabývá policie, uvedl v úterý server Hlídací pes. Policie už podle serveru zahájila výslechy a vyžádala si dokumenty z krajského úřadu. Oba politici v loňském roce pobírali krajské platy v plné výši, ačkoli jako poslanci měli nárok jen na 40 procent platu. Oba již peníze vrátili, u Richtera se jednalo zhruba o sedm set tisíc korun. Mluvčí kraje Martin Volf označil neoprávněné vyplacení stovek tisíc korun za „nedopatření“.
14. 9. 2021|

30 let zpět: Odvolání náčelníka generálního štábu Československé armády

Prezident republiky Václav Havel odvolal z funkce náčelníka generálního štábu Československé armády generála Antona Slimáka. Jeho nástupcem se stal generálmajor Karel Pézl. Důvodem změny ve funkci byl nový pohled na věc, nikoli nedůvěra vůči generálu Slimákovi. Změny ve funkcích se tak od této chvíle měly stát obvyklým jevem s důrazem na politickou složku výběru.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
29. 4. 2021|