TÉMA

Stavební výroba

Stavebnictví v Česku se vrátilo k poklesu, propad hlásí i průmysl

Stavební výroba v Česku v červenci meziročně klesla o 2,1 procenta, po červnovém revidovaném růstu o 0,9 procenta se tak vrátila k poklesu. Nižší byla produkce v pozemním stavitelství, což jsou stavby budov, i v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s červnem byla stavební výroba nižší o 3,8 procenta. ČSÚ také uveřejnil, že klesla průmyslová výroba a v záporné bilanci se v červenci ocitl zahraniční obchod.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:45|

Stavebnictví v Česku v červnu po několikaměsíčním poklesu stouplo o procento

Stavební výroba v České republice v červnu v meziročním srovnání po čtyřech měsících poklesu stoupla. Vzrostla o jedno procento, přičemž nárůst zaznamenalo pozemní i inženýrské stavitelství. Meziměsíčně byla stavební produkce vyšší o 2,5 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí informoval také o tom, že růst průmyslové výroby v Česku v červnu zpomalil. Český zahraniční obchod mezitím skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy korun.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 19:45|

Průmyslová výroba v květnu meziročně mírně zrychlila růst, stavebnictví naopak kleslo

Průmyslová výroba v Česku v květnu mírně zrychlila meziroční růst na 1,4 procenta z dubnových 1,2 procenta. Stejně jako v dubnu stoupla výroba aut a klesla produkce ve většině ostatních průmyslových odvětví. Opět ubylo zakázek v průmyslu, jejich hodnota meziročně klesla o 4,4 procenta. Vyplývá to z informací, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se průmyslová produkce zvýšila o 1,6 procenta. Stavební výroba naopak v květnu meziročně klesla o 2,7 procenta, meziměsíčně ale o procento vzrostla.
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 20:37|

Stavební výroba se v říjnu vrátila k růstu. Výsledky průmyslu jsou pro analytiky zklamáním

Stavební výroba v Česku se v říjnu vrátila k růstu, meziročně reálně vzrostla o jedno procento a meziměsíčně byla vyšší o 1,8 procenta. V září stavební produkce zaznamenala po revizi meziroční pokles 2,9 procenta. V říjnu se dařilo především pozemnímu stavitelství, meziročně stouplo o 1,2 procenta. Průmyslová výroba v říjnu meziročně stoupla o 3,1 procenta, růst však zpomalil ze zářijových 8,3 procenta. Vliv na výsledky měla výroba aut, která stála také za meziměsíčním poklesem produkce o 3,7 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 18,1 procenta, oznámil Český statistický úřad.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 12:13|

Ceny bytů podle developera srazí rychlá výstavba. V Česku jich jsou už dnes tisíce prázdných, upozornila reportérka

V Česku se musí více stavět a povolat, myslí si předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský. Podle něj díky rychlejší výstavbě půjdou ceny nemovitostí na trhu dolů. S tím nesouhlasí reportérka Deníku Referendum Gaby Khazalová, která získala i Evropskou novinářskou cenu za projekt Města v pronájmu. Ptá se, proč stavět další byty, když jen v Praze jich je zhruba devadesát tisíc neobydlených. O bytové politice v Česku debatovali přední český developer a reportérka v Událostech, komentářích.
9. 8. 2022|

Loni rostly průmysl i stavebnictví, na hodnoty z doby před covidem se ale ještě nevrátily

Český průmysl loni meziročně rostl. Na rozdíl od prvního pandemického roku 2020, kdy poklesl o sedm procent, posílil v tom druhém o 6,4 procenta, uvedl Český statistický úřad. Loňský výsledek ovšem znamená, že ještě nedosáhl předcovidové úrovně. Příčinou byly hlavně problémy automobilového průmyslu. Oproti roku 2020 rostlo loni i stavebnictví, a to o 1,4 procenta, ve schodku naopak skončil zahraniční obchod.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 20:43|

Česká ekonomika ve třetím kvartálu meziročně stoupla o 3,3 procenta

Česká ekonomika loni ve třetím čtvrtletí podle zpřesněného údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stoupla o 3,3 procenta. Ve srovnání s předchozím kvartálem hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 1,6 procenta. Předchozí odhad z konce listopadu uváděl meziroční nárůst HDP o 3,1 procenta a mezičtvrtletní růst o 1,5 procenta. Stavební výroba pak v listopadu zpomalila, průmysl naopak rostl.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 18:16|

Průmysl a stavební výroba v červenci zpomalily růst, zahraniční obchod je ve schodku

Průmysl v červenci zpomalil meziroční růst na sedm procent z červnových 11,1 procenta, stavební výroba ve stejném období zpomalila meziroční růst na 0,5 procenta a zahraniční obchod Česka vykázal v červenci schodek 7,2 miliardy korun. V meziročním srovnání tak byl jeho výsledek o 21,3 miliardy horší. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 11:28|

Průmysl v Česku loni klesl o osm procent, nejvíce od roku 2009

Průmyslová výroba v Česku v loňském roce poznamenaném pandemií koronaviru meziročně klesla o osm procent. Je to nejvyšší propad od krize v roce 2009, kdy se průmysl snížil o 13,6 procenta. Výrazně se loni propadla i produkce aut a meziročně klesla o 7,7 procenta také stavební výroba. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V závěru roku ale průmysl rostl, v prosinci produkce meziročně stoupla o půl procenta. Podle analytiků právě on ekonomiku loni uchránil před ještě hlubším propadem.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 14:18|