TÉMA

Alternativní tresty

Místo elektronických náramků dohlíží na dodržování domácího vězení úředníci

Probační a mediační služba přestala používat elektronické náramky pro hlídání obviněných a odsouzených, kteří mají být v domácím vězení, jsou podmíněně propuštěni na svobodu nebo by jinak byli ve vazbě. Úřad vypověděl smlouvu s dodavateli. V důsledku toho skončil nepřetržitý dohled a úředníci kontrolují domácí vězně jen namátkově. Soudcovská unie vyzvala, aby ministerstvo spravedlnosti využilo situace k zásadní změně a dohled nad domácími vězni předalo Vězeňské službě nebo přímo soudům.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:07|

Probační úředníci budou moci měnit podmínky alternativních trestů i zrušit dohled. Má to motivovat odsouzené

Probační úředníci budou moci nově sami rozhodovat o změnách v alternativních trestech odsouzených. Dosud to mohl učinit jen soud. Změnu umožní novela trestního řádu, která bude účinná od počátku příštího roku. Má zrychlit nástup k trestu a také posílit motivaci k jeho plnění.
3. 7. 2021|

ČSSD ukončila sjezd, Hamáček věří, že sociální demokraté jdou do voleb s tím „nejlepším“

Vládní ČSSD uspořádala dvoudenní on-line sjezd strany. Po páteční volbě vedení, ve které k sobě dostal z velké části nový tým předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček, vyhradili sociální demokraté sobotu programové diskusi. Mluvilo se o důchodové reformě, privatizaci zdravotnictví či podpoře nájemního bydlení. Hamáček vyjádřil přesvědčení, že ČSSD má nejlepší program, lidi i řešení a podaří se jí po podzimních volbách setrvat ve sněmovně.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 17:04|

Podle sněmovny má být komerční šíření nacistických symbolů trestné. Poslanci řešili i vydírání těhotných žen

Komerční šíření materiálu k propagaci národního socialismu a dalších podobných hnutí bude zřejmě trestné. Poslaneckou úpravu ve středu schválila sněmovna ve vládní novele trestního řádu a zákoníku, která se týká alternativních trestů. Zavedena by měla být také stálá zbraňová amnestie nebo terapeutické programy pro rizikové řidiče. Vládní předloha se týká i změn procesů souvisejících s alternativními tresty, s řadou sněmovních doplňků ji nyní dostanou k posouzení senátoři.
20. 1. 2021|

Obžalovaní z vážných trestných činů se mohou dohodnout na trestu, cílem je urychlit řízení

Přiznat se, zkrátit si délku procesu a dostat méně let ve vězení, takovou možnost mají od října nově obžalovaní z těžkých zločinů. Se státním zástupcem se mohou dohodnout na výši trestu. A pokud souhlasí i soud, proces definitivně končí. Dohoda o vině a trestu se od změny zákona používá desetkrát častěji. Do budoucna by tento systém mohl pomoci pro zrychlení celého soudního řízení.
17. 1. 2021|