TÉMA

Hračky

Lidé otevřou své garáže pro prodej věcí kolemjdoucím. Do akce se zapojuje stále více obcí

Seznámení s novými i starými sousedy a možnost nakoupit dávno zapomenuté poklady. Garážové výprodeje se za třináct let z Černošic, které s akcí v Poberouní začaly, rozšířily i do dalších obcí. Letos garážové výprodeje postupně probíhají na více než dvanácti místech po republice, poprvé například v Jinočanech nebo Kačicích. Tuto sobotu budou konkrétně v Řevnicích, Motole a už zmíněných Kačicích.
12. 4. 2024|

Většina kontrolovaných hraček nesplnila normy

Na českém trhu jsou nebezpečné hračky. Inspektoři jich loni kontrolovali skoro devět set, nedostatky zjistili u pěti set z nich. Většinou se jednalo o administrativní chyby. Některé výrobky pro děti ale obsahovaly příliš toxických látek.
18. 3. 2024|

Na unikátní loutky sto let padal prach. Restaurátoři z Východočeského muzea jim vdechnou nový život

Restaurátoři zachraňují více než sto let staré loutky vyřezané podle návrhů Mikoláše Alše. Staré domácí divadlo dlouho leželo bez povšimnutí na půdě jednoho z pardubických domů. Majitelka ho objevila náhodou, když půdu rekonstruovala. Loutky jsou teď v péči Východočeského muzea a mají se stát součástí expozice hraček.
17. 3. 2024|

Hračky minulého století připomínají dospělým jejich dětský svět v Muzeu východních Čech

Muzeum východních Čech zahájilo poslední letošní výstavu Kouzlo hraček. Expozice představí návštěvníkům hračky převážně z druhé poloviny dvacátého století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Dospělé návštěvníky vtáhnou zpět do dětských let například mončičáci, plechové hračky na klíček, céčka, stavebnice Merkur nebo igráčci. Přehlídka čítá zhruba dvě stě exponátů. Výstavu doprovází i dobové fotografie dětí s hračkami.
9. 11. 2023|

Generace dotykových obrazovek si pořád potřebuje svět osahat, ukazuje londýnské muzeum

Pro děti narozené po roce 2015 je svět plný moderních technologií zcela přirozeným prostředím. I proto se jim někdy přezdívá generace dotykových obrazovek. Jak tyto malé návštěvníky zaujmout, motivovat, inspirovat se stalo úkolem pro nový – dětem vyhrazený – prostor v londýnském Victoria and Albert Museu.
7. 7. 2023|

168 hodin: Exekutor sepsal dětskému dlužníkovi hračky, pak ale léta čekal a začal strhávat mzdu

Sepsané, ale neprodané hračky – a srážky ze mzdy. Tak přistoupil přerovský exekutor Lukáš Jícha k dluhu z dětství, který měl vymoci na mladém muži. Podle mužovy advokátky postupoval v rozporu s platným zákonem, Exekutorská komora ovšem označila postižení účtu a srážky ze mzdy za nejměkčí způsob provedení exekuce. Pravda je, že exekutor tímto způsobem nakonec dluh vymohl. O přístupu exekutorů k dluhům z dětství natáčela pro 168 hodin Darina Vlková.
19. 6. 2023|

Továrna na Ukrajině vyrábí hračky ztvárňující symboly války. Děti se tak prý učí poznávat konflikt

Těžké zbraně v měkkém provedení. V největší továrně na hračky na Ukrajině neplní armádní plány, ale dětská přání. Tanky nebo střely Javelin na frontě vzbuzují strach, ve zdejším obchodě naopak radost. V Černihivské oblasti natáčel zpravodaj ČT Jan Šilhan.
29. 8. 2022|

Muž ze slovenského Gemeru se snaží oživit tradici a vyrábí zapomenuté kyjatické hračky

Za první republiky zažily dřevěné výrobky slavné období, po válce se na ně skoro zapomnělo. Posledním výrobcem takzvaných kyjatických hraček v regionu Gemer na jihu Slovenska je Ladislav Hedvigi. Tradici se snaží oživit a vrátit zpátky do Kyjatic. Na obnovení dílny mu přispělo na internetu 1600 lidí.
3. 1. 2022|

Málo spotřebičů, elektroniky i hraček před Vánoci. Obchodníci se potýkají s nedostatkem čipů i drahou dopravou

Zúžený výběr vánočních dárků už v listopadu trápí některé obchodníky. Nejvíc se nedostatek týká domácích spotřebičů, elektroniky, hraček nebo hudebních nástrojů. Podle mluvčí společnosti Datart Evy Kočicové je například myček na nádobí letos o čtyřicet procent méně než minulý rok. Podle obchodníků za to může kapacita dopravy i nedostatek čipů, které se do těchto produktů používají.
20. 11. 2021|

30 let zpět: Nová stavebnice na českém trhu

Vzpomínáte si na stavebnici Rasti? Mnohé snad překvapí zjištění, že tuzemským výrobcem byla na začátku 90. let brněnská Meopta, působící do té doby výhradně v oblasti zbrojního průmyslu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
8. 11. 2021|

Na Vánoce hrozí nedostatek některého zboží, upozorňují obchodníci

Poslední čtvrtinu roku můžou podle obchodníků poznamenat výpadky některého zboží. Na vánoční sezonu by ho tak v kamenných obchodech i na e-shopech mohl být nedostatek. Dovoz zboží prodražuje a komplikuje hlavně mezinárodní lodní doprava. Kvůli váznoucím dodávkám zboží a materiálů docházejí třeba notebooky, televize nebo plyšové hračky.
25. 9. 2021|

30 let zpět: Křemílek s Vochomůrkou mají novou konkurenci

Do Prahy dorazil další symbol západní popkultury, Mickey Mouse. V galerii Albatrosu v Domě dětské knihy se konala výstava komiksů, hraček, oblečení a dalšího spotřebního zboží z dílny Walta Disneye, tvůrce světoznámých animovaných postaviček.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
5. 4. 2021|

30 let zpět: Česko-bavorský týden v Sokolově bez Bavorů

V sokolovském Hornickém domě kultury se konal Česko-bavorský týden. Avšak složitá celní opatření a nutnost dohledu československého Podniku zahraničního obchodu způsobila, že v době natáčení reportáže tam nebyl žádný bavorský vystavovatel či prodejce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990. 
5. 12. 2020|