Továrna na Ukrajině vyrábí hračky ztvárňující symboly války. Děti se tak prý učí poznávat konflikt

Události: Hračky na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Těžké zbraně v měkkém provedení. V největší továrně na hračky na Ukrajině neplní armádní plány, ale dětská přání. Tanky nebo střely Javelin na frontě vzbuzují strach, ve zdejším obchodě naopak radost. V Černihivské oblasti natáčel zpravodaj ČT Jan Šilhan.

Skoro čtvrtstoletí to byl čistě dětský svět – svět bez neštěstí, tragédií, války. Tu si místní připustili, když v březnu kolem padaly rakety. Dílna začala šít pro vojáky, pak přišel nápad ztvárnit symboly války. „V těchto podmínkách to v dětech pěstuje vztah k vlasti,“ říká zaměstnankyně továrny Natalia.

Jejich modely zaujaly ve světě. Podle někoho ale pěstují v malých duších válečnictví. Podnik tvrdí, že tou nejméně násilnou formou jen učí dětí poznávat konflikt.

Je to největší továrna svého druhu v celé Ukrajině. Měsíčně tu vyrobí až 200 tisíc hraček, zhruba polovinu tvoří právě válečné kusy. Stejně jako dětská představivost i nápady zdejšího týmu téměř nemají hranice.

Chtějí zpodobnit i HIMARS

Do válečné kolekce přibyly útočné drony Bayraktar nebo pes Patron, proslulý hledáním min. Teď čekají designéry náročnější úkoly. „Pracujeme na nápadu vytvořit (raketomety) HIMARS, ale je velmi těžké takovou hračku ušít,“ uvádí spolumajitelka továrny Marija Kopytsiová.

Antonov An-225 Mrija jako hračka
Zdroj: ČT24

Největší výzvou bylo kdysi největší letadlo světa Antonov An-225 Mrija. Vzniklo několik návrhů, teď je z něj nejoblíbenější hračka. Skutečné letadlo bylo během nynější války zničeno.

Podnik věří, že zájem o hračky potrvá. I tehdy, až budou místo těžké reality připomínat jen minulost.