TÉMA

Testování na koronavirus

Soudkyně chtěla uplatit jinou ženu, aby za ni šla na PCR test. Odvolací soud jí potvrdil pokutu

Plzeňská soudkyně Eva Sofia Vodičková chtěla v době koronavirové pandemie podplatit jinou ženu, aby za ni podstoupila PCR test. Vinu i uložený peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun pravomocně potvrdila odvolací instance. Zákon o soudech a soudcích stanoví, že po pravomocném odsouzení soudce za úmyslný trestný čin funkce tohoto soudce zaniká.
10. 10. 2023|

Cestování do některých zemí mimo Evropu stále regulují covidová pravidla, žádají test nebo očkování

Kdo se letos chystá na cestu mimo Evropu, musí počítat s tím, že po něm mohou v destinaci žádat negativní test na covid-19 nebo potvrzení o podstoupeném očkování. Pandemická pravidla platí stále například ve Spojených státech amerických, Japonsku či Indonésii. Podle cestovních kanceláří, které Česká televize oslovila, lidé s případným omezením před plánováním dovolených počítají. Vzhledem k postupnému rušení restrikcí ale mohou pravidla některé turisty překvapit.
1. 4. 2023|

Dlouhý covid zůstává neznámou, upozornil Válek

Česká společnost se už o nemoci covid-19 hodně naučila a také ví, jak se mu bránit, řekl v Událostech, komentářích ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Připomněl, že nejdůležitější ochranou je i nadále očkování, což potvrdil i hlavní epidemiolog IKEMu a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal. Oba se ale shodli na tom, že velkou neznámou je stále takzvaný dlouhý covid, který působí vážné zdravotní problémy. Nedá se zatím odhadnout, kdo je dlouhým covidem nejvíce ohrožen.
25. 10. 2022|

Nakažených covidem přibývá. Podle Válka jich může být v polovině prázdnin k deseti tisícům denně

Za poslední den potvrdily laboratoře v Česku přes dva tisíce nových případů covidu. U dalších šesti set lidí se objevila opakovaná nákaza. Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že čísla se v polovině prázdnin dostanou až k deseti tisícům případů denně. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale zatím omezení nechystá, nemocnice totiž nečelí náporu pacientů ve vážném stavu.
12. 7. 2022|

Pozitivních testů na covid v úterý opět ubylo na bezmála dvanáct a půl tisíce

V úterý laboratoře v Česku prokázaly 10 484 nových případů koronaviru, což je zhruba o 1100 méně než před týdnem, a 1975 podezření na reinfekci. Počty nakažených v uplynulých týdnech v mezitýdenním srovnání klesaly, ale za pondělí jich bylo o něco víc. Podle odborníků to může signalizovat nástup nové, menší vlny covidu-19. Počet lidí, kteří od začátku epidemie v zemi zemřeli s potvrzenou nákazou, přesáhl 39 tisíc. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nehrozí, že by z Ukrajiny dorazila do Česka varianta covidu, o které by resort nevěděl. Zároveň vláda oznámila, že nošení respirátorů zůstane od pondělí 14. března povinné jen v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 17:40|

V neděli přibylo přes tři tisíce případů covidu. Testování ve firmách bylo v souladu se zákonem

V neděli přibylo v Česku nejméně nových případů covidu od začátku roku, testy jich potvrdily 2572. V mezitýdenním srovnání je to asi o 750 nakažených méně. Laboratoře odhalily také 461 případů reinfekcí. Dál ubývá i provedených testů. Setrvale klesá také incidenční číslo, na sto tisíc obyvatel za sedm dní připadá nyní 506 nových případů nákazy. Nemocniční péči na konci víkendu vyžadovalo 2095 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nejvyšší správní soud také rozhodl o tom, že plošné testování ve firmách z přelomu roku bylo v souladu se zákonem.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 17:47|

Testy ve čtvrtek odhalily skoro deset tisíc případů covidu. Lidí ve vážném stavu v nemocnicích je nejméně od října

Testy ve čtvrtek v Česku potvrdily 8081 nových případů koronaviru, opět o pětinu méně než před týdnem. Dalších 1562 případů je opakovaná nákaza, o týden dřív to bylo 1841. Počet lidí hospitalizovaných s covidem se snížil mezitýdenně o víc než čtvrtinu na 2419, pacientů ve vážném stavu je nejméně od konce loňského října. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
4. 3. 2022|

Počet odhalených nákaz covidem-19 klesá, končí povinné testování ve firmách

Šíření covidové epidemie v Česku nadále zpomaluje. Ve čtvrtek testy prokázaly 15 517 nových případů, zhruba o třetinu méně než před týdnem. O čtvrtinu na 2910 případů klesl počet podezření na opakovanou nákazu. V mezitýdenním srovnání nižší byl ale i počet provedených testů. Firmám a živnostníkům končí povinnost pravidelného testování, naposledy se testovalo také ve školách. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce, aby nejpozději 1. dubna byla uvolněna téměř všechna protikoronavirová opatření. Sněmovna schválila novelu pandemického zákona.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 21:23|

Na covid se testuje stále méně. V úterý se nákaza potvrdila u více než 33 tisíc lidí

V úterý přibylo v Česku 28 239 nově potvrzených případů covidu-19, což je o čtvrtinu méně než před týdnem. U dalších 5054 lidí mají hygienici podezření na opakovanou nákazu. To je v mezitýdenním srovnání o zhruba 1500 případů méně. Výrazně nižší byl ale také počet provedených testů. V nemocnicích bylo v úterý 3733 lidí, u kterých byl covid potvrzen. Počet hospitalizovaných je tak o pět procent nižší než ve stejný den předchozího týdne. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 12:58|

Zaměstnavatelé se na testování vesměs připravili. Někteří se bojí, aby je karantény neochromily

Ve firmách či na úřadech začalo plošné testování na koronavirus, které se týká pracovníků bez ohledu na očkování či prodělání covidu. Zaměstnavatelé byli na testování vesměs připraveni, ostatně není to novinka, i když se nyní týká násobně vyššího počtu lidí. Někteří se však obávají, že by chod podniků mohl vyšší počet pozitivních výsledků ochromit.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 23:09|

Od pondělí platí nová pravidla pro karantény a izolace, týkat se budou očkovaných i těch po covidu

Od pondělí začnou v Česku platit nová proticovidová pravidla. Povinně se začne testovat ve firmách, týká se to i těch, kteří mají dokončené očkování proti covidu-19. Upravují se také postupy pro karantény a izolace. Ministerstvo už doručuje nová pravidla krajským hygienám a zdravotníkům. Karantény se budou nově týkat i očkovaných lidí nebo těch, kteří covid v posledním půl roce prodělali.
15. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 15:43|

Odhalených případů covidu je opět méně. Začínají platit přísnější pravidla v restauracích a barech

V úterý přibylo v Česku 9089 potvrzených případů nemoci covid-19, což bylo téměř o čtvrtinu méně než před týdnem. Opět klesl počet hospitalizovaných. Oproti předchozímu úterý se snížil o zhruba třicet procent na 3460 pacientů, z nichž 673 bylo ve vážném stavu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Snížilo se i incidenční číslo, tedy počet nových případů za poslední týden na sto tisíc obyvatel. Pokleslo z úterních 363 na 338 případů. Ministr zdravotnictví chce rozšířit očkování posilující dávkou na všechny dospělé.
29. 12. 2021Aktualizováno29. 12. 2021, 19:01|

V pondělí přibylo nejmíň nakažených od konce října ve všední den. Na testy ale teď chodí málo lidí

V pondělí přibylo v Česku 6850 případů nemoci covid-19, což bylo nejméně za všední den od 29. října. Oproti předchozímu pondělku byl nárůst počtu nakažených nižší o pětinu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V pondělí byl ale po Vánocích stále velmi nízký počet testovaných, provedeno bylo zhruba 47 tisíc PCR testů a přes 19 tisíc antigenních, to je zhruba o dvě pětiny méně než před týdnem.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 12:50|

V úterý testy odhalily 19 482 nakažených covidem. Potvrdil se druhý případ varianty omikron

V úterý v Česku přibylo 19 482 potvrzených případů covidu-19, o dva a půl tisíce méně než před týdnem. Bylo to pošesté v řadě, kdy počet nových případů v mezitýdenním srovnání klesl. Mírný úbytek je patrný také v počtu hospitalizovaných – k úterý jich v nemocnicích leželo téměř 6700. Vysoké zůstávají počty úmrtí. Od začátku epidemie loni v březnu zemřelo více než 34 tisíc pacientů s covidem. V Česku se ve středu oficiálně potvrdil druhý případ varianty omikron.
8. 12. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 17:48|

Nejvyšší správní soud chyboval, když neřešil námitku týkající se protilátek, rozhodl Ústavní soud

Nejvyšší správní soud (NSS) chyboval, když odmítl návrh podaný jménem tří dětí, které se musely v dubnu ve školách testovat, ačkoliv měly protilátky na nemoc covid-19. Stížnosti dětí vyhověl Ústavní soud (ÚS). Chyba spočívala v tom, že se NSS nezabýval námitkami věcně. Svou pravomoc při přezkoumávání mimořádného opatření vyložil příliš úzce, ačkoliv jiné podobné návrhy směřující proti koronavirovým opatřením řešil detailně, opakovaně je rušil nebo konstatoval nezákonnost.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 10:55|

Testování epidemii nevyřeší, očkování ano, hájí Vojtěch konec hrazení testů. Podle Baxy je to chyba

Konec proplácení preventivních testů na covid-19 je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jasnou výzvou lidem, kteří zatím na testování spoléhají, aby se nechali očkovat. Místopředseda ODS a člen AntiCovid týmu koalice SPOLU Martin Baxa to však považuje za velkou chybu. Domnívá se, že kvůli tomu, že si nově většina lidí bude muset testy platit sama, se bude nákaza ještě více nekontrolovaně šířit. Zvýšit počet očkovaných by podle něj vláda měla lepší kampaní. Vojtěch s Baxou diskutovali o nových vládních opatřeních v Událostech, komentářích.
21. 10. 2021|

Počet zemřelých s covidem překročil hranici 30 500. V sobotu přibylo o pětinu víc nakažených než před týdnem

Počet úmrtí s nemocí covid-19 v Česku přesáhl 30 500. Zemřelých přibývá rychleji než dřív, za poslední týden o třiadvacet, o týden dřív s nákazou zemřelo jedenáct lidí. Testy v sobotu potvrdily 665 případů koronaviru, o pětinu víc než před týdnem a nejvíc ve víkendovém dni od osmého května. Počet lidí s covidem v nemocnicích se mezi pátkem a sobotou snížil o patnáct na 306, stále je ale o třetinu vyšší než před týdnem. Nadále roste i incidenční číslo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 09:37|

Počet odhalených případů covidu v pátek opět překonal tisícovku. Přibývá i pacientů v nemocnicích

Počet případů covidu v Česku v pátek potřetí v tomto týdnu přesáhl tisícovku. Laboratoře jich potvrdily 1017, skoro o čtvrtinu víc než před týdnem. Testů přitom v mezitýdenním srovnání ubylo. S nemocí covid-19 je v nemocnicích 331 lidí, což je nejvíc od začátku června. Dál roste počet nových případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
9. 10. 2021|

Školáky zřejmě čekají na podzim další tři kola testování

Školáky zřejmě během podzimu čeká další testování na covid-19, pravděpodobně tři kola jako v září. Na dotaz ČTK to uvedl Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Kdy přesně se testování školáků uskuteční, zatím resort neuvedl. Neoficiálně se mluví o dnech kolem podzimních prázdnin, které budou ve středu 27. a v pátek 29. října. Ministerstvo školství žádné informace o testování nemá.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 22:52|

Školáky čeká plošné testování na covid i v říjnu a listopadu

Bezmála tisíc dětí je nyní v karanténě kvůli prokázané nákaze covidem-19 v jejich školní třídě. Uzavřením konkrétní třídy nejčastěji končí pozitivní test jejího žáka, k uzavření celé školy přistupují hygienici letos jen zřídka. Zatím tak učinili ve dvou případech. Zda se situace ve školách nehorší, chce ministerstvo zdravotnictví zjistit dalšími dvěma koly plošného testování, plánuje je na říjen a listopad.
22. 9. 2021|

Až patnáct tisíc lidí zemřít nemuselo, řekl Prymula. Kritizoval nízkou očkovanost seniorů

Epidemiolog Roman Prymula v Interview ČT24 řekl, že na covid-19 nemuselo v Česku zemřít až patnáct tisíc lidí, kdyby byla přijata přísnější opatření proti šíření nákazy. Myslí si také, že se v tuzemsku nepodaří proočkovat 75 procent populace. Řekl to v souvislosti s tím, že by podle ministra zdravotnictví měli lidé roušky a respirátory definitivně odložit ve chvíli, kdy se Česko na takové číslo dostane. Jako problém označil nedostatečnou proočkovanost populace starší šedesáti let.
6. 9. 2021|

Dvě pedagožky z Vraného, které nesouhlasí s testováním žáků, daly výpověď. Děti chtějí učit doma

Dvě učitelky Základní malotřídní školy ve Vraném na Kladensku podaly v pátek výpověď. Nesouhlasí totiž s testováním žáků na koronavirus, které určuje stát. Učitelky podporují i někteří rodiče, jsou přesvědčeni, že děti i zaměstnanci školy by měli protiepidemická nařízení dodržovat svobodně. Končící pedagožky ve svém názoru stojí proti ředitelce Šárce Veselé i radnici. Žáky chtějí učit doma.
3. 9. 2021|

Se začátkem školy čekají žáky testy na covid. Roušky mají povinné na chodbách i ve frontě na oběd

Středou začíná školní rok. Je třetím, který ovlivňuje pandemie covidu-19, ale prvním, který již začíná s konkrétními opatřeními. Děti si do školy nesmí zapomenout roušky, ve třídách na ně budou čekat testy na covid. Nebudou sice povinné, ale kdo je odmítne, bude muset splnit dodatečné povinnosti, mimo jiné bude mít nasazenou roušku i při vyučování. Zcela se testování vyhnou jen očkovaní žáci. Úplně přesný výhled do budoucnosti ale školáci ani učitelé přece jenom nemají. Jak dlouho testování potrvá, bude záviset zejména na tom, jaké budou jeho úvodní výsledky.
31. 8. 2021|

Testy v sobotu odhalily 132 nakažených covidem, podobně jako před týdnem

V sobotu laboratoře v Česku prokázaly koronavirus u 132 lidí, což je prakticky stejně jako před týdnem, kdy přibylo 133 nakažených. Reprodukční číslo, které udává počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, zůstává čtvrtým dnem nepatrně nad hodnotou jedna. Počet lidí s covidem-19 v nemocnicích se v posledních dnech výrazně nemění. Poslední prázdninovou sobotu bylo hospitalizováno 57 nakažených, z toho 11 bylo ve vážném stavu, uvádí web ministerstva zdravotnictví.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 20:05|