TÉMA

Uzávěra

Kvůli rekonstrukci je přerušen provoz na železničním Branickém mostu. Ovlivní to hlavně nákladní dopravu

Kvůli rekonstrukci a přidání druhé koleje železničního Branického mostu v Praze je na něm přerušen provoz. Ovlivní to zejména nákladní železniční dopravce, kteří budou muset jezdit o sto sedmdesát kilometrů delší objízdnou trasou. Provoz po jedné koleji bude obnoven asi v červenci a nově po dvou kolejích budou vlaky jezdit na podzim.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 18:38|

Čínský parlament zvolil premiérem Li Čchianga zodpovědného za covidové uzávěry v Šanghaji

Po jednomyslném znovuzvolení Si Ťin-pchinga čínským prezidentem zvolil čínský parlament premiérem jeho politického spojence Li Čchianga. Tato volba nebyla sice jednomyslná, ale i tak velmi jednoznačná. Li Čchiang byl dříve vůdcem komunistů v Šanghaji a zodpovídal za tvrdá opatření proti covidu-19 v tomto městě. Nyní bude mít za úkol nastartovat znovu čínskou ekonomiku.
11. 3. 2023|

Situace v Číně houstne. Lockdowny rozdmýchávají frustraci obyvatel

Čínské úřady přiznaly první tři úmrtí v souvislosti s nákazou koronavirem za poslední půlrok. Čísla nakažených znovu rostou, za neděli přibylo téměř 27 tisíc případů. Kvůli přísným uzávěrám se minulý týden bouřili obyvatelé jihočínského Kantonu. Školy a další veřejná místa jsou uzavřené i v hlavním městě. O tamní situaci v souvislosti s šířením onemocnění covid-19 informovala ve vysílání zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.
21. 11. 2022|

V čínské turistické oblasti se objevil covid-19, desítky tisíc turistů skončily v uzávěře

Čínský ostrov Chaj-nan nařídil uzávěru v dalších městech v reakci na stoupající počet případů nákazy koronavirem v této turisty hojně vyhledávané oblasti. Už v neděli uvázlo více než 80 tisíc turistů v oblíbeném čínském přímořském letovisku San-ja, když úřady kvůli šíření nemoci město uzavřely. Jak informovala agentura Reuters, nově platí uzávěra v dalších městech včetně Chaj-kchou, ostrovního správního centra. Hongkongské úřady se naproti tomu rozhodly zkrátit nynější sedmidenní karanténu pro lidí přijíždějící z ciziny na tři dny.
8. 8. 2022|

Šanghaj rozvolňuje tvrdá opatření. Život obyvatel ale nadále zůstává pod kontrolou úřadů

Do ulic čínského největšího města Šanghaje se ve středu začal vracet život po dvouměsíční přísné uzávěře, kterou místní úřady vyhlásily kvůli epidemii nemoci covid-19. Vlaky a autobusy se zaplnily lidmi, kteří se znovu mohli vydat do práce, a na historickém nábřeží Bund bylo navzdory dusnému počasí opět vidět rekreační běžce, mládež na skateboardech a rodiny fotografující se před supermoderními mrakodrapy na opačné straně řeky, uvedly světové agentury. Opatření v některých částech města ale stále trvají, obyvatelé jsou také uplynulými měsíci hluboce poznamenáni.
1. 6. 2022|

Vedení KLDR tvrdí, že epidemie covidu v zemi zpomaluje, nejspíš chystá zmírnění lockdownu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a další představitelé KLDR v neděli podle státních médií jednali o změně přísných opatření zavedených v souvislosti se šířením koronaviru. Vedení této izolované země tvrdí, že epidemie zpomaluje, uvádí agentura AP.
29. 5. 2022|

Za covidové večírky v Downing Street může vedení britské vlády, uvádí zpráva

K večírkům v Downing Street, které se konaly za koronavirové uzávěry navzdory tehdy platným restrikcím, vedlo selhání ve vedení britské vlády. Vyplývá to z dlouho očekávaného plného znění vyšetřovací zprávy úřednice Sue Grayové, které zveřejnila britská vláda. Britský premiér Boris Johnson se za večírky znovu omluvil a uvedl, že za ně přijímá plnou zodpovědnost, rezignovat ale nehodlá.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 14:45|

Přísná ochrana zranitelných by během pandemie nefungovala. Prokazuje to nová simulace

Během nejtěžších dob koronavirové pandemie se v mnoha zemích světa objevovaly názory, že chránit před virem by se vlastně měli jen ti zranitelní. Přestože tato myšlenka vlastně nikde na světě neprorazila, měla na diskuzi o řešení pandemické situace velký vliv. Nový model, který představili britští epidemiologové v odborném žurnálu PLOS Global Public Health, ukazuje, že by taková ochrana v případě důsledného zavedení selhala.
28. 4. 2022|

V Česku ubývá lidí s covidem v nemocnicích. Šanghaj umožní rodičům být s nakaženými dětmi

V úterý přibylo v Česku 6708 potvrzených nových případů koronaviru. Stejně jako v pondělí je to mezitýdenní pokles o čtvrtinu. Vedle toho je 1253 reinfekcí, i to je méně než před týdnem. Zájem o testování se snižuje. Trvale klesá také incidenční číslo, za posledních sedm dní připadá v Česku na sto tisíc obyvatel 349 nakažených. Incidence opět klesla i v Německu. Šanghaj umožní rodičům doprovázet své nakažené děti do karantény.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 10:33|

Epidemie covidu v Česku dál zpomaluje. Počet nakažených klesl i v Německu

V pondělí přibylo v Česku 6553 potvrzených případů nákazy, o čtvrtinu méně než před týdnem. Podobně klesl i počet podezření na opakovanou nákazu, kterých laboratoře odhalily 1275. Méně se ale také testovalo, nadále klesá incidenční číslo. Na sto tisíc obyvatel připadá v zemi za posledních sedm dní 370 nakažených. Počty nakažených nadále klesají i v Německu. Čeští podnikatelé mohou od úterý žádat o pomoc z programu COVID 2022. Čína rozšířila uzávěru Šanghaje kvůli rostoucímu počtu nakažených na celé město.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 17:50|

Pandemie ve světě: V Ottawě platí kvůli protestům nouzový stav, na Slovensku šíření infekce výrazně zrychlilo

Starosta kanadské metropole Ottawa Jim Watson vyhlásil nouzový stav. Odůvodnil to tím, že demonstrace proti covidovým opatřením, které už přes týden blokují centrum města, představují nebezpečí pro obyvatele. Přístup k demonstrantům zpřísnila i policie a lidem zakázala nosit jim jídlo či palivo. Na Slovensku značně zrychlilo tempo šíření infekce, počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 ale stoupal pomaleji a je výrazně pod úrovní z období vrcholu předchozí silné vlny epidemie. Německo opět hlásí rekordní incidenci. Austrálie otevře hranice zahraničním turistům. Čína uzavřela další několikamilionové město a v Chile očkují čtvrtou dávkou všechny obyvatele starší pětapadesáti let.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 20:02|
Doporučujeme

Lockdowny na začátku pandemie zachránily víc životů, než vzaly, ukazuje studie

Lockdowny, které významná část států světa využila pro řešení prvního roku pandemie covidu-19, zůstávají stále kontroverzním tématem. Pomohly, nebo spíše uškodily? Rozsáhlá studie Michiganské univerzity zkusila na tuto otázku odpovědět na případě Spojených států. Uzávěra podle ní na ochranu životů zafungovala, výsledek ale není jednoznačně pozitivní.
25. 1. 2022|

Johnson měl podle televize ITV během uzávěry narozeninovou oslavu

Britský premiér Boris Johnson měl narozeninovou oslavu během první koronavirové uzávěry na jaře 2020, uvedla televizní stanice ITV. V té době platily přísné restrikce zakazující společenská shromáždění uvnitř budov. Podle stanice se na organizaci večírku, který se konal 19. června, údajně podílela premiérova manželka Carrie. Akce v premiérově sídle v Downing Street se mělo účastnit až třicet lidí.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 22:15|

Pandemie ve světě: Jihoevropské státy zavádějí roušky venku, Izrael a Chile začnou se čtvrtou dávkou

Italská vláda nařídí nošení roušek ve venkovních prostorách, stejné opatření schválilo také Španělsko. Od pátku by mělo totéž platit rovněž v Řecku. Zpřísňuje i Švédsko či některé australské státy. Izrael a Chile oznámily, že začnou se čtvrtou dávkou vakcíny. Čína nařídila uzávěru pro třináct milionů obyvatel města Si-an na severu země. Riziko hospitalizace s omikronem je o polovinu nižší než u delty, uvedla britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA).
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 19:13|

Pandemie ve světě: Rakousko a Slovensko hlásí nová maxima počtu nakažených za den

Rakousko a Slovensko ohlásily nové nejvyšší přírůstky počtu nakažených koronavirem za den. V Rakousku zaznamenali za posledních 24 hodin 13 152 infikovaných, na Slovensku za pátek nákazu nově potvrdili u 7244 testovaných. V Německu sice počet nových případů druhý den za sebou klesl, na rekordní úroveň ale vystoupala sedmidenní incidence.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 20:22|

V Českých Budějovicích se uzavře podchod u nádraží, na vině je nepořádek i technický stav

České Budějovice nejpozději v pátek uzavřou důležitý podchod pod silnicí u vlakového nádraží. Podzemí je ve špatném technickém stavu a zatéká do něj, lidem ale vadí zejména jeho znečištění a bojí se také o svou bezpečnost.
5. 10. 2021|

30 let zpět: Železné hory se staly chráněnou krajinnou oblastí

Železné hory se na jaře 1991 staly chráněnou krajinnou oblastí. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo část Českomoravské vrchoviny o rozloze téměř tří set kilometrů čtverečních po deseti letech snah ochranářů přírody. I díky nim se tamní těžba barytu a zinku musela skrýt pod zem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 5. 2021|

Uzávěra okresů měla velký vliv na zpomalení britské mutace, řekl epidemiolog Smejkal

Koronavirová epidemie zpomaluje, počet nově odhalených případů dál klesá. Šíření nákazy ale mohou ovlivnit i Velikonoce. Epidemiolog IKEMu Petr Smejkal mluvil v Událostech, komentářích o návratu dětí do škol, testování ve firmách i pozici ministra zdravotnictví, která mu byla nabídnuta. Ohledně epidemiologické situace o Velikonocích je optimista.
2. 4. 2021|

Prezident Hospodářské komory Dlouhý uspořádal brífink v návaznosti na rok od uzavření provozoven

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý se na brífinku věnoval situaci živnostníků a podniků v návaznosti na rok od uzavření provozoven. Řekl, že i přes zlepšení podmínek vládní pomoci je systém nastavený tak, že řada podnikatelů bude muset s podnikáním skončit.
15. 3. 2021|

Pandemie ve světě: Irští experti chtějí přerušit očkování AstraZenecou, v Haagu rozehnali demonstraci proti opatřením

Irští zdravotníci doporučili, aby bylo v zemi přerušeno očkování proti covidu-19 vakcínou od firmy AstraZeneca. Důvodem jsou sobotní zprávy z Norska o několika závažných případech krevních sraženin u lidí, jimž byla nedávno vakcína podána. Souvislost mezi zdravotními problémy a tímto preparátem ale podle jeho výrobce prokázána nebyla. Nizozemská policie rozehnala v Haagu vodním dělem protest proti uzávěře.
14. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 20:56|

Podle odborníků by měl přijít tvrdší lockdown. Jinak se čísla do tří týdnů dramaticky nesníží

„Apokalypsa,“ popsal situaci v Chebu nebo Sokolově primář ze sokolovské nemocnice Martin Straka. Podle něj nová protiepidemická pravidla, která od pondělí budou platit, nejsou dostatečná. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Že opatření nebudou stačit, si myslí i epidemiolog Rastislav Maďar. Zpřísnit by se měla i podle Petra Smejkala z Rady vlády pro zdravotní rizika. Podle bývalého koordinátora očkování Mariána Hajdúcha bude Česko za tři týdny na stejných číslech jako v současnosti.
28. 2. 2021|

Prezident Zeman se uzávěře průmyslu nebrání, je ale podle něj riskantní. Konec ministra Blatného by schválil

Prezident České republiky Miloš Zeman řekl, že uzávěra průmyslu by byla riskantní. Nebránil by se jí, ale jen když selžou stávající opatření. Řekl to v televizi CNN Prima News. Prezident se vyjádřil i k ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) –⁠ ten je prý vyhořelý, a pokud mu premiér Andrej Babiš (ANO) nějaký návrh změn ve vládě předloží, bez váhání mu vyhoví. Babiš ale reagoval, že odvolání není na stole. Zeman také zvažuje, že by se Roman Prymula mohl stát jeho neplaceným poradcem.
28. 2. 2021|

Lockdown podle Izraele: Omezení pohybu, zákaz návštěv i policejní kontroly

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu řekl, že epidemická situace v Česku je extrémně vážná, což znamená, že opatření proti šíření koronaviru je třeba zpřísnit. Naznačil, že v opatřeních, která vláda nově zavede, budou hrát roli i zkušenosti z Izraele. Tam platila opakovaně velmi přísná uzávěra.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 23:36|

Počty nakažených rychle rostou i v jiných okresech, než které vláda zavřela

Od pátku nebude možné – až na výjimky – cestovat do nebo ze tří okresů, kde je vůči počtu obyvatel relativně nejvíce lidí nakažených koronavirem. Takové rozšíření nákazy právě na Trutnovsku, Sokolovsku a Chebsku dávají odborníci do souvislosti s výskytem nakažlivější varianty i s častějšími kontakty mezi lidmi. Vláda se nyní nechystá podobně izolovat i další oblasti republiky, ale koronavirus se v posledních dvou týdnech šířil v některých okresech v Čechách ještě rychleji než na Trutnovsku. Naopak na Moravě a ve Slezsku počty nově nakažených klesají.
11. 2. 2021|