TÉMA

Účast

Rusů a Bělorusů budou na olympiádě zřejmě jen jednotky, bojkot není namístě, myslí si šéf Národní sportovní agentury

Kritéria pro označení neutrálním sportovcem podle předsedy Národní sportovní agentury Ondřeje Šebka splní jen nízký počet Rusů a Bělorusů. Na příštích olympijských hrách v Paříži jich tak podle něj budou pouze jednotky. Případný bojkot Her českými sportovci tak není namístě, je prakticky vyloučeno, že by Moskva mohla olympiádu využít ke své propagandě, prohlásil v pořadu Události, komentáře.
12. 12. 2023|

Ústavní soud vyhověl stížnosti na pandemické omezení pro žáky. Poprvé rozhodoval předseda Baxa

Nejvyšší správní soud (NSS) se musí znovu zabývat návrhem na zpětné vyslovení nezákonnosti pandemického opatření z dubna 2021, které podmiňovalo účast na školní výuce negativním testem na covid-19, případně očkováním nebo prodělanou nemocí. Ústavní soud (ÚS) ve středu podruhé vyhověl stížnosti podané jménem dětí, které nemoc prodělaly a měly laboratorně potvrzené protilátky. Sporné opatření ale výjimku pro lidi s protilátkami neobsahovalo, děti se tak musely dvakrát týdně testovat.
8. 11. 2023|

ANALÝZA: Vysoká účast u voleb se týká celé země. V Praze a okolí pomohla Pavlovi, v pohraničí Babišovi

Účast v prvním kole prezidentských voleb překvapila. K urnám přišlo více než 68 procent voličů. S velkou přesností se tak naplnila predikce některých agentur zabývajících se průzkumy veřejného mínění. Jak ale účast promlouvá do voleb? A co říká srovnání s prezidentskými volbami v roce 2018?
15. 1. 2023|

30 let zpět: Obnovený židovský hřbitov v Lipníku nad Bečvou

Před 30 lety byl v Lipníku nad Bečvou slavnostně otevřen a vysvěcen obnovený židovský hřbitov. Zdejší hřbitov byl založen v roce 1567 a za nacistické okupace zcela zničen. Ceremonie obnovy se zúčastnil kancléř prezidenta republiky Karel Schwarzenberg, zástupci ortodoxních Židů z celého světa a představitelé velvyslanectví USA.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 4. 2022|

V několika obcích se v sobotu opakovaly komunální volby. Kromě KSČM vítězila místní sdružení

Nové obecní volby v Jiřicích u Miroslavi na Znojemsku vyhrálo sdružení Pro občany v čele s dosavadní starostkou Magdou Hladíkovou (KSČM). Do hlasovací místnosti tam v sobotu přišlo 64,5 procenta voličů. Větší zájem o opakované volby byl v Domousnicích na Mladoboleslavsku, kde byla účast 70,14 procenta. Vítězem se stalo sdružení Domousnice. O novém zastupitelstvu rozhodovali také lidé v Trubíně na Berounsku a Trpíku na Orlickoústecku.
20. 3. 2022|

Vyšetřování daňové kauzy ČKD Praha DIZ skončilo. Policie navrhla obžalovat 22 lidí

Policie navrhla obžalovat dvaadvacet lidí obviněných v daňové kauze související se strojírenskou firmou ČKD Praha DIZ. Uvedl to server SeznamZprávy. Firma patřila miliardáři Petru Speychalovi, který je podle serveru hlavní postavou kauzy.
21. 12. 2021|

Soud potvrdil 15 let vězení pro uprchlého Iráčana. Podle právníka není jisté, zda o stíhání vůbec věděl

Pražský vrchní soud v úterý potvrdil 15 let vězení uprchlému Iráčanovi, který podle pravomocného rozsudku odjel z Česka bojovat za Islámský stát (IS). Česká justice uznala Vátika Muhammada Júsifa Sammarraího vinným z teroristického útoku a z účasti na teroristické skupině. Sedmadvacetiletého muže označila za bojovníka IS mimo jiné zpráva americké FBI, mezi důkazy patřilo i propagandistické video, v němž Sammarraí účinkoval.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 11:57|

Rekordní počet mimořádných schůzí i neprojednaných zákonů. Končící sněmovna v číslech

Vysoký počet mimořádných schůzí a méně schválených zákonů než v minulosti. I tak by se dalo popsat končící funkční období současné Poslanecké sněmovny, které významně ovlivnila pandemie koronaviru. Na činnost sněmovny se zaměřila nová datová analýza ČT24. Jaká byla účast poslanců na jednáních a jak jednotné byly poslanecké kluby při hlasování?
17. 9. 2021|

30 let zpět: Světová premiéra prvního soukromého porevolučního filmu Tankový prapor

Právě před 30 lety se v Praze uskutečnila světová premiéra filmu Tankový prapor, který se stal vůbec prvním snímkem natočeným mimo monopol československého státního filmu. Slavnostní premiéry filmu akciové společnosti Bonton se účastnil i samotný autor románové předlohy Josef Škvorecký. Jak byl s provedením spokojený?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991. 
29. 5. 2021|

Maximálně dva tisíce lidí na venkovních akcích, uvnitř do tisíce, Prymula shrnul nová opatření

Počet diváků na venkovních sportovních akcích se omezí maximálně na 2 tisíce lidí. Uvnitř jich může přijít nejvíce tisíc. Problémem jsou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) i kontakty lidí po zápasech. Provozní doba restaurací a barů bude omezena do 22 hodin jen na 14 dní. Pod vlivem alkoholu jsou tam podle něj lidé více v kontaktu.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 18:34|