TÉMA

Tisková konference

Rakušan chce, aby prodejci zbraní povinně hlásili podezřelé nákupy

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na páteční tiskové konferenci k dění ohledně prosincové tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze řekl, že se pracuje na sérii opatření a hledají se dlouhodobá řešení, aby bylo možné podobným činům lépe předcházet. Chce také, aby prodejci zbraní měli povinnost hlásit, že někdo kupuje podezřelou výzbroj nebo její větší množství. Nyní je hlášení takových nákupů dobrovolné, podle Rakušana ale je třeba legislativně zakotvit přímo povinnost.
12. 1. 2024Aktualizováno12. 1. 2024, 12:50|

Jde o selhání soudní moci, řekl k délce procesu s Nečasem Pospíšil. Soudní systém podle Šlachty nastavovala ODS

Deset let po zásahu policie na Úřadu vlády padl trest pro tehdejšího premiéra Petra Nečase za nabízení trafik poslancům. Kromě podmínky 2,5 roku má zaplatit milion korun. Podmínkou a pokutou soud potrestal i Nečasovu manželku Janu Nečasovou, tehdy Nagyovou. Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) v Událostech, komentářích řekl, že na tehdejším brífinku policie zazněla vážná obvinění, která způsobila chaos ve společnosti. Šéf hnutí Přísaha a tehdejší ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta to ale odmítl a akci policie, o které se hovoří jako o přehnané, hájil.
14. 6. 2023|

Putin letos nevystoupí na velké tiskové konferenci. Poprvé za deset let

Ruský prezident Vladimir Putin už letos na každoroční velké tiskové konferenci nevystoupí, uvedl podle agentury TASS jeho mluvčí Dmitrij Peskov. Bude to poprvé za deset let, kdy se tato tradiční akce neuskuteční. Od roku 2012 vystupoval Putin před novináři vždy v prosinci a na jejich otázky odpovídal i několik hodin.
12. 12. 2022|

30 let zpět: Jednání České a Slovenské národní rady v Bratislavě

V Bratislavě se sešla delegace předsedů a místopředsedů České a Slovenské národní rady. Na schůzi se projednávalo znění Ústavy Slovenské republiky. Předsedové národních rad pak na tiskové konferenci potvrdili společnou koordinaci při přijímání ústav obou republik a vytvoření komisí České i Slovenské národní rady, které měly zpracovávat otázky o budoucí vzájemné spolupráci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 7. 2022|

30 let zpět: Podpis smlouvy mezi ČSFR a SRN o dobrém sousedství a vzájemné spolupráci

Před 30 lety byla v Praze podepsána smlouva mezi ČSFR a SRN o dobrém sousedství a vzájemné spolupráci. Podle slov Václava Havla se měla obrátit ve prospěch všech občanů Československa. Na tiskové konferenci zazněla slova o problematice sudetských Němců, jejich majetkových nároků, význam hranic i vyhnanství. Na závěr Václav Havel a Helmut Kohl okomentovali demonstraci na Hradčanském náměstí v souvislosti s podpisem smlouvy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 2. 2022|

Joe Biden vulgárně zareagoval na reportéra Fox News. Pak mu zavolal s omluvou

Americký prezident Joe Biden během pondělní tiskové konference poznamenal vulgární urážku do zapnutého mikrofonu směrem k americkému novináři z televizní stanice Fox News. Není jasné, zda prezident věděl, že je mikrofon zapnutý, moment ale zachytily televizní kamery. Bílý dům incident nekomentoval, reportér však uvedl, že mu prezident později osobně zatelefonoval.
25. 1. 2022|

30 let zpět: Izraelský prezident poprvé v Československu

Prezident Václav Havel přivítal na Pražském hradě izraelského prezidenta Chaima Herzoga. Slavnostním ceremoniálem, kterého se zúčastnily také manželky obou prezidentů Olga Havlová a Aura Ambacheová, byla oficiálně zahájena historicky první návštěva prezidenta Izraele v Československu. Návštěva měla podle Chaima Herzoga přispět ke zlepšení československo-izraelských vztahů a navázat na silná pouta, která obě země před rokem 1967 pojila.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
14. 10. 2021|

Novinářské organizace odsoudily nevpuštění vybraných reportérů na tiskovku Babiše a Orbána

Novinářská organizace Mezinárodní tiskový institut (IPI) v prohlášení odsoudila středeční nevpuštění části žurnalistů na tiskovou konferenci českého premiéra Andreje Babiše (ANO) s jeho maďarským protějškem Viktorem Orbánem v Ústí nad Labem. Za nepřijatelný označila tento postup i nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF).
30. 9. 2021|

Babiš a Orbán hovořili v Ústí nad Labem o energetice nebo migraci

Na návštěvě České republiky je předseda maďarské vlády Viktor Orbán. V pražské Kramářově vile ho přivítal premiér Andrej Babiš (ANO), poté zamířili do Ústí nad Labem, kde projednávali například investice, energetiku a migraci. Babiš v Ústeckém kraji vede volební kandidátku a po skončení pracovního programu se oba politici, kteří udržují dobré vztahy, sešli v ústeckém divadle s příznivci a členy hnutí. Na tiskovou konferenci obou premiérů se nedostali někteří žurnalisté, novinářské organizace kritizují porušení Listiny základních práv a svobod.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 22:59|

Biden: Američané nemohou bojovat ve válce, kterou nechce vést ani afghánská armáda

Američané by neměli bojovat a umírat ve válce, ve které ani samy afghánské síly nechtějí bojovat, uvedl americký prezident Joe Biden. Spojené státy utratily za válku v Afghánistánu přes bilion dolarů, daly tamním vládním jednotkám všechny prostředky, aby mohly vyhrát boj o svou budoucnost. „Jediné, co jsme jim dát nemohli, je vůle bojovat,“ uvedl šéf Bílého domu ve svém mimořádném projevu věnovaném vývoji v Afghánistánu. Pokud však budou Američané a jejich partneři v zemi napadeni, odpověď USA bude rychlá a tvrdá, varoval.
16. 8. 2021Aktualizováno16. 8. 2021, 23:00|

Na Pavla Zemana jsem netlačila, je zhrzený, řekla Marie Benešová

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (nestr. za ANO) trvá na tom, že na končícího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nevyvíjela tlak. Zeman podle ní chtěl končit od minulého roku, kdy se hlásil do výběrového řízení na pozici soudce u Evropského soudu pro lidská práva. Kárnou žalobu na něho chtěla podat proto, že podle ní neměl právo vystoupit na tiskové konferenci po jednání vlády o kauze Vrbětice. Benešová to uvedla ve čtvrtečním Interview ČT24.
25. 6. 2021|

Nevěřím vám, řekla novinářka na konferenci s vězněným Pratasevičem. Jiní na jeho podporu ze sálu odešli

Úředníci Lukašenkova režimu v pondělí přivedli před zahraniční, opoziční i státní běloruské novináře vězněného Ramana Prataseviče. Na kamery několikrát zopakoval, že mu nic není, kromě redaktorů státních médií mu tato slova ale nikdo nevěřil. Přímo na konferenci mu to řekla novinářka z nezávislé běloruské zpravodajské agentury, reportéři z BBC a někteří diplomaté odešli, protože nechtěli být součástí „konference s rukojmím“. Význam této nečekané akce, reakci reportérů i osud vězněného novináře se snaží rozklíčovat pořad Newsroom ČT24.
20. 6. 2021|

Ženeva přinesla očekávaný výsledek. Biden i Putin mají, pro co přijeli, hodnotí experti

Většina pozorovatelů se shoduje na tom, že výsledky summitu mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem byly očekávatelné. Přesto je dobře, že se oba státníci v Ženevě sešli. Mírným vítězem setkání se podle části hostů ČT24 zdá být Putin, skutečné důsledky ale ukáže až čas, shodují se politici, diplomaté a komentátoři. Za klíčovou považují oblast kyberbezpečnosti či jednání o jaderných zbraních.
16. 6. 2021|

Koalice Spolu a Pirátů a STAN vyvolají hlasování o nedůvěře vládě. Podle Babiše není důvod

Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN nashromáždí dostatek podpisů k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Na tiskové konferenci ve sněmovně to řekl šéf ODS Petr Fiala. Schůze by se měla podle dohody uskutečnit na začátku června. K jejímu svolání je třeba padesát podpisů. Spolu má 40 poslanců, kluby Pirátů a STAN dohromady čítají 28 zákonodárců. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) není hlasování o nedůvěře vládě pět měsíců před volbami nutné.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 12:54|

Do Prahy dorazil na první zahraniční cestu slovenský premiér. Setkal se s Babišem

Nový slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) se vydal na první zahraniční cestu do České republiky. Setkal se se svým českým protějškem Andrejem Babišem (ANO) a společně vystoupili v Praze na tiskové konferenci. Jedním z hlavních témat bylo očkování proti koronaviru.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 16:09|

Hamáček: S rozvolňováním vládních opatření bude potřeba postupovat velmi opatrně

Nesmí se opakovat situace před Vánocemi. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) bude potřeba s rozvolňováním postupovat velmi opatrně. Hamáček také na tiskové konferenci po jednání ústředního krizového štábu řekl, že ministerstvo zdravotnictví má za úkol vyřešit situaci, kdy testování ve firmách zaplnilo veřejná testovací místa. Stát by prý mohl přispívat na samotesty občanům.
10. 3. 2021|

Tisková konference vlády ke koronavirové situaci a přijatým opatřením

Na brífinku vystoupili ministři kabinetu Andreje Babiše (ANO). Ten již dříve pro Českou televizi uvedl, že se v úterý otevřou některé obchody. Týkat se to bude papírnictví, obuvi nebo obchodů s oblečením pro děti. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a šéf resortů dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) hovořili na tiskové konferenci o dalších krocích vlády v boji s koronavirem.
18. 1. 2021|

„Kdo ho potřebuje?“ Putin na výroční tiskové konferenci odmítl obvinění z otravy Navalného

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že kritik Kremlu Alexej Navalnyj využívá podpory amerických tajných služeb, ale to neznamená, že je ho třeba trávit. Na výroční tiskové konferenci tak odmítl obvinění z otravy opozičního předáka. Pro Rusko není Navalnyj podle Putina významný, aby se na něj zaměřilo. Bilanční několikahodinová tisková konference se konala pravidelně na konci roku. Putin na ní tradičně odpovídal na dotazy novinářů a letos i občanů. Kvůli pandemii měla poprvé formu videokonference.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 21:49|

Tisková konference po jednání vlády 9. listopadu

Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a ministra průmyslu,  obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) po jednání vlády 9. listopadu. Statistiky potvrzených případů nákazy covidu-19 podle ministra zdravotnictví naznačují, že opatření proti koronaviru, která byla přijata před dvěma až třemi týdny, se projevují. Podle Blatného je nutná připrava na řízené rozvolňování.
9. 11. 2020|

Prahu možná čekají další opatření. Růst počtu infikovaných ve městě zrychlil, překročil 200 za den

Prahu možná čekají další opatření proti šíření covidu-19. V předvečer rozšíření povinnosti nosit roušky na obchody a před začátkem povinné zavírací hodiny v nočních podnicích oznámila vedoucí městských hygieniků Zdeňka Jágrová, že denní přírůstek pozitivně testovaných poprvé překročil 200. Do úterního odpoledne přibylo v Praze 220 lidí s nově potvrzenou nákazou.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 21:14|

Vláda uvolní 3,2 milionu roušek do volebních místností. Ve středu se ministři mimořádně sejdou kvůli kurzarbeitu

Vláda uvolní 3,2 milionu roušek do volebních místností pro hlasování v říjnových krajských a senátních volbách. Ty se uskuteční počátkem října. Kabinet se také ve středu mimořádně sejde a ministři budou schvalovat zákon zavádějící kurzarbeit. Chtějí, aby zákon platil od listopadu. V případě zhoršení situace v souvislosti s koronavirem má vláda také v plánu doručit seniorům do tří dnů respirátory přes Českou poštu. Zatím ale neupřesnila podmínky, za jakých by senioři ochranné pomůcky dostali a kolik by jich bylo, rozhodli by hygienici.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 19:26|

Tisková konference ministra zdravotnictví ke koronavirové situaci

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se na tiskové konferenci věnoval zajišťování dat o vývoji koronavirové situace v Česku. Podle něj starostové obcí s rozšířenou působností budou získávat data od Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) jednou týdně. Půjde o komplexní přehled základních epidemiologických parametrů.
25. 8. 2020|

Brífink po jednání vlády 24. srpna

Vládní ministři vystoupili po jednání kabinetu před novináři. Na tiskové konferenci se věnovali stavebnímu zákonu, který vláda přijala. Kabinet probral i aktuální koronavirovou situaci a potvrdil prodloužení programu Antivirus až do konce října.
24. 8. 2020|

Střelba nedaleko Bílého domu. Trumpa odvedli z tiskové konference, podle CNN útočník zbraň neměl

Amerického prezidenta Donalda Trumpa eskortovali z místnosti, kde se konala tisková konference, poté, co se v blízkosti Bílého domu střílelo, informovala agentura Reuters. Podle úřadů útočník utrpěl vážná zranění a nyní se zkoumá, zda neměl v minulosti psychické problémy. CNN pak přišlo s informací, že podezřelý muž neměl zbraň.
11. 8. 2020|