TÉMA

Med

Rychlý příchod jara ohrožuje včely i ovocné stromy. Náhlý mráz by napáchal škody

Kvůli rychlému nástupu jara začaly být včely podle chovatelů aktivní zhruba o pět týdnů dřív než v předchozích letech. Předčasně totiž vykvetly stromy, které opylují. Včelaři se nyní obávají návratu studeného počasí, protože pokud květy pomrznou, ohrozí to jejich včelstva a produkci medu. Předčasný příchod jara může mít negativní dopady také na ovocnáře.
2. 4. 2024|

EU zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud se jich bude dovážet moc

Evropská unie znovu zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud jejich dovoz překročí určité množství. Jinak ale bude i nadále pokračovat dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bez cel a kvót. V noci na středu se na tom domluvili vyjednavači členských zemí a Evropského parlamentu. Dohodu ihned uvítal ukrajinský premiér Denys Šmyhal s tím, že umožní podporovat ukrajinské producenty a nadále pokračovat ve vývozu zboží.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 11:01|

Tisíce let stará léčba Aboridžinců funguje. Mravenčí med je plný antibiotik, ukázal výzkum

Australští mravenci jsou dokonalým zdrojem velmi účinného antibiotika, ukázala studie vědců ze Sydneyské univerzity. Ke stejnému účelu je stovky generací využívali i původní obyvatelé tohoto světadílu – Austrálci.
27. 7. 2023|

Na Moravě a ve Slezsku letos bude málo medu. Může za to počasí i úhyny včel

Včelaři na Moravě a ve Slezsku vytočili výrazně méně medu než v předchozích letech, koupit domácí produkt tak v těchto oblastech bude těžší. Na vině je nejen mírný a nestabilní průběh zimy a následné střídání teplot na jaře, ale také velký zimní úhyn včelstev. České televizi to řekl předseda Včelařského spolku Moravy a Slezska.
1. 7. 2023|

V Česku přes zimu uhynul rekordní počet včelstev, může se to promítnout do cen medu

V tuzemských úlech uhynul přes zimu rekordní počet včelstev. Za úbytkem stojí hlavně infekční nemoc varroáza, kterou způsobují roztoči. Podle průzkumu Českého svazu včelařů zahubila na čtvrt milionu včelstev, to je víc než třetina všech evidovaných. Uškodily jim taky mrazy v uplynulých dnech. V důsledku by mohl zdražit med.
8. 4. 2023|

Denisované měli čich na med. Ukázal to výzkum pravěkých lidí

Neandertálci sice měli výraznější nosy než dnešní lidé, jejich čichové schopnosti na tom ale o nic lépe než naše nebyly. Vymřelí denisované se od obou těchto pralidí lišili mnohem výrazněji.
9. 1. 2023|

Včelaři jsou spokojení, medu je letos dostatek. Jeho cena ale přesto poroste

Včelaři v Česku mají za sebou mimořádně dobrou sezonu, medu vytočili víc než v minulých letech. Podle nich je to díky ideálnímu počasí a tím pádem i většímu množství vyprodukovaného nektaru. I přesto však ceny medu porostou, a to kvůli zdražení cukru a energií. Zájem o med nicméně sílí i navzdory tomu.
14. 11. 2022|

Washingtonská univerzita vyvinula čipy vyrobené z medu. Napodobují strukturu lidského mozku

Med by se mohl stát řešením pro vývoj ekologicky šetrných komponent pro nové počítače navržené tak, aby napodobovaly přirozené neurony a synapse v lidském mozku. První prototypy přesně tohle dokázaly, ukazuje americká studie.
7. 4. 2022|

Samice orangutanů jsou matky s omezenou trpělivostí, popsali vědci

Samice orangutanů jsou trpělivé matky a jejich mláďata na rozdíl od dětí neodmlouvají a nevztekají se. Matka je učí především, jak získat potravu, ale většinou se s potomkem o tu svou podělí. Když však dospěje k názoru, že jde o snadno získatelný pokrm a potomek dost starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.
21. 12. 2021|

Českého medu bude letos nejspíš zase nedostatek, i kvůli chladnému dubnovému počasí

Pokud se počasí v následujících dvou týdnech nezlepší, bude tuzemského medu pravděpodobně i letos málo. Cena by se přesto mohla udržet na loňském průměru 170 korun za kilo. Podle Českého svazu včelařů se produkce medu bude odvíjet především od počasí, ale i stavu včelstev po zimě. Tuzemský med je v posledních dvou letech nedostatkovým zbožím. Loňská sezona byla podle předsedkyně svazu Jarmily Machové dokonce nejslabší za 50 let.
16. 4. 2021|

Jak se loupal perníček. Chuťová stopa českých Vánoc vede až do středověkého Jeruzaléma

Zdobené perníčky jsou tradiční součástí českého vánočního stolu, a i když to v soudobé konkurenci průmyslově vyráběných cukrovinek nemusí být patrné, právě perník kvůli použitému exotickému koření po staletí představoval prémiovou pochoutku. Ve střední Evropě má navíc nebývalou tradici sahající až do středověku.
24. 12. 2020|

Tuzemského medu bude nejspíš málo. Někteří včelaři mluví o nejhorší sezoně za 50 let

Domácího medu bude málo a jeho cena může stoupat. Někteří včelaři mluví o nejhorší sezoně za posledních 50 let. Trápí je malá snůška a malé množství medu. Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové nepřálo letos včelám počasí.  Mezi včelaři jsou i obavy z dovozu nekvalitního levného medu ze zahraničí.
26. 7. 2020|