TÉMA

Ohrožený druh

Gorily, gaviáli nebo koně Převalského. České zoo pomáhají se záchranou řady ohrožených druhů

České zoologické zahrady se podílejí na záchraně řady ohrožených druhů. Patří mezi ně gorily nížinné, jejichž řady se v pražské zoo v pátek podařilo rozšířit o nové mládě, koně Převalského nebo třeba kriticky ohrožení nosorožci černí. Jen v pražské zoo se starají skoro o 200 druhů zvířat, která jsou na takzvaném Červeném seznamu ohrožených druhů.
13. 4. 2024|

Přírodovědci vyfotili mládě vymírajícího nosorožce, je nadějí pro celý druh

Přírodovědci vyfotili v indonéském národním parku mládě nosorožce jávského. Protože jde o jednoho z nejohroženějších savců na Zemi, jsou ochránci přírody nadšení; mládě je pro ně symbolem toho, že snaha o ochranu tohoto tlustokožce má stále smysl.
8. 4. 2024|

Zoo v Praze jako první v Evropě odchovala ohrožené želvy dlaždicovité

V pražské zoologické zahradě se vylíhla mláďata želvy dlaždicovité, která patří k ohroženému druhu. Zoo v pražské Troji se povedlo druh odchovat jako první zoo v Evropě, informoval mluvčí zahrady Filip Mašek. Želvy se podařilo rozmnožit díky samci z Tchaj-wanu. Dospělé jedince mohou návštěvníci spatřit ve velemlokáriu, mláďata, která se vylíhla na začátku června, k vidění zatím nejsou.
15. 6. 2023|

Nad trávníky v Českých Budějovicích létá vzácný čmelák. Rozkvetlý jetel proto neposečou

Biologové objevili v Českých Budějovicích kriticky ohrožený druh čmeláka klamavého. Prospívá mu, že město některé části parků neseče tak často. Vznikají tím pro čmeláka ideální podmínky, informoval v tiskové zprávě Jiří Řehounek z ekologického sdružení Calla.
14. 6. 2023|

Záchrana karase obecného. Pracovníci pražské zoo vypustili do rybníka stovku ohrožených ryb

Tým pražské zoo v pátek odpoledne vypustil přes stovku karasů obecných do revitalizovaného Salvátorského rybníka v Přerově nad Labem. Tento druh ryb se oficiálně považuje za kriticky ohrožený, podle mluvčího zoo Filipa Maška prakticky vyhynulý. Na záchraně původního druhu karase obecného začala zoologická zahrada spolu s Akademií věd ČR pracovat už předloni v dubnu. Ryby vypustili například v listopadu do rybníka U Kamenného stolu v pražské Vinoři.
9. 6. 2023|

Vědcům se podařilo vytvořit prvotní zárodečné buňky ohroženého nosorožce

Tým vědců z konsilia BioRescue vedeného Safari Parkem Dvůr Králové nad Labem vytvořil takzvané primordiální (prvotní) zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Jsou předchůdkyněmi vajíček a spermií, uvedli zástupci Safari Parku Dvůr Králové. Označili to za významný krok k záchraně druhu, na kterém mají zásluhu hlavně odborníci z univerzity v Ósace. Dosud se toho nikdy nepodařilo dosáhnout u tak velkých savců.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 20:12|

Desítkám tisícům druhů hrozí vyhynutí, varuje seznam Mezinárodního svazu ochrany přírody

Na Zemi hrozí vyhynutí víc než čtyřiceti tisícům druhů, tedy skoro třetině všech, které odborníci dlouhodobě sledují. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) zveřejnil aktualizovaný seznam ohrožených druhů – takzvaný červený seznam. Organizace jej vytváří už od roku 1964.
9. 12. 2022|

Vlci, medvědi a orli se vrací do Evropy. Díky lidské pomoci, píše The Guardian

Vlci, medvědi hnědí a orli mořští se podle odborníků pomalu vrací do Evropy, kde byli dříve běžnými druhy, ale kvůli lidské činnosti se ocitli v ohrožení. Odborníci ve své nové zprávě o návratu druhů do volné přírody ukázali, že zásluhu na růstu populace těchto zvířat má jejich důsledná ochrana, obnova jejich přirozeného prostředí a řízený návrat do přírody, napsal deník The Guardian.
2. 10. 2022|

V Česku ubylo sýčků obecných, kvůli chladnému jaru jim chybí přirozená potrava

V Česku výrazně ubylo sýčků obecných a dalších sov, které patří mezi kriticky ohrožené. Může za to například chladné počasí, které v tuzemsku panovalo hlavně na jaře. Kvůli němu výrazně ubylo hlodavců, například hrabošů, které ptáci loví. Podle zoologa Záchranné stanice v Bartošovicích Jana Kašinského je trend úbytku dlouhodobý. Například sýčků nyní v Česku hnízdí zhruba stovka párů.
10. 8. 2021|

Ostravské zoo se podařil odchov želvy chrámové. Ve volné přírodě jí hrozí vyhynutí

Ostravské zoologické zahradě se poprvé podařil odchov vzácné želvy chrámové. Mimořádný je především v tom, že se v zajetí podaří jen výjimečně a za poslední rok ho žádná zoo kromě ostravské nezaznamenala, uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.
26. 7. 2021|

Z Mladé Boleslavi se do Velkých Pavlovic přestěhovalo 40 syslů. Mají posílit tamní kolonii

Čtyři desítky syslů odchycených v mladoboleslavské lokalitě na Radouči se v úterý přestěhovaly do Velkých Pavlovic na Břeclavsku. Posílí tamní kolonii, která v posledních dvou letech i kvůli přívalovým dešťům zaznamenala početní pokles. Z původních stovek syslů tam nyní přežívají už pouze jednotlivci. Informovala o tom Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která stojí za záchranným programem sysla obecného.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 19:11|

Mexiko vzdalo snahu o záchranu posledních sviňuch. Ruší zónu, kde měly mít klid

Mexická vláda oficiálně upustila od politiky udržování zóny bez rybolovu v místech, kde žije poslední asi desítka kriticky ohrožených sviňuch kalifornských. Podle ochránců přírody to znamená, že vzdala snahu o jejich záchranu.
15. 7. 2021|

Kvůli ochraně ptáků povede elektřina u Mikulova v zemi. Po zásahu proudem jich ročně zahynou stovky tisíc

Kvůli vysokému napětí uhyne každý rok v Česku až 300 tisíc ptáků. Energetici se proto ve spolupráci s ochránci přírody snaží dráty elektrického vedení zabezpečit. Tam, kde to nejde, je přesouvají do země. Jedním z takových míst se má stát i lokalita bývalého lomu v Mikulově na Břeclavsku.
14. 7. 2021|

Těžaři poničili hnízdiště břehulí. Inspektoři práce na štěrkovně zastavili

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) řeší nezákonné zavážení hnízdiště břehulí říčních u Grygova na Olomoucku. Na ohrožení chráněných ptáků v tamní štěrkovně upozornili ornitologové. Firma z Olomouce, která navážku prováděla, tvrdí, že šlo o nešťastnou náhodu, a práce zastavila.
3. 6. 2021|

V rezervaci uhynula většina ohrožených zubrů. Napadl je invazivní parazit

V přírodní rezervaci na Rokycansku uhynuli čtyři z pěti zubrů. Právě tam se mělo stádo největšího evropského savce rozmnožit, zvířata ale postupně napadal střevní parazit, kterého přenáši jelen sika. V rezervaci tak zůstává už jenom jedna samice, kterou ošetřovatelé odčervili. V tuto chvíli se zdá, že zvíře se má dobře a začalo přibírat na hmotnosti. Z volné přírody zubři vymizeli na začátku dvacátého století. Kromě nich žijí v rezervaci také divocí koně.
24. 5. 2021|

Stádo zubrů obývá Ralsko už téměř desetiletí. Letos přibylo devět telat

Už skoro 10 let žijí v bývalém vojenském prostoru Ralsko zubři. Pětihlavé stádo do obory Židlov přivezli v lednu 2011 z Polska. Od té doby se počet zubrů na Českolipsku zdesetinásobil. Jen v letošním roce se tam narodilo devět telat.
16. 12. 2020|

Orli královští letos na jižní Moravě vyvedli sedm mláďat. V Česku už je 13 hnízdících párů

Kriticky ohrožení orli královští letos na jihu Moravy vyvedli sedm mláďat, region je v České republice jediným územím, kde tito ptáci hnízdí. Ornitologové na jihu Moravy letos napočítali třináct párů, uvedla v tiskové zprávě Česká ornitologická společnost. Loni zaznamenali devět párů, které vyvedly šest mláďat.
11. 12. 2020|

Lidé věnovali jeden a půl milionu korun na záchranu rezervace divokých koní

Celkem půl druhého milionu korun za půl roku věnovala veřejnost na dokončení rezervace divokých koní, zubrů a praturů v Milovicích. Podle Dalibora Dostála z organizace Česká krajina tak v následujících týdnech začne výstavba ohrady na poslední třetině rezervace. Divocí koně a další kopytníci v Milovicích pomáhají zachránit ekosystém vzácných rostlin a živočichů. Česká krajina začala peníze shánět na jaře, posledních 300 tisíc vybírali prostřednictvím internetové sbírky.
29. 9. 2020|

V Česku přibylo ohrožených sýčků. Stále je však těchto ptáků jenom asi stovka

Ornitologové v Česku letos napočítali víc kriticky ohrožených sov, sýčků obecných. Těchto ikonických ptáků však u nás stále žije asi jenom stovka. Podle odborníků jim pomohla mírná zima, opatření ochránců přírody i přemnožení hraboši, kterými se živí. Ornitologové ale poukazují na to, že mnoho ptáků stále hyne na silnicích, v nádržích na dešťovou vodu nebo v komínech. Hlavní problém však stále představuje zemědělství.
7. 6. 2020|