TÉMA

Rafal Trzaskowski

V polských regionálních volbách vyhrála opozice, Tuskova strana si však polepšila

Polská opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS) sice v nedělních regionálních a komunálních volbách získala nejvíce hlasů, vládnoucí proevropská Občanská koalice (KO) premiéra Donalda Tuska ovšem ovládla devět ze šestnácti vojvodství. Vyplývá to z konečných výsledků, které v pondělí pozdě večer zveřejnila volební komise.
8. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 01:58|

Kyjevské úřady se připravují na nejhorší. Pokud vypukne válka, využity budou i staré bunkry

Ukrajinská metropole si nepřipouští strach ani paniku. A to přesto, že jedním z ruských válečných scénářů je podle západních rozvědek bombardování klíčových cílů v Kyjevě. Na rozdíl od běžných lidí se však zatím úřady připravují na nejhorší. Informoval o tom zvláštní zpravodaj ČT v Kyjevě Jakub Szántó.
15. 2. 2022|

Varšava řeší velkou havárii kanalizace. Vládní PiS viní primátora Trzaskowského

Ve Varšavě prasklo odpadní potrubí pod řekou Vislou. Situaci pomohla vyřešit armáda, která přes pontonový most natáhla provizorní trubky. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) viní z poruchy primátora Rafala Trzaskowského z opoziční Občanské platformy (PO). Havárii odpadního potrubí řešilo polské hlavní město už před rokem.
10. 9. 2020|

Polská opozice neuspěla. Nejvyšší soud potvrdil Dudovu výhru ve volbě prezidenta

Polský nejvyšší soud v pondělí potvrdil, že nedávné prezidentské volby jsou platné. Otevřel tak cestu k tomu, aby prezident Andrzej Duda, který v nich svůj post obhájil, složil tento čtvrtek přísahu před oběma komorami parlamentu. Duda je blízkým spojencem vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost.
3. 8. 2020Aktualizováno3. 8. 2020, 16:40|

Polská opozice napadla výsledky prezidentských voleb. Argumentuje porušením ústavy

Nejsilnější polská opoziční strana Občanská platforma (PO) napadla ve čtvrtek u nejvyššího soudu výsledek nedělních voleb hlavy státu. Ty podle oficiálních čísel vyhrál dosavadní prezident Andrzej Duda, blízký spojenec vlády národně konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), který poměrně těsně porazil varšavského primátora Rafala Trzaskowského z PO.
16. 7. 2020Aktualizováno16. 7. 2020, 18:41|

Polsko je rozdělené víc než kdy jindy. Neshodne se západ s východem ani města s venkovem

Západ proti východu, města proti venkovu a mladí proti seniorům – takový obraz Polska je patrný po nedělním druhém kole prezidentských voleb, ve kterých obhájil mandát Andrzej Duda. Svého protikandidáta Rafala Trzaskowského porazil o necelá tři procenta. Těsný výsledek i nadále ukazuje, že zhruba polovina Poláků si stále přeje konzervativní zemi založenou na rodině a víře. Druhá část je liberálnější.
13. 7. 2020|

Volná cesta ke sporným reformám? Vítězství Dudy ochránilo podle komentátorů vládu před krizí

Vítězství současného polského prezidenta Andrzeje Dudy v nedělních volbách hlavy státu podle polských komentátorů zachránilo vládnoucí národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) před závažnou krizí. Vláda země, která je dnes rozdělena víc než kdy jindy, může pokračovat v reformách. Kvůli některým vede ostré spory nejen s opozicí, ale i s Evropskou komisí.
13. 7. 2020|

Duda slaví po těsných odhadech. Polská volební komise zveřejní až konečné výsledky

Podle průzkumu firmy Ipsos u volebních místností se polským prezidentem zřejmě stane konzervativec Andrzej Duda. Přisuzuje mu 50,4 procenta hlasů. Liberál Rafal Trzaskowski podle něj získal 49,6 procenta. Ipsos varuje, že výsledek je příliš těsný, než aby již bylo možné určit vítěze. Účast dosáhla 68,9 procent, což je nejvíc od pádu komunistického režimu. Průběžné výsledky nebudou zveřejňovány.
12. 7. 2020Aktualizováno12. 7. 2020, 23:21|

Polsko na křižovatce mezi konzervatismem a liberalismem. Druhé kolo voleb prezidenta začalo

Polští voliči rozhodují, zda zemi povede dalších pět let dosavadní prezident Andrzej Duda, spojenec národně konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) a její vlády, anebo jeho soupeř nominovaný liberální Občanskou platformou, varšavský primátor Rafal Trzaskowski. Rozdíl mezi oběma kandidáty v předvolebních průzkumech je v rozmezí statistické chyby. Místnosti se zavírají ve 21:00.
12. 7. 2020|

Polsko v kostce. Kdo zvítězí ve Wieruszówě, vyhraje volby, praví zkušenost

Dramatický souboj slibuje nedělní finále polských prezidentských voleb. Některé průzkumy předpovídají těsné vítězství úřadující hlavě státu Andrzeji Dudovi, jiné stejně těsnou převahu opozičnímu kandidátovi Rafalu Trzaskowskému. Vyrovnané šance obou uchazečů získat úřad zároveň ukazují, jak je země rozdělená –⁠ na konzervativně a liberálně smýšlející voliče. Podle dosavadních zkušeností se prezidentem stane ten, kdo vyhraje ve městě Wieruszów.
10. 7. 2020|

Duda a Trzaskowski se televizní debatě asi vyhnou. Štáby kandidátů nemohou najít společnou řeč

V Polsku vrcholí kampaň před druhým kolem prezidentských voleb. Průzkumy ukazují, že šance stávajícího prezidenta Andrzeje Dudy a opozičního kandidáta Rafala Trzaskowského jsou vyrovnané. Rozhodující druhé kolo voleb se uskuteční v neděli 12. července. Očekávaná televizní debata obou kandidátů však zřejmě neproběhne.
7. 7. 2020Aktualizováno7. 7. 2020, 20:45|

Polský prezident chce v ústavě zakotvit zákaz adopce dětí homosexuály

Polský konzervativní prezident Andrzej Duda chce, aby se v ústavě jeho země zakotvil zákaz adopce dětí homosexuálními páry. V sobotu na shromáždění před druhým kolem prezidentských voleb řekl, že příslušný návrh předloží do Sejmu, dolní komory parlamentu, v pondělí.
5. 7. 2020|

Hołownia bude ve druhém kole polských prezidentských voleb hlasovat proti Dudovi

Nezávislý publicista a televizní moderátor Szymon Hołownia, který v nedělním prvním kole polských prezidentských voleb skončil na třetím místě, ve druhém kole přímo nikoho nepodpoří. Řekl ale, že bude volit proti současné hlavě státu Andrzeji Dudovi. Právě hlasy Hołowniových voličů by mohly být ve druhém kole, které se uskuteční 12. července, klíčové.
30. 6. 2020|

Duda nadpoloviční většinu hlasů nezíská, tvrdí průzkumy před prvním kolem voleb v Polsku

Polsko v neděli čekají prezidentské volby, v nichž se o znovuzvolení uchází současná hlava státu Andrzej Duda, důležitý spojenec vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Podle průzkumů má sice šanci první kolo vyhrát, zřejmě však nezíská nadpoloviční většinu hlasů, a tak se o vítězi bude pravděpodobně rozhodovat až ve druhém kole o dva týdny později. V něm by se Dudovi zřejmě postavil současný varšavský primátor Rafal Trzaskowski, kandidát opoziční proevropské Občanské platformy.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 20:25|

Týden do voleb. Trzaskowski objíždí Polsko, Dudu čeká cesta za Trumpem

Týden do prezidentských voleb roste v sousedním Polsku politické napětí. Podle průzkumů by do druhého kola měli s vyrovnanými šancemi postoupit současná hlava státu Andrzej Duda a kandidát opoziční Občanské koalice Rafal Trzaskowski. Vláda v kampani sází na tradiční hodnoty a slib investic, opozice kritizuje její protikrizová opatření.
21. 6. 2020|

Varšavský primátor mobilizuje příznivce opozice, Kaczyński varuje před morální krizí

Jediným novým kandidátem na polského prezidenta je varšavský primátor Rafal Trzaskowski. Zástupce opoziční Občanské koalice už odevzdal volební komisi potřebné podpisy. Průzkumy mu ve volbách na konci června věští postup do druhého kola spolu s favoritem Andrzejem Dudou, který mandát obhajuje za vládnoucí Právo a spravedlnost (PiS).
10. 6. 2020|