V polských regionálních volbách vyhrála opozice, Tuskova strana si však polepšila

Polská opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS) sice v nedělních regionálních a komunálních volbách získala nejvíce hlasů, vládnoucí proevropská Občanská koalice (KO) premiéra Donalda Tuska ovšem ovládla devět ze šestnácti vojvodství. Vyplývá to z konečných výsledků, které v pondělí pozdě večer zveřejnila volební komise.

PiS podle konečných výsledků voleb do sejmiků, vojvodských zastupitelstev, získalo 34,27 procenta hlasů, KO 30,59 procenta, další s velkým odstupem skončila Třetí cesta se 14,25 procenta hlasů, čtvrtá je krajně pravicová Konfederace a pátá Nová levice, uvedl portál Onet.pl.

Při posledních regionálních volbách v roce 2018 PiS vyhrálo v devíti regionech, KO v sedmi. Nyní je to naopak a KO má devět vojvodství a PiS sedm. Nyní je situace opačná, KO má devět vojvodství a PiS sedm.

KO rovněž zvítězila ve většině velkých měst včetně Varšavy, kde svou pozici s přehledem uhájil současný primátor Rafal Trzaskowski. Národní konzervativci mají tradičně silné pozice na východě a jihovýchodě Polska.

Volby pro Tuskovu koaliční vládu, která loni v prosinci po osmi letech u moci vystřídala národněkonzervativní Právo a spravedlnost, znamenaly první test voličské spokojenosti. Občanská koalice vládne společně se středovou Třetí cestou (tvořenou lidovci a Polskem 2050) a Novou levicí. Další volby Polsko čekají v červnu, kdy voliči vyberou své zástupce v Evropském parlamentu.

Andreas Papadopulos o polských komunálních volbách (zdroj: ČT 24)

„Co nás těší? (…) Rekordní vítězství v městech, převaha v sejmicích. Co nás znepokojuje? Demobilizace zejména mezi mladými, porážka na východě a na venkově. Ponaučení pro nás? Nefňukáme. Do práce," napsal na sociální síti X premiér Tusk, který stojí v čele KO. Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński si pochvaloval, že jeho straně se podařilo zvítězit v devátých volbách za sebou. PiS sice vyhrálo i parlamentní volby loni na podzim, nezískalo však většinu potřebnou k udržení u moci a koaličního partnera nesehnalo.

PiS oproti parlamentním volbám oslabilo

Portál onet.pl upozorňuje, že Tuskovi se nepodařilo dosáhnout jednoho z hlavních cílů, a to porazit ve volebním klání PiS. V porovnání s říjnovými parlamentními volbami Kaczyńského PiS dosáhlo slabšího výsledku a Tuskova KO posílila. Pro premiéra prý není špatnou zprávou ani slabý výsledek Nové levice. Podle onet.pl to znamená, že si nebude moci dělat další nároky v rámci vládní koalice.

Velkým úspěchem pro KO je výsledek Trzaskowského ve volbě varšavského primátora. Politolog Jaroslaw Flis z krakovské Jagellonské univerzity deníku Rzeczpospolita řekl, že nynější výsledek zvyšuje šance Trzaskowského na to, že bude za KO kandidovat příští rok v prezidentských volbách. Tento politik v roce 2020 ve druhém kole klání těsně prohrál se současnou hlavou státu Andrzejem Dudou, politickým spojencem PiS.

Další volby Polsko čekají v červnu, kdy voliči vyberou své zástupce v Evropském parlamentu.