TÉMA

Home Office

Vláda navrhuje uzákonit možnost práce z domova pro některé zaměstnance

Firmy už běžně nabízejí svým zaměstnancům práci z domova – pokud to profese umožňuje. Takzvaný home office má teď být zakotvený i v zákoně. Podle novely schválené vládou o něj mohou zaměstnavatele požádat třeba těhotné ženy nebo ti, kdo pečují o blízkou osobu.
30. 4. 2023|

Chystaná pravidla pro práci z domova jsou terčem kritiky, Jurečka připustil změnu novely

Firmy, úřady i odbory kritizují chystanou změnu zákoníku práce, nelíbí se jim nová pravidla pro práci z domova. V připomínkovém řízení je označily jako byrokratická a administrativně náročná. Ministerstvo práce v novele mimo jiné navrhuje, aby zaměstnavatelé vybraným skupinám osob práci na dálku povolit museli, třeba rodičům dětí mladších 15 let.
22. 10. 2022|

V částech Pekingu se uvolňují proticovidová opatření

Čína uvolní protikoronavirové uzávěry v některých částech Pekingu. Jejich obyvatelé mohou přestat pracovat z domova a vrátit se k normálnímu životu. Úřady to podle agentury Reuters uvedly na sobotní tiskové konferenci.
28. 5. 2022|

Na home officech nebude třeba být neustále na přijmu. Belgie i další země dávají práci hranice

Každý má právo na odpojení. To je požadavek zaměstnanců, který je v době koronavirové stále aktuálnější. Odbory se brání, že po skončení pracovní doby lidé na home officu už nemusí vyřizovat pracovní záležitosti. Naposledy jim vyhověla belgická vláda, která tuto změnu zavedla pro 65 tisíc státních úředníků.
3. 2. 2022|

Mobilita kvůli vývoji pandemie opět klesá, lidé doma pracují i tráví volný čas

Mobilita v Česku opět klesá. Souvisí to zřejmě se současnou vlnou koronavirové nákazy. Ukazují to data z telematických systémů i od dopravců, která Česká televize analyzovala. V hromadných prostředcích se na přelomu léta a podzimu počty cestujících původním počtům jenom přiblížily a teď zase klesají. I individuální cestování tento týden zřetelně zesláblo, řada dat ukazuje, že lidé zůstávají víc doma.
13. 11. 2021|

Konec home officu v Česku? Většina firem chce své lidi zpět, ztrácejí prý pracovní návyky

Většina českých firem chce své zaměstnance zpátky na pracovištích, vyplývá z průzkumu mezi sedmi stovkami zaměstnavatelů. Ti často soudí, že lidé jsou doma méně produktivní nebo úplně ztrácejí pracovní návyky. Některé podniky ale i přesto připouštějí, že alespoň část práce by lidé mohli i dál dělat z domova.
19. 6. 2021|

Práce z domova někomu zasahuje do soukromí, mluví se i o nižší produktivitě

Některé firmy už začínají vracet zaměstnance zpět do kanceláří, vláda však zatím doporučení na práci z domova tam, kde je to možné, nestáhla. Průzkum mezi zaměstnanci ukázal, že home office části lidí příliš zasahuje do soukromí, někteří také zmiňují, že jsou v domácím prostředí méně produktivní. Některé tuzemské firmy hledají netradiční možnosti, jak fungovat na home office dál.
10. 5. 2021|

PCR testy by se ve školách mohly rozšířit v červnu, řekl Arenberger

V části škol by se mohly využívat PCR testy v červnu, řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v Otázkách Václava Moravce. Prezident České lékařské komory Milan Kubek podotkl, že takové testování by stačilo u žáků jednou týdně, zatímco aktuálně ho musí školy provádět dvakrát. Z dat UNESCO vyplývá, že  Česko je rekordmanem v délce uzavření škol. Podle sociologa Daniela Prokopa se přitom jedná o nejdražší opatření z hlediska společenských nákladů.
25. 4. 2021|

Roste počet dětí, které chtějí rodiče vzdělávat sami. Stěžují si na on-line výuku nebo nošení roušek

Pedagogicko-psychologické poradny zaznamenávají nárůst žádostí o domácí individuální vzdělávání. Do poraden v Praze nebo v Brně jich přišlo i o čtvrtinu víc než loni. Jako důvody uvádějí rodiče astmatické problémy v souvislosti s nošením roušek, nespokojenost se spádovou školou nebo s úrovní on-line výuky, shodují se ředitelé sedmi oslovených pedagogicko-psychologických poraden napříč republikou.
22. 3. 2021|

Vysílání z domu, v respirátorech i s potvrzením v kapse. Novináři se pandemii dokázali přizpůsobit

Někteří čeští novináři nebyli kvůli koronaviru už zhruba rok ve svých redakcích, podmínky pro práci jsou navíc nyní ještě složitější než v jarní pandemické vlně. Do mikrofonu musejí mluvit v respirátorech, při překračování hranic okresů nesmí zapomínat na potvrzení, že cestují za prací, v případě návštěvy redakce musejí nově podstoupit i test. Jak to média zvládají, na co si zvykla a co jim naopak dělá potíže, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
13. 3. 2021|

Home office neznamená konec benefitů, říká advokát. Zaměstnavatel by měl přispět na energie

Práce z domova se za poslední rok stala součástí životů mnoha Čechů. Zaměstnanci na home office by neměli přicházet o benefity a zaměstnavatelé by jim měli přispívat například na energie, řekl v Byznysu ČT24 advokát David Šupej. Odborník na personalistiku Jan Klusoň se domnívá, že řešením pro budoucnost je hybridní režim práce v kanceláři a z domova.
13. 3. 2021|

Nikdo i necelá polovina. Přístup městských úřadů k práci z domova se výrazně liší

Městské úřady přistupují k práci z domova každý po svém. Některé ji neumožňují svým zaměstnancům vůbec, jinde umožňují střídání v různých intervalech téměř polovině pracovníků. Například Městský úřad v Rychnově nad Kněžnou nemá na home office nikoho, Trutnov naopak tento režim umožňuje 40 procentům zaměstnanců. Podle Svazu měst a obcí může být překážkou špatné internetové připojení, nedostatek notebooků nebo složité rozdělování směn.
10. 3. 2021|

Vláda rozhodla o zapojení studentů v nemocnicích a vyzvala k práci z domova

Na tiskové konferenci po jednání vlády vystoupil premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Ten sdělil, že povinné testování bude od 10. března platit i pro veřejný sektor, a to pro úřady s padesáti a více pracovníky. Vláda také vyzvala zaměstnavatelské svazy, aby firmy dělaly maximum pro to, aby lidé co nejvíce využívali práci z domova, takzvaný home office.
5. 3. 2021|

Zaměstnankyně upozornila na nedodržování opatření v práci. Podle firmy to bylo nedorozumění

Po zpřísnění vládních opatření se stále častěji objevuje téma dodržování hygienických opatření v práci. Začala se ozývat i kritika některých zaměstnanců, jak na to firmy dbají. Z nařízení vlády mají firmy také povinnost upřednostnit práci z domova, pokud je to možné. V praxi se to ale podle právníků těžko posuzuje.
4. 3. 2021|

Část mzdy lidí na home office by mohla jít potřebnějším, navrhl Vystrčil. Za vyjádření se omluvil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyzval ke sdílené solidaritě mezi lidmi. V nedělním diskusním pořadu Partie na CNN Prima News zmínil, že v určitém momentu by například část platu lidí na home office, většinou úředníků, které krize zatím vůbec nepostihla, mohla jít jiným. Později na Twitteru upřesnil, že měl na mysli spoluúčast zaměstnanců veřejného sektoru. Jak by systém fungoval, blíže nepopsal. Pomyslné nůžky mezi občany se podle něj rozevírají čím dál více. Po kritice svá slova označil za chybu.
28. 2. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 13:21|

Pandemie dala Italům impuls k životní změně, Milán přichází o obyvatele

Stále více milánských rodin mění svůj životní styl a stěhuje se z města na venkov. Rozhodly se k tomu kvůli pandemii a s ní spojeným omezením, možnosti pracovat z domova i jinému přístupu k výchově dětí. Nový trend navíc nemusí být jen dočasný. Záležet bude hlavně na tom, zda se firmy rozhodnou po pandemii vrátit k původní povinné osobní docházce do práce.
18. 2. 2021|

Ceny míří vzhůru, metry dolů. Bydlení Čechů se mění

Trh s bydlením na rozdíl od celé řady dalších oblastí ekonomiky pandemie moc nepoznamenala. Poptávka po bydlení zůstala loni obrovská, což se odrazilo i v rekordním objemu nově poskytnutých hypoték i v pokračujícím silném růstu cen bytů – Česko se v rámci EU dokonce drží na předních místech. Na druhou stranu průzkum Eurostatu ukazuje, že stále velká část Čechů žije jako „sardinky“, byť tento podíl klesá, a to navzdory rostoucí ceně. Přinášíme pohledy ekonomů i developerů, jak moc se bude v dohledné době bydlení v Česku měnit a jaké jsou aktuální trendy.
22. 1. 2021|

Nebýt pořád k dispozici. Zaměstnanci by podle EP měli mít možnost odpojit se

Všichni zaměstnanci v zemích Evropské unie by měli mít možnost odpojit se mimo pracovní dobu od komunikace se svými nadřízenými a zaměstnavateli. Poslanci Evropského parlamentu v přijatém usnesení vyzvali členské státy, aby zavedly pravidla zajišťující lidem právo být mimo dosah šéfů. Evropská komise by podle zákonodárců měla připravit celounijní normu řešící problém, který zvýraznilo rozšíření práce z domova během covidové pandemie.
21. 1. 2021|

Práce z domova a distanční výuka zvedly zájem o webkamery. Prodeje stouply o tisíce procent

Největší zájem v on-line prodejnách měli vloni Češi o webkamery. Jejich prodeje stouply až o tisíce procent. ČT to potvrdily čtyři velké e-shopy. Důvodem byla hlavně práce z domova a distanční výuka ve školách. Podle analýzy Asociace pro elektronickou komerci zvládli Češi v e-shopech za minulý rok utratit bezmála 200 miliard korun.
11. 1. 2021|

Objem přenesených mobilních dat stoupl až o polovinu. Za nárůstem stojí on-line výuka, home office i hry

Lidé v době pandemie používají až o polovinu více dat a také častěji telefonují. Česká televize oslovila všechny tři největší operátory. Potvrdili, že objem přenesených dat byl říjnu i listopadu až o polovinu větší oproti běžnému měsíci tohoto roku. Za nárůstem je nejen práce a výuka z domova, ale také streamovací platformy a hraní her on-line.
2. 12. 2020|

Salesforce.com kupuje za 27,7 miliardy dolarů aplikaci Slack

Americký výrobce podnikového softwaru Salesforce.com se dohodl na převzetí aplikace pro pracovní komunikaci Slack za 27,7 miliardy dolarů (přes 600 miliard korun). Dohodnutá transakce je největší akvizicí v historii společnosti Salesforce.com. Přichází v době rozmachu práce z domova, který je důsledkem pandemie nemoci covid-19. Firma v úterý také uvedla, že transakci ještě musejí schválit regulátoři a akcionáři společnosti Slack.
2. 12. 2020|

Prvňáci a druháci se vrátili do škol. Plaga apeluje na další snížení sociálních kontaktů

Do základních škol se zhruba po měsíční pauze vrátili žáci 1. a 2. tříd. Výuku doprovází omezení v podobě povinných roušek a zákazu zpěvu a tělocviku. Mělo by se také často větrat. Třídy se nebudou dělit do menších skupin jako na jaře. Na rozdíl od jara také nebude docházka dobrovolná. Do škol se vrací více než 200 tisíc dětí.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 22:53|
Doporučujeme

Zkušenost s home office se výrazně liší. Průzkum v Česku naznačil pokles produktivity, v zahraničí ne

Během prvního měsíce se produktivita pracovníků přesunutých na home office snížila v průměru o desetinu, po dvou měsících práce z domova pokles dosáhl 30 procent, vyplývá z analýzy poradenské společnosti Moore Czech Republic mezi jejími klienty v Česku. Jiné společnosti však mají zřejmě odlišné zkušenosti, například velké americké internetové firmy  práci z domova dlouhodobě podpoří. Také španělská praxe ukazuje, že se při home office podařilo udržet produktivitu práce na stejné úrovni jako dříve.
13. 5. 2020Aktualizováno17. 5. 2020, 17:37|

Provoz na internetu prudce stoupl. Česká síť to zatím zvládá bez problémů

Svět v karanténě tráví čas na internetu. To ale nese vysoké nároky na datový tok sítí. Lidé z domova pracují nebo si krátí dlouhou chvíli stahováním filmů a seriálů.
21. 3. 2020Aktualizováno21. 3. 2020, 11:46|