TÉMA

Dopravní podnik hlavního města Prahy

Policie prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k metru D

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města (DPP) možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D, uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Některým členům komise před rozhodováním o vítězi podle podniku dorazil nátlakový e-mail podepsaný smyšleným jménem. DPP v tendru nejprve loni vybral nabídku sdružení firmy Subterra, nedávno výběr po rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS) zrušil a bude rozhodovat znovu.
16. 4. 2024|

Policie navrhla obžalovat tři firmy v další části kauzy Dozimetr

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula obdržel od policie návrh na podání obžaloby tří firem v další části korupční kauzy Dozimetr. Jak vyplývá z dřívějšího zjištění Deníku N, mělo by se jednat o dodavatelské a subdodavatelské společnosti Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Borgula pro Českou televizi uvedl, že o podání obžaloby ještě nerozhodl.
16. 4. 2024|

Stavba nové tramvajové trati na Václavském náměstí v Praze začne na konci června

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině Václavského náměstí v Praze začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, řekl technický ředitel dopravního podniku (DPP) Jan Šurovský. Náklady na vybudování trati od Národního muzea doprostřed náměstí vyjdou na 1,24 miliardy korun. Jako první vznikne odbočka a napojení ze současné tramvajové trati a práce budou postupovat směrem k muzeu. Auta budou po dobu výstavby jezdit obousměrně v jedné polovině náměstí.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 15:14|

U Václavského náměstí v Praze hořela lepenka na střeše hotelu. Tramvaje jezdily odklonem

Několik jednotek hasičů zasahovalo ve čtvrtek v Praze poblíž Václavského náměstí. Podle jejich informací vzplanula lepenka na střeše opravovaného domu. Z vnitrobloku budovy stoupal hustý dým. Plameny se nešířily, hasiči je poměrně rychle dostali pod kontrolu. Zásah omezil i provoz tramvajových linek. Záchranáři odvezli do nemocnice muže, který se nadýchal zplodin hoření.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 19:24|

Představenstvo pražského dopravního podniku zrušilo výběr vítěze stavby druhé části metra D

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) zrušilo výběr vítěze stavby druhého úseku metra D. Hodnoticí komise tak bude znovu posuzovat původně vítěznou nabídku sdružení firem vedeného společností Subterra, informoval ve středu vedoucí tiskového oddělení DPP Daniel Šabík. Výběr vítěze loni zatím nepravomocně zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:07|

Pod centrem Prahy začala další výluka metra. Linku C nahrazují autobusy

Další víkend se musí cestující v Praze obejít bez části nejvytíženější linky metra. Dopravní podnik uzavřel na sobotu a neděli trasu C mezi stanicemi Nádraží Holešovice a I. P. Pavlova, nahrazují ji autobusy, které jezdí po magistrále. Výluka v témže rozsahu následuje po pouhých dvou týdnech. Tehdy provoz autobusů ovlivňoval fakt, že neměly na magistrále vyhrazené jízdní pruhy, v některých částech víkendu proto nabíraly velká zpoždění.
9. 3. 2024|

Kraje plánují pro letošek větší investice, čekají ale na změny v rozdělování daní

Většina krajů chce letošní rok více investovat – do škol, nemocnic nebo silnic. Celkem se správy krajů chystají vynaložit přes 64 miliard korun. Souběžně s tím finišují debaty o dělení daní mezi stát a samosprávy, možné úpravy by totiž mohly přinést hejtmanům další peníze. Pokud současný systém nedozná změn, zvažuje Středočeský kraj ústavní stížnost.
23. 2. 2024|

Traktory několik hodin blokovaly pražskou magistrálu. Část zemědělců protestovala proti Zelené dohodě i vládě

Zemědělci v Praze kritizovali evropskou zelenou politiku. Dopoledne se shromáždili před resortem zemědělství, kde mimo jiné volali po demisi ministra Marka Výborného (KDU-ČSL), později demonstrace pokračovala na Malostranském náměstí. Protestní jízda traktorů časně ráno částečně zablokovala magistrálu a v centru Prahy na chvíli omezila provoz tramvají. Větší dopravní problémy ale nezpůsobila. Velké zemědělské organizace se od pondělní akce už předem distancovaly a chystají vlastní. Hlavní část protestu na průtahu Prahou skončila po patnácté hodině, kdy stroje odjely.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:11|

Farmáři plánují v pondělí zablokovat Prahu. Do města přijedou šesti trasami

Čeští farmáři, kteří v pondělí hodlají protestovat v Praze, do metropole s technikou přijedou šesti trasami. Zemědělci přicestují ze směru od Českých Budějovic, Tábora, Strakonic a Písku nebo od Slaného či od Lovosic. Přijedou rovněž silnicemi podél D11 ve směru od Hradce Králové, od Pardubic a Havlíčkova Brodu. S odkazem na informace organizátorů protestu o tom informoval mluvčí Prahy Vít Hofman. Zemědělci se plánují vyhnout dálnicím.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:26|

Havárie vodovodu v pražských Strašnicích omezila provoz tramvají

Téměř osm hodin byl v pátek přerušený provoz tramvají mezi zastávkami Vinice a Depo Hostivař v Praze 10. Důvodem byla dutina pod tratí, která vznikla při opravě kanalizační stoky. Linky 7 a 16 jezdily od brzkého rána do poledne odklonem. Spoje na linkách 7, 13, 16, 19 a 27 nabíraly zpoždění. Vyplývá to z informací na webu Dopravního podniku hlavního města Prahy.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 19:16|

Uzavřená část Libeňského mostu by měla jít k zemi, rozhodli odborníci

Experti doporučili zbourat nyní uzavřený takzvaný inundační most u pražské Palmovky, který je součástí Libeňského soumostí. Silničáři počkají na platné stavební povolení a pak zahájí demolici mostu. Práce by mohly začít letos v dubnu, řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Historického Libeňského mostu přes Vltavu se práce nedotknou a zůstane v provozu. Dopravní podnik (DPP) vybuduje provizorní tramvajovou zastávku na konci provozované části Libeňského soumostí. Most v části přes Vltavu nevykazuje zásadní problémy a není potřeba jej uzavírat.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 13:59|

Pražský dopravní podnik vypíše tendr za 86 miliard. Pokrýt má automatizaci, nové vozy i servis

Pražský dopravní podnik (DPP) vypíše zakázku za 86 miliard korun na automatizaci provozu na lince metra C a nákup vlaků pro linky C a D. Tendr zahrnuje nákup 52 automatických souprav na linku C, šestnáct souprav pro budovanou linku D a nutné úpravy stanic v celkové hodnotě 35,9 miliardy korun. Zbytek hodnoty zakázky tvoří provozní náklady na zajištění údržby po dobu 35 let. Vypsání zakázky ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města.
25. 1. 2024|

Policie prověřuje údajné vydírání komise pražského dopravního podniku ohledně výstavby metra D

Kriminalisté se zabývají údajným vydíráním v tendru na stavbu metra D. Neznámý pachatel prý vyhrožoval některým členům komise pražského dopravního podniku, že půjdou do vězení, pokud z tendru vyloučí nabídku firmy Porr. Dopravní podnik kvůli tomu podal trestní oznámení. Prověřování by mělo skončit v únoru. České televizi to sdělila Lucie Andělová z Městského státního zastupitelství v Praze.
18. 1. 2024|

Část Libeňského mostu je zavřená. Auta přes řeku projedou, tramvaje musí odklonem

Libeňský most je částečně uzavřen. Omezení se týká jeho části poblíž Palmovky, dotklo se proto hlavně tramvají. Auta mohou po části mostu přes Vltavu přejíždět a sjet do Štorchovy ulice, přes řeku se dostanou i chodci, přímo na Palmovku však nedojdou. Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) bude nutné podepřít oblouk nad Voctářovou ulicí. Jak dlouho to potrvá, ale ukážou až další dny.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 18:28|

Nové pražské tramvaje 52T budou nízkopodlažní s pěti články, první přijdou napřesrok

Pražský dopravní podnik představil podobu tramvají 52, které objednal u plzeňské Škody Transportation. S výrobcem uzavřel rámcovou smlouvu, podle které by mohly nakoupit až dvě stovky nových nízkopodlažních tramvají. Napevno jich zatím objednal čtyřicet, první by měl výrobce dodat v příštím roce. Dopravní podnik tak rozšíří počet svých tramvají od Škody, má jich již přes tři sta, zatím poslední převzal před pěti lety.
10. 1. 2024|

Mamutí trolejbus svezl první cestující. Má tři články a délku 24 metrů

V Česku začalo vozit cestující historicky nejdelší vozidlo, které nejezdí po kolejích. Pražský dopravní podnik zahájil zkušební provoz tříčlánkových trolejbusů Škoda-Solaris 24m. V budoucnu by měly jezdit na Letiště Václava Havla místo nynější autobusové linky 119, zatím je ale možné svézt se jimi mezi Palmovkou a Letňany.
21. 12. 2023|

Lobbista Rittig má dostat od státu přes půl milionu v souvislosti se stíháním v kauze tunelování Oleo Chemical

Lobbista Ivo Rittig částečně uspěl se žalobou na stát, ve které požadoval náhradu nákladů za obhájce v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Dostat má 536 tisíc korun s úrokem. Vyplývá to z vyjádření mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcely Pröllerové. Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz. Hrozilo mu až deset let vězení. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2019 pravomocně zprostil obžaloby.
12. 12. 2023|

Na Národní třídě srazila tramvaj tři chodce, dva jsou ve vážném stavu

Tramvaj vpodvečer srazila tři chodce v centru Prahy na Národní třídě. Muž a žena zůstali pod tramvají, třetího člověka stroj odhodil. Záchranáři ošetřovali dva sražené ve vážném stavu, třetí utrpěl úraz hlavy, ale zůstal při vědomí. Provoz mezi zastávkami Národní třída a Národní divadlo byl téměř hodinu obousměrně přerušený. Příčinu střetu vyšetřuje policie.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 19:16|

Návrh proměny hlavního nádraží v Praze je nejlepší možný, tvrdí náměstek. Řeší podle něj i budoucí nárůst cestujících

Návrh kodaňského studia na podobu hlavního nádraží byl nejlepší možný, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlaváček (STAN). Dodal, že park byl zbaven nepřehledných prostor a otevírá velké možnosti.
29. 11. 2023|

V pražských Holešovicích začala dlouhá výluka tramvají, v pondělí v centru odstartuje další

Cestování tramvají přes část pražských Holešovic se od půlnoci ze čtvrtka na pátek ztížilo. Začala zde totiž dlouhá výluka mezi zastávkami Výstaviště a Nádraží Holešovice, která podle plánu potrvá až do prosince. Náhradní doprava zavedena není. Od pondělí se přitom zkomplikuje také cesta přes Václavské náměstí v samém centru hlavního města.
27. 10. 2023|

Otřásla magistrátem i celostátní politikou. Uplynul rok od akce Dozimetr

Uplynul rok od korupční kauzy Dozimetr, která otřásla pražským magistrátem a výrazně ovlivnila politické dění v hlavním městě. Dne 15. června 2022 policie zasahovala na pražském magistrátu i dalších místech včetně kanceláře tehdejšího náměstka pražského primátora pro životní prostředí Petra Hlubučka kvůli machinacím kolem hospodaření pražského dopravního podniku. Následně byla obviněna více než desítka lidí.
15. 6. 2023|

Skončila oprava trati z Ohrady přes Krejcárek na Palmovku. Tramvaje začnou jezdit v sobotu

Pražský dopravní podnik dokončil opravu trati a estakády z Ohrady přes Krejcárek na Palmovku. Cestující se tramvajemi svezou poprvé po čtrnácti měsících v sobotu 3. června. Podnik opravil kompletně koleje i jejich podloží a sanoval rovněž most, po kterém trať vede.
2. 6. 2023|

V Praze v neděli a v pondělí nepojede část metra na lince C

V neděli a v pondělí, na které připadá svátek, nepojede v Praze kvůli opravě stropní desky ve stanici Florenc metro na trase C mezi stanicemi Hlavní nádraží a Vltavská. Linka bude znovu celá v provozu od úterního rána. Do té doby musí cestující využít náhradní tramvajovou dopravu.
30. 4. 2023|

Reportéři ČT: Obvinění v kauze Dozimetr z vazby vydělali miliony

Obvinění v korupční kauze Dozimetr odklánějí majetky. Dvou bytů se zbavil stíhaný bývalý pražský náměstek za STAN Petr Hlubuček. Jejich prodej vynesl 15 milionů korun, zjistili Reportéři ČT. Nemovitosti převedl také další klíčový aktér případu, podnikatel Zakaria Nemrah. Jde o budovu v Příbrami a pozemky v okolí středočeského města. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová, Ondřej Golis a Dalibor Bártek.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 22:10|