TÉMA

Teplárny Brno

Brněnské teplárny a dukovanskou elektrárnu má propojit čtyřicetikilometrový horkovod

Zástupci společností ČEZ a Teplárny Brno v pondělí v Jaderné elektrárně Dukovany podepsali realizační smlouvu k horkovodu z elektrárny do Brna. Umožní začít hledat zpracovatele projektové dokumentace. Příprava stavby má skončit na jaře 2027. Společnosti zároveň podepsaly smlouvu o budoucí smlouvě na dodávky tepla. Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) by cena tepla z horkovodu měla být nižší nebo srovnatelná s jinými zdroji. Brňané by mohli teplo z horkovodu začít využívat v topné sezoně 2030/2031.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 15:42|

Tisíce domácností v Brně mají obnovené dodávky tepla. Horkovod teplárny opravily

Tisíce domácností v brněnských městských částech Žabovřesky a Královo Pole mají obnovené dodávky tepla a teplé vody. Havárii na horkovodu, která noční odstávku způsobila, zaměstnanci Tepláren Brno opravili. Uvedla to mluvčí městské firmy Zuzana Novotná. Výpadek ovlivnil domy napojené na centrální vytápění, kterých je v obou městských částech asi 500 až 700.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 08:13|

Některé teplárny od příštího roku zdraží, a to i přes pokles cen plynu

Odběratelé dálkového vytápění se v těchto dnech postupně dozvídají, kolik budou platit od nového roku. Teplárny zveřejňují své ceníky a část z nich počítá se zdražením. Jedná se hlavně o ty, které využívají uhlí. Některé dříve avizovaly, že naopak zlevní – především ty na plyn. Nyní se ale postoj části z nich mění, odvolávají se přitom i na návrh zvýšení regulovaných složek cen, který ohlásil Energetický regulační úřad. Ohledně cen tepla chce resort průmyslu a obchodu se společnostmi ještě jednat. Plošnou podporu ale v tuto chvíli neplánuje.
20. 11. 2023|

Česko je podle ministerstva na zimu připravené. Některé teplárny ale možná zvýší ceny

Řada dodavatelů energií již představila nové nabídky s nižšími cenami, pohybující se pod vládou stanoveným stropem. Dle resortu průmyslu je Česko na zimu připravené. Přispívá k tomu i stav tuzemských zásobníků, plné jsou z více než 97 procent. Ministerstvo také předpokládá, že lidé budou energiemi i nadále šetřit. Sezona by pak měla být levnější než ta minulá. Otázkou je ale cena centrálního tepla. Je možné, že teplárny využívající uhlí budou zdražovat.
25. 9. 2023|

V Brně začala stavba multifunkční arény za šest miliard. Nebudou peníze na další projekty, tvrdí opozice

Na brněnském výstavišti začala výstavba multifunkční haly Arena Brno za skoro šest miliard korun. Hala je největším strategickým projektem města, má pojmout 13 tisíc diváků a sloužit primárně hokejové Kometě, ale i pro pořádání různých akcí. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) označila začátek stavby za nejvýznamnější den v její politické kariéře. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil velké cíle Brna.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:55|

Brňané zaplatí za teplo opět o něco méně. Umožňuje to levnější plyn i spalování odpadů

Teplárny Brno letos už podruhé snižují cenu tepla. Brněnské domácnosti od října nově zaplatí 1199 korun za gigajoule (GJ) s DPH. Dosud to bylo 1485 korun, tedy o 286 korun více. Snížení ceny umožnil zejména vývoj ceny plynu na trhu, sdělili na brífinku zástupci městské společnosti. Běžná domácnost může podle nich ušetřit až skoro deset tisíc korun za rok.
8. 9. 2023|

Teplárny Brno kotlem na biomasu sníží závislost na zemním plynu

Teplárny Brno zahájily stavbu kotle na biomasu, bude spalovat dřevní štěpku. Jeho vybudování vyjde spolu s dalším potřebným příslušenstvím téměř na dvě a půl miliardy korun a má o patnáct procent snížit závislost tepláren na zemním plynu.
9. 6. 2023|

Brno chce být vytápěné z Dukovan. Teplo z jaderné elektrárny přivede potrubím

Městská společnost Teplárny Brno v pondělí podepsala smlouvu o spolupráci s firmou ČEZ na vybudování více než čtyřiceti kilometrů dlouhého horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany. Smlouva stanovuje další kroky, které musí obě společnosti udělat, aby bylo možné snížit závislost Brna na vytápění plynem. Před rokem účastníci uzavřeli memorandum, od té doby pracovali na konkrétních krocích, které umožňují v projektu pokračovat.
29. 5. 2023|

Brněnské teplárny sníží závislost na plynu, spalovat budou i lehké topné oleje

Technici v brněnských teplárnách začali instalovat nové hořáky. Ty umí spalovat nejen zemní plyn, ale také lehké topné oleje. Díky tomu by se Brnu měla snížit závislost na plynu, a to navzdory tomu, že jeho cena na evropských trzích nadále klesá. Dvoupalivové hořáky už teď používají některé teplárny například na jihu Čech.
26. 5. 2023|

Teplárny zdražují. Nejvýraznější to je při využití plynu

Většině domácností s dálkovým vytápěním se zdražilo, nebo ještě zdraží teplo. Z tepláren jej odebírá třetina bytů v Česku. Jednotlivé teplárny navyšovaly ceny podle toho, z jakého zdroje vyrábí a nejvíce podražily ty, které používají plyn. V příštím roce ale s dalším navyšováním i díky cenovému limitu nepočítají. I tak ale cena u většiny z nich bude vyšší a někde i o desítky procent.
30. 12. 2022|

Horkovod z Dukovan do Brna má stát 19 miliard, vláda projekt projedná nejspíš brzy, zjistila ČT

Horkovod z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna má stát podle zjištění České televize 19 miliard korun. Podle současného vedení by měl město zbavit závislosti na ruském plynu a zajistit spolehlivé dodávky tepla. Hlavním investorem čtyřicet kilometrů dlouhého zařízení by podle vládních materiálů, které má ČT k dispozici, byly Teplárny Brno. Detaily projektu by měla v prosinci projednat vláda.
30. 11. 2022|

ČEZ zdraží teplo o dvacet procent

Energetická společnost ČEZ Teplárenská v příštím roce zvýší ceny tepla z elektráren a tepláren v průměru o dvacet procent, což bude v průměru kolem 123 korun měsíčně. Ke zdražení přispělo zejména navýšení nákladů na povolenky a na výrobu, informoval ČEZ. Zdražování chystá kvůli rostoucím cenám většina tepláren v Česku, mnohde na dvojnásobek současné ceny. Podle Teplárenského sdružení růst cen u jednotlivých dodavatelů tepla dopadne téměř na čtyři miliony zákazníků tepláren v Česku.
7. 11. 2022|

Teplárny výrazně zdražují. Největší cenový skok čeká ty plynové

Další teplárny v Česku ohlašují zdražování. Zhruba na dvojnásobek zvedly ceny v Brně, a to i po započítání vládního cenového stropu na plyn. Od listopadu si tam výrazně připlatí asi sto tisíc domácností. V Břeclavi už dřív oznámili dokonce pětinásobné zdražení. Hlavním důvodem je vysoká cena plynu, na kterém je řada tepláren závislá. Další dodavatelé podle jejich profesního sdružení zdraží v následujících týdnech. Topná sezóna přitom sotva začala.
15. 10. 2022|

Teplárny Brno zdraží od listopadu teplo na dvojnásobek

Teplárny Brno, které zásobují teplem většinu města, zdraží od listopadu pro své odběratele o 888 korun na gigajoule (GJ) na 1672 korun za GJ včetně DPH. Průměrná domácnost se spotřebou tepla 20 GJ za rok zaplatí měsíčně asi o patnáct set korun víc.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 12:04|

Topná sezona začala, některé teplárny zdraží už v příštích měsících

Dva dny po sobě klesla průměrná denní teplota pod třináct stupňů Celsia a v řadě měst začala topná sezona. Letošní topné období je však jiné než to předešlé – doprovází ho dramatický vývoj na trzích s energiemi. Teplárny proto plánují zdražovat, některé už v příštích měsících, jiné až od nového roku.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 21:51|

Teplárny Brno zdražují o čtvrtinu, zákazníci si měsíčně připlatí asi 250 korun

Teplárny Brno, které zásobují většinu města, poprvé za deset let zdražují. Od listopadu vzroste cena tepla pro domácnosti z 635 korun za gigajoule včetně DPH na 784 korun za gigajoule. Jde o nárůst přibližně o 25 procent. Podle propočtů tepláren tak zaplatí průměrná domácnost měsíčně o 250 korun více. Vedení společnosti to ve čtvrtek oznámilo na tiskové konferenci.
14. 10. 2021|

Horkovod z Temelína do Budějovic nejspíš dostaví jiná firma. Tenza vyhlásila úpadek

Firma Tenza, která staví horkovod z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic, vyhlásila úpadek, ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. ČEZ proto plánuje, že na dokončení projektu za více než 1,4 miliardy korun vypíše nové výběrové řízení. Potrubí horkovodu, který bude teplem zásobovat část Českých Budějovic, má být dlouhé 26 kilometrů. Tenza zatím ČEZu předala patnáct kilometrů, potvrdil mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Společnost nedokončí ani výměnu parovodu za horkovody v Brně.
23. 2. 2021|

Práce na brněnském horkovodu stojí. Může za to hodně vody v řece a firma v dluzích

Výměna parovodů za horkovody v Brně na Poříčí se protahuje. Staveniště je kvůli vysokým průtokům na řece Svratce opuštěné už bezmála půl roku. Hlavní zhotovitel, energetická společnost Tenza, je navíc ve finančních problémech. Teplárny se teď snaží najít firmu, která zakázku dokončí.
22. 2. 2021|

Brněnské teplárny na Špitálce se zčásti promění na chytrou čtvrť

Zásobit obyvatele Brna teplem je čím dál snazší. Jejich spotřeba totiž výrazně klesá a s tím se snižuje i využití provozů Tepláren Brno. Třeba část toho nejstaršího na Špitálce plánuje vedení města přestavět na chytrou čtvrť. Počítá se i s využitím odstavené chladicí věže.
15. 1. 2021|

Teplárny zahajují topnou sezonu. Letos později než loni a po celé republice

S příchodem chladného počasí zahájily v pátek mnohé teplárny topnou sezonu. Další se k tomu chystají o víkendu, několik už začalo v předchozích dnech. Zatímco v minulých letech se zpravidla začínalo s vytápěním nejdříve na západě Čech a ve vyšších polohách a výjimkou nebylo ani přerušení vytápění po nástupu babího léta, letos je vytápění zahájeno celorepublikově prakticky zároveň. Řekl to mluvčí Teplárenského sdružení ČR (TS ČR) Pavel Kaufmann.
25. 9. 2020|

V Brně pokračuje výměna parovodů za horkovody. Potrubí povede i pod hladinou Svratky

Teplárny Brno vedou poprvé v historii potrubí pod hladinou řeky. V rámci výměny parovodů za horkovody teď stavbaři pracují přímo v korytu Svratky na Poříčí. Dosud rozváděli teplo v potrubí zapracovaném většinou v mostech a lávkách, zde to ale možné není.
7. 5. 2020|