TÉMA

Potrava

Ke snížení vysokého tlaku stačí omezit sůl, prokázala studie

Cesta ke snížení krevního tlaku může být snadná a úspěšná téměř pro každého – dokonce i pro ty, kdo na tento zdravotní problém užívají nějaké léky. Podle nové studie může stačit omezit příjem soli.
13. 11. 2023|

Červi po konzumaci konopí touží po nezdravém jídle, zjistila studie. Stejně jako lidé

Nejen lidé dostávají po požití marihuany chuť na nezdravé pochutiny. Červi namočení do kanabinoidu dávají přednost kaloričtějším potravinám než obvykle, vyplynulo ze studie, o které informoval list The Guardian. Do budoucna by díky tomuto zjištění mohli být používáni k testování léků pro lidi.
23. 4. 2023|

Psi mohou být vegany, stravu ale potřebují pečlivě vyváženou, zjistila studie

Současná doba je otevřená různým stylům stravování. Platí to nejen pro lidi, ale také pro domácí mazlíčky. Někteří chovatelé psů experimentují s vegetariánskou nebo veganskou stravou pro svá zvířata. Výzkum amerických vědců se podíval na to, jestli taková dieta může zvířatům prospívat.
4. 4. 2023|

Neandertálci byli masožravci, ukázal nový výzkum. Zřejmě se ale vyhýbali krvi a kostem

Díky nové studii se podařilo zjistit, co tvořilo potravu evropských neandertálců, kteří byli prvními inteligentními vládci našeho kontinentu. Užívali si maso, ale jiným zdrojům živočišných proteinů se zřejmě vyhýbali.
19. 10. 2022|

Za úbytek dravců v Evropě může olověné střelivo, ukazuje studie

Olověné broky, které se často používají při lovu, vedly k úbytku nejméně 55 tisíc dravců v Evropě, protože kontaminují jejich potravu. Vyplývá to z nové studie vědců z Cambridgeské univerzity. Podle autorů studie jde o první výzkum, který vypočítal dopad otrav olovem v celé Evropě.
21. 3. 2022|

Samice orangutanů jsou matky s omezenou trpělivostí, popsali vědci

Samice orangutanů jsou trpělivé matky a jejich mláďata na rozdíl od dětí neodmlouvají a nevztekají se. Matka je učí především, jak získat potravu, ale většinou se s potomkem o tu svou podělí. Když však dospěje k názoru, že jde o snadno získatelný pokrm a potomek dost starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.
21. 12. 2021|

Globální oteplování podle vědců ztěžuje přežití lachtanů antarktických

Globální oteplování ztěžuje přežití lachtanů antarktických. K tomuto závěru došli biologové z barcelonské univerzity ve studii, kterou vydal časopis Scientific Reports. Podle vědců samice lachtanů mají čím dál větší potíže krmit svá mláďata kvůli úbytku krillu v oceánu.
9. 12. 2021|

Bifidobakterie ve střevech primátů se od sebe liší. Vědci by toho rádi využili pro účinnější léčbu lidí

Bifidobakterie ve střevech primátů se liší druh od druhu, popsal mezinárodní vědecký tým, jehož součástí byli i čeští experti. Výzkum by mohl pomoci lépe pochopit jejich funkce i u lidí – a třeba i využít pro lepší léčiva.
6. 8. 2021|

Do konce století vymře 98 procent kolonií tučňáků císařských. Klimatická změna jim zničí místa, kde žijí

Mezinárodní vědecký tým vytvořil předpověď toho, jak globální změny klimatu ovlivní život tučňáků. Výsledky je přiměly k tomu, aby navrhli zařazení tučňáků císařských na seznam ohrožených druhů.
5. 8. 2021|

Obří kra odtržená od Antarktidy ohrožuje kolonie tučňáků a tuleňů

V současnosti největší ledová kra na planetě známá pod názvem A-68 se posouvá k ostrovu Jižní Georgie, britskému zámořskému území v jižním Atlantském oceánu. Podle serveru BBC, který o tom informoval, existuje možnost, že ledový kolos, který je podobně velký jako Moravskoslezský kraj, uvázne u pobřeží ostrova o přibližně stejné velikosti. V tom případě by mohl vážně ohrozit tamní tučňáky a tuleně.
4. 11. 2020|

Starost otců o potomky je u savců výjimečná. Vědci jsou na stopě, proč to funguje u lidí

Lidé se liší od ostatních primátů velmi výrazně v tom, kolik péče věnují otcové svým potomkům. Doba vzniku ani příčina této jedinečné formy otcovství není známá a dá se jen těžko prokázat - ale nová teorie navrhuje, že vznikla z potřeby partnerství v reakci na měnící se ekologické podmínky.
2. 5. 2020|