TÉMA

Letní prázdniny

Jízda na podzim je nejrizikovější hned po období konce prázdnin. BESIP připomíná základní pravidla

Ranní mlhy, mráz, brzké stmívání, častější pohyb zvěře, mokré listí na silnicích nebo letní pneumatiky – to jsou faktory, které na podzim ovlivňují bezpečnost provozu. Vedoucí oddělení BESIP na ministerstvu dopravy Tomáš Neřold upozornil, že právě podzim je rizikovým obdobím pro řidiče, možná nejrizikovějším po letních prázdninách. Svědčí o tom i statistiky nehodovosti. Řidiči by se proto měli na podzim řídit na silnicích řadou pravidel.
10. 11. 2023|

Poslední prázdninový víkend přibude na silnicích policistů. Dopravci posilují spoje

Poslední prázdninový víkend budou mít policisté a dopravci více práce než obvykle. Kvůli cestám z dovolených a návratu dětí do škol připravují preventivní akce, které posílí bezpečnost především na silnicích. Také vlakoví a autobusoví dopravci se připravují na větší nápor cestujících, na řadě míst proto plánují posílit spoje.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 17:39|

Kvůli rekonstrukci kolejí nejezdí tramvaje na Bílé Hoře. Omezení je i v Poděbradské

Od pondělí až do neděle 3. září nepojedou kvůli rekonstrukci tratě tramvaje v úseku mezi zastávkami Malý Břevnov a Bílá Hora v Praze. Omezení se týká tramvajových linek 22, 25 a 97, ale také automobilové dopravy. Současně byl až do neděle 3. září přerušen provoz tramvají v Poděbradské ulici v úseku Harfa a Starý Hloubětín. Pražský dopravní podnik (DPP) o tom informoval v tiskové zprávě. Po změněných trasách jezdí tramvaje 6, 8, 14, 25 a 92, podnik zavedl náhradní autobusy.
21. 8. 2023|

Většina pošt v provozu zatím větší nápor lidí zvládá. Změna však může přijít na konci prázdnin

Uběhl měsíc od zrušení některých poboček České pošty. Na takzvaných nástupnických pobočkách, kam teď nově chodí lidé z těch zrušených, měli v červenci oproti dřívějšku i dvojnásobný provoz. Jinde však nápor nebyl tak velký, zřejmě i proto, že jsou prázdniny. Česká pošta se nyní začíná připravovat na září, kdy počítá s větším vytížením poboček. Dokonce slibuje, že v provozu bude více přepážek.
1. 8. 2023|

Najít ubytování pro studenty v Pardubicích bude oříšek. Koleje navíc opět zdražují

Letní prázdniny jsou zatím sice v polovině, univerzitní koleje v Pardubicích však už teď hlásí plný stav. Několik míst se ještě najde, ale kapacity velmi rychle dochází. Za ubytování na vysokoškolských kolejích si studenti navíc opět připlatí. Mnozí tak volí raději privát. Cena za něj je sice většinou o něco vyšší, ale roli v jejich rozhodování někdy hraje i soukromí a lepší vybavení.
1. 8. 2023|

Do obcí na jižní Moravě by mohly jít další peníze na opravy po tornádu. Dotace z první výzvy ale stále nemají

Dalších 858 milionů korun vyčlenilo ministerstvo pro místní rozvoj na podporu obcí na jižní Moravě, které před dvěma lety zasáhlo tornádo. Peníze mají jít tentokrát hlavně na obnovu infrastruktury. Jde o druhou výzvu, v té první bylo nejvíc peněz určených na rekonstrukce škol. Celkové škody byly po katastrofě vyčísleny na patnáct miliard korun. Živel zabil šest lidí a další dvě stovky zranil. Poničeno bylo zhruba 1200 domů.
31. 7. 2023|

Několik týdnů bez pošty. Obce na jihu Čech se potýkají s problémy s doručováním

Obyvatelé několika obcí na Českobudějovicku nyní až tři týdny čekají, než jim pošta doručí zásilky a dopisy. Někteří klienti, včetně starostů, podávají stížnosti. Podle vedení státního podniku teď v lokalitě chybí lidi.
26. 7. 2023|

Pod Pradědem si turisté připlatí za jízdné i parkovné

S letními prázdninami stoupá počet turistů na horách. Často parkují v okolních obcích. Zatímco v beskydské Ostravici už dva roky lidé pod Lysou horou auto nechat nemohou, v Jeseníkách vedení Moravskoslezského kraje zvýšilo ceny za parkování. Nově turisté zaplatí o tři sta korun více. Parkování v nejvýše položeném středisku v Jeseníkách na Ovčárně je nyní stojí osm set korun. Podle tamních chatařů ubývá turistů v okolí Pradědu. Jízdné kraj zdražil od poloviny června. Argumentuje vyššími náklady na provoz rekreační linky.
4. 7. 2023|

Od gastronomie třeba k zemědělství. Nabídka brigád vzrostla, zájem studentů klesá

Nabídka brigád je letos vyšší než loni, uvádějí personální agentury. Brigádníky přes léto potřebují hlavně v cestovním ruchu, gastronomii nebo v zemědělství. Sehnat potřebný počet lidí je ale v mnoha provozech problém.
2. 7. 2023|

Dopravní policie přes prázdniny zbystří, v plánu má několik kontrolních akcí

Stovky policistů se o prázdninách zapojí do rozsáhlé bezpečnostní akce na českých silnicích. Na různých místech od pátku kontrolují dodržování pravidel provozu. Šéf dopravní policie slibuje, že budou hlídky na silnicích dobře vidět. Ambicí je udržet co nejnižší počet obětí prázdninového cestování. Loni zahynulo v červenci a srpnu na silnicích v Česku 74 lidí, což byl podstatně lepší výsledek než v jiných letech, kdy se obvykle držel počet obětí nad stovku.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 19:18|

Letní dovolená často přináší stres z cesty. Dopravní experti radí dobře plánovat a dodržovat přestávky

Únava řidičů bývá příčinou každé desáté dopravní nehody. Na dálnici každé páté. Právě nyní před letními prázdninami na to upozorňují zástupci BESIP, kanceláře pojistitelů a platformy Vize 0. Dopravní psychologové tak radí cestu k moři včas a dobře naplánovat.
20. 6. 2023|

Mezi Vysokým Mýtem a Svitavami se opravují mostní závěry. Řidiči musejí počítat s omezením

Na silnici první třídy číslo 35 mezi Vysokým Mýtem a Svitavami začaly v posledních dnech stavební práce na silnicích. V některých úsecích kvůli nim bude zavedena kyvadlová doprava. Zhruba během dvou týdnů tam silničáři provedou opravy na pěti mostech, vymění elastické mostní závěry. Informoval o tom mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.
6. 6. 2023|

Policisté obsadí hlavní tahy, o vybraných prázdninových dnech se více zaměří na rychlost

Policisté o letních prázdninách zvýší dohled nad silničním provozem zvláště na hlavních dopravních tazích v zemi. Policejní hlídky vyjedou na silnice během čtvrtka a ve vyšším počtu tam budou rovněž o prvním prázdninovém víkendu. Policisté se také ve vybrané dny v červenci a v srpnu zaměří na kontrolu dodržování rychlosti a na nákladní a autobusovou dopravu. Oznámili to náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a ředitel dopravní policie Jiří Zlý.
30. 6. 2022|

Část chalup v Česku má před letní sezonou plně obsazeno, někde ceny stouply i o 40 procent

Nejžádanější chaty a chalupy napříč republikou hlásí na letní prázdniny obsazeno. Strach rezervovat si termíny pobytu i s větším předstihem už podle provozovatelů lidé nemají. Neroste jen zájem, ale také ceny. Oproti loňsku zaplatí hosté na některých místech až o 40 procent víc.
24. 4. 2022|

Když se školy neotevřou do začátku června, maturity by podle ministra Plagy být neměly

Maturity by se mohly konat 21 dní poté, co se znovu otevřou školy. Oznámil to ministr školství Robert Plaga (ANO). Když se otevřou až po začátku června, mohly by je nahradit výsledky z posledních ročníků. Přijímací zkoušky by podle Plagy mohly proběhnout dva týdny po otevření škol. O zkrácení letních prázdnin resort zatím neuvažuje. Plagův návrh v pondělí schválila vláda. Opozice s návrhy souhlasí, střední školy k nim ale mají výhrady.
23. 3. 2020Aktualizováno23. 3. 2020, 21:26|