TÉMA

NASDAQ

První vakcína proti RS viru ukázala v testech velmi dobré výsledky

Po covidu se světem rychle šíří RS viry, které na přelomu roku v Evropě i USA způsobily zvýšenou hospitalizaci dětí. Zatím proti nim neexistovalo očkování, což se ale může rychle změnit. Výsledky klinické studie preparátu společnosti Moderna jsou velmi slibné.
20. 1. 2023|

Vědci přepsali gen pacienta tak, aby se mu netvořilo tolik cholesterolu

Nadbytek cholesterolu má závažné dopady na lidské zdraví. Často je jeho přemíra způsobená geneticky. Nový výzkum se pokouší vadný gen přepsat a nahradit zdravým.
19. 7. 2022|

Hodnota majitele Facebooku klesla o 200 miliard dolarů, nejvíce v historii trhů

Akcie společnosti Meta Platforms, dříve Facebook, pod kterou patří i další komunikační sítě jako Instagram nebo Whatsapp, ve čtvrtek na burze oslabily o více než 20 procent. Hodnota podniku se tak snížila o více než 200 miliard dolarů, což dělá více než 4,3 bilionu korun. To je nejvíce v historii akciových trhů, uvedla agentura Bloomberg. Akcie oslabují v reakci na horší výsledky hospodaření, které firma zveřejnila ve středu.
3. 2. 2022|

Americký Fed naznačil zvýšení základní úrokové sazby

Představitelé měnového výboru amerického Federálního rezervního systému (Fed) v prohlášení zveřejněném na závěr dvoudenního zasedání nastínili plán zvýšit od března základní úrokovou sazbu. Významně se tím změní dosavadní politika téměř nulových úroků, která v době pandemie podporovala ekonomický růst. Vedlejším efektem ale byl prudký nárůst inflace, se kterou se chce Fed, který plní roli centrální banky, nyní vypořádat.
26. 1. 2022|

Nominovali ho Biden i Trump. Šéf Fedu Powell má podporu Bílého domu i na druhé období

Prezident Spojených států Joe Biden v pondělí navrhl, aby současný šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell strávil v úřadu další čtyřleté období. Návrh ještě musí potvrdit Senát. Powellovo první funkční období skončí v únoru.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 20:54|

Akciím v USA se dařilo. Dow Jonesův index poprvé překonal hranici 35 tisíc bodů

Akcie ve Spojených státech v pátek rostly čtvrtý den po sobě. Všechny tři hlavní indexy uzavřely obchodování na rekordu. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,68 procenta a poprvé v historii přesáhl 35 tisíc bodů. Na rekord se dostal až v posledních minutách obchodování. Investoři měli náladu nakupovat díky dobrým zveřejňovaným kvartálním hospodářským výsledkům firem.
23. 7. 2021|

Vylákal z lidí miliardy. Zemřel strůjce nejvyšší pyramidy Bernie Madoff

V americké věznici zemřel v 82 letech finančník Bernie Madoff, uvedla agentura AP. Za mřížemi si Madoff odpykával trest za největší finanční podvod v historii USA; klienti jeho schématu přišli podle soudu až o 65 miliard dolarů (asi 1,3 bilionu korun).
14. 4. 2021|

Americké akcie v den nástupu Bidena rostly. Těžily ale spíše z dobrých výsledků firem

Americké akcie při středeční inauguraci nového prezidenta Spojených států Joea Bidena posílily a obchodování uzavřely na nových rekordních maximech. Někteří analytici však upozornili, že spíše než s inaugurací to mělo souvislost se začátkem nové výsledkové sezony amerických firem. Ve čtvrtek americké akcie stagnovaly, prudce pak klesla cena digitální měny bitcoin, investoři se totiž bojí regulace v USA. Tu naznačila nová americká ministryně financí Janet Yellenová.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 20:21|

Ant Group prodá akcie za 35 miliard dolarů. Půjde o největší nabídku akcií v historii

Čínská společnost Ant Group, která je finančně technologickou divizí tamního internetového prodejce Alibaba, získá z prodeje akcií až 35 miliard dolarů (zhruba 808 miliard korun). Půjde o největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v historii, informoval v pondělí server CNBC.
26. 10. 2020|

PPF dokončila převzetí CME, generálním ředitelem bude Didier Stoessel

Skupina PPF prostřednictvím dceřiných firem dokončila akvizici společnosti Central European Media Enterprises (CME). PPF nyní plně majetkově kontroluje aktivity CME v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku, uvedla skupina v tiskové zprávě. V Česku tak PPF ovládla televizní skupinu Nova, ve které už držela podíl do roku 2004, kdy ho prodala právě CME.
13. 10. 2020|

Americké akcie výrazně ztrácely. Pokles vedly zejména velké technologické společnosti

Po středečním silném vzepětí amerických akciových indexů došlo hned ve čtvrtek k jejich mnohem většímu poklesu. Vedly jej akcie velkých technologických společností. Šlo o největší mezidenní propad od června.
3. 9. 2020|

Americký index Dow Jones poprvé od února vystoupal nad 29 tisíc bodů. S&P 500 opět na rekordu

Americký index Dow Jones, který zahrnuje třicítku předních akcií, ve středu poprvé od únorových předkoronavirových maxim uzavřel obchodování nad 29 tisíci body, a to na hodnotě 29 100. Stoupl o 1,59 procenta. Na historický rekord se poněkolikáté za poslední dny dostal širší index S&P 500, když vzrostl o 1,54 procenta na 3581 bodu. Technologický index Nasdaq přidal necelé procento na 12 056 bodů.
2. 9. 2020|

Čínská Ant Group chce na burzu, může jít o největší primární nabídku v historii

Společnost Ant Group, která je finančně technologickou divizí čínského internetového prodejce Alibaba a dominantním provozovatelem mobilních plateb v Číně, podala žádost o uvedení svých akcií na burzy v Hongkongu a Šanghaji. Primární veřejná nabídka akcií by mohla vynést až 30 miliard dolarů (zhruba 660 miliard korun) a stát se největší na světě, píše agentura Reuters.
25. 8. 2020|

Hodnota Applu jako první americké firmy přesáhla dva biliony dolarů

Apple se stal první americkou firmou, jejíž tržní hodnota přesáhla dva biliony dolarů (44 bilionů korun). Hranici jednoho bilionu překonal výrobce iPhonů teprve před dvěma roky. Letos si jeho akcie připsaly už téměř 60 procent a investoři věří, že firmě se v pokoronavirovém světě bude dařit ještě lépe, napsala agentura Reuters.
20. 8. 2020|

Americký akciový index S&P 500 dosáhl nového maxima. Překonat trable pandemie trvalo půl roku

Šest měsíců trvalo americkému akciovému indexu S&P 500, než překonal koronavirový pokles a dosáhl nového historického maxima. Úterní obchodování zahájil výstupem na nový (intraday) rekord: 3395,06 bodu, uvedl server listu The Wall Street Journal. V únoru činil nejvyšší bod 3393,52 bodu, doplnil server televize CNBC.
18. 8. 2020Aktualizováno18. 8. 2020, 22:31|

Americký akciový index Nasdaq Composite se poprvé dostal nad 10 tisíc bodů

Americký akciový index Nasdaq Composite, který zahrnuje řadu významných technologických podniků, v úterý poprvé v historii překonal hranici 10 tisíc bodů. K jeho růstu přispěly například akcie společností Amazon a Apple.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 22:35|

České akcie smazaly většinu ztrát, které přišly s pandemií

České akcie podobně jako ostatní světové akciové trhy smazaly většinu ztrát, které vykázaly v únoru a březnu v době šíření pandemie koronaviru. Pražská burza byla letos na svém vrcholu 24. ledna a do 18. března klesla o 34 procent. Od tohoto data do 4. června naopak stoupla o 26 procent. V letošním roce je pražský index PX ale stále v minusu 15 procent, uvedli analytici.
7. 6. 2020|

Pražská burza stoupla nad 900 bodů, nejvýše od počátku března. Rostly i další akciové trhy

Pražská burza v úterý posílila o více než dvě procenta. Index PX se tak poprvé od 10. března dostal nad 900 bodů, když zavřel na hodnotě 901,15 bodu. K růstu mu pomohly především akcie bank, nejvýrazněji si polepšila Erste Bank. Ve ztrátě skončily pouze dva z hlavních titulů. Příznivý den pro akcie zažily v úterý Asie, Evropa i Spojené státy.
26. 5. 2020Aktualizováno26. 5. 2020, 22:29|
Koronavirus

Americké akcie opět silně stouply. Pomohl jim úspěch Bidena a akce proti dopadům koronaviru

V pondělí nahoru, v úterý dolů, ve středu nahoru – a to vždy ve velkém výkyvu. Takové jsou pohyby hlavních amerických akciových indexů ve třech obchodovacích dnech tohoto týdne. Ve středu tak přidaly Dow Jones, zahrnující třicítku akcií předních firem, a S&P 500 více než čtyři procenta. Nasdaq pak těsně pod nimi. Ani tento výsledek však nemůže pokrýt těžké únorové ztráty.
4. 3. 2020|