TÉMA

Burzy

Za ceny elektřiny mohou burzy, hrozí sociální výbuch, míní zmocněnec pro energetickou bezpečnost

Evropská unie musí zabránit spekulacím na komoditních burzách co nejrychleji, protože to jinak destabilizuje celý evropský prostor, řekl v Interview ČT24 zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost České republiky Václav Bartuška. Věří tomu, že se české vládě podaří najít řešení energetické krize, zdůraznil ale, že je potřeba přijmout rychlá a odvážná řešení. Pro evropské politiky je podle něj obtížně přijatelné přijímat speciální daň z nadměrných příjmů pro energetické společnosti.
6. 9. 2022|

Domácnosti zřejmě zaplatí citelně více za energie. U vytápění může jít i o tisíce korun navíc

Velkou část českých domácností čeká razantní zdražení cen energií, a to až o tisíce korun ročně. Ceny elektřiny a plynu se můžou podle ekonomů zvýšit o víc než deset procent. Některé společnosti už klientům ceníky upravují. Jiné to s velkou pravděpodobností udělají do konce roku. Na burzách energie zdražily za posledních dvanáct měsíců bezmála na dvojnásobek.
8. 8. 2021|

Zakladatel Ant Group doplatil na své výroky, míní Handelsblatt

Zakladatel finančně technologické společnosti Ant Group Jack Ma doplatil na to, že se jako jeden z mála čínských podnikatelů odvážil veřejně sdělovat své názory na finanční regulaci. Čínským úřadům se to nelíbilo a nakonec to vedlo k tomu, že znemožnily vstup jeho firmy na burzu, který by z něj učinil jedenáctého nejbohatšího člověka na světě. Ve čtvrtek to napsal německý hospodářský deník Handelsblatt.
5. 11. 2020|

Burzy v Šanghaji a Hongkongu nečekaně zrušily nabídku akcií Ant

Burzy v Šanghaji a v Hongkongu zrušily primární veřejnou nabídku (IPO) akcií čínské finančně-technologické společnosti Ant Group, která byla plánovaná na čtvrtek. Firma v úterý oznámila, že důvodem jsou některé změny v regulaci. Primární nabídka akcií Ant Group měla být největší na světě. Zatím není jasné, kdy bude podnik schopen požadavkům vyhovět, aby mohly být akcie k obchodování přijaty.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 15:46|

Evropské akcie zažily nejhorší propad za 11 týdnů. Těžce zasaženy byly i burzy v USA

Evropské akcie zažily ve čtvrtek nejhorší den za více než 11 týdnů kvůli poklesu optimismu ohledně vývoje ekonomiky. Panevropský akciový Index STOXX 600 se snížil o 4,1 procenta. Nedařilo se ani pražské burze, její index PX ztratil 3,62 procenta. Přes dvě procenta odepsaly také akciové indexy v Asii. K nejhorším propadům však došlo ve Spojených státech, kde například index Dow Jones klesl o 6,9 procenta. Burzy reagovaly na výhled americké centrální banky Fed – ve středu uvedla, že letos čeká v USA propad o 6,5 procenta – a na obavy z druhé vlny pandemie koronaviru.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 22:13|

Americký akciový index Nasdaq Composite se poprvé dostal nad 10 tisíc bodů

Americký akciový index Nasdaq Composite, který zahrnuje řadu významných technologických podniků, v úterý poprvé v historii překonal hranici 10 tisíc bodů. K jeho růstu přispěly například akcie společností Amazon a Apple.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 22:35|

Americký Senát chce omezit přístup čínských firem na burzy ve Spojených státech

Americký Senát schválil návrh zákona, který by mohl zamezit obchodování s akciemi řady čínských podniků na burzách ve Spojených státech. Informují o tom americká média. Návrh zákona ale ještě musí schválit americká Sněmovna reprezentantů a podepsat prezident Donald Trump.
21. 5. 2020|

Evropské akcie klesly, protože se Unie neshodla na stimulech

Evropské akcie v pátek oslabily poté, co se představitelé Evropské unie neshodli na podobě podpůrných opatření pro ekonomiky sužované koronavirovou krizí. Panevropský index STOXX 600 klesl o 3,26 procenta a uzavřel na 310,9 bodu. Za celý týden si však připsal zhruba šest procent, což představuje jeho nejvýraznější týdenní nárůst od roku 2011.
27. 3. 2020Aktualizováno27. 3. 2020, 22:08|

Evropské i americké akcie prudce rostou. Pomohla jim stimulační opatření

Po výrazných pondělních propadech na všech světových akciových trzích začaly v úterý burzy v opačném trendu. A výrazně stouply. V Asii vzrostl například japonský index Nikkei 225 či jihokorejský KOSPI. Podobně přidávaly i akcie na evropských i amerických trzích, k růstu jim pomohla další podpůrná opatření centrálních bank, ale i očekávání investorů,  že americkým Senátem projde balíček určený na pomoc ekonomice. Posílila výrazně i pražská burza a vůči oběma světovým měnám rovněž koruna. Rostou také ceny ropy, Brent si připisuje 1,5 procenta.
24. 3. 2020Aktualizováno24. 3. 2020, 21:25|

Pražská burza po několika dnech ztrát stoupla. Evropa nejdříve klesala, ale pak přešla k ziskům

Ve znamení postupného růstu začala čtvrtek pražská burza, den pak uzavřel její index PX v plusu 2,72 procenta na 709,15 bodu. Toto posílení ale smazalo jen malou část z nedávných ztrát, kdy burza padala několik dnů v řadě. Hlavní evropské indexy se ještě před třetí hodinou odpolední pohybovaly v záporném teritoriu - více než jedno procento, některé i dvě. Ale nakonec stouply většinou o více než dvě procenta, také díky kroku britské centrální banky. Akcie v asijsko-pacifickém regionu den uzavřely v minusových hodnotách, výrazně ztratil australský index S&P/ASX 200. Akcie ve Spojených státech po nedávných hlubokých propadech dokázaly uzavřít obchodování se zisky.
19. 3. 2020Aktualizováno19. 3. 2020, 21:47|

Divoký den na trzích. Kvůli kolapsu ceny ropy se přechodně zastavila newyorská akciová burza

Největší kolaps cen ropy od roku 1991 zahájil jeden z nejdivočejších dnů na globálních trzích. Panický výprodej, telefonáty s výzvou na dodání peněz, pokud člověk obchoduje na úvěr, mizející likvidita a práce z domova kvůli koronaviru byly jen některé problémy, s nimiž se obchodníci s cennými papíry v pondělí potýkali. Museli také přemýšlet, jak válka kolem cen ropy a rychle se šířící nákaza ovlivní globální ekonomiku, firmy a geopolitiku, píše agentura Bloomberg. Americké akcie zažily nejvyšší denní propad od finanční krize v roce 2008.
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 22:00|

Pražská burza je nejníže za tři roky. Padají evropské i americké akcie

Pražská burza se v pátek propadla na nejslabší úroveň za zhruba tři roky. Index PX klesl o 2,80 procenta na 962,89 bodu. Nižší byl naposledy na konci února roku 2017. Oslabily téměř všechny hlavní emise pražské burzy. Propadem uzavřely den také evropské akciové indexy (většinou přes tři procenta). Americké akcie nakonec zavřely ve výrazně menších ztrátách než se přes den občas pohybovaly.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 22:11|
Koronavirus

Americké akcie opět silně stouply. Pomohl jim úspěch Bidena a akce proti dopadům koronaviru

V pondělí nahoru, v úterý dolů, ve středu nahoru – a to vždy ve velkém výkyvu. Takové jsou pohyby hlavních amerických akciových indexů ve třech obchodovacích dnech tohoto týdne. Ve středu tak přidaly Dow Jones, zahrnující třicítku akcií předních firem, a S&P 500 více než čtyři procenta. Nasdaq pak těsně pod nimi. Ani tento výsledek však nemůže pokrýt těžké únorové ztráty.
4. 3. 2020|