TÉMA

Michail Chodorkovskij

Rusko se proměnilo v násilnický stát, zodpovědný je Putin, reaguje svět na Navalného smrt

Rusko se chová ke svým občanům stejně jako ve své zahraniční politice, proměnilo se v násilnický stát, který zabíjí lidi snící o lepší budoucnosti, okomentoval ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) zprávu o smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného ve vězeňském táboře. Kritické reakce na adresu režimu ruského diktátora Vladimira Putina přicházejí i ze světa. Za smrt Navalného je zodpovědný Putin, prohlásil například americký prezident Joe Biden.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:31|

„Hlupák“ podporovaný „ukrajinskou rozvědkou“. Ruská propaganda se opřela do možného Putinova vyzyvatele Naděždina

Ruská státní média spustila propagandistickou kampaň proti možnému prezidentskému kandidátovi Borisovi Naděždinovi, uvedl server Meduza. Naděždin odevzdal podpisy sesbírané na podporu své účasti ve volbách, volební komise by měla o kandidatuře rozhodnout do deseti dnů. Podle státních kanálů za ním stojí ukrajinská rozvědka a příznivci Alexeje Navalného a exilových kritiků Kremlu.
2. 2. 2024Aktualizováno2. 2. 2024, 16:19|

Prigožin zastavil postup wagnerovců na Moskvu, dohodl se s Lukašenkem

Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin podle ruských agentur potvrdil, že kolony jeho bojovníků, které dosud mířily do ruské metropole Moskvy, se vrátí zpět na základny. Uvedl to krátce poté, co běloruský lídr Alexandr Lukašenko oznámil dohodu, na jejímž základě se wagnerovci stáhnou. Podle Kremlu Prigožin ani jeho muži nebudou stíháni, šéf wagnerovců se podle dohody přesune do Běloruska. K Moskvě se blížilo asi pět tisíc bojovníků žoldnéřské jednotky, obsadili ruská města Rostov a Voroněž a dle BBC dorazili i do Lipecka. „Tažení“ zemí zahájil Prigožin poté, co obvinil ruskou armádu z útoku na jeho muže.
24. 6. 2023Aktualizováno24. 6. 2023, 23:50|

„Naše jednota je zkoušena.“ Čaputová vyzvala Západ k udržení společného postoje k Rusku

Protiruské sankce mají podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové smysl, protože Moskvu připravují o prostředky na nákup zbraní. Prohlásila to na zahájení bezpečnostní konference Globsec v Bratislavě. Prezidentka také orodovala za udržení jednoty Západu v přístupu vůči Rusku. Akce se ve slovenské metropoli účastní desítka hlav států a vlád, včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, řada ministrů a dalších hostů, včetně známého kritika ruské vlády Michaila Chodorkovského.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 18:49|

Ruský soud poslal opozičního politika Kara-Murzu na 25 let do vězení

Ruský soud poslal na 25 let do vězení opozičního představitele, publicistu a kritika Kremlu Vladimira Kara-Murzu. Soud tvrdí, že se dopustil mimo jiné vlastizrady. Podle agentury Reuters je tento verdikt nejtvrdším trestem svého druhu od zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru. Kara-Murza dříve přirovnal soud s ním k vykonstruovaným procesům za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina ve 30. letech 20. století. Právníci odsouzeného se hodlají proti verdiktu odvolat. Odsouzení zkritizovaly Velká Británie, Spojené státy, EU, Francie i Česko.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 20:48|

Putin je izolovaný a paranoidní, tvrdí zběhlý člen ochranky. Ruský vůdce odmítá mobil a jezdí obrněným vlakem

Ze šéfa Kremlu Vladimira Putina se stal paranoidní muž, který nepoužívá internet ani mobilní telefon a sleduje pouze ruskou státní televizi. V rozhovoru pro nevládní organizaci The Dossier Center (DC) to uvedl uprchlý člen ochranky ruského prezidenta Gleb Karakulov. Putin se podle něj stále bojí covidu a místo letadla volí raději obrněný vlak. To, že zběhlý kapitán Federální ochranné služby (FSO) skutečně sloužil v Putinově blízkosti, ověřili kritici Kremlu i agentura AP.
5. 4. 2023|

Úspěch na Ukrajině může Putina vést i k útoku proti NATO, řekl pro ČT Chodorkovskij

Někdejší nejbohatší ruský podnikatel Michail Chodorkovskij označil válku na Ukrajině za zločin a varuje před tím, že i případné ruské vítězství může Vladimira Putina přivést k rozpoutání globálního konfliktu. Bývalý oligarcha a současný kremelský kritik, který žije v britském exilu, to prohlásil v exkluzivním interview pro Události, komentáře. Rozhovor s ním vedl Jakub Železný.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 23:23|

Nizozemský soud vyhověl odvolání Ruska, akcionáře vyvlastněného Jukosu zatím odškodnit nemusí

Nejvyšší soud v Nizozemsku částečně vyhověl odvolání Ruské federace ve sporu s bývalými akcionáři nyní již neexistující ropné společnosti Jukos. Znamená to, že Moskva jim nemusí platit padesát miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Nejvyšší soud uvedl, že arbitrážní spor vrací nižšímu soudu k opětovnému projednání.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 12:38|

Ruská média vyzvala Putina, aby ukončil pronásledování novinářů

Několik ruských opozičních médií adresovalo prezidentovi Vladimiru Putinovi a dalším nejvyšším ruským představitelům otevřený dopis s žádostí, aby skončilo pronásledování nezávislé žurnalistiky a novinářů kritických k vládě. V Rusku muselo v posledních měsících několik médií ukončit činnost nebo bylo označeno za takzvané zahraniční agenty, což pro ně znamená značná administrativní omezení a hrozbu vysokých pokut. Někteří novináři čelí trestnímu stíhání.
27. 8. 2021|

Ruští cenzoři zablokovali média spjatá s Chodorkovským

Ruský cenzorní úřad Roskomnadzor zablokoval servery Otkrytyje media, MBCH Media a Pravozaščity Otrkrytki. Krok vysvětlil požadavkem generální prokuratury, která uvedené portály považuje za spjaté s organizacemi bývalého ropného magnáta a vězně režimu prezidenta Vladimira Putina Michaila Chodorkovského, informovala ruská média. Jeho společnosti byly v Rusku zakázány jako nežádoucí.
5. 8. 2021|

Tažení proti oponentům Kremlu pokračuje, ředitel Otevřeného Ruska čelí obvinění z činnosti v „nežádoucí organizaci“

Zadržovaný bývalý ředitel hnutí Otevřené Rusko a opoziční politik Andrej Pivovarov si vyslechl obvinění z činnosti v „nežádoucí organizaci“, za což mu podle serveru Nastojaščeje vremja stanice Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda hrozí podle zákona odnětí svobody v délce od dvou do šesti let. Pivovarova minulý týden zadržela tajná služba FSB na palubě letadla, kterým se chystal do Varšavy.
8. 6. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 15:29|

Ruská policie provedla razie u opozičních aktivistů

Ruská policie prohledala domy, chaty a kanceláře několika opozičních aktivistů poté, co byl v pondělí večer zadržen bývalý ředitel opozičního hnutí Otevřené Rusko Alexej Pivovarov, když chtěl odletět z Petrohradu do Varšavy. Informovala o tom agentura AFP.
1. 6. 2021|

Opoziční hnutí Otevřené Rusko v zemi končí, členům by hrozilo vězení

Opoziční skupina Otevřené Rusko ukončí své aktivity v Rusku. Hnutí napojené na bývalého ropného magnáta a později nejznámějšího ruského vězně Michaila Chodorkovského rozhodnutí zdůvodnilo tím, že chce své členy ochránit před rizikem uvěznění, které pro ně vyplyne z připravovaného zákona, jehož účelem je potlačit v zemi opozici.
27. 5. 2021|

Ruská policie provedla razie v objektech opozičního hnutí, které založil Chodorkovskij

Policie v pátek v Moskvě a v Petrohradě prohledala kanceláře opozičního hnutí Otevřené Rusko a také redakci informačního serveru MBCH Media, které založil někdejší ropný magnát a kritik Kremlu Michail Chodorkovskij. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP. Ruské úřady považují Otevřené Rusko za takzvaně nežádoucí organizaci.
19. 3. 2021|

Ruská policie pozatýkala účastníky opozičního setkání v Moskvě

Ruská policie rozpustila v Moskvě setkání představitelů místní opozice a zadržela všechny jeho účastníky. Z místa o tom informovala televize Dožď. Na dvoudenní fórum organizované projektem Sjednocení demokraté přijelo kolem 150 lidí z celé země. Videa zadržených, mezi nimiž jsou i opoziční politici Vladimir Kara-Murza a výkonný ředitel organizace Otevřené Rusko Andrej Pivovarov, odvážených v policejních autech, zveřejnili Sjednocení demokraté na sociální síti Telegram.
13. 3. 2021Aktualizováno13. 3. 2021, 15:34|

Rusko musí akcionářům Jukosu zaplatit 50 miliard dolarů, rozhodl soud

Rusko musí akcionářům někdejší ruské ropné společnosti Jukos zaplatit odškodné více než 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun), rozhodl odvolací soud v Haagu. Zrušil tak rozsudek soudu nižší instance, podle kterého Rusko tuto částku platit nemuselo. Agentura Reuters uvedla, že proti tomuto rozhodnutí se ještě lze odvolat k nejvyššímu soudu. Ruské ministerstvo spravedlnosti již oznámilo, že tak učiní.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 11:43|