TÉMA

Dozimetr

Policie navrhla obžalovat tři firmy v další části kauzy Dozimetr

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula obdržel od policie návrh na podání obžaloby tří firem v další části korupční kauzy Dozimetr. Jak vyplývá z dřívějšího zjištění Deníku N, mělo by se jednat o dodavatelské a subdodavatelské společnosti Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Borgula pro Českou televizi uvedl, že o podání obžaloby ještě nerozhodl.
16. 4. 2024|

Spor ohledně kauz vládních politiků. V ANO mají sami máslo na hlavě, zaznělo v debatě ČT

Představitelé vládních a opozičních stran v pořadu Události, komentáře nenašli shodu ohledně kauz Dozimetr či kampelička ani ohledně hospodaření státu. Místopředsedkyně poslaneckého klubu Pirátů Olga Richterová prohlásila, že v kauze Dozimetr jsou zapletení i členové ANO, což silně odmítl místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher. Podle poslance Karla Haase (ODS) premiér Petr Fiala (ODS) vysvětlil své angažmá v kampeličce dostatečně. Poslanec Jan Lacina (STAN) míní, že v kauze Dozimetr je třeba počkat na závěry soudu. Obě zmíněné kauzy nevrhají na vládu dobré světlo, míní zase poslanec SPD Radek Koten.
12. 4. 2024|

Kdybychom byli shovívavější, popřeli bychom sami sebe, prohlásil Havlíček

Kdyby hnutí ANO neřešilo ve sněmovně údajné korupční kauzy vládní koalice, popřelo by samo sebe a rozhněvalo své voliče, prohlásil v Interview ČT24 místopředseda ANO Karel Havlíček. Přirovnal kroky opozice ke krokům současné vládní koalice ve věci kauz předsedy ANO Andreje Babiše.
11. 4. 2024|

Vylepení urážlivých plakátů na adresu středočeské hejtmanky bylo podle policie přestupkem

Případ vylepení plakátů, které hejtmanku Středočeského kraje Petru Peckovou (STAN) spojovaly s korupční kauzou Dozimetr, policie kvalifikovala jako přestupek. Ke spáchání trestného činu podle ní nedošlo, případ teď bude řešit správní orgán. České televizi to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Škoda, která krajskému úřadu vznikla, byla podle Daňka zhruba 1100 korun. Pachateli hrozí až padesátitisícová pokuta.
19. 3. 2024|

Kordová Marvanová čekala odsouzení v kauze Čapí hnízdo. Vondráček ocenil práci soudu

Pražský městský soud ve středu opět nepravomocně osvobodil předsedu ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo. „Očekávala jsem spíše odsouzení,“ přiznala místopředsedkyně senátního ústavně-právního výboru Hana Kordová Marvanová (za SPOLU). Radost je podle ní předčasná, protože jde o kauzu, která má různé zvraty. Předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) v Událostech, komentářích vyjádřil radost. „Verdikt byl velmi precizně odůvodněn, vypořádali se se všemi důkazy,“ uvedl.
15. 2. 2024|

Žalobce pustil z vazby podnikatele Špringla obviněného v kauze armádní zakázky

Státní zástupce propustil na kauci z vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. ČT to potvrdil žalobce Adam Borgula s tím, že podnikatel musí docházet za probačním úředníkem. Špringl podle policie žádal úplatek za to, že se do tendru za desítky milionů korun nepřihlásí. Vinu odmítá. Kriminalisté stíhají ještě pět lidí a tři firmy.
14. 12. 2023|

Kriminalisté navrhli obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý navrhla obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr, která se týká zakázek v pražském dopravním podniku. Stíháni jsou mimo jiné za účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplacení či legalizaci výnosů z trestné činnosti, uvedl na policejním webu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
31. 10. 2023|

Rakušan používal šifrovaný telefon. Opozice uvažuje o svolání mimořádné schůze

Opoziční poslanci z ANO a SPD zvažují, že požádají o svolání mimořádné schůze sněmovny. A to kvůli tomu, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) používal v minulosti šifrovací telefonní aplikaci. Podle serveru iDnes šlo o stejný program jako u skupiny obviněných v kauze Dozimetr. Ministr souvislost s Dozimetrem odmítá a říká, že žádné problematické hovory nevedl. Ministra vnitra se zastal také premiér Petr Fiala (ODS).
25. 9. 2023|

Pražští zastupitelé ustaví výbory. Nové vedení metropole dál postrádá

Zastupitelé na čtvrtečním jednání nezvolí nové vedení Prahy. Ustaveno bude pouze čtrnáct zastupitelských výborů. Projednán by měl být také materiál týkající se přípravy rozpočtu na rok 2023, výběrová řízení v dopravním podniku (DPP) nebo některé materiály ze sociální oblasti. Po úterním jednání to řekli předsedové zastupitelů SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Zdeněk Zajíček (ODS), STAN Kateřina Arnotová a Pirátů Daniel Mazur. Předsedové klubů se opět sejdou v pátek. V Praze dosud po volbách nevznikla nová koalice, tu dosluhující kontrolují tři výbory zřízené na ustavující schůzi.
22. 11. 2022|

Redl byl svéprávný už před kauzou Dozimetr, soud o něm nerozhodl včas, vyplývá z nového verdiktu

Plzeňský okresní soud, který v květnu prodloužil nesvéprávnost podnikateli Michalu Redlovi, překročil lhůtu, během níž mohl v případu rozhodnout. Redl se tak stal svéprávným už na konci dubna, necelé dva měsíce před tím, než ho policisté obvinili v kauze Dozimetr. Vyplývá to z rozhodnutí Krajského soudu v Plzni, které získala Česká televize. Krajský soud v září verdikt okresního soudu zrušil a řízení zastavil. Redlovou nesvéprávností se ale věcně nezabýval.
3. 10. 2022|

Podnikatel Redl obviněný v kauze Dozimetr je na svobodě. Zaplatil kauci, píší Seznam Zprávy

Podnikatel Michal Redl, který je hlavní postavou korupční kauzy Dozimetr, se ve čtvrtek dostal po třech měsících z vazby. Podle serveru Seznam Zprávy k tomu došlo poté, co se dohodl se státním zástupcem na zaplacení kauce.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 14:22|

Nemrah obviněný v kauze Dozimetr složil kauci a opustil vazbu

Podnikatel Zakaría Nemrah, který čelí obvinění v kauze Dozimetr, byl v pátek propuštěn z vazby. České televizi to sdělil jeho advokát Tomáš Kaiser. Server Seznam Zprávy již dříve uvedl, že Nemrah složil kauci. O její výši rozhodovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze. To vzhledem k fázi trestního řízení nechce případ komentovat.
9. 9. 2022|

Vondráček chce Rakušanovu rezignaci. Zmapuji, v jakých strukturách se pohybuje hnutí ANO, tvrdí ministr

Po rezignaci Petra Mlejnka na místo šéfa civilní rozvědky požaduje ANO také rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). V pořadu Události, komentáře to uvedl místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. Rakušan se hájil tím, že se jako ministr vnitra žádného pochybení nedopustil, ANO podle něj chce jeho rezignaci, protože je tomuto hnutí jeho působení na ministerstvu vnitra nepohodlné. Podle Olgy Richterové (Piráti) se jednoznačně neprokázalo, že měl Petr Mlejnek pozitivní vliv v kauze Dozimetr, rezignaci Mlejnka ocenila.
1. 9. 2022|

Pražský exnáměstek Hlubuček opustil vazební věznici. Na svobodě je i Augustín z DPP

Bývalý náměstek pražského primátora a někdejší místopředseda STAN Petr Hlubuček opustil vazební věznici. Upozornily na to weby Novinky.cz a TN.cz. Z vazby byl propuštěn také bývalý člen představenstva pražského dopravního podniku (DPP) Matej Augustín, informoval server Seznam Zprávy. Oba jsou obviněni v rozsáhlé kauze údajné korupce v DPP, policie je ale bude dál stíhat na svobodě. Ve vazbě naopak zůstávají podnikatelé Michal Redl, Pavel Kos a Zakaria Nemrah.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 18:19|

„Odstupovat nebudu, Mlejnek má mou důvěru.“ Rakušan si stojí za svým

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zopakoval, že šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek má jeho důvěru. Postup při jeho výběru byl řádný a z bezpečnostní komunity žádné varovné signály nedostal, zdůraznil v úterý před pracovním setkáním členů vlády na zámku Liblice u Mělníka. Rovněž prohlásil, že ze svého postu neodstoupí, protože pro to nevidí důvod.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 23:34|

Soud zamítl stížnosti v kauze Dozimetr, obvinění zůstávají ve vazbě

Městský soud v Praze zamítl stížnosti čtyř obviněných proti vazbě v kauze pražského dopravního podniku (DPP). Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček a Matej Augustín tak dál zůstávají ve vazbě. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí soudu Adam Wenig. Policisté v případu stíhají více než deset lidí, které viní z ovlivňování výběrových řízení pražského dopravního podniku s cílem získat úplatky. Ve vazbě je i podnikatel Zakaría Nemrah, který svoji stížnost proti vazbě stáhl. Z ministerstva školství odejde náměstek pro IT a veřejné zakázky Milan Štábl, který spolupracoval s jedním z obviněných v kauze Dozimetr. V pondělí byl také odvolán z funkce náměstek pro informatiku ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) Tomáš Knížek, také spojovaný s kauzou.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 20:11|

GIBS odmítá, že by vyšetřovala Mlejnka kvůli vynášení informací Redlovi. Únik dat ale prověřuje

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) odmítla, že by začala prověřovat současného ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka kvůli úniku informací v kauze údajné korupce v dopravním podniku. Potvrdila ale, že v souvislosti s takzvanou Akcí Dozimetr prověřuje únik informací, se šéfem civilní rozvědky by nicméně neměl souviset. O Mlejnkovi tento týden informoval server Seznam Zprávy kvůli jeho opakovaným stykům s lobbistou Michalem Redlem, který je v korupční kauze stíhaný.
12. 8. 2022|

Uprchlíci musí řešit bydlení i po vlastní ose. Na další vlnu běženců jsme ale připraveni, řekl Rakušan

Uprchlíci z Ukrajiny by si měli řešit ubytování i po vlastní linii. Hledání vlastního bydlení by je navíc mohlo motivovat k opuštění hlavního města. V pondělních Událostech, komentářích to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Praha v úterý uzavírá stanový tábor pro uprchlíky z Ukrajiny v Malešicích. Podle Rakušana je Česko v případě potřeby připraveno tábory znovu zřídit. Pozemek v Malešicích zůstane jako záloha.
26. 7. 2022|

Rakušan obhájil post předsedy STAN. Jsme obětí vlastní politické puberty, prohlásil

Sněm hnutí STAN znovu zvolil předsedou Víta Rakušana. Za své problémy si může hnutí podle jeho slov samo. Jestli jsme obětí, tak vlastní nezkušenosti a politické puberty, prohlásil na úvod volebního sněmu, který je reakcí na kauzy spojené s financováním hnutí. Rakušan se také omluvil voličům, kteří v Starosty a nezávislé vložili důvěru. Prvním místopředsedou STAN se stal Rakušanův favorit poslanec Lukáš Vlček. Nahradil Jana Farského.
23. 7. 2022Aktualizováno23. 7. 2022, 16:09|

Majetek dopravního podniku bude pod přísnějším dohledem, schválilo kvůli kauze Dozimetr vedení Prahy

Radní hlavního města z pozice valné hromady změnili stanovy pražského dopravního podniku (DPP) tak, že jeho vedení nově nebude moci bez souhlasu vedení metropole rozhodovat o majetkových transakcích nad padesát milionů korun. Dosud byl limit zhruba šest miliard korun. Opatření radní schválili na pokyn městského zastupitelstva, které jim to uložilo předminulý týden spolu se zadáním hloubkového auditu v dopravním podniku a dalších městských firmách, které měl v gesci obviněný bývalý náměstek primátora za STAN Petr Hlubuček.
27. 6. 2022|