TÉMA

Wu-chan

Silná tornáda zpustošila stovky domů na východě Číny. Zemřelo deset lidí

Východočínskou provincií Ťiang-su se v úterý prohnala dvě tornáda. Zemřelo deset lidí, další čtyři utrpěli vážná zranění. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na bilanci, kterou zveřejnila čínská státní média. Živel zničil či poškodil stovky domů a úrodu.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 11:53|

Genetické nůžky mohou pomoct s léčbou vzácných onemocnění. Na metodě CRISPR se podílel i český vědec

Metoda CRISPR může změnit lidstvo a případně všechny další generace. Funguje jako nůžky, s nimiž je možné vystřihnout kousek genetické informace. Znamená to velké etické otázky, ale také velké příležitosti třeba v medicíně, kde se může podílet na léčbě dosud neléčitelných nemocí. Výrazně se na této metodě podílel i český vědec Martin Jínek. I o něm mluvila spoluautorka metody, která za svou práci získala Nobelovu cenu, Emmanuelle Charpentierová. Vědkyně poskytla obsáhlý rozhovor pořadu Hyde Park Civilizace.
15. 9. 2023|

Covid nevznikl jako zbraň, usuzují americké tajné služby. O úniku z laboratoře nemají důkaz

Americké tajné služby nenašly žádný přímý důkaz, že by na začátku pandemie covidu-19 stál incident ve výzkumném středisku v čínském Wu-chanu. Dokazují to odtajněné informace, o kterých informovala agentura Reuters.
26. 6. 2023|

Čína očekává novou masivní vlnu covidu. Nakažených má být 65 milionů týdně

Podle agentury Bloomberg by měla během června vrcholit v Číně další velmi silná vlna covidu. Zdrojem je vysoce postavený zdravotnický poradce vlády, podle nějž má být na konci června asi 65 milionů nakažených týdně. Stát na to reaguje novou iniciativou v očkování.
24. 5. 2023|

Čína kritizuje americký zákon, který má odtajnit informace o původu koronaviru

Americký zákon, který má odtajnit další informace o původu koronaviru, podle Číny zkresluje skutečnost. S odkazem na mluvčího čínské diplomacie o tom v úterý informovala agentura Reuters. Normu v pondělí podepsal americký prezident Joe Biden. Některé úřady ve Washingtonu se domnívají, že pandemii covidu-19 mohl způsobit únik viru z laboratoře. Peking to odmítá.
21. 3. 2023|

První případy covidu se v Česku potvrdily před třemi roky. Stane se běžným onemocněním, myslí si Prymula i Mucha

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. „Jak se bude do budoucna zmírňovat, stane se běžným onemocněním,“ soudí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Současný šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si to však nemyslí, jde o závažnou nemoc, podotkl. „Stává se z něj onemocnění, o kterém víme řadu věcí, umíme ho léčit,“ upřesnil.
1. 3. 2023|

Nejasná zpráva o původu covidu. Americká ministerstva se přou, zda unikl z laboratoře

Mezi složkami americké vlády ani tři roky po začátku pandemie nepanuje shoda na tom, zda se virus způsobující nemoc covid-19 rozšířil přirozenou cestou nebo po úniku z laboratoře, řekl v pondělí mluvčí Bílého domu John Kirby. Reagoval tím na zprávy amerických médií o tom, že jedno z federálních ministerstev se přiklonilo k teorii o laboratorní nehodě. Někteří zastánci této verze informaci prezentují jako potvrzení svého názoru, mnozí vědci ale stále vidí více důkazů pro přenos infekce ze zvířat na člověka.
28. 2. 2023|

Čínští důchodci se bouří v ulicích. Úřady jim osekaly zdravotní pojištění

Čína čelí v poslední době sociálním nepokojům. Před pár měsíci se lidé bouřili kvůli tvrdý opatřením zavedeným kvůli pandemii covidu, teď protestují důchodci, kterým úřady sáhly na zdravotní pojištění. Do ulic vyšly stovky starších lidí v několika městech, některé z nich úřady pozatýkaly. Penzisté demonstrují v době, kdy je čínský státní rozpočet silně napnutý.
24. 2. 2023|

Čína vyvíjí vlastní autonomní auta, pokrok může zkomplikovat omezení dovozu čipů

Čínská internetová společnost Baidu se podobně jako americký Google vrhla do ringu autonomních elektromobilů. V několika městech už nabízí bezplatné zkušební jízdy robotaxi. Povolení k plnému autonomnímu řízení úřady vydávají vzácně. Ve většině vozů jede zaměstnanec jako dozor.
13. 2. 2023|

Čína po protestech částečně zmírňuje proticovidová opatření, do MHD mohou i lidé bez testu

Vybrané části Číny zmírňují protiepidemická opatření. Proti dlouhodobým přísným uzávěrám v minulých týdnech protestovali lidé ve více než dvacítce měst. Podle odborníků jsou podobné projevy v zemi ojedinělé. Politika nulové tolerance uvěznila řadu lidí v jejich domovech, často s nedostatečnými zásobami jídla nebo léků.
5. 12. 2022|

V Číně se rozšiřují protesty kvůli covidovým restrikcím, někde volají po konci prezidenta

V mnohamilionové čínské Šanghaji v neděli stovky lidí znovu demonstrovaly proti přísným protikoronavirovým opatřením. S odvoláním na očitého svědka o tom informuje agentura AFP. Protesty v Číně v posledních dnech sílí a v některých městech se přelévají i do požadavku na odstoupení prezidenta Si Ťin-pchinga. Britská veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice BBC uvedla, že čínská policie napadla a na několik hodin zadržela jejího zpravodaje informujícího o protestu v Šanghaji.
27. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 00:01|

Čína zavádí proticovidová opatření v tichosti. Po příchodu domů lidé zjistí, že jsou pod zámkem

Pandemie koronaviru je v Číně opět na vzestupu. Provincie a města se snaží vyhovět politice nulové tolerance nařízené vládou a zároveň udržet veřejnost v klidu a továrny v chodu. Přestože oficiální počty nakažených nejsou vysoké (jde o stovky případů za den), opatření jsou neúprosná. Šanghaj letos už podruhé zavřela Disneyland i s návštěvníky kvůli jedinému pozitivnímu případu.
3. 11. 2022|

Covid má laboratorní původ, naznačuje nový výzkum. Studie, která to má dokazovat, je ale sporná

Tento týden vyšla nová, zatím nerecenzovaná studie, která podle svých autorů přináší důkazy o tom, že covid musel vzniknout uměle – obsahuje totiž příliš pravidelné prvky. Další vědci ale zjištění relativizují a varují před unáhlednými závěry a dezinformacemi. Práce totiž dosud neprošla recenzním řízením.
21. 10. 2022|

V epicentru koronaviru Wu-chanu opět platí lockdown. Omezuje milion lidí

Úřady v čínském městě Wu-chan nařídily uzávěru pro téměř milion lidí poté, co tam testy prokázaly čtyři případy nákazy koronavirem. Informoval o tom zpravodajský server BBC News. Wu-chan je známý jako epicentrum pandemie viru SARS-CoV-2.
28. 7. 2022|

Covid přišel z wuchanského tržiště, říkají autoři dvou rozsáhlých výzkumů

Máme přesvědčivé důkazy o tom, že epicentrem a původem epidemie covidu-19 byl trh s mořskými plody a volně žijícími živočichy ve Wu-chanu, oznámili autoři dvou recenzovaných studií, které vyšly v odborných časopisech tento týden.
28. 7. 2022|

Britští vědci popsali typické příznaky omikronu. Jsou čím dál podobnější chřipce

Hlavním příznakem onemocnění covid-19 je v současné době bolest v krku. Vyplývá to ze zdravotních údajů 17 500 lidí, kteří minulý týden ve studii britských vědců uvedli, že jim vyšel pozitivní test na koronavirus. Dalšími nejčastěji zmiňovanými příznaky byly bolest hlavy, ucpaný nos a kašel.
15. 7. 2022|

Olympiáda legitimizuje genocidu. Čína se chce pomstít světu a ten selhává, varuje Ujgurka Rushan Abbas

Lidstvo stojí před zkouškou, ve které selhává, je přesvědčena Ujgurka Rushan Abbas, která s organizací Kampaň pro Ujgury roky usilovala o zastavení olympiády v Pekingu kvůli genocidě v Sin-ťiangu. Mezinárodní olympijský výbor viní z legitimizace zločinů proti lidskosti, upozorňuje ale, že nejde pouze o Ujgury, ale o demokracii všude ve světě. Čína totiž minulé století vnímá jako etapu ponížení ze strany Západu a toto století plánuje odplatu. „Moderní kolonizace nevypadá tak, že přijde člověk a namíří vám pušku mezi oči, nevyžaduje hlavně tanků,“ varuje lidskoprávní aktivistka v rozhovoru pro ČT24.
10. 2. 2022|

Pandemie ve světě: Rakousko po rekordních přírůstcích zakazuje vstup turistům. Od února bude platit povinné očkování

V Rakousku hygienici zaznamenali největší přírůstek od začátku pandemie. Od pondělí proto vláda zavede plošnou uzávěru, trvat bude nejvýše dvacet dní a zakázané budou turistické cesty ze zahraničí. Od 1. února bude navíc očkování proti covidu-19 povinné. Počty nakažených stoupají v Německu, Maďarsku, Francii i Nizozemsku. Bavorsko kvůli koronaviru zavírá na nejméně tři týdny bary a kluby, adventní trhy nebudou. Podobná opatření aplikuje i Sasko. Ve slovenských nemocnicích se za měsíc ztrojnásobil počet pacientů s covidem-19. Evropská léková agentura doporučila léčbu některých dospělých covidovou pilulkou firmy Merck. V USA dostanou posilující dávku všichni dospělí, ne jen ti z rizikových skupin.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 20:16|

Na čínsko-mongolské hranici stojí dodávky uhlí. Čína čelí energetické krizi

Čínská politika nulové tolerance ke koronaviru ochromuje přeshraniční obchod. Země zůstává zavřená a umožňuje vstup jen minimu zahraničních pracovníků. Váznou i dodávky uhlí. Čína přitom čelí vážné energetické krizi, která brzdí průmyslovou výrobu.
13. 11. 2021|

Americké tajné služby se stále neshodnou na původu covidu-19

Americká zpravodajská komunita stále nedospěla k jednotnému závěru ohledně přesného původu viru, který způsobuje onemocnění covid-19. Vyplývá to z odtajněné souhrnné zprávy, uvedla agentura Reuters. Ze souhrnu k dosavadním zjištěním amerických tajných služeb vyplývá, že ani ony nedokázaly uzavřít ostrou debatu uvnitř administrativy prezidenta Joea Bidena o tom, zda za rozšířením koronaviru mohl být únik z čínské laboratoře.
28. 8. 2021|

Covid se vrátil do Wu-chanu, Čína zpřísňuje opatření

V Číně za uplynulý den přibylo 71 případů lokálního přenosu nového koronaviru, oznámily úřady. To je nejvíce od 30. ledna. V některých městech se proto zpřísňují protiepidemická opatření, ruší se lety a zintenzivňuje se testování ve snaze zastavit šíření infekce, za kterým stojí vysoce nakažlivá varianta delta.
4. 8. 2021|

Pandemie ve světě: Počet nakažených v Rusku dál stoupá. Hypotéza o wuchanském původu covidu zůstává otevřená, připustilo WHO

Rusko v neděli oznámilo 14 723 nových případů covidu, jde tak o největší jednodenní počet případů od 13. února. Polovina z toho přitom připadá na Moskvu. K zastavení pandemie je zapotřebí jedenáct miliard dávek, uvedl na setkání s nejvyššími představiteli ekonomicky silných zemí ze skupiny G7 šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Doplnil, že WHO zároveň připravuje další fázi vyšetřování původu koronaviru.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 12:46|

Kde se stala chyba? Pořad Bilance se ohlíží za dosavadním průběhem pandemie covidu-19

V čínském Wu-chanu žije stejně obyvatel jako v celém Česku, jenže na devětkrát menším prostoru. Ideální prostředí pro epidemie. A na sklonku roku 2019 se tam začal šířit nový koronavirus, který se nakonec přelil do celosvětové pandemie. Jak reagovala Čína a jak svět? A jak postupovalo Česko? Tématu se věnoval ekonomicko-publicistický pořad České televize Bilance.
8. 6. 2021|

Čínské úřady čekají obří novoroční cestování. Kvůli covidu od něj odrazují

Čína doporučuje lidem necestovat na nadcházející svátky nového lunárního roku. Ten letos připadá na 12. února a provází ho největší řízená migrace na planetě. I když pandemii má země v zásadě pod kontrolou, úřady vyzývají, aby lidé raději zůstali doma. I tak očekávají v období volna 1,7 miliardy cest.
8. 2. 2021|