Silná tornáda zpustošila stovky domů na východě Číny. Zemřelo deset lidí

Silné tornádo se prohnalo východní Čínou (zdroj: Reuters)

Východočínskou provincií Ťiang-su se v úterý prohnala dvě tornáda. Zemřelo deset lidí, další čtyři utrpěli vážná zranění. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na bilanci, kterou zveřejnila čínská státní média. Živel zničil či poškodil stovky domů a úrodu.

První tornádo zasáhlo část města Su-čchien v provincii Ťiang-su v úterý kolem 17:20 místního času (11:20 SELČ). „Byl jsem u dveří a byl vichr. Solární panely a stromy létaly ve vzduchu. Na ty dvě minuty jsem oněměl,“ popsal dění svědek na sociální síti Weibo.

Na videonahrávkách zveřejněných na internetu jsou vidět převrácená auta a trosky poletující ve vzduchu. Podle čínské státní televize CCTV živel rovněž přerušil dodávky elektřiny, které ale již byly obnoveny. Zemřelo pět lidí a čtyři utrpěli vážná zranění.

Následky čínského tornáda
Zdroj: Profimedia

Druhé tornádo udeřilo o několik hodin později na město Jen-čcheng, které se nachází asi 190 kilometrů jihovýchodně od Su-čchienu, a vyžádalo si dalších pět mrtvých.

Čínští meteorologové následně zesílili varování před silným deštěm a silným větrem v několika regionech, uvedla ve středu státní média. Výstraha se týká hlavně pobřežních oblastí u Žlutého moře.

Tornáda nejsou v Číně příliš častým jevem, v provincii Ťiang-su nicméně v posledních letech způsobila i další úmrtí. Loni tam živel zabil jednoho člověka, v roce 2021 dokonce čtyři. V ten samý den tehdy udeřilo tornádo také na Wu-chan ve střední Číně, kde připravilo o život osm lidí.