TÉMA

Canberra

Lipavský hledá v Austrálii spojence, jednal o kyberbezpečnosti nebo o vojenském materiálu

Po dvaceti letech navštívil český ministr zahraničí Austrálii. Šéf tuzemské diplomacie Jan Lipavský (Piráti) prohlásil, že globální význam celého indopacifického regionu roste a je nutné v něm hledat spojence, například v oblasti kybernetické bezpečnosti. V budoucnu by Česko od Austrálie mohlo pořídit také vojenský materiál, záleží to ale na dalším vyjednávání, řekl ministr v rozhovoru s australskou televizí ABC.
26. 2. 2024|

Souostroví Tuvalu nejspíš skončí pod hladinou oceánu. Austrálie slíbila, že obyvatele přijme

Klimatické změny mohou v budoucnu změnit mapu světa. Jednou z prvních obětí by mělo být souostroví Tuvalu, kde už v současnosti oceán pohltil dva z devíti ostrovů. Celkově neobyvatelné by pak mohlo být během příštích osmdesáti let. Místní obyvatelé zatím mají alternativní útočiště zaručené, v bezprecedentní smlouvě se k přijetí klimatických uprchlíků zavázala Austrálie.
11. 11. 2023|

USA a Austrálie prohlubují bezpečnostní spolupráci, Washington pomůže Canbeře s výrobou raket

Spojené státy pomohou Austrálii vybudovat raketový průmysl. Podle agentury AFP to v sobotu po jednání v Brisbane uvedli ministři obrany obou zemí. Agentura Bloomberg napsala, že jde o další krok v prohlubování americko-australské bezpečnostní spolupráci ve snaze čelit čím dál asertivnější Číně.
29. 7. 2023|

Austrálie zabránila výstavbě ruské ambasády. Na pozemku nyní přebývá muž s diplomatickým pasem

Austrálie řeší diplomatickou roztržku s Ruskem. Moskva získala lukrativní pozemek v centru Canberry a hodlala tam vystavět další budovu velvyslanectví. Vláda země na nejmenším kontinentu ale kvůli obavám ze špionáže rázně zasáhla a přijala zákon, kterým Rusům plány zhatila. Prestižní místo v metropoli ovšem teď obsadila osoba s diplomatickým pasem, zůstává tam ve stavební buňce.
23. 6. 2023|

Austrálie zakázala Rusku, aby si postavilo ambasádu poblíž parlamentu. Bojí se o bezpečnost

Australský parlament v rychlosti schválil vládní návrh zákona, který má zabránit vybudování nového ruského velvyslanectví v těsné blízkosti sídla zákonodárného sboru. Podle premiéra Anthonyho Albaneseho nové umístění ruské ambasády představuje hrozbu pro australskou národní bezpečnost. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci uvedl, že se Austrálie tímto projevem nepřátelství připojuje k zemím, které propadají rusofobní hysterii, a pohrozil recipročními kroky.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 13:25|

Čína posiluje armádu. USA kvůli tomu chtějí rozmístit v Austrálii jaderné zbraně

Spojené státy plánují rozmístit bombardéry s jadernými zbraněmi na vojenské základně u severoaustralského města Darwin. Chtějí tak odradit Čínu od případné invaze na Tchaj-wan. Zprávu jako první přinesla australská stanice ABC, sama Canberra je v komentářích zdrženlivá. Jaderný arzenál posiluje také Peking. Vybudovat silný „systém strategických odstrašujících sil“ slíbil i čínský prezident Si Ťin-pching.
31. 10. 2022|

Čínský ministr vyrazil na diplomatickou tour do Pacifiku. Snaží se posílit vliv a získat strategické pozice

Čínsky ministr zahraničí Wang I vyrazil na desetidenní tour po deseti ostrovních zemích v Tichém oceánu, s nimiž chce Peking uzavřít rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské smlouvy, a posílit tak svůj ekonomický vliv. Oblast má i zásadní strategický význam. Cestu začal na Šalamounových ostrovech a skončit by měl na Fidži.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 20:03|

Schůzce Putina se Zelenským musí předcházet text dohody, řekl Peskov

Ruský prezident Vladimir Putin neodmítá schůzku s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Musí před ní ale vzniknou text dohody k situaci na Ukrajině. V souvislosti s konfliktem zvažují Finsko a Švédsko vstup do Severoatlantické aliance, Kreml k možnému rozšíření NATO zaujal negativní postoj. Dmitrij Medvěděv ve čtvrtek varoval, že pokud severské země podají přihlášku do Aliance, nebude již možné hovořit o „bezjaderném Pobaltí“. Do bezpečí za hranice Ukrajiny utíká mnoho Ukrajinců, jen do Polska už přišlo přes 2,7 milionu uprchlíků.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 20:01|

Británie podepsala dohodu o volném obchodu s Austrálií

Británie podepsala dohodu o volném obchodu s Austrálií. Je to první obchodní smlouva, kterou se Londýnu podařilo uzavřít po brexitu a vyjednat ji od nuly, aniž by obsahovala podmínky, za kterých spolu obě země obchodovaly v době, kdy byla Británie členským státem Evropské unie. Informuje o tom server BBC.
17. 12. 2021|

Austrálie označila celé libanonské hnutí Hizballáh za teroristickou organizaci

Australská vláda označila celé libanonské hnutí Hizballáh za teroristickou organizaci. Dosud přitom takové označení vyhrazovala Canberra jen vojenskému křídlu této vlivné politické strany, napsala agentura AFP.
24. 11. 2021|

Spor Macrona a Morrisona kvůli nákupu ponorek se vyhrocuje

V australských médiích se v úterý objevila uniklá textová zpráva z komunikace mezi australským premiérem Scottem Morrisonem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, která naznačuje, že Francie věděla o úmyslu Austrálie odstoupit od velké zbrojní zakázky na dodávku dvanácti ponorek francouzské firmy Naval Group. Francie přitom tvrdí, že byla rozhodnutím Austrálie zcela zaskočena. Morrison se v pondělí rovněž ohradil proti obvinění ze lži, které dříve vznesl Macron. Prohlásil, že odmítá urážky a pomluvy směřující na Austrálii.
2. 11. 2021|

„Nemyslím si to, já to vím.“ Macron trvá na tom, že ho australský premiér obelhal

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že australský premiér Scott Morrison mu v září lhal ohledně zrušení kontraktu na stavbu ponorek. Zároveň naznačil, že je zapotřebí více úsilí k obnovení důvěry mezi oběma spojenci. Americký prezident Joe Biden řekl, že Spojené státy se zachovaly ohledně kontraktu neobratně.
1. 11. 2021|

Obyvatelé Sydney si mohou po čtyřech měsících oddechnout. Ve městě skončil lockdown

Obyvatelé australského města Sydney oslavují konec uzávěry, která trvala bezmála čtyři měsíce. V barech a obchodech, které otevřely jen kvůli této příležitosti už o půlnoci, vznikaly fronty. Mnozí další lidé si užívali plánovaná setkání a návštěvy u příbuzných a přátel. Protipandemická opatření, která se táhla 107 dní, zakazovala návštěvy v domácnostech a cestování za hranice pěti kilometrů od domova, což řadu rodin rozdělilo. Většina omezení však byla nyní pro plně očkované zmírněna, napsal zpravodajský server BBC.
11. 10. 2021|

Austrálie přišla za tři roky o třetinu koalů, hrozí jim vyhynutí

Austrálie za poslední tři roky přišla o třicet procent koalů medvídkovitých. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Australskou nadaci na ochranu koalů, podle níž za úbytkem stojí především vlny sucha, lesní požáry a kácení stromů za účelem nové výstavby.
22. 9. 2021|

Chápeme zklamání Paříže, ale hájíme své zájmy, komentuje australský premiér roztržku s Francií

Australský premiér Scott Morrison chápe zklamání Francie ze zrušení dohody o ponorkách ze strany Canberry. Austrálie však podle něj musí chránit své zájmy. Canberra odstoupí od smlouvy na výrobu konvenčních ponorek, kterou uzavřela s francouzskou firmou Naval Group. Místo toho dá přednost nové dohodě s Velkou Británií a Spojenými státy.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 17:35|

Zrušení nákupu ponorek vyvolává krizi mezi Francií, Austrálií a USA, tvrdí francouzský ministr zahraničí

Zrušený nákup francouzských ponorek ze strany Austrálie představuje vážnou krizi ve vztazích Francie s Austrálií a Spojenými státy, které nahradí Francouze v dodávkách těchto zbraní. Stanici France 2 to v sobotu večer řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Zrušení zakázky podle něj bude mít dopad na vztahy uvnitř Severoatlantické aliance.
18. 9. 2021|

Británie, USA a Austrálie ohlásily nový bezpečnostní pakt, kritizují jej Paříž i Peking

Spojené státy, Velká Británie a Austrálie oznámily nový bezpečnostní pakt, který jim umožní sdílet pokročilé technologie, včetně těch potřebných k výrobě ponorek na jaderný pohon. Cílem aliance je posílit bezpečnost v Indo-Pacifiku. Austrálie kvůli tomu zrušila mnohamiliardovou dohodu o nákupu francouzských ponorek, což ostře kritizuje Paříž. Podle Číny by se zase země měly „zbavit mentality z dob studené války a ideologických předsudků“.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 06:16|

Pandemie ve světě: Bavorsko varuje před čtvrtou vlnou nákazy, australská Canberra zavádí uzávěru

Počty nakažených covidem-19 v mnohých zemích opět stoupají a vlády se obávají další vlny pandemie. Situace se zhoršuje v Německu, Francii nebo Finsku, nárůstu počtu nakažených se nevyhnul ani Izrael, který proto nyní nabízí třetí dávku očkování. Rusko v souvislosti s onemocněním eviduje rekordní počty úmrtí.
12. 8. 2021|

UNESCO doporučilo přidat Velký bariérový útes na seznam ohrožených památek, Austrálie je proti

Výbor organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO doporučil přidat australský Velký bariérový útes na seznam světového dědictví v ohrožení. Australská vláda se v úterý proti kroku rázně ohradila a hodlá se mu bránit.
22. 6. 2021|

Australský premiér po sexuálních aférách vyměnil ministry

Australský premiér Scott Morrison provedl změny ve vládě v reakci na sérii obvinění ze sexuálního zneužívání, diskriminace žen a nevhodného chování v parlamentu. Z funkce ministra spravedlnosti odešel Christian Porter a post ministryně obrany opustila Linda Reynoldsová. Oba povedou jiná ministerstva.
29. 3. 2021|

Desetitisíce žen v Austrálii protestují proti sexuálním útokům. Ministr čelí obvinění ze znásilnění

Během pondělka se ve velkých městech napříč Austrálií na podporu rovnosti pohlaví a spravedlnosti pro oběti sexuálních útoků shromáždily desítky tisíc žen. Protesty pod názvem „March 4 Justice“ (Pochod pro spravedlnost) rozpoutala nedávná vlna obvinění ze sexuálního obtěžování, diskriminace a úředních pochybení v nejvyšších patrech australské politiky, píše agentura Reuters.
15. 3. 2021|

Čína se mstí Austrálii za Huawei, koronavirus i Ujgury. Vysoká cla vydává za antidumpingová

Čína od soboty zavádí cla na vína z Austrálie až do výše 212 procent. Sama přitom odebírá víc než třetinu australského vinného vývozu. Vztahy obou zemí se vyhrotily kvůli australské žádosti o mezinárodní vyšetřování původu koronaviru. Ohrožuje to vzájemnou dohodu o volném obchodu, která má v prosinci po pěti letech projít revizí.
28. 11. 2020|

Nápoj s příchutí kouře nikdo nechce. Australští vinaři nechávají hrozny na vinicích

Je čas sklizně, ale hrozny mnoha australských pěstitelů teď hnijí na vinicích. Mohou za to požáry, které upozornily, jak je australský vinařský průmysl s ročním obratem šest miliard australských dolarů (90 miliard Kč) ohrožen změnami klimatu. Píše o tom list Financial Times.
15. 3. 2020|

Za požáry v Austrálii může ze třetiny změna klimatu, potvrdili vědci. V budoucnu budou ještě častější

Za ničivé požáry, které v druhé polovině roku 2019 a na začátku letošního roku postihly Austrálii, mohou nejméně ze 30 procent klimatické změny. Uvedli to odborníci, kteří se zapojili do studie analytického centra pro výzkum klimatických změn WWA. Varovali rovněž, že požáry podobného rozsahu mohou představovat nezvladatelné nebezpečí v podobě emisí a dalšího nárůstu teplot.
6. 3. 2020|