TÉMA

Nevidomí

Autoškoly zařadí novou sadu otázek, zaměří se na nevidomé, chodce či cyklisty

Ministerstvo dopravy společně s Asociací autoškol ČR v úterý představily novou sadu otázek při testech v autoškolách, která se zaměří na nevidomé, chodce či cyklisty. Nových otázek bude dohromady 46, celkový počet tak přesáhne tisícovku. Do ostrého testování se novinky nasadí 9. července. Několik otázek směřuje i na bezpečnou jízdu motorkářů.
6. 6. 2023|

Nevidomá žena vychovává sama dceru. Té jsou dva a stává se matčinýma očima

Alena Terezie Vítek přišla ve svých šestnácti letech úplně o zrak. O dvě desítky let později neplánovaně otěhotněla. Otec dítěte s ní nezůstal, nepomáhá jí ani rodina, která žije na druhé straně republiky. Přesto se rozhodla, že dceru vychová. Jak se dvojici daří, považují lidé, kteří s nevidomými pracují, za pozoruhodné, i když svým způsobem za přirozené. Dvouletá holčička je velmi samostatná a matce již dokáže s lecčím pomoci. Jejich příběh celou dobu sleduje Český rozhlas Radiožurnál a nyní pro 168 hodin i Jana Gerleová.
17. 1. 2022|

Na Stanfordově univerzitě vyvinuli robotickou slepeckou hůl. Sama naviguje a radí

Inženýři ze Stanfordovy univerzity v USA vylepšili klasickou bílou hůl, kterou využívají zrakově postižení lidé k orientaci v prostoru. Podobných pokusů už sice bylo víc, zatím ale ztroskotaly – podle nové studie je ale stanfordský vynález funkční a praktický.
27. 10. 2021|

Nevidomý Turek vylepšil slepeckou hůl, identifikuje překážky a řekne mu i jízdní řád

Po sto letech dozná bílá slepecká hůl zásadní proměnu. V roce 1921 si osleplý britský fotograf James Biggs natřel špacírku na bílo, aby byl všem zřejmý jeho hendikep. Teď tu svou nevidomý Turek Kursat Ceylan vybavil elektronikou. Nová hůl dokáže varovat před nebezpečím, informovat o obchodech nebo jízdních řádech a dokonce navigovat ke zvolenému cíli.
5. 7. 2021|

Svět videoher se otevírá i nevidomým hráčům

Svět videoher se začal více zajímat o hráče s různými handicapy, například i o nevidomé. Nové tituly se jim snaží přizpůsobovat velká vývojářská studia a vzniká také řada her, které pracují především se zvukem. Objevují se i v češtině.
6. 4. 2021|

30 let zpět: První deska pro nevidomé ve stanici metra

V Praze ve stanici metra A Skalka byla před 30 lety instalována první deska pro nevidomé s cílem pomáhat s orientací v podchodech a prostorách podzemní dopravy. Měděné desky, které měly být postupně součástí všech stanic metra, představovaly ojedinělou službu pro osoby se zdravotním postižením v celé Evropě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 3. 2021|

Bílá pastelka pomůže nevidomým a slabozrakým i letos, do ulic vyrazilo přes tisíc dobrovolníků

Také letos mohou lidé koupí bílé pastelky přispět na pomoc nevidomým a slabozrakým. Celonárodní veřejná sbírka, která trvá od pondělka do středy, se koná už po jednadvacáté. Dobrovolníci v bílých tričkách v ulicích měst nabízejí za 30 korun bílou pastelku, která symbolizuje bílou hůl a život osob se zrakovým postižením.
12. 10. 2020|

Weby veřejných institucí se musí přizpůsobit nevidomým. Připravena je pouhá čtvrtina

Od druhé poloviny září musí být internetové stránky všech webových institucí uposřádané tak, aby byly srozumitelné i pro nevidomé a slabozraké. Podle zjištění ČT ale zatím většina z nich připravená není a nechává úpravy na poslední chvíli. Vyplynulo to z průzkumu téměř stovky webů – od nejvyšších orgánů státní správy až po malé obce a školy.
3. 9. 2020|

Nákup by pro nevidomé mohl být snazší, nové aplikace poradí s výběrem zboží i platbou

Rozpoznat zboží v regálech nebo rozlišit hodnotu bankovek – pro nevidomé zásadní problém. Pomoci jim v tom mohou nové mobilní aplikace. Jejich tvůrci je nedávno vylepšili na specializovaném hackathonu.
31. 8. 2020|

Vyhodit nevidomou z taxíku na ulici je jen přestupek, rozhodli policisté. Podle příbuzných však byla v ohrožení života

Radnice Prahy 3 bude řešit chování řidiče alternativní taxislužby Bolt, který vyhodil ze svého auta nevidomou ženu trpící epilepsií a jejího psa. Policie považuje incident za přestupek, sama se jím tedy zabývat nebude. Rodina vyhozené ženy je z postupu policistů rozčarována, tvrdí, že byla v ohrožení života.
18. 2. 2020|

Zpívání, povídání i cizí jazyky. Návštěvy nevidomých u seniorů pomáhají oběma stranám

V Česku začala vznikat síť ojedinělé služby, v níž nevidomí docházejí k seniorům, kterým pomáhají. Společně se jim navíc daří bořit předsudky vůči lidem s handicapem. Momentálně se projekt rozjíždí třeba v Praze nebo na Olomoucku.
23. 12. 2019|