TÉMA

Ludwig van Beethoven

Přivodí šílenství i smrt, věřilo se o skleněné harmonice. Skládal pro ni i Mozart

Vymyslel pružný močový katétr či bifokální brýle, připisoval se mu vynález bleskosvodu. Státník a vynálezce Benjamin Franklin obohatil svět ale i o hudební nástroj, na jehož existenci se už téměř zapomnělo – skleněnou harmoniku. Skládali pro ni Mozart či Beethoven, přesto dnes zůstává spíš kuriozitou hudebních dějin. Podíl na úpadku někdejší popularity tohoto nástroje měla tvrzení, že hráčům způsobuje šílenství. Za vinu se negativním vlivům skleněné harmoniky dávala mimo jiné smrt jedné z předních virtuosek, které na ni hrály.
13. 10. 2023|

„Neuvěřitelně krásné a dojemné“. S curyšským orchestrem začala Dvořákova Praha

Čtvrtečním koncertem začala šestnáctá Dvořákova Praha, festival klasické hudby, který se každoročně koná v období narozenin skladatele Antonína Dvořáka. Festival v pátek v Rudolfinu pokračuje koncertem orchestru Tonhalle Curych pod taktovkou Paavo Järviho, na kterém vystoupí klavírista Ivo Kahánek. Páteční program dále nabídne Symfonii č. 9 d moll Antona Brucknera. Letos Dvořákova Praha nabídne tři desítky koncertů.
8. 9. 2023|

Má vlast zněla „tak trochu velšsky“. Začalo Pražské jaro

V pražském Obecním domě zahájila v pátek tradiční Má vlast Bedřicha Smetany 78. ročník festivalu Pražské jaro. Dílo zaznělo v podání Orchestru Velšské národní opery z Cardiffu s šéfdirigentem Tomášem Hanusem. Přímý přenos bylo možné sledovat na ČT art.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 21:43|

Vtělení hudby, jedinečná osobnost, vzpomíná na Soňu Červenou umělecký svět

Umělci i hudební kritici vzpomínají na operní pěvkyni Soňu Červenou, která v neděli zemřela ve věku 97 let, jako na mimořádnou umělkyni a výjimečného člověka. Oceňují její umělecký přínos i neuvěřitelnou vitalitu, se kterou do posledních chvil svého dlouhého života udivovala šarmem a inspirovala své okolí. Podle generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka za sebou Červená nechává obrovský kus práce a všichni na ni vzpomínají s vděčností a láskou.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 16:27|

Beethovenovy problémy s játry nezpůsobil jen alkohol, zjistili vědci. Roli hrály i geny

Téměř dvě stovky let po smrti hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena získali vědci z pramene jeho vlasů DNA a snažili se zjistit, co stálo za zdravotními problémy a ztrátou sluchu, kterými trpěl. Příčinu hluchoty německého skladatele sice neodhalili, nicméně zjistili genetické riziko onemocnění jater a infekci žloutenky typu B poškozující játra, kterou trpěl v posledních měsících života.
23. 3. 2023|

Byčkov, Hrůša i Netopil uvedou domácí skladatele. Česká filharmonie odhaluje 128. sezonu

Česká filharmonie (ČF) bude ve své 128. sezoně reflektovat Rok české hudby a projekt Smetana 200. Filharmoniky povede šéfdirigent a hudební ředitel ČF Semjon Byčkov. Díla českých skladatelů uvedou také oba hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil. Novou sezonu první český orchestr zahájí v Rudolfinu 27. září programem z děl Antonína Dvořáka.
20. 3. 2023|

Trier a Mozart se potkávají v programu Variací. Připravil ho festival ve Varech s Českou filharmonií

Do Karlových Varů se po úspěchu loňského, pilotního ročníku vrací projekt Variace, jehož organizátory jsou Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a Česká filharmonie. V pátek a v sobotu divákům nabídnou program složený z koncertů vážné hudby a filmových projekcí, částečně zdarma.
11. 11. 2022|

Hudbu mění rebelové, podvratné dějiny psali Cobain i Beethoven

Změny v umění bývají dílem rebelů, snaží se říct kniha amerického hudebního historika a kritika Teda Gioiy. Publikace Hudba: Podvratné dějiny se zaměřuje na skandální momenty a na nich demonstruje, jak písně a žánry měnily společnost.
15. 3. 2022|

Valčík vloček, Jízda na saních nebo Bruslaři. Zimní počasí inspirovalo slavné hudební klasiky

Leroy Anderson, Émile Waldteufel nebo Petr Iljič Čajkovskij patří k autorům, pro které bylo zimní počasí podnětem k tvorbě. Nejčastěji zobrazovaným meteorologickým jevem v dílech skladatelů klasické hudby jsou ale bouřky – patrně i proto, že se na rozdíl od jiných fenoménů projevují i akusticky.
31. 12. 2021|

Ilustrovaná kniha o Beethovenovi vznikala i otiskem klavírními kladívky

V prosinci 1770 se narodil Ludwig van Beethoven. Výročí si po celý rok připomínají nejen orchestry, ale dílo a život slavného skladatele shrnuje také třeba nová ilustrovaná kniha Veroniky Bílkové. Určena je pro starší děti i dospělé čtenáře.
18. 12. 2020|

Festival Dvořákova Praha spoléhá na svého patrona a národ muzikantů

Uvedením dvou skladeb Antonína Dvořáka zahájí Česká filharmonie 4. září festival, který nese v názvu jméno tohoto významného českého skladatele. Třináctý ročník Dvořákovy Prahy se koná s mottem „Češi hrají (nejen) Čechům“. Vzhledem ke koronavirové situaci se totiž role interpretů nejen Dvořákových děl zhostili téměř výhradně tuzemští umělci.
4. 9. 2020|

Prokop, Erben, Beethoven i Spejbl se na podzim sejdou na ČT art

Setkání s významnými kulturními osobnostmi umožní letošní podzim na ČT art. Dokumenty či pořady na obrazovku přivedou hudebníka Michala Prokopa, kritika Jiřího Černého, architekta Ladislava Lábuse i loutkového Josefa Spejbla. Další osobnosti přidá festival Zlatá Praha, mimo jiné premiérové uvedení snímku o primabaleríně Tereze Podařilové.
25. 8. 2020|

Klavír, u kterého skládal Beethoven, je po rekonstrukci opět k vidění na zámku v Hradci nad Moravicí

Do návštěvnických prostor zámku v Hradci nad Moravicí na Opavsku se vrátil zrekonstruovaný klavír, u kterého skládal při svém pobytu Ludwig van Beethoven. Vzácný nástroj byl vyrobený ve Francii. Rekonstrukce jeho nezdobnější čelní části trvala restaurátorům několik měsíců.
18. 8. 2020|

Poslechněte si: Díky a na shledanou. Česká filharmonie dohrála nejistou sezonu

Česká filharmonie se rozloučila se 124. sezonou open air koncertem na zámku Sychrov. Koncert byl věnován zdravotníkům z nemocnic, kteří se podíleli na zvládnutí první fáze koronavirové krize. Ti také převážně zasedli v publiku. Koncertu ale mohli být na dálku přítomni i diváci České televize, program totiž přenášela v přímém přenosu. Záznam večera lze přehrát do 24. července.
26. 6. 2020|

Na pomoc české kultuře. Dvořákova Praha se uskuteční v původním termínu

Hudební festival Dvořákova Praha se v Rudolfinu uskuteční v původně plánovaném termínu od 4. do 20. září 2020, účast zahraničních umělců ale musela být zredukována. Vystoupí nicméně řada českých hudebníků, kteří patří ke světové špičce. Těžištěm přehlídky zůstává dílo Antonína Dvořáka. Heslem festivalu je slogan Češi hrají Čechům.
19. 5. 2020|

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Novoroční koncert v Brně zahájil Beethovenovy oslavy

Brněnská filharmonie se po bezmála třech letech vrátila s novoročním koncertem do opraveného Janáčkova divadla. K významnému moravskému orchestru se jako sólisté připojili například sopranistka Kateřina Kněžíková či tenorista Richard Samek. Koncert zahájil nejen nový rok, ale také letošní oslavy narození Ludwiga van Beethovena.
3. 1. 2020|
Doporučujeme

Beethovenovu Nedokončenou dokončí umělá inteligence

Devátá symfonie Ludwiga van Beethovena byla jeho poslední – z té Desáté složil jen několik not, které si stačil poznamenat, než roku 1827 zemřel. Tým muzikologů a programátorů se nyní pokusí tuto skladbu dokončit.
16. 12. 2019Aktualizováno22. 12. 2019, 14:55|

Filharmonie Brno k Beethovenovým narozeninám odehrála pět jeho koncertů

Blížící se dvěstěpadesáté výročí narození Ludwiga van Beethovena předznamenává mimo jiné program Filharmonie Brno. V jejím podání zaznívá všech pět Beethovenových klavírních koncertů. Moravský orchestr je rozdělil do tří večerů, po všechny doprovází světoznámou ruskou klavíristku Elisabeth Leonskajovou.
13. 12. 2019|