TÉMA

Mrtví

Při izraelském náletu na Rafáh a uprchlický tábor Nusajrát zemřelo dvacet lidí, uvedli zdravotníci

Při izraelském vzdušném útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně dvacet Palestinců. Nálety mířily na město Rafáh na jihu a uprchlický tábor Nusajrát ve středu Gazy. Podle agentury Reuters to oznámili zdravotníci působící v oblasti, kde proti sobě od října bojuje izraelská armáda a palestinské teroristické hnutí Hamás. Izrael podle agentury v noci vypálil i několik raket na vojenské cíle u syrského hlavního města Damašku. O míru v regionu chce jednat americký ministr zahraničí Antony Blinken během návštěvy Saúdské Arábie a Egypta, ke které má dojít tento týden.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 13:29|

Zemětřesení v afghánské provincii Herát má téměř dva a půl tisíce obětí

Počet obětí sobotního zemětřesení na západě Afghánistánu stoupl na 2445, uvedla v neděli agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Afghánská média podle agentury DPA informují o téměř 2500 obětech a dvou tisícovkách raněných. Předchozí bilance čítala 2053 mrtvých a 9240 raněných. Zemětřesení je tak jedno z nejsmrtelnějších v zemi za posledních 20 let.
8. 10. 2023Aktualizováno8. 10. 2023, 19:27|

Západní Afghánistán zasáhlo silné zemětřesení. Podle OSN si vyžádalo stovky životů

Počet obětí silného zemětřesení na západě Afghánistánu vzrostl na 320, uvedla agentura AP s odvoláním na OSN. Místní úřady dříve uvedly, že otřesy si vyžádaly nejméně 14 mrtvých a téměř osm desítek zraněných, ale připouštěly, že počet obětí se může ještě zvýšit, protože pod troskami domů mohou být další těla. Agentura DPA napsala, že úřady se obávají stovek mrtvých v postižených obcích, z nichž některé byly zcela zničeny.
7. 10. 2023Aktualizováno7. 10. 2023, 19:01|

V Mexiku se během bohoslužby zřítila střecha kostela. Zemřelo devět lidí, zraněných jsou desítky

Nejméně devět lidí zemřelo při nedělní mši v severomexickém státě Tamaulipas, když se zřítila střecha kostela. S odkazem na mexické úřady a média to napsala agentura Reuters. Zraněných je podle agentury AP dalších padesát. Záchranáři v sutinách pátrají po přeživších.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 06:42|

Ruský noční útok na Lvov má nejméně pět obětí, město vyhlásilo dvoudenní smutek

Pět lidí přišli o život a více než tři desítky utrpěly zranění při nočním ruském útoku na západoukrajinský Lvov, uvedlo dopoledne ukrajinské ministerstvo vnitra. Při vzdušném úderu na město, které leží několik desítek kilometrů od polských hranic, byla zasažena obytná budova. Starosta Andrij Sadovyj ruský úder podle agentury AP označil za největší útok na civilní infrastrukturu ve Lvově od začátku plnohodnotné války loni v únoru. Počet obětí podle něj ještě může vzrůst. Úřady ve městě vyhlásily dvoudenní smutek.
6. 7. 2023|

Počty mrtvých Rusů ve válce stoupají. Svědčí o tom přibývající hroby

Ruská armáda oznamuje postup v Doněcké oblasti. Podle analytiků ale boje provázejí velmi vysoké ztráty na obou stranách. Ukrajinské statistiky tvrdí, že nepřítel už na bojišti přišel bezmála o 125 tisíc vojáků. Přesná čísla mrtvých ale ruská veřejnost nezná a média o nich ani nespekulují. Jedním ze způsobů, jak mohou novináři i obyvatelé Ruska odhadovat ztráty, je sledování čerstvých hrobů, kterých v posledních měsících rychle přibývá.
27. 1. 2023|

Soudce obnovil vyšetřování výbuchu v Bejrútu. Obvinil expremiéra a generálního prokurátora

Libanonský soudce, který vyšetřuje obří explozi v přístavu v Bejrútu v roce 2020, obnovil vyšetřování tohoto případu a obvinil i expremiéra Hasana Dijába, generálního prokurátora Ghasána Uajdáta a dva bývalé ministry. Podle soudní obsílky jde mimo jiné o obvinění ze zabití, žhářství a sabotáže. Na to však reagoval libanonský nejvyšší žalobce, který prohlásil, že soudce nyní nemá pravomoc ve vyšetřování pokračovat. Informovala o tom agentura Reuters.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 13:09|

V Turecku po raketovém útoku ze Sýrie zemřeli tři lidé, Erdogan nevyloučil ofenzivu proti Kurdům

Nejméně tři mrtvé a deset zraněných si vyžádal útok na turecké pohraniční město Karkamiş, které zasáhlo pět raket vypálených ze severní Sýrie. S odvoláním na guvernéra provincie Gaziantep o tom informovala agentura Reuters. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že nevylučuje pozemní ofenzivu proti kurdským milicím v Sýrii.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 12:57|

Při zásazích izraelské armády zemřelo pět Palestinců

Při razii izraelské armády v Nábulusu na okupovaném Západním břehu Jordánu zemřelo v noci pět Palestinců a další dvě desítky lidí byly zraněny, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Izraelská armáda oznámila, že šlo o operaci proti palestinské skupině Lví doupě a že vojáci zničili její výrobnu výbušnin. V reakci na to oznámila odplatu jiná teroristická skupina Islámský džihád a palestinská média píší o výzvách Palestinců ke generální stávce v Nábulusu. Jeden Palestinec zemřel v noci na úterý také při střetech s izraelskou armádou v Nabí Sálihu severně od Ramalláhu. Podle agentury EFE jde letos o největší počet mrtvých na Západním břehu za noc při razii armády.
25. 10. 2022Aktualizováno25. 10. 2022, 09:17|

Indonéská policie obvinila kvůli tragédii na fotbale šest lidí

V souvislosti se sobotní tragédií na fotbalovém zápase v Malangu, jež si vyžádala přes 130 obětí, obvinila indonéská policie šest lidí. Z nedbalosti vedoucí k smrti a vážným zraněním a porušení indonéských sportovních zákonů a etického kodexu jsou obviněni tři fotbaloví funkcionáři a tři policejní důstojníci. Hrozí jim až pět let vězení.
7. 10. 2022|

Tragická nehoda v Bratislavě má pátou oběť. Řidič byl za volantem opilý

Řidiči vozidla, které v noci na pondělí vjelo do lidí na zastávce městské hromadné dopravy v Bratislavě, policisté naměřili 1,6 promile alkoholu, řekl novinářům policejní prezident Štefan Hamran. Na místě zemřeli čtyři lidé. Později zraněním v nemocnici podlehla i 21letá dívka. Další dvě osoby zůstávají v kritickém stavu.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 13:04|

Při sérii útoků zemřelo v Kanadě nejméně deset lidí, osmnáct je zraněných

V kanadské provincii Saskatchewan při sérii nedělních útoků bodnou zbraní zemřelo nejméně deset lidí, osmnáct osob je zraněných. Policie pátrá po dvou podezřelých, kteří jsou stále na útěku. Podle ní jsou ozbrojení a nebezpeční. Podezřelí byli mezitím v pondělí obviněni z vraždy.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 20:57|

Při protestech v Uzbekistánu zemřelo osmnáct lidí

Osmnáct lidí přišlo o život při protestech v Karakalpatské autonomní republice v Uzbekistánu, uvedla místní generální prokuratura podle tiskových agentur. Během protestů v minulém týdnu utrpělo zranění 243 lidí. Úřady také ohlásily, že zadržely více než pět set účastníků nepokojů.
4. 7. 2022|

Útočník střílel v nemocnici v Oklahomě. Zabil čtyři lidi a poté i sám sebe, uvádí policie

Neznámý útočník vyzbrojený puškou a pistolí ve středu zabil čtyři lidi a další zranil, když začal střílet v budově patřící do areálu nemocnice v americkém městě Tulsa ve státu Oklahoma. S odvoláním na místní policii o tom informují zahraniční zpravodajské agentury. Podle policie zůstal po útoku i pátý mrtvý, považovaný za střelce. Muž, jehož věk vyšetřovatelé odhadli na 35 až 40 let, se patrně zastřelil.
2. 6. 2022|

Blažek: Státní zastupitelství vyšetřuje první případ možného válečného zločinu na Ukrajině

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) řekl ČT, že Vrchní státní zastupitelství v Praze vyšetřuje první případ možného válečného zločinu na Ukrajině. Blažek chce o společném evropském postupu při stíhání válečných zločinců jednat přímo v Haagu. Šéf resortu spravedlnosti zároveň očekává, že ruské válečné zločiny na Ukrajině budou i jedním z témat českého předsednictví Evropské unii.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 20:35|

Záplavy v Jihoafrické republice mají už skoro čtyři sta obětí. Nejvíce zasaženo je východní pobřeží

Po záplavách v Jihoafrické republice způsobených silným deštěm už zemřelo nejméně 395 lidí. Čtvrteční informace hovořily o 341 obětech. Nejhůře zasažena je provincie KwaZulu-Natal s metropolí Durban na východním pobřeží JAR. Ministerstvo financí v pátek uvolnilo nouzové finanční prostředky na pomoc desítkám tisíc lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, informovala agentura Reuters.
15. 4. 2022|

Pivo se zřejmě poprvé připravovalo v Číně. Archeologové tam našli důkazy staré 9 tisíc let

Alkoholické nápoje plnily ve starověkých kulturách důležitou a někdy i zásadní společenskou úlohu - například při rituálních hostinách. Archeologové teď našli nové důkazy o pití piva už v době před devíti tisíci lety v jižní Číně, které bylo pravděpodobně součástí rituálu k uctění mrtvých.
1. 9. 2021|

Napoleon se prohnal Moravou. Staletí po bitvě žijí u Slavkova potomci francouzských vojáků

Jeden z nejslavnějších světových vojevůdců dosáhl jednoho ze svých největších bitevních úspěchů na Moravě. Na začátku prosince 1805 porazil Napoleon v bitvě tří císařů ruskou a rakouskou armádu. Svými rozměry přesáhl střet jakoukoliv jinou do té doby započatou bitvu, zkázu nerozsel ale jen na bojišti. Nejvíce trpěli obyvatelé okolních vesnic, které vojáci zplundrovali. Někteří Francouzi se ale na Moravě usadili a založili rodiny, bitva také přispěla k počátkům národního obrození. Její odkaz je stále živý, ať už v podobě legend o zakopaném pokladu či každoročních rekonstrukcí bojů historickými nadšenci. Od smrti francouzského císaře uplynulo 5. května dvě stě let.
5. 5. 2021|

Myanmarská junta obvinila Su Ťij z přijetí úplatku. Zabila další demonstranty proti puči

Myanmarská vojenská junta, která v únoru provedla převrat, obvinila zadržovanou premiérku Do Aun Schan Su Ťij, že přijala nelegální platbu 600 tisíc dolarů (13,1 milionu korun) a 11 kilogramů zlata. Při pokračujících protestech proti puči ve městě Myain zemřelo nejméně šest lidí, jednu oběť policejního násilí hlásí média v Rangúnu, píší agentury Reuters a DPA. Rada bezpečnosti odsoudila násilí, neshodla se však na kritice puče.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 19:48|

Neznámí vrazi zabili nejméně devadesát lidí na západě Etiopie

Neznámí útočníci na západě Etiopie zabili nejméně devadesát lidí. Do místní nemocnice v regionu Benišangul-Gumuz se přišlo nechat ošetřit dalších asi třicet raněných, měli střelné i bodné rány a někteří jsou ve vážném stavu, píše BBC News. Agentura Reuters píše o desítkách obětí, jejich počet však neupřesnila.
23. 12. 2020|

Počet obětí exploze v Bejrútu vystoupal na 158, čeští záchranáři přerušili kvůli protestům činnost

Čtyři dny po ničivé explozi v bejrútském přístavu vystoupil počet obětí na 158, více než šest tisíc lidí bylo zraněno a 21 se stále pohřešuje. Čeští záchranáři museli přerušit v Bejrútu svou činnost, protože je libanonská armáda kvůli zhoršené bezpečnostní situaci vyzvala, aby se vrátili na základnu. Tamní policie mezitím zasáhla slzným plynem proti demonstrantům, kteří se snažili dostat přes zátarasy k budově parlamentu v Bejrútu, uvedla agentura Reuters. Protestující kritizují vládu i kvůli úternímu výbuchu.
8. 8. 2020Aktualizováno8. 8. 2020, 19:12|

Otec chránící svou dceru, vězeňský dozorce. Střelec v ostravské nemocnici zabil šest lidí

Dvaačtyřicetiletý  Ctirad V. v úterý střílel nelegálně drženou zbraní po pacientech traumatologické ambulace ostravské fakultní nemocnice. Zavraždil šest lidí a další tři zranil. Mezi mrtvými je například vězeňský dozorce, který vlastním tělem chránil před střelbou svou nezletilou dceru, nebo bývalý člen justiční stráže.
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 21:26|