Obětí násilností v Bangladéši je nejméně 173, zatčených přes dva tisíce

Počet mrtvých v důsledku násilností v Bangladéši v posledních dnech vzrostl na nejméně 173, a to včetně policistů. Informuje o tom v úterý agentura AFP s odkazem na tamní policii. Úřady podle AFP také zatkly už více než 2,5 tisíce lidí. Násilí provázelo protesty proti systému přidělování pracovních míst ve veřejném sektoru. Bangladéšský nejvyšší soud v neděli většinu těchto kvót zrušil.

Vláda má podle tamních médií během úterý verdikt přijmout. A to po několikatýdenních, převážně studentských, protestech. Studující vyšli do ulic kvůli plánovanému zvýhodňování potomků bangladéšských veteránů při přijímání do státní služby. Tato skupina měla mít vyhrazeno na třicet procent míst ve státní správě, většinou těch lépe placených.

V neděli nejvyšší soud zrušil červnové rozhodnutí soudu nižší instance, které kvóty zrušené v roce 2018 obnovovalo. Zároveň nařídil, aby 93 procent pracovních míst ve státní správě bylo napříště dostupných pro uchazeče na základě zásluh, a nikoliv kvót.

Přerušení protestů

V hlavním městě Dháce i dalších větších městech v úterý druhým dnem podle prohlášení armády panoval převážně klid. Podle agentury AFP se do ulic, kde hlídkuje mnoho vojáků, postupně vrátil život. Studentské organizace, které stály za protesty, uvedly, že demonstrace na 48 hodin přerušují. Po vládě však žádají, aby zrušila zákaz vycházení, obnovila připojení k internetu, nechala otevřít vysoké školy a zaručila bezpečnost protestujících studentů.

V jihoasijské zemi, která je s více než 170 miliony obyvatel osmým nejlidnatějším státem světa, byl vyhlášen zákaz vycházení. Minulý týden také vláda nechala vypnout připojení k internetu, což výrazně snížilo komunikaci uvnitř země i se zahraničím.

Vláda v úterý oznámila uvolnění zákazu vycházení, který nebude platit od 10 do 17 hodin místního času. Ministerstvo komunikací také oznámilo brzké obnovení připojení k vysokorychlostnímu internetu. Není však jasné, zda bude obnoveno i mobilní připojení k internetu, uvedla agentura AFP.

Řada zemí se kvůli protestům rozhodla z Bangladéše evakuovat část svých občanů. Zatím poslední evakuační let vypravila v úterý Malajsie, jak informovala tamní diplomacie. Stroj vzlétl do Kuala Lumpuru s více než stovkou pasažérů včetně studentů.