TÉMA

Petr Kratochvíl

Nová parkovací místa nabídlo Brno. Budějovice je mají pod střechou, zájem o ně příliš není

Města v Česku, zejména pak velká sídliště, trápí nedostatek parkovacích míst. Například na brněnském sídlišti Starý Lískovec vznikla parkovací místa pro 250 aut, v dalších částech magistrát parkoviště chystá. Všude to však nepůjde, na někerých sídlištích totiž pro parkoviště není místo. V Českých Budějovicích zase vznikl nový parkovací dům, a to na dohled od centra města. Zájem je však spíš slabší. Centrum se tak náporu automobilů zatím nezbavilo. Řadu opatření teď chystá i Zlín, a to modré zóny a záchytná parkoviště.
12. 4. 2024|

Finsko čelí na hranici s Ruskem vlně migrantů. Uvažuje o uzavření posledního přechodu

První migranti, převážně ze severní Afriky, Asie a Blízkého východu začali přicházet z Ruska k finské hranici počátkem srpna. V posledních týdnech však jejich počty výrazně rostou. Finský premiér Petteri Orpo už uvedl, že by Finsko mohlo uzavřít i poslední otevřený přechod s Ruskem, pokud to bude potřeba.
27. 11. 2023|

Praha chce mít jednotná pravidla pro sdílené elektrokoloběžky. V Brně se osvědčila

Pražské radnice i provozovatelé chtějí sjednotit pravidla provozu elektrokoloběžek v hlavním městě. Zatím si je stanovují městské části na základě dohod; například v Praze 1 bude od září o polovinu méně elektrokoloběžek a ubude i odstavných míst. Přísnější pravidla pro sdílené koloběžky a kola platí už téměř rok v Brně. Za odložení mimo vyhrazená parkoviště hrozí provozovatelům pokuty.
27. 8. 2023|

Brněnští politici chtějí vysvětlení fotografie Vaňkové a Kerndla s bílým práškem

Brněnští politici se vyjadřují k fotografii, na níž je primátorka Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem připomínajícím kokain. Vaňková připustila pravost snímku. O situaci chtějí jednat. Podle některých není kauza důvodem pro odstoupení z funkcí, někteří však apelují na Vaňkovou, aby fotografii vysvětlila. Kauzou se bude také zabývat oblastní rada ODS. Primátorka v pondělí pro televizi Nova uvedla, že pokud partneři z brněnské radnice dospějí k závěru, že situace je důvodem k rezignaci, tak tak učiní.
1. 8. 2023|

Brněnské zastupitelstvo odsouhlasilo smlouvu o úvěru na multifunkční halu. Opozice je ke stavbě kritická

Brněnští koaliční zastupitelé v úterý čtyřiceti hlasy schválili smlouvu městské společnosti Arena Brno s Českou spořitelnou na čerpání úvěru 2,2 miliardy korun pro stavbu multifunkční haly v areálu výstaviště. Za výstavbu haly město zaplatí celkově 5,76 miliardy. Podle radního Petra Kratochvíla (ODS) je v této částce miliardová rezerva, řekl to po jednání novinářům. Úvěr bude město splácet 25 let do roku 2050 s úrokem 4,87 procenta, na úrocích tak zaplatí 1,7 miliardy korun.
20. 6. 2023|

Brno podepsalo smlouvu na multifunkční halu za 4,4 miliardy. Stavba ještě čeká na evropskou dotaci

Brno podepsalo se zástupci firmy Hochtief CZ smlouvu na stavbu multifunkční haly na výstavišti za 4,4 miliardy korun. Stavba začne ale až na základě toho, jestli Evropská komise (EK) schválí možnost finanční podpory na stavbu ze strany veřejných zdrojů. Rozhodnutí má padnout v prvním pololetí. V případě neschválení může Brno od smlouvy bez sankce odstoupit. Na stavbu haly s kapacitou více než 13 tisíc diváků přispěje stát, kraj i město, které má obecně na investice předjednané dva úvěry ve výši až 4,5 miliardy korun.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 15:06|

Z Brna na vídeňské letiště pojedou brzy přímé vlaky, pilotní provoz potrvá do června

Brno získá od 11. prosince pravidelné železniční spojení s vídeňským letištěm, které bude částečně v závazku veřejné služby a částečně na komerční riziko zajišťovat společnost RegioJet. Pilotní provoz Brnem objednávaných spojů potrvá do 10. června příštího roku a za 299 spojů zaplatí město dopravci 9,5 milionu korun, za každý vlak tedy zhruba 31 800 korun. Magistrát to napsal v aktuální tiskové zprávě.
30. 11. 2022|

Brněnští zastupitelé schválili stavbu a financování multifunkční haly

Brněnští zastupitelé v úterý schválili stavbu multifunkční haly na výstavišti a její financování. Rozhodli o ní, přestože lidovci avizovali, že hlasovat nebudou, protože zatím není známý provozovatel haly, který má městu odvádět pravidelnou měsíční částku. Zbývající části koalice pomohli zástupci opozice z ANO. Celková předpokládaná částka na stavbu haly je aktuálně 6,8 miliardy korun, řekl novinářům radní Petr Kratochvíl (ODS). Původně se počítalo se čtyřmi miliardami.
21. 6. 2022|

Provoz v centru Brna zeslábl. Na povolení nedosáhly ani rozvozy jídel

Se změnami v dopravě se v centru Brna v některých částech dne snížil provoz až o polovinu. Přísnější pravidla pro vjezd do pěší zóny platí měsíc, jejich dodržování hlídají kamery. Strážníci se tak mohou víc zaměřit na špatně parkujících řidiče. Přestupků odhalili o desítky procent víc.
1. 10. 2020|

Soud se zastal cyklistů v Brně. Město jim nesmí zrušit možnost vjíždět v protisměru do vybraných ulic

Krajský soud rozhodl, že Brno nesmí cyklistům zrušit možnost vjíždět v protisměru do vybraných ulic. Vyhověl tím žalobám spolku Brno na kole. Město rušilo takzvané cykloobousměrky kvůli tomu, že zavádělo nebo upravovalo systém rezidentního parkování a proti zachování jízdy cyklistů v protisměru byla i policie. Odůvodnění rozsudku zatím není známé.
27. 4. 2020|

Modré parkovací čáry se protáhnou do dalších částí Brna. Letos celkem čtyřikrát

Rezidentní parkování se rozšíří do dalších brněnských městských částí. O zavedení systému už je rozhodnuto v Králově Poli a Žabovřeskách, kam se modré zóny rozrostou od 1. června. Další oblasti přibydou v srpnu, září a listopadu. O zavedení parkovacího systému se bude jednat i v Černovicích.
11. 2. 2020|

Brněnská doprava v roce 2019 šlápla na brzdu. Uzavírky komplikovaly provoz po celém městě

Objížďky a uzavírky protkaly v uplynulém roce Brno. Druhé největší město Česka posely dopravní značky, které kvůli nejrůznějším opravám omezovaly provoz. Znepříjemňovaly cestu nejen řidičům, kteří si museli zvykat také na nová pravidla rezidentního parkování, ale i cestujícím městskou hromadnou dopravou. Nejvíce omezení připadlo tradičně na letní měsíce. A rok bylo uzavřené i brněnské hlavní nádraží, na které zajížděl jen zlomek vlaků.
31. 12. 2019|

Centrem Brna mohou projíždět tisíce aut. Chodci v pěší zóně mezi nimi kličkují

Pěší zónou v historickém centru Brna denně projedou stovky aut. Povolení k vjezdu radnice vydala asi sedmi tisícům z nich, a to vyjma dopravního podniku nebo veřejných služeb, které do města zajíždět musejí. Změnu by měl na jaře přinést nový způsob rozdělení centra na víc oblastí.
8. 11. 2019|