TÉMA

Revize

Rusko je zdrojem hrozeb pro bezpečnost bez ohledu na válku, ukotvuje vládní dokument

I v dalších desetiletích bude Rusko zdrojem hrozeb a rizik pro bezpečnost České republiky i Evropy. Podle zprávy o revizi vztahů s Ruskem, kterou ve středu schválila vláda, by pro změnu českého postoje musela nastat fundamentální proměna ruské společnosti. Česká diplomacie uvádí, že řada protiruských sankcí zůstane i v nadcházejících letech v platnosti. Ruské vedení bude Česko, Evropskou unii i Severoatlantickou alianci (NATO) podle zprávy nadále považovat za své nepřátele.
21. 6. 2023|

Ve Spojených státech propustili po 34 letech neprávem odsouzeného muže

Ve Spojených státech propustili z vězení muže odsouzeného za ozbrojenou loupež, kterou nespáchal. Na svobodu vyšel po dlouhých 34 letech. Jeho případ není ojedinělý, chybně odsouzení, kteří mají to štěstí a dosáhnou svobody, navíc ne vždy mají nárok na kompenzaci za nespravedlivě zničený život.
18. 3. 2023|

Plyn z terminálů může více znečišťovat kotel. Odborníci radí nezanedbávat údržbu

Topná sezona se blíží ke konci a Češi letos na topení výrazněji šetřili. Kvůli vysokým cenám elektřiny a plynu se řada lidí vracela zpět k tuhým palivům nebo omezovala dobu a stupně vytápění. Jen domácnosti snížily loni spotřebu zemního plynu meziročně o dvacet procent. Plyn, který nyní domácnosti i firmy odebírají, pochází z Norska a LNG terminálů a má také trochu jiné složení oproti tomu ruskému. Podle odborníků může za určitých podmínek znečišťovat plynová zařízení, ale při pravidelné udržbě by problém nastat neměl.
6. 3. 2023|

Volby do horní komory japonského parlamentu vyhrála podle očekávání vládní strana

Doplňovací volby do horní komory japonského parlamentu vyhrála podle projekcí vládnoucí Liberálnědemokratická strana (LDP). Nynější šéf LDP a premiér Fumio Kišida po zveřejnění projekcí mimo jiné hovořil o potřebě revitalizovat japonskou ekonomiku. Volby se konaly ve stínu události  tragické pro celé Japonsko. V čele strany stál v minulosti bývalý premiér Šinzó Abe, který v pátek přišel o život při atentátu.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 17:14|

Důchody vzrostou od června i od září, ne všem se ale zvednou stejně

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od září kvůli vysoké inflaci znovu mimořádně zvýší. Zásluhová část penze se všem příjemcům zvedne o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 699 korun. Zhruba polovina starobních penzistů ale na tuto částku nedosáhne. Lidé s podprůměrnými důchody dostanou méně.
29. 5. 2022|

Probíhá rekonstrukce části Orlické přehrady, lodě nyní převáží speciální výtah

Stavaři nedaleko hráze Orlické přehrady odstřelují skály. Hloubí tam koryto pro doplňkový bezpečnostní přeliv. Miliardová rekonstrukce je zatím největší investicí na celé vltavské kaskádě. Kvůli ní se ale letos zkrátí sezona pro převážení lodí, které teď transportuje nový výtah.
28. 5. 2022|

Technik zodpovědný za nepečlivou kontrolu svarů v elektrárně Dukovany se dohodl na podmínce

Technik Luboš Věžník souzený kvůli kontrole svarů v jaderné elektrárně v Dukovanech v roce 2012 se u Okresního soudu v Třebíči dohodl na uznání viny a trestu. Za poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení mu hrozilo až osmileté vězení. Vinu uznal a dohodou dostal trest osmnáct měsíců vězení s tříletou podmínkou a zároveň tříletý zákaz činnosti provádění kontrol v jaderných elektrárnách. Na místě se vzdal možnosti odvolání, státní zástupce Tomáš Černý si ponechal lhůtu na vyjádření.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 12:23|

Rakušan chce revizi bezpečnostních opatření na Hradě. Patří nám všem, vzkázal

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádal příslušné instituce o revizi všech bezpečnostních opatření, která v současné době platí na Pražském hradě. Kolem památky podle něj vytvořila válečné opevnění. Uvedl to na Twitteru. Za kontroly na vstupu do nejnavštěvovanější české památky a zároveň sídla prezidenta čelí Hrad dlouhodobé kritice. Jeho zástupci se brání, že opatření odpovídají požadavkům policie. Ke zrušení kontrol na konci roku vyzvali senátor Jiří Růžička a poslanec Jan Lacina (oba za STAN).
11. 1. 2022|

Policie vyšetřuje hromadnou otravu plynem v pražských Modřanech, kotel zřejmě neměl revizi

Pražská policie vyšetřuje únik oxidu uhelnatého v rodinném domě v Modřanech, při němž se v sobotu pozdě večer otrávilo přes třicet lidí, pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Z dosavadního zjištění vyplývá, že plynový kotel zřejmě neměl řádně provedenou revizi. Za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení, řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Vyšetřování je podle něj na začátku.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 15:20|

Kontrolujte si komín, varují hasiči. Zapomenuté saze snadno chytnou a požár se rychle šíří

Hasiči varují před požáry komínů, kterých například v Karlovarském kraji od začátku měsíce přibylo. Většinu přitom zaviní nedbalost majitelů domů. U jednoho z nejvážnějších případů ze začátku topné sezony zasahovali na Chebsku – požár tam nepřežila jedna žena.
16. 12. 2019|

Systém jako trampolína. Ministryně Maláčová chystá revizi sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončuje revizi sociálních dávek. Už nyní je podle šéfky resortu Jany Maláčové (ČSSD) jisté, že změn bude víc, než úřad původně předpokládal. Úpravy čekají oba příspěvky na bydlení, životní minimum, pěstounské dávky nebo pomoc v nezaměstnanosti. V různých formách podpory stát lidem vyplácí stovky miliard ročně.
3. 11. 2019|