TÉMA

Elektronické cigarety

Fico chystá zvýšení daní, v plánu má i propouštění státních zaměstnanců

Slovensko bude muset příští rok kvůli ozdravení veřejných financí ušetřit podle premiéra Roberta Fica (Smer–SD) zhruba 1,4 miliardy eur (35,4 miliardy korun). Na společné tiskové konferenci s ministrem financí Ladislavem Kamenickým (Smer–SD) ministerský předseda ohlásil zvýšení daně z cigaret a zdanění slazených nápojů, z obou opatření ovšem stát získá jen zlomek zmíněné částky. Fico se rovněž vyslovil pro propouštění ve státní správě a zároveň proti zvýšení sazby daně z přidané hodnot.
8. 4. 2024|

Přechod z klasických cigaret na elektronické snižuje zdravotní rizika, ukázal výzkum

Britští vědci prozkoumali veškerou dostupnou vědeckou literaturu o tabákových výrobcích. Výsledkem je rozsáhlá metastudie, která ukázala, že vapování, neboli kouření elektronických cigaret, je podstatně méně škodlivé než užívání tradičních tabákových výrobků. Autoři studie ale současně vyzvali k přijetí opatření proti prudkému nárůstu užívání elektronických cigaret mezi dětmi.
6. 10. 2022|

Užívání e-cigaret může mladistvé přivést ke klasickému kouření, varují vědci

Užívání elektronických cigaret může mladistvé postupně přivést ke klasickým tabákovým výrobkům, naznačila nová studie. Podle ní hrozí, že se děti uchýlí k cigaretám i přesto, že s nimi původně experimentovat nezamýšlely. Výsledky výzkumu zveřejnil odborný časopis Pediatrics.
9. 11. 2020|

Způsob nahřívání e-cigaret může mít vliv na jejich škodlivost pro plíce, naznačila studie

Materiál, ze kterého jsou elektronické cigarety vyrobené, může mít vliv na jejich škodlivost pro plíce. Poukázaly na to první výsledky studie zveřejněné v časopise Journal of the American Heart Association. Použitý typ náplně se přitom na závěrech výzkumu nepodepsal.
1. 10. 2020|

Mladiství méně kouří a pijí alkohol, zato více sportují, ukazuje evropská studie

Mladí Češi čím dál méně kouří, pijí alkohol či berou drogy. Důvodem je zřejmě hlavně nárůst on-line komunikace na úkor osobního kontaktu s vrstevníky a to, že rodiče mohou mladé lidi díky moderním technologiím snáze kontrolovat. Pokud mají šestnáctiletí zkušenosti s návykovými látkami, tak je získávají v pozdějším věku než dříve. Roste jejich zájem o elektronické cigarety či energetické nápoje. Vyplývá to z výsledků evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD).
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 12:38|

Kuřáků ubývá hlavně mezi mladými, ukázal průzkum. Alternativy tabáku nemusí být zdravější

Kuřáků v Česku podle výzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) z loňského roku v posledních sedmi letech ubývá, zejména mezi mladými. Alespoň příležitostně si podle výzkumu zapálí cigaretu méně než čtvrtina starších 15 let. Lidé si více uvědomují rizika kouření. Na tiskové konferenci to řekli zástupci ministerstva zdravotnictví, Úřadu vlády a SZÚ.
28. 5. 2020Aktualizováno28. 5. 2020, 15:02|

Rakouský ráj kuřáků padl. Zapálit si v restauraci nebo baru je odteď pod pokutou

V Rakousku vstoupil v účinnost zákon, který zakazuje kouření v restauracích, barech či kavárnách. Účastníci halloweenských večírků i štamgasti ve venkovských hospodách museli své cigarety uhasit úderem půlnoci. Alpská republika dosud platila za jeden z posledních rájů kuřáků v Evropské unii. Od 1. listopadu si milovníci tabáku mohou zapálit jen na zahrádkách a v dalších venkovních prostorách.
1. 11. 2019|