Ministerstvo chce zakázat ochucené e-cigarety

Události: Regulace elektronických cigaret (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví připravuje vyhlášku, která má zakázat sladké příchuti elektronických cigaret a stanovit požadavky na vzhled produktu. Hlavním argumentem je rostoucí obliba tohoto typu cigaret mezi dětmi, ačkoliv se nesmí prodávat mladším osmnácti let. Někteří prodejci to ale porušují.

V ulicích Prahy se stále hojně objevují cigarety, klasické i jejich alternativy, které tabák nespalují, ale zahřívají. Častěji jsou vidět i ty elektronické, především jednorázové. „Nejčastěji si je kupují turisté. Potřebují něco jenom tak na chvíli. Dělají se i tabákové, ale ty moc oblíbené nejsou. Většinou právě ty ovocné jako je mango, meloun, jahoda,“ řekl vedoucí jedné z prodejen Richard Kokoška.

Existují i dobíjecí zařízení, výrazně ekologičtější varianta. Podle vedoucího prodejny je oblíbená zvlášť u dlouhodobých kuřáků. I tady mají množství příchutí na výběr. „Ti, kteří přecházejí z klasických pyro-cigaret, už nechtějí cítit chuť tabáku, aby se k tomu nevraceli,“ poznamenal Kokoška.

Jen tabáková příchuť

Ministerstvo zdravotnictví plánuje prodej náplní do elektronických cigaret omezit. Zůstala by jen jedna příchuť, tabáková. „Vyhláška, jak je připravená, tak v podstatě znamená konec vapingu v Česku. Navrhuje šestnáct látek, z těch látek nenamícháte ani tabákovou příchuť, protože i v tabákové příchuti jsou určitá dochucovadla tak, aby se to dalo kouřit,“ stěžuje si prezident Komory elektronického vapování Robert Hrdlička.

„Příchutí se na trhu uvádí kolem šestnácti tisíc s tím, že valná většina jich jsou sladké příchutě, evokují cukrovinky. A to je impulz k tomu, a máme to potvrzeno i epidemiologickými daty, že se jedná o vstup mladých kuřáků do procesu kouření,“ vysvětlil ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Podle Státního zdravotního ústavu užívá nikotin každý druhý Čech ve věku od patnácti do čtyřiadvaceti let, stále častěji právě ve formě elektronických cigaret. Jejich prodej nezletilým je přitom zakázaný.

„Než to víc regulovat, tak je potřeba vymáhat právo. Já si osobně myslím, že víc než zákaz chutí je potřeba jak na cigarety, tak na všechny jejich alternativy mít možnost sebrat prodejcům povolení prodeje, když to budou porušovat, protože pokuty očividně nefungují,“ poznamenal národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS).

Debaty o regulaci elektronických cigaret se vedou i v jiných evropských státech. Zákaz těch jednorázových navrhuje britská vláda – kvůli oblibě mezi dětmi i z ekologických důvodů. Přitom právě v Británii e-cigarety ještě před rokem kuřákům rozdávali. Doufali, že jim pomůžou s odvykáním.

V roce 2006 se přestalo kouřit v nemocnicích, na úřadech nebo zastávkách.

O rok později, v roce 2007, zmizely cigarety z vlaků, kde do té doby byly kuřácké vozy.

V roce 2010 museli provozovatelé stravovacích zařízení oddělit prostory pro kuřáky.

V roce 2016 dostaly stopku cigarety s příchutěmi a na krabičkách se objevila obrazová varování.

Bouřlivé reakce pak vyvolal úplný zákaz kouření v restauracích a dalších provozech, který přišel v roce 2017.

V květnu 2020 zmizely z pultů v trafikách cigarety s mentolovou příchutí.

Podobné omezení přišlo v roce 2023, kdy stát zakázal prodej ochuceného zahřívaného tabáku.


Škodlivost e-cigaret

Odborné společnosti se na dopadech e-cigaret na zdraví jednoznačně neshodnou. Na trhu jsou příliš krátce. Většina expertů se ale shoduje, že jsou mnohem méně rizikové než klasické cigarety, a jsou proto považovány za vhodnější variantu pro závislé na nikotinu. Na druhou stranu ale hrozí, že nekuřáky do závislosti uvrhnou.

Vnitřek jednorázové elektronické cigarety neobsahuje žádný tabák, ale houbičku plnou chemických látek. „Přístroj je schopen látky oddělit na základě těkavosti a potom je schopen detekovat jejich hmotu, čímž jsme schopni určit, o kterou látku se jedná,“ popsal měření výzkumný pracovník Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha Tomáš Kouřimský.

Výsledky se liší, záleží na výrobci i zvoleném aroma. V každém vzorku výzkumníci objevili mezi stem až dvěma sty sloučenin, některé i toxické, byť ve stopovém množství.

Na tom, jaký dopad může mít vdechování takových látek na zdraví člověka, se zatím odborníci zcela neshodují. „Obecně se zatím jeví, že by to mohlo být trošku méně škodlivé ve smyslu vzniku rakoviny plic. Otázka je, jak to škodí ve smyslu jiných plicních nemocí, jako je chronický zánět průdušek, astma a podobně,“ poznamenal přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc Petr Jakubec.

„Můžeme měřit toxické látky, které vdechuje kuřák klasických cigaret, a vapor elektronických cigaret, a tam zjistíte, že to je jedno, dvě, tři jednotky procent v porovnání s kouřem. Čili nechci říct, že jsou neškodné, ale to zdravotní riziko je velmi malé v porovnání s kouřením,“ řekla vedoucí Centra pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN v Praze a členka Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková.

Všichni se ale shodují, že nejjistější je s kouřením úplně přestat. A zároveň zajistit, aby se podobné přípravky dětem do rukou vůbec nedostaly.