TÉMA

Strašnice

Havárie vodovodu v pražských Strašnicích omezila provoz tramvají
Téměř osm hodin byl v pátek přerušený provoz tramvají mezi zastávkami Vinice a Depo Hostivař v Praze 10. Důvodem byla dutina pod tratí, která vznikla při opravě kanalizační stoky. Linky 7 a 16 jezdily od brzkého rána do poledne odklonem. Spoje na linkách 7, 13, 16, 19 a 27 nabíraly zpoždění. Vyplývá to z informací na webu Dopravního podniku hlavního města Prahy.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 19:16|ČTK
Jihovýchod Prahy byl od rána bez tepla, dodávky se podařilo obnovit do večera
Před sedmou hodinou večer se podařilo obnovit dodávky tepla a teplé vody do většiny domácností, které se musely ve čtvrtek obejít bez nich. Výpadek postihl jedenáct tisíc domácností na jihovýchodě Prahy, podle Pražské teplárenské to bylo kvůli poruše teplovodu v Michli. Původní odhad firmy hovořil o tom, že opravy potrvají až do deseti hodin večer.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:20|ČT24, ČTK
Dvě desítky hostů hotelu v Praze měly zažívací potíže, pět skončilo v nemocnici
Zhruba dvě desítky hostů hotelu v pražských Strašnicích měly v úterý zažívací potíže, pět z nich bylo převezeno do nemocnice. Na webu to oznámila pražská hygienická stanice. Příčiny potíží zatím nejsou známy, hygienici provádějí rozbory.
6. 6. 2023|
Bývalá ředitelka pozemkového úřadu v Praze Benešová opět dostala v kauze Bečvářova statku podmínku
Odvolací soud uložil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové tříletý podmíněný trest v kauze takzvaného Bečvářova statku. Uznal ji vinnou z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Žena byla spolu s dalšími dvěma úředníky – Janem Horákem a Petrem Chmelíkem – obžalovaná z toho, že nezákonně přiřkla Emilii Bednářové a dalším restituentům náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Marii Bečvářovi. Způsobili tak škodu nejméně 1,4 miliardy korun.
1. 2. 2023|
Squatteři opustili prázdný dům v pražských Strašnicích, který na několik hodin obsadili
Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty v sobotu obsadili prázdný bytový dům v Malínské ulici v pražských Strašnicích s cílem vytvořit tam kulturní a sociální centrum. Na místo přišli kolem poledne, následně dorazili i policisté a zástupci Prahy 10, která má budovu ve správě. Po několikahodinovém vyjednávání nakonec squatteři souhlasili, že budovu opustí výměnou za to, že se s jejich zástupci starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) sejde a budou jednat o poskytnutí vhodných prostor pro zamýšlené aktivity. Odešli po 18:00.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 18:34|
Vlaky odjely a už se nikdy nevrátily. „Ztroskotaná“ nádraží na ně dodnes marně čekají
Česko je zemí železničních tratí a jeho hlavní město v tom jde směle příkladem. Byly však doby, kdy byla železnice považována za relikt minulosti, tratě se rušily a nádraží bourala. Jsou i nádraží, která přežila zánik své trati a zůstala v městské zástavbě, připomínajíce lodě ztroskotané na souši. Jiná zůstala stát u kolejí, ale vlaky u nich nezastavují – jako by na ně všichni zapomněli. Jen na dvou tratích, které letos jubilují, jsou čtyři takové budovy. „Zapomenutá“ nádraží lemují 150letou spojovací dráhu mezi Smíchovem a hlavním nádražím, „ztroskotaná“ nádraží v Libni a Karlíně zase připomínají, že před 50 lety ustal provoz na trati, která původně končila až na Těšnově.
15. 5. 2022|Milan Dolejší
Při střelbě v pražských Strašnicích zemřel člověk. Útočník pak zřejmě spáchal sebevraždu
Policie zasahovala v Praze ve Strašnicích. V jednom domu se střílelo, zemřel člověk. Střelec se nejprve zabarikádoval uvnitř domu, policisté pak ale podezřelého našli mrtvého. Zřejmě spáchal sebevraždu, uvedli na Twitteru. Dva lidé byli v péči záchranářů, ale bez zranění, řekla ČTK mluvčí záchranné služby Jana Poštová.
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 17:53|
Mynář přestavoval svoji vilu bez povolení, rozhodl úřad. Neprozradil, jak velkou pokutu kancléřovi udělil
Pokutu musel podle serveru Česká justice zaplatit vedoucí Kanceláře prezidenta Vratislav Mynář. Stavební úřad rozhodl, že svou pražskou vilu přestavoval načerno, čímž porušil zákon. Úřad uvedl, že Mynářovi vydal dodatečné stavební povolení a zároveň mu dal pokutu. Její výši neupřesnil, sdělil pouze, že byla na dolní hranici sazby.
10. 11. 2020|
Na Hanspaulce začínají platit modré zóny, Malešice se přidají na konci listopadu
Na Hanspaulce v Praze 6 v pondělí začínají platit parkovací zóny. Původně mělo placené parkování odstartovat i v Malešicích, magistrát to však na žádost Prahy 10 odložil do 30. listopadu. V Praze 6 je zavedení zón plánováno také na Ořechovce, kde by se měly spustit 23. listopadu.
2. 11. 2020|
Nástupiště nového nádraží již stojí, ale stavba tratě z Vršovic do Hostivaře potrvá ještě rok
Byť již ve štěrku leží část kolejí a nad nimi se tyčí nástupiště budoucích nádraží, potrvá ještě déle než rok, než začnou jezdit vlaky po nové trati z pražských Vršovic do Hostivaře. Na čtyřkolejné trati, která povede po jiné trase než současná trať přes Strašnice, budou vlaky nově zastavovat na Edenu a Zahradním Městě, naopak nynější strašnická zastávka zanikne.
25. 8. 2020|
Parkovací zóny se rozšířily do dalších pražských částí. Platí ve Vršovicích a v části Vinohrad
Ve Vršovicích a části Vinohrad, která spadá pod Prahu 10, začnou v pondělí platit zóny placeného stání. Magistrát je zavedl na žádost radnice městské části, která plánuje placené parkování zavést na celém svém území. Ve Strašnicích mají začít platit 5. října a v Malešicích 2. listopadu.
24. 8. 2020|
Události komentáře
Problémy s parkováním přetrvávají. Modré zóny je nutné rozšiřovat, tvrdí Pospíšil i Vaňková
V řadě českých měst se rozšiřuje systém rezidentního parkování. Modré zóny byly naposledy zavedeny do ulic brněnského Králova Pole a na začátku letošního roku je radnice zavedla i v části Prahy 9. Rezidentní parkování bude také v pražských Vršovicích, Strašnicích a od listopadu i v Malešicích. Modré zóny jsou, i přes odpor některých obyvatel, podle pražského zastupitele Jiřího Pospíšila (TOP 09) a brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) stále důležitější. Oba byli hosty Událostí, komentářů.
7. 8. 2020|dk
Soud vrátil pozemky v kauze Bečvářova statku České republice, restituenti na ně nemají nárok
Pozemky ve Strašnicích, které pracovníci pražského pozemkového úřadu údajně neoprávněně vydali restituentům v případu takzvaného Bečvářova statku, se vracejí České republice. Nepravomocně o tom rozhodl pražský městský soud. Trojici úředníků za nezákonné vydání parcel uložil soud na počátku července nepravomocně sedm a šest let vězení a podmíněný trest. Součástí rozsudku bylo i zabrání některých dalších vydaných pozemků, například v Dolních Měcholupech, Hostivaři či v Kolíně. Podle soudkyně restituenti věděli, že na ně nemají nárok.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 12:54|
V kauze Bečvářova statku uložil soud úředníkům sedm a šest let
V případu restituce takzvaného Bečvářova statku soud nepravomocně potrestal bývalého referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka a jeho nadřízenou Evu Benešovou sedmi a šesti lety vězení. Třetímu obžalovanému, Petru Chmelíkovi, uložil roční podmínku s dvouletým odkladem. Obžaloba trojici viní z toho, že nezákonně přiřkli Emilii Bednářové náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Bečvářovi. Rozhodnutí není pravomocné.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 11:11|
Prázdniny přinesou Praze týdenní výluku metra a delší intervaly v MHD
Sotva po dvou měsících čeká Prahu opět velké omezení městské hromadné dopravy – tentokrát kvůli prázdninám. Cestující musí počítat s delšími intervaly hlavně v metru a zrušením některých posilových linek a spojů. Začátek prázdnin navíc zkomplikuje výluka metra C, která se dotkne i centra města. Metro nebude jezdit v úseku Hlavní nádraží – Pražského povstání nejen o prodlouženém víkendu, ale také celý následující týden až do 12. července.
25. 6. 2020|
Praha rozšíří zóny placeného stání, od léta přibudou například v Praze 10
Zóny placeného stání se v létě začnou rozšiřovat i do Prahy 10. Nově mají být zavedeny také v Letňanech a zřejmě i u železniční zastávky v Klánovicích. Další  zóny jsou pak plánovány v městských částech Praha 5, 6 a 9. Návrhy na změny a rozšíření, které vyplývají z požadavků radnic, v pondělí schválili pražští radní. Naposledy začaly zóny platit od letošního ledna v části Prahy 9.
1. 6. 2020|
Soud se postavil za restituentku v kauze Bečvářova statku. Přesto nemusela mít na pozemky nárok
Restituentka Emília Bednářová uspěla u správního soudu ve vleklé kauze takzvaného Bečvářova statku. Žalovala Státní pozemkový úřad (SPÚ), který označil dřívější rozhodnutí o jejích nárocích na pozemky na Žižkově a ve Strašnicích za nicotná. Podle soudu tím úřad obcházel zákon, zároveň to ale neznamená, že by měla Bednářová na pozemky nárok. Restituční kauza má i trestněprávní rovinu, obžalobě čelí tři úředníci pražského pozemkového úřadu. Podle státního zástupce měli způsobit škodu za 1,4 miliardy korun.
27. 3. 2020|
Praha 10 v srpnu zavede modré zóny na prvních místech včetně Vinohrad
Praha 10 spustí první etapu modrých zón letos na konci srpna. Ta se bude týkat oblasti Vinohrad a Vršovic. České televizi to potvrdil mluvčí městské části Jan Hamrník. Později se na podzim do systému placeného parkování přidají Strašnice a Malešice. Původně mělo dojít k zavedení až na jaře 2021.
19. 2. 2020|Miroslav Růžička
Co je pod trasou budoucího Městského okruhu, prověří sondy. Praha za ně zaplatí 22 milionů
Pražští radní schválili zakázku na geologický průzkum trasy, kudy má vést severní a východní část Městského okruhu, tedy vnitřního silničního okruhu. Navázat má na tunelový komplex Blanka a přes Libeň a Malešice se napojit na Jižní spojku. Město za průzkum zaplatí 22,6 milionu korun, výsledky by měly být počátkem příštího roku.
3. 2. 2020|
Voda v Praze na Žižkově znovu teče. Havárie v noci postihla 52 tisíc lidí
Kvůli poruše vodovodního řadu netekla od středečního večera na území městských částí Praha 3 a Praha 10 v některých ulicích voda. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) začaly dodávky pitné vody obnovovat během noci. Havárie se dotkla 52 tisíc lidí, ve čtvrtek dopoledne už voda proudila do všech dotčených domácností. Havárie by měla být zcela opravena do odpoledních 15 hodin.
23. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 11:04|