TÉMA

Živočichové

Po kůrovcové kalamitě se podle vědců v českých lesích objevili ohrožení živočichové i rostliny

V lesích, které v Česku v uplynulých letech narušila kůrovcová kalamita, se objevily desítky ohrožených druhů živočichů a rostlin. Například jeden druh potemníka, který nebyl v Čechách vůbec znám a na Moravě byl velmi vzácný, nebo atraktivní druhy nočních motýlů. Vědci zkoumali pětačtyřicet míst v Nízkém Jeseníku, na Českomoravské vrchovině a v jižních Čechách. Studii s jejich výsledky zveřejnil vědecký časopis Forest Ecology and Management.
22. 2. 2024|

Invazivní druhy způsobí škody téměř 10 bilionů ročně, upozorňuje OSN

Ekonomické škody, které každoročně po celém světě způsobí šíření invazních druhů, činí kolem 423 miliard dolarů (9,4 bilionu korun). Vyplývá to z nově zveřejněného výzkumu mezivládního panelu OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES). Výše hospodářské škody se od roku 1970 podle vědců každé desetiletí zečtyřnásobila. Nepůvodní druhy dále podle panelu OSN ohrožují přírodu, potravinovou bezpečnost i lidské zdraví.
5. 9. 2023|

V Číně objevili fosilii pravěkého členovce. Žil před půl miliardou let a měl tři oči

Mezinárodní vědecký tým objevil a popsal pravěkého tvora, jehož vlastnosti pomáhají pochopit, jak vypadala evoluce v dobách, o nichž máme jen minimum informací.
30. 8. 2023|

Bizarní tvar těla a dvacet ramen. Vědci popsali tvora objeveného v oceánu u Antarktidy

Skupina amerických vědců po 150 letech rozluštila záhadu tvora, kterého objevila britská vědecká expedice ve vodách Jižního oceánu. Biologové zjistili, že není na stromu života zdaleka tak osamělý, jak si původně mysleli.
15. 8. 2023|

Dobytek i koně pomáhají v ptačím parku na Hodonínsku tvořit vhodné podmínky pro původní druhy

V ptačím parku Kosteliska u Dubňan na Hodonínsku se kromě koz, ovcí a čtyř krav uherského stepního skotu pase i čtveřice koní. Podle ornitologů mohou zvířata rozdupáváním luk pomoct v boji proti invazivním rostlinám a vytvořit tak vhodné místo pro původní druhy. Na Kosteliskách je možné pozorovat jeřáby popelavé, orlovce říční či skřivany lesní.
10. 8. 2023|

Hlubokomořská těžba likviduje život na dně oceánů. Její regulace stále chybí

Zdá se, že v místech, kde firmy provádějí hlubokomořskou těžbu, vede tato činnost k poklesu populací živočichů. Dopad tohoto kontroverzního odvětví na mořské ekosystémy tak může být horší, než se dosud předpokládalo. Vědci varují, že může trvat desítky let, než budou plně známy důsledky této metody získávání surovin ze dna oceánů.
17. 7. 2023|

Vědci objevili v Austrálii důkazy o „ztraceném světě“

Vědci popsali pravěké organismy, které ovládaly Zemi v pravěkých podmínkách s nedostatkem kyslíku v atmosféře. Měly podivný metabolismus, odlišnou strukturu buněk, a přesto mohly být extrémně vzdáleným předchůdcem člověka. Popsali to v odborném časopise Nature.
12. 6. 2023|

380 druhů, které nikdo neznal. Vědci popsali organismy ve Velkém Mekongu

Oblast takzvaného Velkého Mekongu zahrnuje pět zemí světa. Je to místo obrovské přírodní rozmanitosti, ale současně i region, kterému hrozí velké poškození. Vědci teď oznámili výsledky dvouletého výzkumu, který prozkoumal i neznámé části.
25. 5. 2023|

Mikroplasty škodí slávkám. Rostou pomaleji a hubnou

Znečištění plastem představuje pro mořské živočichy a rostliny hrozbu. Vědci se nyní soustředili na možné negativní dopady mikroplastů a prokázali, jak škodlivý vliv mohou mít na mořské populace slávek. Mušle kvůli nim rostou pomaleji a významně zmenšují svou velikost.
25. 4. 2023|

Indonésie staví v džungli novou metropoli. Má být ekologická, dle kritiků ohrožuje místní i vzácná zvířata

V džungli na východě Bornea pokračuje indonéská vláda ve výstavbě nového hlavního města, jehož vznik schválila loni v lednu. Indonéští představitelé slibují, že město Nusantara bude do roku 2045 uhlíkově neutrální, ekologičtí aktivisté a původní obyvatelé ale projekt kritizují. Podle nich ještě více zmenšuje přirozené životní prostředí ohrožených živočichů, jako jsou orangutani, a nutí k odchodu z oblasti domorodce, kteří na místní půdu spoléhali jako na zdroj obživy, píše agentura AP.
18. 3. 2023|

Brněnští vědci našli u hmyzu ribonukleovou kyselinu typickou spíše pro rostliny

Blanokřídlý hmyz má v něčem blíže k rostlinám než k ostatním živočichům. S překvapivým zjištěním přišli vědci z institutu CEITEC Masarykovy univerzity, když zkoumali telomerázovou ribonukleovou kyselinu (TR). Ta slouží k vytváření a udržování ochranných čepiček na koncích chromozomů zvaných telomery. U včel nebo čmeláků se podobá spíše telomerázové RNA, která se vyskytuje u rostlin a jednobuněčných organismů, než té, kterou mají další živočichové.
1. 2. 2023|

Expedice s českou účastí našla v Maroku půl miliardy let staré členovce

Vědci v Maroku objevili zkameněliny rozmanitých druhů živočichů podobných krevetám. Nálezy pochází z období prvohor, jsou tedy staré 470 milionů let. V oblasti Tajšút v jihovýchodním Maroku působil mezinárodní tým, v němž byl i Lukáš Laibl z Geologického ústavu Akademie věd. Výsledky výzkumu vyšly v žurnálu Scientific Reports.
16. 12. 2022|

Napůl netopýr, napůl těstovina. Expedice našla u Austrálie moře neznámých tvorů

Ryby pohybující se „na chůdách“, krabi ukrytí v korálech nebo bizarní hrujovci. Australská vědecká expedice objevila v moři u západního pobřeží kontinentu záplavu fascinujících tvorů, o nichž toho věda ví jen velmi málo.
5. 11. 2022|

Planeta za půlstoletí přišla o dvě třetiny volně žijících živočichů, zjistil Světový fond na ochranu přírody

Počty volně žijících živočichů na planetě se za poslední půlstoletí zmenšily o dvě třetiny a obrovský úbytek bude pokračovat nejen kvůli znečištění, ale i kvůli stále citelnějším dopadům globálních změn klimatu. Vyplývá to ze zprávy Světového fondu na ochranu přírody (WWF), jejíž autoři v pravidelných intervalech zkoumají vývoj populací více než pěti tisíc druhů obratlovců, zveřejněné ve čtvrtek. Nejcitelněji se počty živočichů snižují v Jižní Americe a Karibiku, od roku 1970 o 94 procent, a ke zvláště ohroženým patří vodní živočichové, jejichž populace se zmenšily o čtyři pětiny.
13. 10. 2022|

Želvy dokáží zpomalit své stárnutí, popsali vědci. Chtějí toho využít i pro lidi

Mnoho druhů želv dokáže zpomalit proces stárnutí, a to dokonce výrazně. Vyplývá to ze dvou nových studií, které vyšly na konci června. Ačkoli všechny živé organismy stárnou a umírají, někteří živočichové podle vědců s přibývajícím věkem neztrácejí na síle.
29. 6. 2022|

Z parazita symbiontem. Vědci popsali, jak se mění trudníci na lidských obličejích

Mikroskopičtí roztoči, kteří žijí v lidských pórech a v noci se páří na našich obličejích, se díky svému neobvyklému způsobu života stávají natolik zjednodušenými organismy, že se možná brzy stanou našimi symbionty, ukázal nový výzkum.
22. 6. 2022|

Kombinace oteplování a běžných chemikálií zmenšuje ryby. Experti varují před velkým problémem

Vědci ze Sydneyské univerzity zjistili, že ryby vystavené vysokým teplotám a chemikálii, kterou obsahují plasty, rostou pomaleji. Z jejich nové studie vyplývá, že kombinace globálního oteplování a znečištění může mít zničující dopady na úbytek mořských živočichů.
27. 1. 2022|

Z migrace na sever se pro zvířata stává ekologická past. Příčinou je změna klimatu, upozorňuje studie

Kvůli klimatickým změnám a činnosti člověka se do výrazných problémů dostávají zvířata, která se na jaře přesunují z jihu za mírnějším počasím na sever. Zatímco dosud jim migrace a útočiště na severu skýtala dobré podmínky pro rozmnožování a přežití, nyní se mění k horšímu.
8. 10. 2021|

Policie obvinila dvanáct lidí. V Česku chystali hon na rysy i nelegálně dovezené tygry

V souvislosti s nelegálním lovem chráněných zvířat na území České republiky obvinila policie dvanáct lidí. Na tiskové konferenci Generálního ředitelství cel to řekl vedoucí oddělení koordinace celních podvodů Pavel Kuchynka. Podle vyšetřovatelů skupina organizovala pro zájemce ze Slovenska lov nelegálně dovezených tygrů. Plánovaný lov se ale neuskutečnil, protože dodavatel se rozhodl tygry vyvézt legálně. Případ se týká také lovu chráněných rysů.
14. 9. 2021|

Zkameněliny hub z Kanady mohou dokládat první živočichy na Zemi

Vědci tvrdí, že fosilie houby staré 890 milionů let nalezené v odlehlých kanadských horách by mohly úplně změnit představy o evoluci živočichů.
29. 7. 2021|

Ve zvláštních ekonomických zónách Asie kvete obchod s ohroženými zvířaty

Centry pašování zvířat a černého trhu s upytlačenými trofejemi jsou podle nové analýzy zejména zvláštní ekonomické zóny spojené s čínskou obchodní aktivitou. Právě tudy nejčastěji proudí šupiny luskounů, sloní kly, nebo přívěsky z želvoviny.
15. 6. 2021|

Obchod s avokádem ohrožuje život slonů. Ochránci přírody varují, že živočichům ničí přirozené prostředí

Rostoucí poptávka po avokádu ohrožuje populaci slonů na jihu Keni. Na území, kde hledají potravu nebo svůj protějšek k páření, vznikla na sto osmdesát akrů (0,8 kilometru čtverečních) rozlehlá farma. Největší suchozemské savce tak vytlačuje z divočiny do civilizace. Ochranářské organizace varují, že obchod s avokádem přirozený domov mnohých živočichů úplně zničí.
21. 3. 2021|

Lidé do záchranných stanic loni přinesli nejvíce zvířat za deset let

Celkem 28 tisíc volně žijících zvířat přijaly loni záchranné stanice v Česku, tedy nejvíce za posledních deset let. Kvůli pandemii koronaviru totiž lidé trávili více času v přírodě, nejčastěji při procházkách naráželi na mláďata ježků, dalších drobných savců nebo poštolek.
24. 1. 2021|

Svět hledá způsoby, jak využít použité roušky. Zdravotnický odpad ohrožuje oceány i zvířata

Chrání miliony životů, ale jsou hrozbou pro miliony dalších. Odpad tvořený použitými syntetickými rukavicemi nebo rouškami proti koronavirové nákaze začíná zaplavovat dna moří a oceánů. Vyhozený zdravotnický odpad ohrožuje i vodní živočichy. Pandemie tak přináší nečekanou zátěž pro životní prostředí a svět se začíná ptát: kam s pomůckami?
17. 1. 2021|