TÉMA

Nemovitost

Armáda už hledá personál pro letouny F-35. Bude potřebovat stovky lidí

Armáda už hledá personál pro letadla F-35. K letounům, které pořizuje, a do jejich zázemí, bude potřebovat stovky lidí. Do výzbroje stroje zařadí sice až v první polovině další dekády, jenže zároveň potrvá, než se připraví piloti, technici a další odborníci. Souvisí to s náborem celkově. Armáda musí přidat, aby splnila cíl mít třicet tisíc vojáků a vojákyň.
20. 4. 2024|

V Pardubicích losovali startovací byty. Výhodu přinesou mladým rodinám i městu

V Pardubicích se ve čtvrtek losem rozhodovalo o přidělení městských startovacích bytů s výhodným nájemným pro mladé lidi a mladé rodiny. Ty tak získají bydlení, na které by jinak nedosáhly. Zájem byl velký, poptávka pětkrát převýšila nabídku. Výhodné je to však i pro město, protože od státu na nové obyvatele dostane víc peněz.
18. 4. 2024|

Ústečtí zastupitelé souhlasí se zvýšením daně pro problematické nemovitosti

Majitelé některých problematických budov v Ústí nad Labem by mohli platit vyšší daň z nemovitosti. Záměr opatření obecné povahy, které po vypořádání připomínek umožní změnit koeficient pro výběr daně, schválilo městské zastupitelstvo. Týká se zejména okolí hotelu Máj a také části Sklářské ulice. Ústecké vedení zvýšení daně prosazuje s tím, že jsou s lokalitami proslulými nepořádkem spojené zvýšené náklady.
11. 4. 2024|

Ústí nad Labem se snaží zachránit problémové lokality. Nemovitosti chce odkoupit

Problémy s nemovitostmi, na které si stěžují lidé, řeší Ústí nad Labem jejich odkupem. Momentálně se chystá koupit ve vyloučené lokalitě bytové domy za sedmdesát miliónů korun. Získat chce také bývalou kolonii garáží, ze které vznikla rozsáhlá černá skládka.
2. 4. 2024|

Česko hledá cestu, jak zabavit ruské majetky. Většina politiků chce celoevropské řešení

Vládní strany diskutují o návrhu, který by umožnil v Česku zabavovat nemovitosti Ruské federace. Většina politiků včetně těch opozičních však prosazuje řešení na úrovni celé Evropské unie. Shoda v Bruselu na nové legislativě zatím není.
17. 3. 2024|

Olomouc kupuje úřednickou budovu Namiro za téměř čtyři sta milionů. Vezme si na to úvěr

Olomoucké zastupitelstvo schválilo nákup administrativní budovy Namiro, ve které od roku 2013 sídlí dvě stovky úředníků magistrátu. Radnice má nyní nemovitost v dlouhodobém pronájmu a za její převod zaplatí 398 milionů korun. Zastupitelé kvůli této realitní transakci schválili přijetí investičního úvěru 400 milionů korun, jehož polovina bude použita i na plánovaný nákup a rekonstrukci rozlehlého areálu poštovní pobočky v Ladově ulici.
14. 3. 2024|

Brno se zbavuje dalších nemovitostí, většinou těch nepotřebných. Opozice ale kritizuje prodej bytů

Zastupitelé města Brna v úterý schválili prodej pozemků minimálně za 154 milionů korun, další desítky nemovitostí město k prodeji výhledově chystá. Podle vedení Brna jde o pozemky a domy, které krajské město nepotřebuje, případně pro něj nebudou v budoucnu mít žádnou hodnotu. Opozice s prodejem části majetku nesouhlasí, zejména pokud jde o bytové domy. Většinu nemovitostí ze seznamu zbytného majetku chce město prodávat transparentně, tedy formou veřejné dražby.
5. 3. 2024|

Investuje 39 procent Čechů. Nejvíc si cení nákupu bydlení

Více než třetina dospělých v Česku si uvědomuje, že své přebytečné peníze měli investovat. Za nejlepší životní investici Češi stále považují nemovitost. Hlavní bariérou v investování pro ně zůstává obava z podvodů, vyplývá z průzkumu agentury Perfect Crowd mezi více než tisícovkou respondentů pro Asociaci pro kapitálový trh ČR.
20. 2. 2024|

Sazba daně z nemovitosti se zvedne nejméně o 80 procent, další úpravy mohou přidat obce

Do konce ledna mají lidé čas na podání přiznání k dani z nemovitosti. Všem poplatníkům se výrazně zvedne sazba, a to minimálně o 80 procent. A netýká se jen lidí, kteří loni nově získali dům, byt nebo pozemek. Kvůli změnám, které přinesl vládní úsporný balík, jej naopak musejí podat i někteří majitelé, kteří byli v minulosti k dani přihlášeni.
14. 1. 2024|

Průměrná sazba hypoték klesla pod šest procent. Po roce a půl

Průměrná sazba hypoték na počátku ledna klesla z prosincových 6,02 procenta na 5,96 procenta. Pod šestiprocentní hranici se dostala po roce a půl. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 10:31|

Stát převezme nemovitosti s neznámým vlastníkem. Přihlásit se lze do konce roku

Stát by mohl na počátku ledna získat 138 tisíc pozemků a dva tisíce staveb. Jsou to nemovitosti, u nichž není známý majitel. Na stát přejde majetek, ke kterému se nikdo do konce roku nepřihlásí. V některých případech doufají obce, že vzápětí majetek získají od státu ony.
4. 12. 2023|

Majitelé domů zapomínají na pojištění. Anebo ho mohou mít zastaralé

Téměř polovina majitelů domů nemá svou nemovitost pojištěnou. A pokud mají, tak je značná část smluv zastaralá a nereflektuje současnou hodnotu domu. Podle České asociace pojišťoven je to problém především v době vysoké inflace, kdy roste cena stavebních prací i materiálů.
19. 11. 2023|

Česko zmrazilo majetek ruského podniku spravujícího nemovitosti. Nezůstane to bez odpovědi, vzkázala Moskva

Zmrazení majetku ruského podniku spravujícího nemovitosti Českou republikou nezůstane  podle Moskvy bez odpovědi. Podle agentury TASS se tak vyjádřil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, později podobně reagovala také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Peskov označil krok Prahy za nezákonný, ruské úřady podle něj prozkoumají, jaký majetek má Česká republika v Rusku. O zařazení podniku na národní sankční seznam rozhodla ve středu vláda.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 17:07|

České úřady prověřují majetek rodiny dalšího ruského politika. Jde o dvanáct bytů v Praze

Orgány v Česku prověřují majetek rodiny dalšího ruského politika. Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT zkoumá firmu, kterou zakládal poslanec městské dumy v Dzeržinsku Ivan Grigoriev. Společnost – nyní ovládaná jeho rodiči – vlastní na lukrativních místech v Praze dvanáct bytů. Už dříve ČT informovala, že v Česku má nemovitosti i rodina současného ruského ministra školství Sergeje Kravcova.
2. 11. 2023|

Ministerstvo chystá novinky v nájemním bydlení. Vystěhování má být rychlejší

Ministerstvo pro místní rozvoj chystá novinky v nájemním bydlení. Jednou z nich je, že po dvou nájemních smlouvách na dobu určitou už by měla přijít doba neurčitá, nebo alespoň jistota nájmu na další tři roky. Větší ochranu majitele chce resort zajistit zavedením rozkazu k vyklizení bytu nebo domu.
26. 10. 2023|

Rodina sankcionovaného ruského ministra se zbavuje majetku. Analytici volají po důslednějším postupu úřadů

Rodina sankcionovaného ruského ministra školství Sergeje Kravcova se v Česku zbavuje majetku. Podle zjištění ČT v létě prodala byt v Karlových Varech psaný na ministrovy rodiče a bratra. Už po začátku invaze na Ukrajinu se na Karlovarsku zbavili některých domů a pozemků. Úřady majetek dosud nezajistily. Podle analytiků by měly postupovat důsledněji.
22. 10. 2023|

Ceny domů a bytů jdou mírně dolů. Kvůli drahým hypotékám klesá zájem o vlastní bydlení

Nemovitosti v tuzemsku mírně zlevňují. Zatímco novostavby si většinou svou cenu drží, starší byty a rodinné domy prodávající v některých případech zlevňují i o desítky procent. Trend platí pro většinu velkých měst včetně Prahy. Příčinou je pokles poptávky daný zejména vysokými úrokovými sazbami hypoték.
22. 10. 2023|

Česká pošta zrušila aukci nemovitostí na pražském Pankráci. Zájem o ně projevil magistrát

Česká pošta v pátek bez udání důvodu zrušila elektronickou aukci tří nemovitostí v Praze 4 z minulého týdne. Celkem za ně měla od vítěze získat téměř čtyři sta milionů korun. O nemovitosti projevil zájem pražský magistrát, který v pondělí oznámil, že bude usilovat o zrušení aukce. Radní hlavního města Adam Zábranský (Piráti) uvedl, že rozhodnutí vítá a s poštou chce jednat o odkupu budov. O důvodu zrušení aukce informaci nemá. Praha podle něj nabídla poště za nemovitosti vyšší cenu, než za jakou se vysoutěžily.
29. 9. 2023|

Oprav dům po babičce odstartoval, žádat je možné až o milion korun

Majitelé rodinných domů mohou od úterý žádat o dotace z programu Nová zelená úsporám, a to včetně podprogramu Oprav dům po babičce. Peníze mohou dostat na zateplení, fotovoltaické systémy nebo i výměnu starých neekologických kotlů. V podprogramu Oprav dům po babičce je stanoven majetkový test, takže nárok na podporu budou mít jen domácnosti s jednou nemovitostí určenou k bydlení.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 20:59|

Budova pošty v Jindřišské ulici je na prodej. Minimální cena je přes 1,3 miliardy korun

Česká pošta (ČP) nabídla na portálu veřejné správy k prodeji budovu na rohu Jindřišské ulice a Politických vězňů v Praze. Během třiceti dnů o ni mohou projevit zájem státní instituce. Minimální cena je ve výši odhadu 1,325 miliardy korun, upřesnil mluvčí pošty Matyáš Vitík.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 19:44|

Pošta vybrala kupce budovy na Pankráci a chystá sérii dalších prodejů. Nabídne i své ústředí

Česká pošta vydražila budovu, v níž sídlí její pobočka na pražské Pankráci. Prostory chce nicméně státní podnik využívat dál. Stejně tak počítá s tím, že bude dál poskytovat své služby na hlavní poště na Novém Městě, i když palác, v němž pošta sídlí, se chystá rovněž prodat. Vedení pošty je přesvědčeno, že se podniku vyplatí si prostory pronajímat.
21. 9. 2023|

Dotace Oprav dům po babičce začnou s koncem září. Jen pro zájemce bez dalšího bydlení

Dotační programy ministerstva životního prostředí (MŽP) Nová zelená úsporám (NZÚ) a Oprav dům po babičce se spouštějí, na bytové domy si lidé mohou posílat žádosti od 19. září, na rodinné domy včetně programu Oprav dům po babičce o týden později od 26. září. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) se zjednodušuje administrativa, do Oprav dům po babičce byl přidán majetkový test. Nárok na dotaci z tohoto programu mají jen domácnosti s jednou nemovitostí určenou k bydlení.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 22:51|

Čínský realitní trh churaví stále víc. Analytici čekají, zda Peking nasadí stimulanty

Potíže čínského realitního trhu stále přitahují pozornost investorů i finančních trhů. Společnost Country Garden nedávno vykázala za první pololetí rekordní ztrátu a varovala, že by mohla mít problémy se splácením dluhů. Vysoké dluhy má i další přední firma China Evergrande Group.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 19:44|

Česká pošta prodává pozemky a budovy na pražské Pankráci. Chce za ně přes tři sta milionů

Česká pošta chce prodat nejdražší a nejlukrativnější ze svých nemovitostí, budovy a pozemky v Praze na Pankráci. V elektronické aukci je nabízí za vyvolávací cenu tří set deseti milionů korun. Pošta čeká, že díky prodeji majetku získá do svého ztrátového rozpočtu několik miliard korun.
22. 8. 2023|