TÉMA

Střety

Drúzové na Golanech se bouří kvůli větrným elektrárnám, Izrael zatím couvl

Malá komunita Drúzů ze severní části Golanských výšin zásadně nesouhlasí s výstavbou jedenadvaceti obřích větrných elektráren, kterou plánuje Izrael. Místní se obávají záboru zemědělských pozemků a dopadů na krajinu. Po srážkách mezi Drúzy a policií izraelská vláda práce na turbínách dočasně přerušila.
7. 7. 2023|

Indickým státem Manípur dál otřásá etnické násilí

Nejméně devět lidí bylo zabito a dalších deset utrpělo zranění při násilných etnických střetech ve vesnici Aigidžang ve státě Manípur na severovýchodě Indie. S odkazem na policii o tom informovala agentura Reuters. Dalších jedenáct lidí zabily bombové útoky ve vesnici Khamenlok.
14. 6. 2023|

Nejméně 17 lidí zahynulo na jihovýchodě Peru při protivládních protestech

Na jihu Peru v pondělí při protivládních nepokojích zemřelo 17 lidí a další desítky osob, včetně policistů, utrpěly zranění. Jde o nejtragičtější den protestů, které v zemi vypukly loni začátkem prosince po sesazení levicového prezidenta Pedra Castilla parlamentem. Lidé zejména v chudých venkovských oblastech na jihu země požadují rozpuštění parlamentu, odstoupení prezidentky a nové volby. Podle agentury EFE si nepokoje v zemi, které znovu vypukly minulý týden po vánoční přestávce, vyžádaly téměř pět desítek obětí.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 10:58|

Indonéská policie obvinila kvůli tragédii na fotbale šest lidí

V souvislosti se sobotní tragédií na fotbalovém zápase v Malangu, jež si vyžádala přes 130 obětí, obvinila indonéská policie šest lidí. Z nedbalosti vedoucí k smrti a vážným zraněním a porušení indonéských sportovních zákonů a etického kodexu jsou obviněni tři fotbaloví funkcionáři a tři policejní důstojníci. Hrozí jim až pět let vězení.
7. 10. 2022|

Arménie hlásí nové pohraniční střety s Ázerbájdžánem

Arménie i Ázerbájdžán hlásí od středečního rána nové ozbrojené střety na společné hranici. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ministerstva obrany v Jerevanu а Baku. Obě strany nejprve informovaly o zhruba padesáti mrtvých, Arménie pak ve středu zvýšila počet padlých na 105. O nejnovější eskalaci napětí by měl v pátek jednat turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 16:28|

Izraelské letectvo zaútočilo na cíle v Pásmu Gazy

Izraelské letectvo brzy ráno zaútočilo na několik cílů v Pásmu Gazy. Útoky byly podle agentury AFP odvetou za vypuštění rakety z palestinského území proti Izraeli v pondělí večer. Napětí mezi Izraelem a Palestinci v posledních dnech vzrostlo kvůli střetům na Chrámové hoře v Jeruzalémě.
19. 4. 2022|

Stovky Nepálců se střetly s policisty. Nelíbí se jim zamýšlený americký dar

V nepálské metropoli Káthmándú v neděli protestovaly stovky lidí proti americké pomoci, o níž začali jednat tamější zákonodárci. Demonstranti se s policisty střetli před budovou parlamentu a snažili se dostat přes zátarasy z ostnatého drátu. Pořádkové síly, včetně nasazených těžkooděnců, je zastavovaly slzným plynem, vodními děly a bambusovými tyčemi. Podle agentury AP bylo několik zraněných na obou stranách.
21. 2. 2022|

Internetem se šíří příspěvky s falešnými výroky odpůrců očkování. Lhát se nemá, reagoval Orko Vácha

Současnou pandemickou vlnu provází vzedmutí agrese proti zdravotníkům. Ke stupňování napětí jen přispívají sociální sítě, které konflikty ve společnosti prohlubují. Spor mezi zastánci a odpůrci vakcín na internetu teď například provází šíření příspěvků, které kritikům očkování přisuzují falešné výroky. Společnost se tak dál štěpí, uvedl komentátor Deníku N Petr Koubský. Podle přednosty Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy Marka Orko Váchy nemůže být lež v diskusi legitimním nástrojem. Koubský a Vácha byli hosty pořadu Události, komentáře.
17. 12. 2021|

Blízký východ trápí nezvykle suché měsíce. Zima je přitom jediným obdobím v roce, kdy prší

Blízký východ se potýká se suchým začátkem zimy. Izrael i některá další místa ve východním Středomoří hlásí výrazně podprůměrné srážky. Období mezi listopadem a březnem je přitom jediné v roce, kdy v regionu prší. Rostoucí populace i zdejší zemědělství přitom vodu nutně potřebují.
12. 12. 2021|

Izraelské letectvo bombardovalo kvůli zápalným balonům Pásmo Gazy

Izraelské letectvo podniklo v noci na úterý útoky na Pásmo Gazy. Vojenská operace je odvetou za zápalné balony, které Palestinci vypustili z oblasti na území židovského státu, uvedla agentura AFP. Podle palestinských zdravotnických úřadů si nálety nevyžádaly oběti na životech.
7. 9. 2021|

30 let zpět: Vojenský puč v Sovětském svazu

Před 30 lety se v Sovětském svazu odehrál pokus o státní převrat. Skupina politiků za pomoci armády odstavila od moci prezidenta Gorbačova a vyhlásila výjimečný stav. Do ulic Moskvy vyšly tisíce lidí. Nikdo tehdy nevěděl, co se bude dít a zda nedojde ke krveprolití.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 8. 2021|

30 let zpět: Střety anarchistů se skinheady před areálem pražského Výstaviště

Před areálem pražského Výstaviště se shromáždila asi osmdesátičlenná skupina mladých anarchistů, aby demonstrovala proti konání Všeobecné československé výstavy. Krátce nato však skupinu napadli přívrženci hnutí skinheads a došlo k ostré bitce. Policie, která se ke konfliktu dostala s velkým zpožděním, čelila kritice.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
30. 5. 2021|

Jediným řešením jsou dva státy, míní Biden. Region ale musí uznat právo Izraele na existenci

Jedinou odpovědí na konflikt mezi Izraelem a Palestinou je vytvoření dvou samostatných států, nechal se slyšet americký prezident Joe Biden. Podle něj v regionu nebude vládnout mír, dokud okolní státy zcela neuznají právo Izraele na svou existenci. Šéf Bílého domu vyzval k ukončení střetů mezi komunitami v Jeruzalémě. V britských a německých městech se v sobotu demonstrovalo na podporu Palestiny. Rada bezpečnosti OSN v sobotu vyzvala k plnému dodržování klidu zbraní mezi Hamásem a Izraelem.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 22:41|

Boje mezi Izraelem a Hamásem utichly. V ulicích Gazy se oslavovalo příměří

Mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás začal v pátek podle dřívějších neoficiálních vyjádření platit od 02:00 místního času (01:00 SELČ) klid zbraní. Ten by měl po jedenácti dnech ukončit nejhorší boje od poslední války v roce 2014. V ulicích Gazy byly po uplynutí ohlášeného okamžiku vidět oslavy, uvedly světové zpravodajské agentury. Americký ministr zahraničí Antony Blinken zároveň ohlásil brzkou cestu na Blízký východ.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 17:06|

Ve východním Jeruzalémě se Palestinci střetli s pravicovými Židy. Policie zatkla patnáct lidí

Izraelští policisté zatkli v noci na pátek ve východním Jeruzalémě patnáct Palestinců. Policie zasahovala při nepokojích, v nichž se střetli Palestinci s pravicovými Židy, informovala agentura AFP. Napětí vyvolávají soudní spory o vystěhování některých palestinských rodin z jejich domů. Později zaútočili na izraelské vojáky na základně na palestinském Západním břehu Jordánu tři ozbrojení Palestinci. Izraelci dva z nich zastřelili a třetího těžce zranili.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 21:44|

V Severním Irsku pokračují násilnosti. Co stojí za zvýšeným napětím, není jasné

Severní Irsko má za sebou další noc s násilnými střety poté, co výtržníci v Newtonabbey zaútočili zápalnými lahvemi na strážce zákona. Incident byl nejnovější v sérii podobných střetů, které v posledních dnech zažívají v Belfastu, Derry (Londonderry) a jejich okolí. Pozadí těchto nepokojů není zcela jasné, například agentura AFP ale připomíná „kontext zvýšeného napětí“ v souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie. Policie i britský ministr pro Severní Irsko Brandon Lewis vyzývají ke klidu. „Nikdo si nepřeje, abychom byli zavlečeni zpět do temných dní, kdy bylo výtržnictví v ulicích Severního Irska běžnou věcí.“
8. 4. 2021|

Pochod nezávislosti Varšavou přinesl střety radikální pravice s těžkooděnci

Tisíce lidí se ve Varšavě zúčastnily Pochodu nezávislosti, který ke 102. výročí samostatnosti Polska pořádala krajní pravice. Kvůli pandemii se plánoval pouze automobilový průvod, někteří lidé však vyrazili i pěšky. Policie je nechala i přes zákaz starosty jít, zasáhla však ve chvíli, kdy radikální část účastníků napadla její příslušníky.
11. 11. 2020Aktualizováno11. 11. 2020, 19:29|

Barikády a střety kvůli koronaviru. Lidé se bojí vytvoření „ukrajinského Wu-chanu“

Nemoci způsobené koronavirem v pevninské Číně podlehlo přes 2200 lidí. Nakažených je víc než 75 tisíc. Situace se ve čtvrtek vyhrotila na Ukrajině. Do tamního sanatoria zamířily kvůli karanténě desítky lidí, kteří přicestovali z ohniska nákazy v čínském Wu-chanu. Obyvatelé obce se snažili autobusy zablokovat a došlo i na střety s policií. Bezpečnostní složky zadržely 24 lidí. Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Ukrajince, aby ukázali soucit. „Všichni jsme lidé,“ zdůraznil.
21. 2. 2020Aktualizováno21. 2. 2020, 12:56|

Recenze: Kniha Donbas nabízí unikátní vhled do myslí lidí, kteří to schytávají z obou stran

Překvapivě skromný seznam české a slovenské literatury o zatím poslední evropské válce doplnil cenný titul. Slovenský novinář Denníku N Tomáš Forró vydal knihu nazvanou Donbas. Ta je výsledkem jeho cest na východ Ukrajiny a velkého množství rozhovorů s tamními bojovníky, aktivisty, politiky i obyčejnými lidmi z obou stran.
5. 10. 2019|