Indickým státem Manípur dál otřásá etnické násilí

Nejméně devět lidí bylo zabito a dalších deset utrpělo zranění při násilných etnických střetech ve vesnici Aigidžang ve státě Manípur na severovýchodě Indie. S odkazem na policii o tom informovala agentura Reuters. Dalších jedenáct lidí zabily bombové útoky ve vesnici Khamenlok.

„Přestřelka začala kolem desáté hodiny večer místního času, a pak dlouho pokračovala. Zatím máme zprávy o devíti mrtvých a deseti zraněných,“ řekl novinářům policejní superintendant K. Šivakanta Singh.

V Khamenloku podle indických médií vybuchlo několik bomb nastražených bojovými skupinami. „Nezranění vesničané vyběhli ze svých domů a utekli do bezpečných oblastí. Kmenoví bojovníci však na prchající vesničany zahájili palbu. Do Khamenloku byly vyslány další jednotky. Po několikaminutové přestřelce se kmenoví ozbrojenci stáhli,“ píše server The Hindu.

Podle úřadů zemřelo minimálně jedenáct lidí a mnoho dalších je těžce zraněno. Vesnice se stala bojištěm mezi znepřátelenými kmeny. Skupiny mají často moderní a sofistikované zbraně, které ukradly policii a armádě.

Nepokoje trvají už měsíc

Nepokoje v Manípuru trvají už od začátku května. Kvůli násilným střetům mezi většinovým etnikem Meitejů a menšinovými skupinami Nágů a Kukiů musely své domovy opustit desetitisíce lidí. Podle některých zdrojů si vyžádaly až 130 obětí.

Při násilnostech vypálil dav na 1700 objektů, nezřídka mezi nimi byly i kostely. Do konfliktu vstoupila indická armáda, situaci se jí ale podařilo zklidnit jen částečně.

Podle manípurských baptistů shořelo přes 250 kostelů. Lidé ukořistili čtyři a půl tisíce zbraní z policejních základen.

Před týdnem dav protestujících obklopil sanitku, která vezla sedmiletého chlapce a jeho matku do nemocnice. Vozidlo zapálili a matka se synem a další ženou v něm uhořeli. I když měla sanitka policejní doprovod, ten společně i s řidičem před protestujícími utekl.

Nepokoje rozpoutalo rozhodnutí Manípurského nejvyššího soudu, které přiznávalo většinovým Meitejům ochranný status „sepsaného kmene“. Skupiny zařazené na tento seznam mají nárok na řadu výhod v politice, vzdělávání, nebo pracovních příležitostech.

Nejvyšší indický soud později tento výnos pozastavil a uvedl, že rozsudek byl „věcně nesprávný“ a v rozporu se zavedenými zásadami. Situaci v Manípuru to ale neuklidnilo.