TÉMA

Katedrála svatého Víta

Českem se v poledne rozezněly zvony, lidé drželi za oběti střelby minutu ticha
Česká republika uctívá památku obětí čtvrteční tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vláda vyhlásila na 23. prosinec státní smutek – vlajky na úřadech a institucích byly staženy na půl žerdi a doplnily je černé prapory, v poledne se rozezněly kostelní zvony. Lidé se setkávali na pietních akcích i bohoslužbách, minutou ticha vzdali úctu zemřelým a soustrast pozůstalým. Některá města zrušila nebo upravila adventní akce a zpřísnila bezpečnostní opatření.
23. 12. 2023Aktualizováno23. 12. 2023, 18:26|ČTK
Nejen Prahu zaplnily svíčky a květiny. Na pomoc těm, kterých se dotkla střelba, už Češi přispěli miliony
Památku obětí čtvrteční střelby v Praze celý den přicházeli lidé uctít před budovu rektorátu Univerzity Karlovy a také před filozofickou fakultu na Palachově náměstí, kde se hrůzný čin stal. Pietní místa vznikala ale i na dalších místech v republice. V sobotu se pak bude konat v katedrále svatého Víta za oběti bohoslužba. Češi na pomoc zasaženým čtvrtečním útokem vybrali desítky milionů korun.
22. 12. 2023Aktualizováno22. 12. 2023, 23:11|ČT24, ČTK
„Této zemi bude chybět.“ S Karlem Schwarzenbergem se ve svatovítské katedrále rozloučila šlechta, diplomaté i politici
Se státními poctami se uskutečnilo poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničí, politikem a příslušníkem jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů. Zádušní mše za Karla Schwarzenberga se konala v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě. Ceremoniálu se účastnili pozvaní hosté z řad evropské šlechty, diplomatů a politiky. Prezident Petr Pavel ve své smuteční řeči uvedl, že ve Schwarzenbergovi odchází velká osobnost moderních dějin, která bude Česku chybět.
9. 12. 2023Aktualizováno9. 12. 2023, 21:43|Petr Musil, ČTK, ČT 24
Chodící historie, zemský patriot a srdečný člověk, vzpomínají na Schwarzenberga jeho blízcí
Lidé se v sobotu rozloučili s aristokratem, diplomatem, politikem, poslancem a senátorem, vicepremiérem, ministrem zahraničí, prezidentským kandidátem, lesníkem a hospodským Karlem Schwarzenbergem. Byl veselým a srdečným člověkem i velkým vlastencem se smyslem pro službu, vzpomínali jeho přátelé a blízcí během speciálního vysílání ČT24. Rozloučení se účastnila také řada politiků, mezi nimi i představitelé opozice.
9. 12. 2023|Tereza Ondráčková, ČTK
Ve Vídni se v polovině prosince uskuteční zádušní mše za Schwarzenberga
V katedrále svatého Štěpána ve Vídni se 16. prosince uskuteční zádušní mše za bývalého českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, informovala v sobotu agentura APA. Schwarzenberg zemřel minulý týden, bylo mu 85 let.
18. 11. 2023|
Pohřeb Karla Schwarzenberga bude se státními poctami
Poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničí, poslancem, senátorem a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem se uskuteční v katedrále svatého Víta v sobotu 9. prosince. České televizi to řekl kněz Tomáš Halík. Informaci potvrdilo i pražské arcibiskupství. Bývalý ministr zahraničí zemřel o víkendu ve věku 85 let.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 14:30|
O prezidentské sídlo je zájem. Lánským zámkem během prvního měsíce prošla tisícovka návštěvníků
Měsíc od zavedení komentovaných prohlídek vnitřních prostor zámku Lány navštívila památku více než tisícovka lidí. O zámek v Lánech je tak největší zájem ze všech nově otevřených prohlídkových okruhů Správy Pražského hradu (SPH). O zpřístupnění rozhodla ještě minulá správa Hradu.
8. 4. 2023|Šárka Möllerová
Architekti se neshodnou, jak naložit s Pražským hradem. Zmiňují oživení i zdrženlivost
Koncentrát tisíce let architektury nebo město nad městem. Tak o Pražském hradu mluví odborníci na architekturu. Nejde přitom o pouhé muzeum. Dodnes je Hrad sídlem prezidenta a místem, kde se odehrávají nejdůležitější ústavní akty. Experti pro ČT popsali, zda by Hradu prospěla přestavba či dostavba a kam by se případné úsilí mělo upřít.
11. 3. 2023|
Petr Pavel se ujal funkce prezidenta. Slavnostní den uzavřela modlitba a koncert v katedrále
Petr Pavel je prezidentem republiky. Odpoledne při ceremoniálu ve Vladislavském sále složil slib předepsaný ústavou do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), čímž se ujal úřadu. V sále se sešlo osm stovek pozvaných hostů, po ceremoniálu přišel nový prezident pozdravit i další lidi shromážděné na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí. Slavnostní program skončil v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha ekumenickou modlitbou, požehnáním novému prezidentovi a koncertem České filharmonie a Pražského filharmonického sboru.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 23:03|
Inaugurační den vyvrcholil programem v katedrále svatého Víta
Prezident Petr Pavel s manželkou Evou dorazil v 18 hodin do svatovítské katedrály, kde vyvrcholil program inauguračního dne. Jako první je přivítal pražský arcibiskup Jan Graubner. V kapli sv. Václava se uskutečnila ekumenická modlitba, při níž nové hlavě státu požehnali reprezentanti katolické a evangelické církve i vrchní zemský rabín. Pavel také uctil relikvii hlavního patrona českých zemí sv. Václava. V nové části katedrály poté Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor provedly vedle státní hymny tři symbolická díla – Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka, část z oratoria Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka a Te Deum téhož skladatele.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 18:54|
Hrad se připravuje na nástup nového prezidenta. V nevlídném počasí zkoušel on i vojáci
Poslední den prezidentství Miloše Zemana byl na Pražském hradě především v duchu příprav na den následující, kdy se po něm úřadu ujme Petr Pavel. Uskutečnila se generální zkouška na inauguraci a celý Hrad se připravoval na nadcházející ceremoniál s účastí řady pozvaných hostů ve Vladislavském sále, ale i širší veřejnosti na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí.
8. 3. 2023|
Skončila výstava korunovačních klenotů, byly uloženy zpět do Korunní komory
České korunovační klenoty, které si v uplynulém týdnu prohlédlo téměř 34 tisíc lidí, jsou znovu uloženy v Korunní komoře katedrály svatého Víta. Stejně jako před začátkem výstavy i ve středu se v katedrále muselo sejít sedm klíčníků, aby dveře komory společně zamkli. Souprava, která patří k symbolům české státnosti, se vyzvedává jen při výjimečných příležitostech. Letošní osmidenní výstava se konala u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky. Spolu s nimi byla vystavena i lebka sv. Václava.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 18:27|
Rybova Česká mše vánoční zazní napříč republikou. V katedrále svatého Víta se konal koncert na závěr předsednictví EU
Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby zní o adventu na veřejných prostranstvích i v kostelech. Lidé ji v úterý mohli slyšet i v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, koncert pod záštitou arcibiskupa Jana Graubnera se koná na závěr českého předsednictví Evropské unii. Není to ale jediné provedení, které tento rok zájemci uslyší.
20. 12. 2022|
V půlce ledna Hrad vystaví ve svatovítské katedrále korunovační klenoty
Znovu po pěti letech budou vystaveny české korunovační klenoty. Stane se tak u příležitosti 30. výročí vzniku Česka. Tentokrát si je lidé budou moci prohlédnout od 17. do 21. ledna, tedy mezi prvním a předpokládaným druhým kolem volby prezidenta. Bude to na netradičním místě, a to přímo v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Tam byly naposledy k vidění v roce 1955. Spolu s nimi bude vystavena i lebka svatého Václava.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 19:12|
Zádušní mše v katedrále na Pražském hradě připomněla oběti heydrichiády
V katedrále svatého Víta v Praze se konala zádušní mše za oběti heydrichiády. Ta na konci října tradičně připomíná 294 Čechoslováků, které nacisté zavraždili. Mši celebroval pražský arcibiskup Jan Graubner a promluvil také kardinál Dominik Duka. Od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha letos uplynulo osmdesát let.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 17:05|
30 let zpět: Pohřeb kardinála Tomáška
František Tomášek byl pohřben do hrobky biskupů v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Mši vedli papežský legát Angelo Sodano, pražský arcibiskup Miloslav Vlk, apoštolský nuncius Giovanni Coppa, nitranský biskup Ján Chryzostom Korec a další biskupové a kanovníci. Památku zesnulého uctili premiérové národních vlád Václav Klaus a Vladimír Mečiar i bývalý prezident Václav Havel. Do Prahy přicestovali i prezidenti Polska a Rakouska Lech Walęsa a Thomas Klestil, německý spolkový kancléř Helmut Kohl, předseda maďarské vlády József Antall a další představitelé evropských států.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 8. 2022|Archiv ČT
Graubner se ujal úřadu pražského arcibiskupa. Předpokládá, že bude ve službě tři čtyři roky
Pražská arcidiecéze má nového arcibiskupa. Při pontifikální mši v katedrále sv. Víta se úřadu arcibiskupa pražského a primase českého ujal Jan Graubner, který byl doposud olomouckým arcibiskupem. Funkci převzal od kardinála Dominika Duky, který tímto dnem odchází do důchodu. Graubnera čeká v úřadu mnoho výzev, odborníci však zásadní změny ve fungování pražské části katolické církve nepředpokládají.
2. 7. 2022Aktualizováno2. 7. 2022, 20:23|Dušan Šulc
Předseda Hnutí pro život měl během mše napadnout novináře
Předseda spolku Hnutí Pro život ČR Radim Ucháč prý při bohoslužbě v pražské katedrále svatého Víta napadl fotografa internetového Deníku Alarm Petra Vrabce. Měl se mu tak snažit zabránit fotit protest několika aktivistek, které reagovaly na projev tiskové mluvčí spolku Zdeňky Rybové. O incidentu informoval sám fotograf, České televizi vyšetřování události potvrdil mluvčí pražské policie. Ucháč vyjádření pro ČT odmítl.
11. 6. 2022|Dušan Šulc
30 let zpět: Nový arcibiskup Vlk se chce zasadit o prohloubení dialogu mezi lidmi
Miloslav Vlk převzal v katedrále sv. Víta berlu svatého Vojtěcha a ujal se tak úřadu pražského arcibiskupa. V poselství k divákům Československé televize potom vyzýval k toleranci mezi lidmi a ochotě vzájemně si naslouchat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 6. 2021|Archiv ČT
Oběti heydrichiády připomněla tradiční zádušní mše. Manželé Jesenští mají novou pamětní desku
Památce tří stovek příbuzných a spolupracovníků parašutistů, kteří se v květnu 1942 podíleli na atentátu na Reinharda Heydricha, se v sobotu v katedrále svatého Víta poklonili zástupci církví, armády, válečných veteránů, sokolů a dalších organizací. Zádušní mši v chrámu sloužil podobně jako v minulých letech kardinál Dominik Duka, který zdůraznil hrdinství zavražděných a konstatoval, že se na ně zapomíná. Na mši navázalo odhalení desky, která připomíná zavražděné odbojáře manžele Jesenské.
19. 10. 2019|
Poslední loučení s Karlem Gottem sledují i média v Německu a Rusku
Zádušní mši, která se v sobotu konala ve svatovítské katedrále za zesnulého Karla Gotta, zmiňují i zahraniční média. Pozornosti se poslednímu loučení dostává zejména tam, kde si Gott za svou pěveckou kariéru získal množství příznivců, tedy v Německu či Rusku.
12. 10. 2019|
Poslední sbohem Gottovi řekli Bohdalová, Bílá i prezident Zeman
Katedrálu sv. Víta zaplnili v sobotu 12. října blízcí Karla Gotta. Rodina a přátelé se do chrámu, významného pro českou historii, přišli rozloučit se zesnulým zpěvákem, jehož význam je nesporně zásadní pro tuzemské hudební dějiny. Svatovítského rekviem se účastnili i zástupci politické scény, v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Atmosféru zádušní mše přibližuje fotogalerie.
12. 10. 2019|
Už z hor zní zvon. Svatovítské rekviem vyprovodilo Karla Gotta na věčnost
Zádušní mší v katedrále sv. Víta pokračovalo první víkendový den poslední loučení s Karlem Gottem, který zesnul 1. října. Obřad se konal za účasti nejvyšších státních představitelů. Ze zpěvákových kolegů a přátel ke sbohem přispěli například Jiřna Bohdalová, Dagmar Havlová, Jiří Bartoška či Vojtěch Dyk. Po zádušní mši se konalo ještě poslední rozloučení v kruhu nejbližších v motolském krematoriu v Praze.
12. 10. 2019Aktualizováno12. 10. 2019, 12:48|
Státní smutek kvůli úmrtí Karla Gotta bude v sobotu 12. října
Vláda se chystá na sobotu 12. října vyhlásit státní smutek kvůli úmrtí zpěváka Karla Gotta. Připadne na den umělcova pohřbu, který se uskuteční se státními poctami včetně zádušní mše v katedrále svatého Víta. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO).
4. 10. 2019|