TÉMA

Alphabet

Zóna ČT24: Firmy se chystají na nápor dezinformací poháněný AI

Velké technologické společnosti vyrážejí do boje s dezinformacemi. Důvodem jsou volby, které se letos konají v 76 zemích, včetně několika velkých. Odborníci upozorňují, že v kampaních budou hrát ještě mnohem více než v minulosti roli falešná či zmanipulovaná videa a fotografie. Mimo jiné i kvůli rozvoji umělé inteligence.
21. 4. 2024|

Slovenské volby prověří, jak se daří potírat dezinformace. Jourová apeluje na velké platformy

Internetové platformy musejí zvýšit úsilí proti dezinformacím, prohlásila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Velkým testem, který ukáže, zda úsilí internetových společností při odstraňování nezákonného obsahu funguje, budou podle eurokomisařky sobotní volby na Slovensku a poté i volby do Evropského parlamentu v červnu příštího roku.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 15:21|

Evropská komise navrhuje Googlu, aby přerušil podnikání s digitální reklamou

Evropská komise (EK) míní, že americká internetová společnost Google porušuje v Evropské unii pravidla hospodářské soutěže na trhu s digitální reklamou. Navrhla proto, aby firma část tohoto lukrativního byznysu prodala. Evropský orgán to ve středu uvedl v tiskové zprávě. Google s názorem EK nesouhlasí.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 21:42|

Další technologický gigant škrtá. Majitel Googlu propustí dvanáct tisíc lidí

Americká technologická firma Alphabet se chystá propustit zhruba 12 tisíc lidí, tedy více než šest procent své pracovní síly. Majitel Googlu to oznámil v interním sdělení zaměstnancům, píše v exkluzivní zprávě agentura Reuters. V posledních týdnech masivně ruší pracovní místa celá řada technologických gigantů včetně Microsoftu.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 13:29|

Soud potvrdil pokutu Evropské komise pro Google za potlačení konkurence. Částku ale snížil

Tribunál Soudního dvora Evropské unie ve středu z velké části potvrdil rozhodnutí Evropské komise, že společnost Google zneužívala svůj operační systém Android k potlačení konkurence. Aby zohlednil závažnost a délku jednání v této věci, rozhodl se snížit pokutu na 4,125 miliardy eur (101,4 miliardy korun) z původních rekordních 4,34 miliardy eur. Vyplývá to ze středečního prohlášení soudu.
14. 9. 2022|

Opuštění Ruska pomáhá firmám v reputaci. Mnohé z nich ale sliby nedovedly do konce

Poté, co Rusko 24. února zahájilo brutální invazi na Ukrajinu, oznámilo mnoho nadnárodních společností dobrovolné omezení nebo zastavení podnikání v této zemi. Některé z nich, jako například Nestlé nebo PepsiCo, byly k tomuto rozhodnutí donuceny poté, co čelily nátlaku ze strany zaměstnanců, zákazníků i investorů. Z nového výzkumu ale vyšlo najevo, že většina firem, které toto slíbily, zřejmě činnost v Rusku zcela neomezila.
29. 6. 2022|

Google dostal v Jižní Koreji čtyřmiliardovou pokutu. Zneužil dominantní postavení na trhu

Americká společnost Google dostala od jihokorejského antimonopolního úřadu (KFTC) pokutu 207 miliard wonů (téměř čtyři miliardy korun) za zneužití dominantního postavení na trhu. Google, který je součástí skupiny Alphabet, se odvolá, uvedla agentura Reuters.
14. 9. 2021|

Brusel chystá vyšetřování Googlu kvůli digitální reklamě, píše Reuters

Evropská komise má v plánu zahájit oficiální vyšetřování praktik americké internetové společnosti Google u digitální reklamy, a to pravděpodobně ještě v letošním roce. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací.
18. 6. 2021|

Země G7 se dohodly na dani ze zisku globálních firem, měla by být minimálně 15 procent

Členové skupiny G7, která sdružuje kdysi největší světové ekonomiky, se dohodli na zavedení daně ze zisku globálních firem v minimální výši 15 procent. Cílem dohody je odradit nadnárodní společnosti od přesouvání svých sídel do zemí s nižší úrovní zdanění. Státy G7 budou také usilovat o to, aby nadnárodní korporace platily více daní na trzích, kde prodávají své zboží a služby.
5. 6. 2021Aktualizováno5. 6. 2021, 17:27|

Seznam chce od Google devět miliard. Má jít o odškodné za zneužití dominance

Česká internetová jednička Seznam.cz vyzvala v předžalobní výzvě firmu Google k vyplacení náhrady škody 9,072 miliardy korun za omezení hospodářské soutěže v oblasti internetového vyhledávání. Škoda vznikla podle společnosti zneužíváním dominantního postavení Googlu na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android. Seznam.cz to ve čtvrtek oznámil na svém blogu. Podle mluvčí Googlu ČR Alžběty Houzarové poskytuje Android uživatelům nebývalou možnost volby, jaké aplikace si do svých zařízení nainstalují. Na samotnou výzvu k odškodnění nereagovala.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 13:19|

Spoluzakladatelé Googlu Page a Brin odcházejí z vedení Alphabetu. Do čela nastoupí Pichai

Zakladatelé technologické společnosti Google Larry Page a Sergey Brin odstupují z vedení mateřské společnosti Alphabet, jejich místo v čele tohoto konglomerátu zaujme generální ředitel Googlu Sundar Pichai.
4. 12. 2019|

Ve Spojených státech začali kvůli přílišné tržní síle vyšetřovat společnost Google

Generální prokurátoři z téměř všech států USA v čele s Texasem začali vyšetřovat firmu Google, kterou podezírají z porušování antimonopolních pravidel. Oznámení přichází po páteční zprávě skupiny států, která kvůli dominantnímu postavení na trhu začala vyšetřovat firmu Facebook. Vyšetřování mají zvýšit tlak na technologické giganty, jejichž chování už je pečlivě zkoumáno na federální úrovni i v Kongresu.
9. 9. 2019|