TÉMA

Hotely

Čeští turisté v prvním pololetí rekordně cestovali. Ze zahraničí ale přijíždí méně návštěvníků, než bývalo zvykem

O sedm procent více českých turistů se v letošním prvním pololetí ubytovalo v tuzemských hotelech, penzionech a kempech. Více lidé cestovali i do zahraničí, nejčastěji do Chorvatska a Řecka, výrazně rostl také zájem o Polsko, uvedli zástupci cestovních kanceláří. Do Česka ale podle nich stále přijíždí méně návštěvníků ze zahraničí než v letech před covidovou pandemií.
7. 9. 2023|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Karlovarské hotely jsou neobvykle zaplněné, i když ruští turisté z města takřka vymizeli

Jen hrstku ruských turistů přivítaly loni hotely v Karlovarském kraji. Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 jich ubylo téměř 80 tisíc. Výpadek ale začali nahrazovat Češi a Němci. Zimní sezona, která bývá v lázních slabá, směřuje dokonce k návštěvnickému rekordu.
7. 2. 2023|

Izraelské ambice na Sinaji připomínají omšelé činžáky. Před 40 lety tam vznikalo město Ofira

Před čtyřiceti lety dokončil Izrael stahování ze Sinajského poloostrova, který na základě mírové smlouvy získal zpátky Egypt. Odešlo všech zhruba sedm tisíc izraelských osadníků. Připomínky izraelské vlády nad poloostrovem však zůstávají dodnes. Jednou z nich je město Šarm aš-Šajch. Mezi novými hotely se ukrývají zbytky izraelského města Ofira.
27. 11. 2022|

Tržby ve službách meziročně stouply téměř o sedm procent. Počet turistů se blížil předcovidovým číslům

Tržby ve službách v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně stouply o 6,9 procenta. Rostou tak už šest čtvrtletí v řadě. Zvýšení zaznamenala všechna hlavní odvětví kromě ubytování a stravování. V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním třetím čtvrtletí ubytovalo 7,3 milionu hostů, meziročně o jedenáct procent více. Proti létu roku 2019, kdy cestovní ruch ještě neovlivňovala covidová pandemie, byla návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení o tři procenta nižší. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 20:20|

Španělské veřejné budovy budou muset šetřit energiemi, opozice to odmítá

Španělsko navzdory protestům krajů od středy zavádí povinná opatření na úsporu energie. V létě veřejné budovy nesmějí příliš chladit a v zimě příliš vytápět. V noci musejí mít výkladní skříně a kanceláře zhasnuto. Opozice a její šéfové regionálních vlád odmítají zaváděná pravidla dodržovat.
10. 8. 2022|

Na jaře přijelo pět milionů turistů, stále méně než před pandemií

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se ve druhém čtvrtletí letošního roku ubytovalo pět milionů turistů. Meziročně jde sice o výrazný růst, počty ale stále nedosahují hodnot před vypuknutím pandemie koronaviru v roce 2019. Tržby ve službách meziročně ve druhém čtvrtletí stouply o 12,1 procenta, je tomu tak už popáté za sebou. Nejvíce se dařilo službám souvisejícím s turistikou. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 14:47|

Až oheň dodoutná, obnovu obstará příroda. České Švýcarsko má s její prací dobrou zkušenost

Správa národního parku České Švýcarsko nehodlá spálené lokality ve velkém zalesňovat. Místo toho dá volnou ruku přírodě. Vychází z dobré zkušenosti po velkém požáru u Jetřichovic, jehož následky nejsou po šestnácti letech už vůbec poznat.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 18:49|

Turisté se vrací do hotelů i bytů. Počet nemovitostí pro krátkodobé pronájmy opět roste

I přes rostoucí ceny přibývá hostů v českých hotelech a penzionech. Podle dat Asociace hotelů a restaurací jsou obsazené v průměru ze sedmdesáti procent. Ještě před rokem byly vinou pandemie využité sotva z pětiny. S nárůstem turistiky pak znovu roste i počet krátkodobých pronájmů, zejména ve velkých městech.
25. 7. 2022|

Německo čelí nárůstu covidových případů. Českým hotelům v pohraničí proto ubývá klientela

V Německu znovu roste počet případů covidu, což platí i pro příhraniční spolkové země. Situace se tak odráží i na obsazenosti hotelů a penzionů v Krušných horách, pobyty totiž začali zejména Němci hromadně rušit. Podle hoteliérů je ale letošní sezona celkově slabší.
8. 7. 2022|

Rána za ranou se valí na evropský cestovní ruch. Pohostinství chybí lidé, potíže mají i letiště

Mnohé evropské restaurace, bary a hotely se potýkají s nedostatkem pracovníků. Kvůli covidové pandemii přišli o místo a nyní v cestovním ruchu chybí. Například ve Španělsku postrádá pohostinství 200 tisíc lidí. V sousedním Portugalsku patnáct tisíc.
5. 7. 2022|

Zájem o letní dovolené je obrovský. Češi se chystají do tuzemských destinací i za hranice

S koncem školního roku příští týden začne hlavní sezona dovolených. Po slabších covidových letech ji vyhlížejí hoteliéři i cestovní kanceláře. Zájem klientů je proti loňsku enormní. I když stále nižší než v roce 2019. Už tento víkend se zaplnila letiště a hlavní silniční tahy k moři. Zájem o cestování překvapil hlavně evropská letiště a aerolinky. V minulých dvou letech propustily desítky tisíc zaměstnanců a teď jich mají málo.
26. 6. 2022|

Úřady prověřují nemovitosti napojené na Rusko. Zkoumají i hotely v Karlových Varech

České ministerstvo financí nepřestává pátrat po nemovitostech, které patří ruským podnikatelům napojeným na režim prezidenta Vladimira Putina. Úřad se kromě jiného zaměřuje na domy v lázeňských městech. Sankce přijímané kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu by se mohly vztahovat na některé hotely.
1. 4. 2022|

Přibylo 34 841 případů covidu, od čtvrtka skončí prokazování covidovými certifikáty

V pondělí bylo v Česku potvrzeno 34 841 případů koronaviru. U 29 476 lidí šlo o první potvrzenou nákazu, dalších 5365 lidí se koronavirem nakazilo opakovaně. Ve srovnání s minulým týdnem laboratoře provedly výrazně méně testů. Také pondělní testování ve firmách ukázalo méně pozitivních případů než před týdnem. Přibylo však hospitalizovaných. S covidem-19 leží v nemocnicích 3413 pacientů, letos dosud nejvíce. Z nich je 216 v těžkém stavu. Klesá zájem o očkování, někerá očkovací centra v Praze omezují provoz. Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, začnou platit od půlnoci ze středy na čtvrtek.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 20:42|

Pandemie poznamenala vánoční turismus Nazaretu. Městu se ekonomicky daří čím dál hůře

Křesťanská centra na Blízkém východě letos čekala na příliv tradičních adventních návštěvníků marně. Začátkem prosince totiž izraelská vláda opět uzavřela hranice pro zahraniční turisty. Například město Nazaret na severu země je ale na těchto příjmech závislé.
24. 12. 2021|

Začala lyžařská sezona, turisté míří do hor. Střediska čekají na vládní opatření

V českých lyžařských areálech začíná hlavní sezona. Ožívají tak horské hotely, kterým ale provoz komplikují nejasná protiepidemická opatření na závěr roku. Na horách přespí nebo si zalyžují jen lidé s dokončeným očkováním nebo po prodělání nemoci. Mladistvým stačí i test PCR, v horských střediscích nicméně chybí mobilní odběrová místa. Covidová omezení musí dodržovat návštěvníci středisek také v zahraničí.
19. 12. 2021|

Za čtvrtek přibylo přes třináct tisíc nakažených, stoupá počet lidí s covidem v nemocnicích

Ve čtvrtek laboratoře v Česku odhalily 13 374 případů koronaviru. Je to bezmála o tři tisíce víc než před týdnem. Jde ale o nižší číslo než v rekordní úterý, kdy přibylo přes dvaadvacet tisíc nakažených, i než ve středeční státní svátek s víc než čtrnácti tisíci prokázanými případy. Počet lidí, kteří s covidem skončili v nemocnicích, stoupl na 4750. Téměř sedm set z nich je v těžkém stavu. V některých nemocnicích chybí už protilátkové léky, ministerstvo zdravotnictví objednalo další – dorazit by měly příští týden. Česko je aktuálně podle nákaz covidem za týden pátou nejvíc zasaženou zemí EU.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 14:31|

V Česku se v létě ubytovalo o 13 procent lidí víc než loni. Proti době před pandemií ale stále chybějí cizinci

Podstatně více lidí než loni přijelo letos v létě do ubytovacích zařízení v Česku. Ve srovnání s dobou před pandemií covidu-19 byl ale zájem nižší, uvedl Český statistický úřad. Meziročně hlásí hotely či penziony za třetí čtvrtletí o 12,5 procenta více hostů, oproti roku 2019 o deset procent méně.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 21:22|

Restaurace u lipenské přehrady zdražily. Turisté jezdí za jídlem do levnějších obcí

Některé návštěvníky oblíbené turistické oblasti Lipno letos zaskočily vyšší ceny v restauracích. Jejich majitelé zdražili o deset až dvacet procent. Tuzemští zákazníci proto letos víc šetří a někteří do restaurací chodí jen na obědy.
11. 8. 2021|

Lidé méně jezdí na dovolenou do českých hor, mnozí provozovatelé služeb zdražují

Zájem lidí o letní dovolenou v českých horách slábne. Například v Krkonoších hlásí provozovatelé penzionů a hotelů volné ubytovací kapacity až do konce srpna. Po rozvolnění přitom očekávali velký zájem turistů. Pro některé cestovatele se ale hory stávají cenově nedostupné.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 14:35|

Řecká vláda sází na přednostní očkování v místech, kam míří turisté

Řecká ekonomika se kvůli pandemii znovu neuzavře, pokud by důvodem byla jen ochrana nenaočkované menšiny obyvatel, varoval tamní premiér Kyriakos Mitsotakis. V zemi, která je závislá na příjmech z turistického ruchu, dostalo vakcínu jen 35 procent populace. Vláda vsadila na přednostní očkování v místech, kam dovolenkáři míří.
6. 7. 2021|

V pondělí přibylo 514 potvrzených nákaz. Lidé si mohou stahovat potvrzení o očkování či prodělané nemoci

V Česku v pondělí přibylo o čtvrtinu méně potvrzených případů než před týdnem, konkrétně 514. Zdravotníci aplikovali v tento den téměř devadesát tisíc vakcín. Lidé si můžou od úterý také už stáhnout potvrzení o negativním testu, prodělaném covidu nebo o vakcinaci. Webové stránky Ústavu zdravotnických informací a statistiky, na kterých se certifikáty vydávají, však mohou mít krátkodobé výpadky, upozornila Chytrá karanténa. Od úterka mají nově lidé také nárok na dva PCR testy měsíčně zdarma, ne všechna odběrová místa ale tuto možnost nabízejí. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) uvedl, že ministerstvo podpoří všechny žadatele o dotace na letní doučovací kempy.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 20:04|

Kempy vítají první hosty. Provozovatelé očekávají silnou letní sezonu

V Česku se oficiálně otevřely kempy – o tři týdny později, než obvykle. Provozovatelé na Lipensku přesto přivítali první hosty, ti zatím přijeli převážně karavany. Roustoucí zájem o pobyty v tuzemsku potvrzují i další ubytovací zařízení.
24. 5. 2021|

Restaurace, hotely i další služby postupně začínají zvyšovat ceny. I kvůli zdražení materiálů

S otevřením zahrádek už některé restaurace zvýšily ceny, především u piva. Ty, které zatím váhají, se bojí o zákazníky. Po znovuotevření je totiž potřebují získat zpět. Podobně uvažují i hoteliéři. Ceny porostou nejdřív v turisticky atraktivních oblastech, například na horách nebo v lázních. Češi si ale budou muset připlatit i za kosmetické služby, masáže nebo kadeřníka.
24. 5. 2021|