TÉMA

Odstávka

Temelín odstavil jeden blok. Musí opravit klapky na jednom ze systémů technické vody

Jaderná elektrárna Temelín v neděli v poledne odpojila od přenosové sítě první výrobní blok kvůli opravě klapky na jednom ze tří systémů technické vody. Reaktor nechají operátoři v takzvaném nahřátém stavu, který umožní jeho rychlejší návrat do provozu. To se předpokládá v nadcházejícím týdnu, sdělil mluvčí elektrárny Marek Sviták. Druhý blok Temelína je na plném výkonu.
17. 3. 2024|

Nástup zaměstnanců Liberty do práce se opět odkládá, už posedmé

Návrat zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Informoval o tom předseda tamní odborové organizace Roman Bečica. Doma jsou zaměstnanci od loňského 22. prosince a jejich nástup se každý týden posouvá, protože většina provozů v huti stojí; nyní k posunu dochází už posedmé. Huť se dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Liberty potvrdila, že většina zaměstnanců nadále pokračuje se stoprocentní náhradou mzdy na takzvaných jiných překážkách na straně zaměstnavatele, a to až do pondělí 19. února. Výplatní termín bude podle odborů ve středu a mají příslib, že firma výplaty odešle na účet v úterý.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:06|

Do práce se vrátily dvě stovky zaměstnanců Liberty. Údržbáři řeší poruchy způsobené mrazem

Do provozů ostravské huti Liberty se v úterý vrátilo na dvě stě zaměstnanců. Přidali se k dalším čtyřem stovkám, které se během celého měsíce odstávky staraly o bezpečnost a nezbytné opravy. Huť nevyrábí od 21. prosince, nedohodla se s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Doma stále zůstává přes pět tisíc lidí.
23. 1. 2024|

Ledovka v Mnichově zastavila všechny lety do Česka. Bavorsko uzavřelo část škol

Druhé největší německé letiště v Mnichově kvůli ledovce a silné námraze neodbavovalo v úterý dopoledne žádné lety, po poledni už ale opět pracuje. Zrušeny byly všechny úterní linky mezi Prahou a bavorskou metropolí. S následky zimního počasí se potýká většina Německa, nejvážnější je situace v Bavorsku. Některé školy v této spolkové zemi jsou z bezpečnostních důvodů uzavřené, protože na střechách leží silná vrstva sněhu.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 12:44|

Tisíce domácností v Brně mají obnovené dodávky tepla. Horkovod teplárny opravily

Tisíce domácností v brněnských městských částech Žabovřesky a Královo Pole mají obnovené dodávky tepla a teplé vody. Havárii na horkovodu, která noční odstávku způsobila, zaměstnanci Tepláren Brno opravili. Uvedla to mluvčí městské firmy Zuzana Novotná. Výpadek ovlivnil domy napojené na centrální vytápění, kterých je v obou městských částech asi 500 až 700.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 08:13|

Poslední pec v Liberty bude dál čekat v útlumu. Kraj se začíná obávat o budoucnost zaměstnanců

Vysoká pec číslo 3 zůstane i přes původní plány vedení hutě Liberty Ostrava fakticky odstavena. Firma ji podle mluvčí Kateřiny Zajíčkové ponechá v teplém útlumu, kdy se ve vysoké peci udržuje teplo, ale podstatně menší než při běžném provozu. Pec číslo 3 byla poslední, kterou měla Liberty v provozu. Firma ji odstavila 23. října kvůli nedostatečné poptávce.
10. 11. 2023|

Liberty Ostrava kvůli nedostatečné poptávce dočasně odstavuje vysokou pec

Hutní společnost Liberty Ostrava dočasně odstavuje vysokou pec číslo 3. Důvodem je nedostatečná poptávka nejen v tuzemsku, ale také v celé Evropě. Společnost chce pec uvést znovu do provozu za dva týdny, informovala o tom mluvčí firmy Kateřina Zajíčková. Podnik v rámci odstávky provede i opravu a údržbu zařízení. Opatření se zaměstnanců nedotkne.
23. 10. 2023|

Kolínská Toyota prodlužuje odstávku, kvůli požáru u dodavatele chybějí díly

Neplánovaná odstávka v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic potrvá i příští týden, minimálně do pátku 15. září. Auta se v Kolíně přestala vyrábět 22. srpna. Důvodem jsou chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna požár. Podle automobilky se zatím nepodařilo obnovit výrobu u dodavatele, jasný není ani termín výroby aut v Kolíně.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 17:22|

Pardubická nemocnice kvůli odstávce elektřiny omezí příjem, rodičky musí jet jinam

Pardubická krajská nemocnice začne v noci na pátek omezovat příjem pacientů. Připravuje se totiž na sobotní kompletní odstávku elektrického proudu. V tu chvíli budou technici připojovat do sítě novou budovu centrálního příjmu. Jako první se omezení dotkne porodnice. Rodičky přestane přijímat už během noci ze čtvrtka na pátek, omezení pro ně bude platit až do nedělního rána.
3. 8. 2023|

Výroba v kolínském závodu Toyota se na konci února plně neobnoví

Výroba aut v kolínské automobilce Toyota se po odstávce zatím nevrátí do plného provozu, dodávky dílů nebudou ani začátkem března stoprocentní, uvedli v pátek odboráři. Odstávka kvůli nedostatku komponentů začala 1. února, linky se mají znovu rozběhnout 27. února. Zaměstnanci dostali informaci, že budou po skončení odstávky pracovat ve výrobě tři dny v týdnu místo pěti, řekla předsedkyně odborů automobilky Martina Kleimodová.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 17:57|

Kolínská Toyota v únoru zastaví kvůli nedostatku komponentů výrobu

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně zastaví v únoru kvůli nedostatku komponentů výrobu, poslední směna je plánovaná na 31. leden. Informoval o tom mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.
24. 1. 2023|

Dodávky tepla byly po noční havárii teplovodu obnoveny v celé Praze

Výpadek dodávek tepla, který v Praze postihl až dvacet tisíc domácností, byl odstraněn. Jako poslední byli po šesté hodině večer připojeni odběratelé ve Vršovicích. Příčinou bylo prasklé potrubí.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 18:50|

Začala pravidelná odstávka lanovky na Sněžku, pojede jen o víkendech

V Krkonoších začala pravidelná podzimní odstávka kabinové lanovky na Sněžku, pojede jen o víkendech a 17. a 18. listopadu. Do pravidelného provozu se vrátí v sobotu 10. prosince, to by měla jet opět denně v závislosti na počasí, informovali vlekaři na webu. V listopadu výrazně utlumí provoz i další hlavní lanovky ve středních a východních Krkonoších, některé nepojedou vůbec. Turisté se na hřebeny nejvyšších českých hor po většinu příštích týdnů dostanou jen pěšky.
1. 11. 2022|

Energetici neplánovaně odpojili jeden z bloků v Jaderné elektrárně Dukovany

Energetici v sobotu neplánovaně odpojili od sítě druhý blok v Jaderné elektrárně Dukovany. Důvodem je nesprávná funkce ucpávky hlavní uzavírací armatury. Délku nutných prací energetici upřesní až po vychlazení bloku a kontrole dotčeného zařízení. Dodávky elektřiny jsou zajištěny z dalších zdrojů, uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.
15. 10. 2022|

Německo chystá další balík inflačních úlev za 65 miliard eur

Německo chce dalším balíkem opatření o objemu 65 miliard eur (1,6 bilionu korun) ulevit obyvatelům a podnikům od prudce rostoucí inflace a s tím souvisejících vysokých cen energií. Dohodli se na tom vládní sociální demokraté kancléře Olafa Scholze s koaličními Zelenými a liberálními svobodnými demokraty. Scholz na nedělní tiskové konferenci řekl, že vláda použije ke snížení cen energií finance, které nečekaně získala zdaněním vysokých cen energií.
4. 9. 2022|

Nord Stream 1 stojí. Plyn by měl opět proudit v sobotu

Rusko přerušilo dodávky plynovodem Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro přepravu ruského zemního plynu do Evropské unie. Podle agentury Reuters to vyplývá z dat pořízených při vstupu potrubí do Německa. Ohlášená odstávka má trvat do sobotního rána. Ruská plynárenská společnost Gazprom zhruba před dvěma týdny uvedla, že jediná zbývající kompresorová stanice potřebuje údržbu.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 13:40|

Obec u Náchoda šetří, polovina domácností je v noci bez vytápění a teplé vody

I když ruský plyn zatím do Česka proudí, ceny komodity na burze dlouhodobě rostou. Některé obce proto hledají způsoby, jak ušetřit. A tak třeba v Meziměstí na Náchodsku firma Tepelné hospodářství, kterou město vlastní, mezi 23. hodinou večer a pátou ranní lidem dodávky omezuje. Kdo ponocuje, nebo musí brzy vstávat, se v Meziměstí moc neohřeje - v tu dobu tam víc než polovině domácností z kohoutků teče jenom studená voda a radiátory mají studené.
2. 4. 2022|

Automobilky v Česku mají za sebou těžký rok. Nedostatek komponentů snížil produkci o polovinu

Českou ekonomiku v uplynulém roce poznamenaly potíže jejího hlavního průmyslového odvětví. Chybějící komponenty, hlavně polovodiče, srazily na začátku podzimu produkci automobilek až o polovinu, jenom ve Škodě Auto to znamená čtvrt milionu vozů. Poptávka po autech přitom byla stále vysoká.
4. 1. 2022|

Výroba ve Škoda Auto se po Vánocích rozjede až 10. ledna

Výroba v automobilce Škoda Auto se po vánočních svátcích rozjede až 10. ledna. Výrobní linky se před svátky zastaví 22. a 23. prosince. Uvedl to týdeník Škodovácký odborář. Důvodem delší odstávky je podle něj rozhodnutí z koncernu Volkswagen a také nutnost provést plánované investice. Škodovka podepsala také novou kolektivní smlouvu pro příští rok a na jaře bude firma s odbory jednat o růstu mezd.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 10:27|

Automobilový průmysl v covidu klesá, nepředvídatelnost výroby dopadá i na subdodavatele

Výroba aut nejen v Česku vykazuje rekordní propady. V říjnu produkce v tuzemských automobilkách meziročně klesla skoro o polovinu. Můžou za to odstávky kvůli chybějícím čipům. Ty ale kromě samotných producentů aut dopadají taky na subdodavatele.
24. 11. 2021|

Kolínská Toyota od pondělí opět zcela zastaví výrobu, chybí jí čipy

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně od pondělí kvůli nedostatku čipů opět zastaví výrobu. Tento týden sjelo z pásů několik stovek vozů. Obnovení výroby se plánuje na 19. září. Informoval o tom mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.
10. 9. 2021Aktualizováno10. 9. 2021, 12:19|

Elektřinu vyrábějí všechny dukovanské bloky, odstávka skončila. Další se čeká v listopadu

Po měsíci a půl vyrábí opět elektřinu třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany. ČEZ oznámil, že plánovanou odstávku ukončil v pondělí před půlnocí. Techniky čeká ještě několik kontrol a zkoušek, do listopadu potom poběží elektrárna naplno – elektřinu budou vyrábět všechny čtyři její bloky.
13. 7. 2021|

V Dukovanech začala odstávka třetího bloku, potrvá čtyřicet dní

V Jaderné elektrárně Dukovany odstartovala plánovaná odstávka třetího výrobního bloku spojená s výměnou části paliva, kontrolami a údržbou zařízení. Do sítě přestal blok dodávat energii po pátečním poledni. Odstávka má trvat čtyřicet dní, zbylé bloky elektrárny zůstávají v provozu.
28. 5. 2021|

Energetici odpojili třetí dukovanský blok. Odstavený zůstává do února i čtvrtý

Energetici odpojili od přenosové soustavy třetí výrobní blok Jaderné elektrárny Dukovany. Eletřinu tak vyrábí jenom polovina ze čtveřice bloků, protože již od Vánoc je odstaven i ten čtvrtý. Jen napůl bude elektrárna fungovat do prvního únorového týdne.
25. 1. 2020|