TÉMA

Vinice

V Česku může vzniknout šest nových přečerpávacích elektráren, třeba na Orlíku nebo Slezské Hartě

V Česku by mohlo vzniknout šest přečerpávacích vodních elektráren, které nebudou ve střetu s ochranou přírody a krajiny. Seznam nejvhodnějších míst představila ministerstva životního prostředí a zemědělství, jde o oblasti Orlík, Slapy, Pastviny, Libochovany, Vinice a Slezská Harta. Výstavba by vyšla na desítky miliard korun, nová zařízení by instalovaným výkonem 1222 MW nynější výkon přečerpávacích vodních elektráren zdvojnásobily, uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
5. 3. 2024|

Na vinobraní i do hor. Prodloužený víkend máme skoro zaplněný, hlásí hotely a penziony

V pátek si vzít volno a prodloužený čtyřdenní víkend strávit na chatě nebo na krátké dovolené v Česku plánuje mnoho Čechů, potvrzuje Česká hotelová asociace, která odhaduje zaplnění komerčních ubytovacích kapacit na jižní Moravě až z 80 procent. Plno podle ní ale bude i na horách.
28. 9. 2023|

Zítřek patří v Česku červenému. Vědci vytvořili mapu budoucnosti vinařství

V České republice sice roste obliba bílého vína, ale dopady klimatických změn na tuzemské vinařské oblasti budou nahrávat pěstování odrůd, z nichž se připravují vína červená. Ukazuje to nová studie českých vědců, která vyšla v odborném časopise Heliyon.
25. 9. 2023|

Evropu dál ohrožuje sucho. Přehrady bez vody hlásí Španělsko či Rakousko, farmáři se bojí o úrodu

Stále víc evropských států se už na jaře potýká s vytrvalým suchem. Po Itálii se o letošní úrodu obává i Španělsko. Část farmářů zasetou úrodu rovnou odepsala, další váhají, jestli se mají za současné situace pokoušet zasít například kukuřici, rýži nebo vojtěšku. V ohrožení se tak kvůli nedostatku krmiva ocitnou i chovatelé dobytka. Sucho pociťují rovněž na francouzských vinicích či v rakouských Alpách.
15. 4. 2023|

Předvolební Plzeň: město mluví o nové tramvajové trati a osudu Pekla

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení plzeňského městského zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata v letošních volbách paří doprava a stavba tramvajové tratě k sídlišti Vinice a také osud zchátralého kulturního domu Peklo.
21. 9. 2022|

Brněnští vědci vyvinuli systém umělé inteligence na plašení špačků

Vědci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického (VUT) v Brně vyvinuli inteligentní systém plašení špačků, který pomáhá vinařům zabránit škodám působeným nálety těchto ptáků. Vedoucí projektu Eliška Vlachová Hutová uvedla, že o systém má zájem komerční firma, která jej plánuje vyrábět a prodávat.
8. 2. 2022|

Brněnští vědci dokáží chytit a zpracovat oxid uhličitý, který vzniká při kvašení vína

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně vyvinuli unikátní technologii umožňující jímání oxidu uhličitého, který se uvolňuje při procesu kvašení vína. Umí ho odebrat, stlačit a přeměnit na kapalný kvasný plyn, ten se dá poté využít například při sycení nápojů. Podle vědců má nápad i environmentální rozměr, protože za normálních okolností se oxid uhličitý dostává do atmosféry jako skleníkový plyn.
5. 9. 2021|

Révu nejprve poničily kroupy velikosti pingpongových míčků, potom přišlo tornádo. Vinaři sčítají škody

Tornádo na Slovácku koncem června bralo střechy, katastrofa ale poškodila také vinohrady. V péči s révou, ale třeba i vynášením a vymýváním lahví z trosek, pomáhají dobrovolníci – a z toho někteří i na vinicích Petra Marady z Mikulčič, který byl hostem pořadu Události, komentáře.
13. 7. 2021|

Škody po bouřkách půjdou do miliard, řekl jihomoravský hejtman Grolich

Škody po bouřkách, které ve čtvrtek zasáhly domy i auta na Břeclavsku a Hodonínsku, půjdou do miliard korun. Uvedl to jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Přesnou částku ale podle něj zatím nikdo neví. Bouře zasáhly 1200 domů, z toho přes šedesát je určených k demolici. Bez elektřiny zůstávají tři tisíce domácností. Ke katastrofě na jižní Moravě se vyjádřil také prezident Miloš Zeman, vyjádřil soustrast pozůstalým obětí ničivé bouře a poděkoval zasahujícím záchranářům.
26. 6. 2021|

Francouzské vinaře čeká špatný ročník. Drtivou většinu vinic poničil mráz

Pro francouzské vinaře, kteří kvůli koronavirové pandemii zažívají špatné časy, bude letošní ročník další pohromou. Jejich produkci totiž nedávno poničil silný mráz. Ten zasáhl skoro osmdesát procent vinic včetně těch v proslavených oblastech, jako jsou Burgundsko, Bordeaux, Champagne nebo údolí Rhony. Napsal o tom deník The Independent.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 19:05|

Národní park Podyjí strádá pod náporem turistů. Chodí mimo značené trasy a parkují, kde se dá

Národní park Podyjí láká čím dál více turistů. Loni ho navštívilo asi půl milionu lidí, o sto tisíc více než v předchozím roce. Nápor návštěvníků ale správcům parku přináší starosti. Někteří turisté totiž pravidla parku nerespektují a vyráží mimo značené stezky. Problémy působí i zaparkovaná auta.
23. 2. 2021|

Bakterie ze Sahary by podle vědců z Mendelovy univerzity mohla pomoci proti nemocem vinné révy

Vědci z Mendelovy univerzity testují speciální bakterie z africké pouště, které dokážou produkovat velké množství antibiotik. Ta by mohla účinkovat proti onemocněním révy vinné, jako je například Petriho choroba nebo takzvaná ESCA. Jejich následky stojí vinohradníky ročně 150 milionů korun. To ještě umocňují období sucha.
17. 2. 2021|
Počasí

„Svatý Václav víno chrání, po něm bude vinobraní.“ Zprávy o révě jsou i svědectvím o klimatu

V rámci září patří svátek svatého Václava k těm na pranostiky bohatším. A jak to tak bývá, najdeme pro 28. září lidové říkanky slibující jak slunečné, tak deštivé počasí. Kterým letos připíšeme body za splněnou vizi o budoucím stavu povětrnosti? A v čem může pěstování vína pomoci meteorologům a klimatologům? Odpovídá meteoroložka ČT Alena Zárybnická.
28. 9. 2020|

Vinaři na Břeclavsku zkoušejí plašit špačky zeleným paprskem

Vinaři ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku testují speciální světelný laser, který má ochránit vinice před špačky. Zařízení se otáčí okolo své osy a nepřetržitě vysílá zelený paprsek, kterého se ptáci bojí. Vinaři mohou přístroj ovládat na dálku mobilním telefonem.
12. 9. 2020|

V Česku letos poprvé po dlouhé době ubylo vinohradů. Pěstitelé obnovují staré

Plocha vinic v České republice se ve srovnání s loňským rokem snížila o víc než sedmdesát hektarů. Vinaři říkají, že do budoucna mají zájem sázet nové vinohrady, aktuálně ale potřebují obnovit staré, ty nevyhovující takzvaně vyklučit a půdu nechat odpočinout.
27. 8. 2020|

Francouzští vinaři jsou v krizi. Dolehla na ně pandemie i americká cla

Vinaři z Francie zažívají těžký rok, v důsledku pandemie koronaviru poklesly prodeje světoznámých vín až o padesát procent. V některých regionech dokonce kvůli tomu požadují finanční podporu na to, aby mohli transformovat vína na alkohol používaný pro výrobu dezinfekce. Na francouzské vinaře teď doléhají i nová americká cla.
29. 6. 2020|

Italští archeologové odkryli zachovanou antickou mozaiku ze třetího století

Italští archeologové nakrátko odkryli ve vinici nedaleko Verony zachovanou mozaikovou podlahu antické vily, která byla objevena už před téměř sto lety. Informovala o tom italská média. Mozaika v jasných odstínech červené, růžové, oranžové, fialové a žluté barvy se jeví jako „dobře zakonzervovaná“, konstatoval Gianni de Zuccato, do jehož kompetence spadá v regionu archeologický výzkum.
29. 5. 2020|

Réva pod nohama poutníků. U Velehradu roste mešní víno

Na šestihektarové církevní vinici ve Velehradě na Uherskohradišťsku pečují o mladou révu. Pracovníci společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž ji vysadili loni v květnu. Mrazy z posledních dní jí neublížily. První úrodu tak očekávají za dva roky, víno z ní bude sloužit při obřadech.
4. 4. 2020|

Nápoj s příchutí kouře nikdo nechce. Australští vinaři nechávají hrozny na vinicích

Je čas sklizně, ale hrozny mnoha australských pěstitelů teď hnijí na vinicích. Mohou za to požáry, které upozornily, jak je australský vinařský průmysl s ročním obratem šest miliard australských dolarů (90 miliard Kč) ohrožen změnami klimatu. Píše o tom list Financial Times.
15. 3. 2020|

Zmizí navždy veltlín? Vinaři se radí s klimatology

Vinaři se připravují na klimatické změny. Zatímco v některých regionech se radují, že jim větší teplo pomůže, jinde se obávají snížení kvality půd nebo vody. Aby nemuseli tápat, spojili se s vědci, kteří se jim za pomoci moderních technologií snaží naznačit, na co se připravit.
23. 1. 2020|

Kalifornie v plamenech. Oheň vyhnal desetitisíce lidí z domovů, zasáhl i oblíbenou vinici

Úřady v americkém státě Kalifornie kvůli lesním požárům nařídily evakuaci asi padesáti tisíc lidí z okolí Los Angeles. Oheň se rychle šíří v důsledku silného větru a vysokých teplot. Zasáhl také vinařskou oblast v severní Kalifornii, kde své domovy muselo opustit kolem dvou tisíc lidí. Plameny dosud strávily přes 120 čtverečních kilometrů. V regionech, které jsou bezprostředně ohroženy, žije víc než polovina obyvatel čtyřicetimilionové Kalifornie.
25. 10. 2019Aktualizováno25. 10. 2019, 17:47|

Rakouskou pýchu Grüner Veltliner, která zabírá třetinu tamních vinic, ohrožuje oteplování

Růst teplot ohrožuje slavnou rakouskou odrůdu bílého vína Grüner Veltliner a pěstitelé se obávají, že budou muset přesedlat na víno červené. Tomu teplé klima prospívá, zatímco bílé víno připravuje o svěžest a jeho jemné aroma. Životní prostředí se tak podle agentury Reuters dostává do středu zájmu při vyjednávání o nové rakouské vládní koalici.
17. 10. 2019|

Špačci nám kradou nejlepší hrozny, stěžují si vinaři. Ornitologové ptáky hájí: Jsou zkrátka chytří

Vinaři na jižní Moravě mají problémy s velkými hejny špačků, kteří ožírají poslední úrodu hroznů sloužících pro nejlepší vína. Škody podle nich budou v tunách a půjdou do milionů korun. Podle ornitologů není letošní rok, co se týče počtu špačků, nijak výjimečný. Jsou ale chytří a na metody plašení si rychle zvyknou.
8. 10. 2019|

Na francouzských vinicích je nejteplejší počasí od 14. století, popsali klimatologové

V důsledku horkého a suchého počasí v posledních letech hrozny na burgundských vinicích dozrávají v nynější době nejrychleji za posledních téměř sedm století. Extrémní počasí, které dnes mohou považovat za normální lidé mladší třiceti let, nemá v historii obdoby. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří zkoumali údaje o teplotě a sklizni hroznů zpětně až do roku 1354 – tedy do doby, kdy se Evropa vzpamatovala ze smrtící pandemie moru.
31. 8. 2019|