TÉMA

Kvasiny

Královéhradecký kraj nabízí firmám pozemky v solnické průmyslové zóně

Pozemky v nové části průmyslové zóny Solnice-jih, u automobilky Škoda v Kvasinách na Rychnovsku, začal nabízet investorům Královéhradecký kraj. Podmínky prodeje teď schválili radní. Nová část zóny má bezmála 22 hektarů. Kraj ji rozvíjí podle dohody s vládou a automobilkou.
26. 3. 2024|

Radnice v Opočně koupila od Škodovky v Kvasinách desítky bytů, zájem o ně převyšuje nabídku

Radnice v Opočně na Rychnovsku koupila dva bytové domy, stavěné původně pro automobilku Škoda v Kvasinách. Podnik tyto byty momentálně nepotřebuje, město se naopak snaží rozšířit svůj bytový fond, o bydlení v regionu je totiž velký zájem. Za poslední týdny eviduje radnice v Opočně asi šedesát žádostí o byty.
5. 10. 2023|

Škoda Auto v Kvasinách pozastaví výrobu, po záplavách ve Slovinsku nemá díly od dodavatele

Škoda Auto pozastaví nejméně na týden od pondělí výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku, částečně zřejmě omezí i výrobu v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek významného dodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy. Výpadek postihl celý koncern Volkswagen, informovala o tom za automobilku Ivana Povolná. Podle předsedy podnikové rady a odborového předáka Jaroslava Povšíka se omezení týká všech modelů kromě plně elektrického modelu Enyaq.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 19:10|

V Kvasinách se zdlouhavě hledá starosta. Ve Škodovce je prý víc peněz a méně starostí

Půl roku od komunálních voleb zůstávají Kvasiny na Rychnovsku bez nového vedení obce. Řídí je stará rada a dosavadní starostka Alice Nováková (za KDU-ČSL). Už loni před volbami avizovala, že ve funkci pokračovat nechce. Nástupce zastupitelé ale zatím nezvolili.
14. 3. 2023|

Dopravu v okolí areálu Škodovky v Kvasinách mají zklidnit radary. Zatím fungují na zkoušku

Obce podél příjezdových silnic do průmyslové zóny automobilky Škoda v Kvasinách na Rychnovsku trpí hustou dopravou. Starostové si vymohli alespoň osazení silnic radary pro úsekové měření rychlosti projíždějících aut. Slibují si od toho částečné zklidnění provozu. Některé z radarů už fungují, zatím ale jenom ve zkušebním režimu.
20. 1. 2023|

Automobilky se obávají „zadřených kol“. Po stropu na ceny energií v ČT volali šéfové Škody, Hyundai i Toyoty

Tuzemští výrobci automobilů s obavami sledují růst cen elektřiny i zemního plynu, které se mohou zásadně propsat do výroby jich samotných i jejich dodavatelů, a závažně tak ovlivnit i českou ekonomiku. Předseda představenstva Škoda Auto Klaus Zellmer i generální ředitel české Hyundai Martin Saitz ve vysílání ČT24 vyzvali vládu, aby energie pro velké podniky zastropovala.
20. 10. 2022|

Na letištích parkují tisíce nedokončených aut. Chybí jim součástky

Automobilce Škoda Auto opět chybí součástky. Nemůže tak prodat přes dvacet tisíc téměř dokončených vozů. Auta skladuje na letištích a dalších plochách a ruší směny.
4. 10. 2022|

Škodovka po svátcích obnovuje provoz. Jestli ho udrží, není jisté

Automobilka Škoda Auto po Vánocích obnovuje provoz. Už v prvním lednovém týdnu podnik začal s montáží vozů, kterým chyběly čipy. Většina zaměstnanců ale přišla na první pracovní směnu po 22. prosinci až v pondělí. Kvůli výpadkům dodávek polovodičů vedení Škodovky zatím nedokáže odhadnout, zda letos udrží výrobu v plném režimu.
10. 1. 2022|

Domašínu na Rychnovsku se uleví od kamionů, obchvat je hotový

Královéhradecký kraj otevřel obchvat Domašína na Rychnovsku. Část obce Černíkovice se tím zbavila především kamionové dopravy mířící do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny. Tam sídlí mimo jiné závod automobilky Škoda Auto.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 14:53|

Škoda Auto v neděli večer obnoví výrobu ve většině provozů. Noční směny se zatím nevrátí, řekl odborový předák

Automobilka Škoda Auto v neděli večer obnoví po odstávce produkci ve většině výrobních provozů, řekla mluvčí automobilky Kamila Biddle. Důvodem přerušení prací byl nedostatek čipů, které se používají v palubní elektronice. Odborový předák zaměstnanců automobilky Jaroslav Povšík ale České televizi řekl, že noční směny se zatím nevrátí.
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 13:19|

Škoda Auto kvůli nedostatku čipů zastavuje výrobu. Pojede jen linka v Kvasinách

Kvůli nedostatku čipů Škoda Auto výrazně omezuje výrobu ve všech třech českých závodech. Výjimkou bude jedna linka v závodech v Kvasinách na Rychnovsku. Při této odstávce chce firma dokončit rozdělaná auta, informoval o tom vedoucí komunikace podniku Škoda Auto Tomáš Kotera. Podporu automobilek, které kvůli výpadku dodávek omezují výrobu, řešila tripartita. Shodla se na tom, že by měly začít čerpat příspěvky z programu Antivirus.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 20:45|

Kvůli nedostatku čipů zůstanou zaměstnanci Škody Auto doma i po celozávodní dovolené

Poté, co v polovině srpna skončí ve Škodě Auto celozávodní dovolená, zůstanou zaměstnanci doma ještě týden, uvedl týdeník Škodovácký odborář. V Mladé Boleslavi a Kvasinách se vrátí do práce 23. srpna, ve Vrchlabí o čtyři dny dříve. Automobilka se potýká s nedostatkem čipů.
29. 7. 2021Aktualizováno29. 7. 2021, 11:58|

Škoda výrazně omezí výrobu ve všech českých závodech kvůli nedostatku čipů, část provozů se zastaví

Část provozů automobilky Škoda Auto se kvůli nedostatku čipů a dalších dílů příští týden zcela zastaví. Ve svém týdeníku Škodovácký odborář o tom informovaly odbory. Výroba se má zastavit například v celém závodě v Kvasinách na Rychnovsku. Mluvčí firmy Martina Gillichová později sdělila, že kvůli nedostatku čipů automobilka výrazně omezí výrobu ve všech svých českých závodech.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 13:16|

Škodovka stěhuje skoro hotová auta na královéhradecké letiště, chybějí jim čipy

Automobilka Škoda Auto se dostala do problémů kvůli chybějícím čipům. Vozidla, která kvůli nim nemůže dokončit, nyní přesouvá na letiště v Hradci Králové. Denně jich tam míří stovky. Objednávky na nová vozidla přitom neubývají. I přesto, že nadále panuje nejistota ohledně dokončení zakázek, výroba škodovek pokračuje dál.
7. 5. 2021|

Škoda Auto chce v příštích pěti letech investovat 2,5 miliardy eur

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto chce v příštích pěti letech investovat zhruba 2,5 miliardy eur (asi 65,5 miliardy korun). Firmě loni klesl čistý zisk o 52 procent na 15,2 miliardy korun, provozní se snížil na zhruba 19,8 miliardy korun. Jde o mírně upravený výsledek proti údaji, který zveřejnil minulý týden mateřský koncern VW. Za poklesem stojí opatření související s pandemií koronaviru. Investice bez vývojových nákladů se snížily o 35,8 procenta na 850 milionů eur, což je asi 22,3 miliardy korun, oznámila firma.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 14:58|

Koncern Volkswagen očekává návrat k předkrizovému stavu v roce 2022

Automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, očekává překonání krize vyvolané koronavirem v roce 2022. V pondělí to během konferenčního hovoru s ekonomy a novináři prohlásil šéf podniku Herbert Diess. Člen představenstva koncernu zodpovědný za finance Frank Witter předpokládá návrat do předkrizového stavu na klíčových trzích v letech 2022 až 2023.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 16:33|

Výroba Superbu se z Česka přesune do Bratislavy, potvrdil Volkswagen

Výroba nové generace modelu Superb automobilky Škoda se přesune do Bratislavy, kde se bude montovat společně s vozy Volkswagen Passat. Rozhodnutí koncernu Volkswagen, které se očekávalo, v pátek potvrdila dozorčí rada automobilky. Ta jednala o investicích pro nadcházejících pět let. Ve středu se již k tomuto kroku kriticky vyjádřil odborový předák Škoda Auto Jaroslav Povšík. Výroba SUV Kodiaq, o jehož osudu se také spekulovalo, zůstane v Česku.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 16:05|

Výroba Škody Kodiaq zůstane v Česku, vyrábět se bude i Fabia combi

Výroba SUV Škoda Kodiaq zůstane v České republice, vyrábět se bude nadále v Kvasinách na Rychnovsku. Dříve se spekulovalo o přesunu do Německa. Nadále se bude vyrábět i Fabia ve verzi combi, potvrdil ČTK důvěryhodný zdroj. Zároveň uvedl, že se výroba nové generace modelu Superb přesune do Bratislavy, kde se bude vyrábět spolu s Volkswagenem Passat. Vývoj obou aut bude v Mladé Boleslavi.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 11:53|

Výroba nové generace Superbu se přesune do Bratislavy, uvedl odborový předák Povšík

Odborový předák automobilky Škoda Auto Jaroslav Povšík ve středu uvedl, že se výroba nové generace modelu Superb přesune do závodu Volkswagenu v Bratislavě. Koncern Volkswagen Česku ukradl nejziskovější vlajkovou loď, prohlásil Povšík. Automobilka informace o přesunu výroby, které ve středu zveřejnily Hospodářské noviny, označila za spekulace a odmítla věc komentovat.
11. 11. 2020|

Dostavba dálnice D11 do Polska nebo holding nemocnic jsou ústředními tématy voleb v Královéhradeckém kraji

Poslední čtyři roky v Královéhradeckém kraji vládla koalice ČSSD, ODS, TOP 09, Východočechů, KDU-ČSL a STAN, sestavená tehdy doslova pár minut po volbách, v rekordně krátkém čase jako první ze všech krajů ČR. Hejtmanské křeslo obhajuje Jiří Štěpán (ČSSD), který kandiduje v rámci koalice Spolu pro kraj.
4. 9. 2020|

Řidiči nesmějí využívat nový obchvat Opočna, nemá kolaudaci

Auta od úterý nemohou na severní obchvat Opočna, který se slavnostně otevřel 11. srpna. Královéhradecký kraj silnici zprovoznil bez souhlasu stavebního úřadu v Dobrušce. Hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) a radní pro investice a majetek Václav Řehoř (ODS) se za to ve středu na mimořádné tiskové konferenci omluvili. Podle nich stavba bezpečnost lidí neohrožovala. Ve výzvě stavebního úřadu se ale uvádí opak.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 19:44|

Škoda Auto obnovila výrobu ve všech třech závodech. Ta se rozběhla i v největší továrně Volkswagenu

Automobilka Škoda Auto obnovila v pondělí ráno v 6:00 výrobu ve všech třech výrobních závodech v České republice. Firma zastavila kvůli koronaviru výrobu 18. března večer a odstávku několikrát prodloužila. Teď výrobu rozjíždí téměř po šesti týdnech a její obnovení doprovází více než osmdesát opatření. Podobná mají i v největší továrně Volkskwagenu ve Wolfsburgu, kde se také v omezeném režimu obnovil provoz. Praha letos nebude mít přímé spojení s USA, ta plánovaná letecké společnosti kvůli koronaviru zrušily. Evropský výrobce letecké techniky Airbus upozornil zaměstnance na možnost výrazného propouštění.
27. 4. 2020Aktualizováno27. 4. 2020, 20:15|

Jawa jako úspěch tuzemského průmyslu. V řadě zemí se stala synonymem pro motocykl

Jawa patří k nejznámějším průmyslovým značkám českého původu. Motocykly nesoucí toto jméno nacházely kupce po celém světě. Značka, jež vznikla spojením jména podnikatele Františka Janečka a názvu německého výrobce motocyklů Wanderer, byla u Světové organizace duševního vlastnictví v Ženevě zaregistrována přesně před devadesáti lety, krátce poté, co firma učinila podobný krok v Československu.
9. 10. 2019|

Před padesáti lety vyjela Škoda 100. Šlo o první model, kterého se vyrobilo více než milion kusů

Před padesáti lety začal z montážních linek v Československu sjíždět vůz, který se stal symbolem jedné éry. Řeč je o modelové řadě automobilů Škoda 100/110, jejíž sériová výroba začala 25. srpna 1969. První ohlasy pak naznačovaly spíše zklamané očekávání motoristů, navíc byla novinka ve stínu proslulé předchůdkyně. Škodovka však vyrobila přes milion kusů této řady, která pomáhala sytit stále hladový československý trh. Také ve vzpomínkách mnoha majitelů/uživatelů má tento vůz své pevné místo.
25. 8. 2019|