TÉMA

Uzavření

KRNAP uzavře některé trasy kvůli ochraně citlivých druhů živočichů, hlavně tetřívka

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od 15. března dočasně uzavře jedenáct turistických cest. Opatření, které souvisí s vyhlášením osmi klidových území a s ochranou citlivých druhů živočichů, potrvá do 31. května. V terénu budou uvedené úseky zřetelně označeny cedulí s textem: „Zákaz vstupu z důvodu ochrany přírody od 15. 3. do 31. 5.“ Správa KRNAP k tomuto opatření přistupuje už čtvrtým rokem.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:32|

Libeňský most zůstane uzavřen několik týdnů. Podepře ho konstrukce

Opravy Libeňského mostu se protáhnou na několik týdnů. Během prací bude nutné zajistit vhodné podepření konstrukce. Město most uzavřelo kvůli závadě, kterou zřejmě způsobily mrazy. Místem proto neprojíždí tramvaje mezi Palmovkou a Maninami, spoje jezdí odklonem. Kdy konkrétně se provoz obnoví, bude podle mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové jasné až po víkendu.
12. 1. 2024|

Finsko opět uzavře všechny hraniční přechody s Ruskem, oznámila ministryně vnitra Rantanenová

Finsko s cílem zastavit nápor žadatelů o azyl znovu uzavře celou hranici s Ruskem, prohlásila v parlamentu ministryně vnitra této severské země Mari Rantanenová. Finsko přitom dříve během čtvrtku otevřelo podle agentury Reuters dva z osmi přechodů na hranici se svým východním sousedem.
14. 12. 2023|

Uzavřené hranice Finska s Ruskem komplikují situaci v Estonsku. Tamní přechody zažívají velký provoz

Rozhodnutí Finska uzavřít kvůli hranice s Ruskem poté, co na ni Moskva začala vozit zájemce o azyl z Afriky a Blízkého východu, zkomplikovalo situaci v Estonsku. Tamní přechody zaznamenaly o čtvrtinu vyšší provoz a také nápor uprchlíků. Na estonsko-ruském pomezí v Narvě natáčel redaktor ČT Jiří Hynek.
10. 12. 2023|

Finsko na dva týdny zavře hranici s Ruskem

Finsko uzavře na dva týdny celou hranici s Ruskem ve snaze zastavit příliv migrantů z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí. Na tiskové konferenci to oznámil finský premiér Petteri Orpo. Opatření začne platit v noci na čtvrtek.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 17:37|

Finsko uzavře čtyři přechody na hranici s Ruskem, migranti bez dokladů míří z východu i do Estonska

Finsko uzavře čtyři hlavní přechody na hranicích s Ruskem, aby omezilo počty přicházejících žadatelů o azyl z třetích zemí. Opatření by mělo začít platit v noci na sobotu a trvat do 18. února. Podle agentury Reuters to oznámil finský premiér Petteri Orpo. Také do Estonska podle tamních úřadů přicházejí z Ruska migranti bez dokladů. Norská ministryně spravedlnosti Emilie Engerová Mehlová řekla, že pokud to bude nutné, je její země připravena hranici narychlo také uzavřít.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 18:19|

Stanice metra Pankrác bude od ledna 2025 rok zavřená, čeká ji přestavba kvůli nové lince D

V hlavním městě se od 1. ledna 2025 na jeden rok uzavře stanice metra C Pankrác. Důvodem je výstavba přestupu na stejnojmennou stanici budované linky metra D. Zároveň dopravní podnik (DPP) zrekonstruuje současnou stanici, v níž se mimo jiné zmodernizuje osvětlení a vybuduje veřejné WC. Vlaky budou po dobu výluky stanicí pouze projíždět. Současně s opravami se prodlouží tramvajová trať z Pankráce na roh Budějovické a Na Strži a vybuduje se podchod. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní.
13. 11. 2023|

Budova pošty v Jindřišské ulici je na prodej. Minimální cena je přes 1,3 miliardy korun

Česká pošta (ČP) nabídla na portálu veřejné správy k prodeji budovu na rohu Jindřišské ulice a Politických vězňů v Praze. Během třiceti dnů o ni mohou projevit zájem státní instituce. Minimální cena je ve výši odhadu 1,325 miliardy korun, upřesnil mluvčí pošty Matyáš Vitík.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 19:44|

Správa železnic uzavřela jednu lávku pro pěší na výtoňském mostu v Praze, instaluje čidla

Správa železnic (SŽ) začala tento týden rozšiřovat systém bezpečnostního monitoringu na železničním mostu přes Vltavu mezi pražským Podskalím a Smíchovem. Nyní se uzavření týká severní lávky, po které lidé neprojdou do 1. října, poté bude od 2. října do 12. listopadu nepřístupná lávka jižní. Pražská Technická správa komunikací (TSK), která má lávky ve správě, také letos provedla jejich údržbu.
31. 8. 2023|

Nigerská armáda podpořila puč skupiny vojáků. Západ volá po propuštění prezidenta

Velení nigerské armády ve čtvrtek vyjádřilo podporu skupině vojáků, která ve středu oznámila, že sesadila prezidenta Mohameda Bazouma. Informovala o tom agentura AFP. Bazoum i ministr zahraničí jeho vlády vyzvali k uchování demokracie v zemi. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk, generální tajemník OSN António Guterres a Evropská unie apelovali na okamžité propuštění nigerského prezidenta. Stoupenci převratu mezitím v hlavním městě Niamey zapálili sídlo vládnoucí strany, načež je policie rozehnala slzným plynem, píše agentura Reuters.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 22:09|

Celní správa nejspíš přijde o šest pracovišť, další dvě chce ministerstvo přestěhovat

Osm pracovišť celní správy od začátku příštího roku nejspíše zavře. Šest z nich chce ministerstvo financí zrušit bez náhrady, dvě další se přestěhují. Úřad si od zrušení části pracovišť celníků slibuje roční úsporu 6,6 milionu korun. Navrhovaná vyhláška ještě musí projít připomínkovým řízením, poté ji projedná vláda.
17. 7. 2023|

Lesníci v Boubínském pralese souše pokácet nesmějí, rozhodlo ministerstvo

Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že lesníci nesmějí zasahovat v nejvíce chráněné části Boubínského pralesa. Lesní závod, který v Boubíně hospodaří, chtěl kvůli bezpečnosti turistů v lokalitě pokácet souše, jež hrozí pádem na stezku. Ta je právě kvůli tomu od letošního jara zavřená.
12. 12. 2022|

30 let zpět: Plzeňské Škodě hrozil krach

Začátkem 90. let v Československu zkrachovalo mnoho firem, do té doby vlastněných státem. Před 30 lety se zdálo, že stejný osud potká i plzeňskou Škodu, vyrábějící lokomotivy pro Československé státní dráhy. Právě jejich nepodepsaná objednávka z konce 80. let stála za hrozícím krachem firmy. Vláda tehdy viděla záchranu v privatizaci firmou Siemens.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 9. 2022|

Lesníci na Šumavě potřebují těžit kůrovcové dřevo, žádají o částečné uzavření oblíbených tras

Lesníci žádají o částečné uzavření turistických stezek k ledovcovým jezerům u Železné Rudy na Šumavě. Potřebují kolem nich bezpečně odtěžit stromy, které devastuje kůrovec. Omezení má platit do konce září. Úřady by ho měly povolit během pátku. K jezerům ročně míří kolem 100 tisíc lidí.
5. 8. 2022|

Pražské centrum pomoci uprchlíkům o půlnoci zavře, zůstane jen informační stánek

Pražské centrum pomoci uprchlíkům se ve středu večer definitivně zavře. Rozhodlo o tom vedení města, které tvrdí, že Praha již není schopna další běžence z válkou sužované Ukrajiny přijmout. Centrum pomoci Ukrajině je společné pro Prahu a Středočeský kraj, jeho hejtmanka Petra Pecková (STAN) s uzavřením souhlasí. Naopak někteří další hejtmani dali najevo, že se jim krok hlavního města vůbec nelíbí.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 08:42|

30 let zpět: Stávková pohotovost na železnici

Vedení odborů Československých drah vyhlásilo stávkovou pohotovost. Odborářům se například nelíbilo, že vedení drah stále neuzavřelo kolektivní smlouvu. Požadovali také změnu struktury vedení podniku. Následná anketa mezi zaměstnanci pak ukázala velkou nespokojenost železničářů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 4. 2022|

Chtěla jsem se dotknout příběhů těch lidí, říká o pomoci uprchlíkům muzikálová herečka

V pandemii mnozí herci přišli o práci a k tomu prožívají další nejistou sezonu. Přesto se někteří pustili do pomoci uprchlíkům. Třeba herečka Barbara Chybová hledá bydlení několika rodinám a řeší jejich začlenění do společnosti.
8. 4. 2022|

Na čínsko-mongolské hranici stojí dodávky uhlí. Čína čelí energetické krizi

Čínská politika nulové tolerance ke koronaviru ochromuje přeshraniční obchod. Země zůstává zavřená a umožňuje vstup jen minimu zahraničních pracovníků. Váznou i dodávky uhlí. Čína přitom čelí vážné energetické krizi, která brzdí průmyslovou výrobu.
13. 11. 2021|

Kvůli sopečnému popelu znovu nefunguje letecká doprava na ostrově La Palma

Na ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů, se kvůli velkému množství sopečného popela v ovzduší znovu zastavila letecká doprava. Oznámil to letištní operátor Aena. Místní úřady také kvůli vysoké koncentraci oxidu siřičitého, který se uvolňuje kvůli erupci vulkánu, uzavřely v postižených oblastech 22 škol, uvedla stanice RTVE.
2. 11. 2021|

Testování epidemii nevyřeší, očkování ano, hájí Vojtěch konec hrazení testů. Podle Baxy je to chyba

Konec proplácení preventivních testů na covid-19 je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jasnou výzvou lidem, kteří zatím na testování spoléhají, aby se nechali očkovat. Místopředseda ODS a člen AntiCovid týmu koalice SPOLU Martin Baxa to však považuje za velkou chybu. Domnívá se, že kvůli tomu, že si nově většina lidí bude muset testy platit sama, se bude nákaza ještě více nekontrolovaně šířit. Zvýšit počet očkovaných by podle něj vláda měla lepší kampaní. Vojtěch s Baxou diskutovali o nových vládních opatřeních v Událostech, komentářích.
21. 10. 2021|

Zhoršení se nevyhneme, nově nakažení jsou převážně mladí, říká epidemiolog Smejkal

Trend nových nákaz koronavirem v Česku na podzim znovu stoupá, počet dvakrát v tomto týdnu překonal tisícovku. Epidemiolog Petr Smejkal předpokládá, že zhoršení epidemické situace se nelze vyhnout. Nově nakažení jsou dle něj hlavně mladí, ale i starší skupiny obyvatel, kterým vyprchala imunita z očkování. V Interview ČT24 proto apeloval na pokračování ve vakcinaci.
8. 10. 2021|

Vynechání jídla nebo spánku a další příznaky. Během pandemie přibylo dospívajících, kteří nadměrně používali internet

Během pandemie se v Česku zvýšil počet dospívajících, kteří nadměrně používali internet, zjistili vědci z výzkumného týmu IRTIS Masarykovy univerzity. Pandemie covidu-19 značně omezila možnosti mladistvých ve vzdělávání i trávení volného času. České školy navíc byly oproti ostatním evropským zemím déle zavřené.
24. 9. 2021|

Pobrexitové komplikace dopadají i na unijní exportéry. Chystají se na další omezení

Velká Británie znovu odloží zavedení kontrol zboží směřujícího do Severního Irska. Již podruhé tak reaguje na komplikace v zásobování, které na ostrovech způsobuje brexit. Na další problémy s ním spojené se chystají také přístavy na kontinentě. Vývozci totiž v následujících měsících čekají další vlny administrativních omezení.
20. 9. 2021|

Odstartovaly opravy D35, řidiči musí počítat s omezením

Dělníci začali opravovat poškozenou dálnici D35 mezi Velkým Újezdem a Přáslavicemi na Olomoucku. Bourají poškozené betonové desky a zjišťují, v jakém stavu je podloží. Technici navíc objevili další dvě místa, kde se začínají tvořit pukliny. Úsek zůstane v obou směrech uzavřený až do pátku.
21. 6. 2021|