TÉMA

Odstranění

Podle policie dala žena se synem do oběhu stovky falešných poštovních známek

Královéhradečtí policisté viní z trestného činu padělání a pozměnění známek šestašedesátiletou ženu a jejího třiačtyřicetiletého syna – během půl roku dali na pobočce České pošty na Královéhradecku do oběhu stovky falešných poštovních známek. Způsobili tím škodu dvacet tisíc korun, řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Případ označila za kuriózní. „Královéhradečtí policisté se s takovým případem dosud nesetkali,“ doplnila.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:38|

Diplomacie protestuje proti zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Zazněl také návrh „odplaty“ v Praze

Česko odeslalo Rusku diplomatickou nótu kvůli zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v ní požaduje urychlené zjednání nápravy. Městská část Praha 7 navrhla české diplomacii jako odvetu odstranění zdi, kterou Rusko po srpnové invazi obehnalo část pražského parku Stromovka přiléhající k ambasádě. To ministerstvo nechce. Ruská agentura TASS ve středu odpoledne napsala, že ruské ministerstvo zahraničí si kvůli „vyostřování situace“ vysokými představiteli Česka pozvalo velvyslance Vítězslava Pivoňku.
19. 10. 2022|

Kroky Íránu komplikují jednání o jaderné dohodě. Odstranění kamer není banalita, říká zpravodaj ČT

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) varovala, že nejnovější kroky Íránu mohou být fatální ranou pro šance na obnovení dohody o kontrole tamního jaderného programu. Teherán ve čtvrtek oznámil, že odstraní kamery, které dosud monitorovaly některá jaderná zařízení. Šéf MAAE Rafael Grossi tento krok označil za vážný problém.
10. 6. 2022|

Telefonním budkám v New Yorku už odzvonilo. Ta poslední slavnostně poputuje do muzea

Newyorčané se rozloučili s poslední telefonní budkou ve městě. Poslední z více než osmi tisíc relikvií byla odstraněna poblíž Manhattanu a místní mluví o konci jedné éry. Volně stojící telefonní budky už ale byly prakticky nevyužívané a podle plánu města musí ustoupit novým „Wi-Fi kioskům“, které by měly lépe plnit potřeby moderní doby. Poslední telefonní automat z ulice našel domov v Muzeu města New York, kde doplnil expozici nazvanou Analog City.
25. 5. 2022|

Twitter zakázal sdílení snímků soukromých osob bez jejich souhlasu

Sdílet na sociální síti Twitter fotografie či videa běžných lidí bez souhlasu zobrazených jednotlivců je nově proti pravidlům platformy. Ta změnu oznámila s tím, že když jim lidé nahlásí záběry zveřejněné bez jejich svolení, bude tento obsah odstraněn. Výjimku mají snímky známých osobností či jiných lidí publikované „ve veřejném zájmu“.
30. 11. 2021|

Česko si připomíná odkaz Jana Husa, byl upálen před 606 lety

Česká republika si 6. července připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 606 lety na koncilu v německé Kostnici. V jeho rodišti, Husinci na Prachaticku, odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Tato událost byla společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer završil charitativní koncert. Lidé mohli jeho památku uctít také při bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:46|

Španělsko odstranilo poslední sochu diktátora Franca

Poslední sochu diktátora Francisca Franca na španělském území v úterý odstranily úřady v severoafrické enklávě Melille. Franco Španělsku vládl po občanské válce mezi lety 1939 a 1975. V úterý si také poslanci připomněli čtyřicáté výročí pokusu o puč, který se nezdařil hlavně díky tehdejšímu králi Juanu Carlosovi I.
24. 2. 2021|

Srpu a kladiva z budovy ústeckého krajského úřadu se chce nový hejtman zbavit

Nové vedení Ústeckého kraje chce nechat z průčelí budovy krajského úřadu odstranit plastiku srpu a kladiva. Sídlo úřadu čeká rekonstrukce, během které by deska se symboly totalitního režimu měla zmizet. Kraj by ji chtěl něčím nahradit, chystá k tomu uměleckou soutěž.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 16:34|
Otázky Václava Moravce

Česko se podle Havlíčka nechystá vypovědět ruské diplomaty. Situace je za hranou, varuje Bartoš

Česko se podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) v tuto chvíli nechystá vypovědět ruské diplomaty. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v reakci na článek týdeníku Respekt, který před týdnem napsal, že do Česka dorazil pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin. Policejní ochranu kvůli tomu mají tři pražští komunální politici. Podle Havlíčka se záležitost musí nejprve důkladně prošetřit. Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil vládní přístup za vágní a zdrženlivý. Předseda KSČM Vojtěch Filip vážnost rizika zpochybňuje.
3. 5. 2020|

Kremelský poradce Medinskij sepsal seznam údajných pachatelů, kteří odstranili Koněvovu sochu

Kremelský poradce a exministr kultury Vladimir Medinskij předal ruským vyšetřovatelům jmenný seznam lidí údajně odpovědných za odstranění pomníku maršála Ivana Koněva v Praze. Medinskij to podle agentury TASS řekl při virtuální přednášce pro studenty moskevské diplomatické akademie (MGIMO). Kdo je na seznamu uveden, neprozradil. Podle dřívějšího vyjádření české diplomacie je případné stíhání podle ruského zákona spojené s odstraněním sochy nepřípustné a případný rozsudek nevymahatelný.
24. 4. 2020Aktualizováno24. 4. 2020, 18:45|

Ministerstvo zahraničí: Stíhání české samosprávy Ruskem kvůli soše Koněva je nepřípustné

České ministerstvo zahraničí označilo stíhání místní samosprávy kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze za nepřípustné. Reagovalo tak na fakt, že vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil v této souvislosti trestní stíhání. Sochu nechala odstranit radnice Prahy 6. Ruská diplomacie následně označila akt za zločin, který nezůstane bez odpovědi.
10. 4. 2020Aktualizováno10. 4. 2020, 18:01|

Stát si došlápne na černé stavby, slibuje Dostálová. Její stavební zákon ale čelí velké kritice

Nový stavební zákon má mimo jiné ambici přimět lidi, kteří začínají stavět, aby tak nečinili bez povolení. Zákon by měl být jednou z pomyslných legislativních vlajkových lodí vlády v příštím roce, ministryně pro místní rozvoj slibuje, že zefektivní proces odstraňování černých staveb, který v současnosti leží na bedrech obcí a často se nedaří dotáhnout jej do konce.
28. 12. 2019|

Graffiti z pilíře Karlova mostu přes noc zmizelo. Technická správa komunikací ale neví, kdo to udělal

Graffiti na pražském Karlově mostě přes noc někdo odstranil, oznámila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Odborníci přitom v sobotu testovali látky, které by ho rozpustily, a s odstraňováním chtěli začít v pondělí.
28. 7. 2019Aktualizováno28. 7. 2019, 18:09|