TÉMA

Generální tajemník

Vstup Česka a dalších zemí NATO obrovsky posílil. V mnoha oblastech to bylo naplnění snu, míní exšéf Aliance Robertson

Vstup Česka, Polska a Maďarska do NATO v roce 1999 Severoatlantickou alianci obrovsky posílil. Jak vojensky, tak politicky, řekl v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi bývalý generální tajemník NATO Lord George Robertson. Podle něj šlo o země bývalého Varšavského paktu, kterým Evropská unie pomáhala v přechodu od komunismu k tržní ekonomice a kterým pomohlo i členství v Alianci. „Přinesly s sebou různé ozbrojené složky, které sice musely projít proměnou, ale které byly silné i samy o sobě,“ zdůraznil. Rozhovor vedl Martin Řezníček.
12. 3. 2024|

V NATO by letos mělo dojít k obměně vedení. Spekuluje se i o šancích političek střední a východní Evropy

Severoatlantická aliance loni posunula kvůli válce na Ukrajině volbu nového generálního tajemníka o rok. Po zákulisním jednání hlav států a diplomatů NATO by o nástupci Jense Stoltenberga ale mělo být jasno nejpozději do konce září. O obrysech výběru ideálního kandidáta – procesu, který podle mnohých diplomatů svým utajením připomíná volbu papeže – se proto začíná intenzivně spekulovat. Alianci by po sedmi desetiletích fungování mohla vést žena pocházející z jedné z východních členských zemí, odhadují nyní analytici.
8. 2. 2023|

Si se zbavil největších rivalů, bude bez kritiky, komentuje Šámalová čínský stranický sjezd

V Pekingu skončil 20. sjezd čínské komunistické strany, jejíž členové do bezprecedentního třetího funkčního období zvolili generálním tajemníkem Si Ťin-pchinga. Tomu se navíc podařilo obklopit ve vedení pouze spojenci, což podle asijské zpravodajky ČT Barbory Šámalové znamená mimo jiné to, že bude pokračovat mezi Číňany neoblíbená politika nulové tolerance vůči koronaviru. Jejím prostřednictvím Peking navíc kontroluje pohyb obyvatel.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 12:11|

30 let zpět: Prezident zveřejnil zvací dopisy

Zvláštní posel ruského prezidenta Borise Jelcina předal prezidentu Václavu Havlovi dva zvací dopisy z roku 1968 československých komunistických představitelů adresované sovětskému vůdci Leonidu Brežněvovi. Signatáři v dopisech žádali generálního tajemníka o poskytnutí pomoci „všemi prostředky, které máte“.Na začátku týdne obdržel Václav Havel z Ruska jiné dokumenty, ze kterých vyplývá, že Brežněv z takzvaného zvacího dopisu četl na moskevské poradě 18. srpna 1968, kde se rozhodlo o intervenci do Československa. A že navrhl použít dopis ke zdůvodnění intervence vojsk Varšavské smlouvy. Prezident Havel oba dopisy zveřejnil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 7. 2022|

Švédsko podniklo důležité kroky ke splnění tureckých požadavků, řekl šéf NATO

Švédsko učinilo důležité kroky, aby splnilo požadavky, kterými Turecko podmiňuje souhlas se vstupem této severské země do NATO. Novinářům to při své návštěvě Švédska v pondělí řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
13. 6. 2022|

Guterres zůstane ve funkci generálního tajemníka OSN dalších pět let

Valné shromáždění OSN zvolilo Antónia Guterrese generálním tajemníkem na další pětileté funkční období. Portugalský politik byl jediným kandidátem a svůj post nakonec obhájil, aniž museli vyslanci 193 členských zemí jednotlivě odevzdávat hlasy. Guterres stojí v čele OSN od 1. ledna 2017 a jeho stávající mandát vyprší na konci letošního roku.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 19:19|

Kim Čong-un byl zvolen generálním tajemníkem vládní strany, symbolicky tak upevnil moc

Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl na sjezdu Korejské strany práce (KSP) zvolen jejím generálním tajemníkem. Podle agentury Reuters se jedná spíše o symbolický krok, který značí upevňování Kimovy moci.
11. 1. 2021|

Zemřel Miloš Jakeš. V čele komunistů vystřídal Husáka a učinil je kůlem v plotě

Zemřel Miloš Jakeš, který byl mezi lety 1987 a 1989 generálním tajemníkem Ústředního výboru KSČ a stal se symbolem definitivního úpadku komunistického režimu. Informaci přinesla s odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje CNN Prima News a také s odvoláním na politika KSČM Josefa Skálu Český rozhlas. Jakešovi bylo 97 let.
14. 7. 2020Aktualizováno14. 7. 2020, 22:52|

Zemřel „skvělý státník a oddaný diplomat“. Bývalý šéf OSN Cuéllar usmiřoval Turky s Řeky i Střední Ameriku

Ve věku sto let ve středu zemřel někdejší peruánský diplomat a bývalý generální tajemník OSN Javier Pérez de Cuéllar. Informovala o tom agentura AFP. Podle mnohých OSN vděčí Cuéllarovi za obnovení své pověsti, kterou po druhé světové válce poznamenalo zmrazení vztahů mezi Východem a Západem.
5. 3. 2020|

Odchod šedé eminence Bruselu. Selmayr se stal tajemníkem Komise během pár minut, postup vzbudil pochyby

Z postu generálního tajemníka Evropské komise odchází Němec Martin Selmayr, jemuž se někdy přezdívá bruselský kardinál Richelieu. Selmayr z pozadí často řídil běh této instituce. Do jejího čela se přitom dostal značně neobvyklým způsobem, který kritizoval i europarlament. Jeho odchod souvisí se změnami ve vedení Komise, kterou poprvé vede žena, rovněž Němka.
28. 7. 2019|