TÉMA

Osobní vlak

Štědrého večera 1953 se v Šakvicích nedožilo přes sto lidí. Zabil je opilý strojvedoucí

Štědrý den je obvykle považován za období klidu po předvánočním nákupním shonu, je dnem, na který se těší děti celý rok, a v žádném případě to není moment, kdy by musela truchlit celá tisícihlavá vesnice i široké okolí. V roce 1953 se to ale stalo. Na Štědrý den toho roku se stala druhá nejtragičtější železniční nehoda v české historii. Byla navíc mimořádně bizarní – hlavní roli hrál alkohol a značně prodloužená předvánoční směna posádky parní lokomotivy.
23. 12. 2023|

Na přejezdu v Olomouci se srazil osobní vlak s kamionem

Na železničním přejezdu v olomoucké části Bělidla se v úterý ráno srazil kamion s osobním vlakem. Po srážce začaly na místě hořet oba vozy, plameny pohltily i osobní auto. Kamion totiž při nárazu zasáhl palivovou nádrž vlaku. Dým byl viditelný i několik kilometrů od města. Zranilo se pět lidí, mezi nimi řidič kamionu, ale i vlakvedoucí a strojvedoucí. Podle krajské záchranné služby nejde o vážná zranění. Několik desítek cestujících stihlo včas vystoupit. Kvůli nehodě nejezdí vlaky do Velké Bystřice. Pro auta a MHD je uzavřena Divišova ulice.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 20:08|

Hasiči odstranili vykolejený vlak u Holešova, provoz je obnovený

Osobní vlak, který ráno u Holešova na Kroměřížsku vykolejil po srážce s nákladním autem, je odstraněný. Nehoda si vyžádala těžké zranění řidiče nákladního auta, lehce se zranil i strojvedoucí a dalších sedm cestujících ve vlaku včetně dvou dětí, uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Gabriela Netopilová Sluštíková. Provoz v místě byl kolem 16:20 obnovený, jezdí se tam nízkou rychlostí, řekl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 17:27|

Domažlickým se nelíbí plán na rozšíření tratě do Německa přes jejich zahrady

Vázne příprava modernizace tratě, jež z hlediska vlaků, které po ní jezdí, patří k nejdůležitějším v Česku, ale fyzicky vypadá spíše jako napůl zapomenutá lokálka. Na železnici z Plzně do Domažlic a dále do Bavorska by v blízké budoucnosti měla přibýt druhá kolej a nad ní troleje, ale Správa železnic již dlouho čeká na rozhodnutí o umístění stavby. Plzeňský kraj po měsících posuzování konstatoval, že má málo lidí a věc předal do Českých Budějovic. Proti modernizaci tratě navíc protestují lidé z Domažlic.
13. 3. 2023|

Soud uložil strojvedoucímu za střet lokomotivy s vlakem podmíněný trest a zákaz činnosti

Prostějovský soud uložil strojvedoucímu Janu Šperlichovi za střet jeho lokomotivy s osobním vlakem v Němčičích nad Hanou dva roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Při nehodě se lehce zranili čtyři lidé. Škodu Drážní inspekce původně vyčíslila na 24 milionů korun, u soudu byla tato škoda prokázána ve výši 10,6 milionu korun. Strojvůdce při zahájení jednání přiznal svou vinu, což se odrazilo i na výši trestu. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 14:20|

Na moldavskou trať opět někdo položil kamení, policie vyšetřuje třetí takový incident za měsíc

Po čtyřech dnech opět někdo nastražil kameny na krušnohorskou trať z Mostu na Moldavu. Podle policie, která se událostí zabývá, před nimi zastavil přijíždějící osobní vlak, dopravce uvedl, že do kamení narazil. Událost se ale obešla bez zranění. Kamení na trati bylo od začátku platnosti jízdního řádu, kdy se na trati vyměnili dopravci, potřetí, jednou také kdosi namazal kolejnice kluzkou látkou, takže vlak se nemohl rozjet. Všechny incidenty se staly poblíž města Hrob.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 13:13|

Nehody na přejezdu u Moravského Písku zastavily na devět hodin provoz na koridoru z Břeclavi do Ostravy

Dvě nehody na železničním přejezdu u Moravského Písku zastavily ráno provoz na mezinárodním koridoru mezi Rakouskem a Polskem. Jeden člověk zemřel. České dráhy nahrazovaly regionální spoje autobusovou dopravou z Hodonína do Moravského Písku. Zejména mezinárodní vlaky nabíraly velká zpoždění. Momentálně už soupravy jezdí po jedné koleji, uvedly České dráhy.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 16:54|

Za srážku vlaků u Kdyně potvrdil soud strojvedoucímu podmíněný trest. Zrušil zákaz řízení

Podmíněným trestem třiceti měsíců s dvouletou zkušební lhůtou potrestal Krajský soud v Plzni strojvedoucího Jaroslava Krotkého za předloňskou srážku osobního motorového vlaku a protijedoucího měřícího vozu v Kdyni na Domažlicku. Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozilo strojvedoucímu až osm let vězení. Rozsudek je pravomocný.
18. 10. 2022|

U Valašského Meziříčí se srazil vlak s nákladním autem, pět lidí utrpělo zranění

Na přejezdu u Valašského Meziříčí na Vsetínsku se v úterý odpoledne srazil osobní vlak s nákladním autem, vlak vykolejil. Nehoda si vyžádala pět lehce zraněných. Sanitky je převezly do nemocnice, sdělil mluvčí krajské záchranné služby Jakub Omelka. Vlak se s vozem srazil na železničním přejezdu mezi stanicemi Hrachovec a Zašová, řekla policejní mluvčí Milena Šabatová. Provoz na regionální trati spojující Valašské Meziříčí s Rožnovem pod Radhoštěm na Vsetínsku je zastavený. Podle Správy železnic se škoda blíží ke 20 milionům korun, odklízení následků nehody potrvá do středečního rána.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 21:24|

Státní zástupkyně obžalovala strojvůdce lokomotivy, která se u Němčic srazila s osobním vlakem

Loňský střet osobního vlaku a nákladní lokomotivy v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku bude řešit soud. Minulý týden státní zástupkyně obžalovala strojvedoucího lokomotivy. Při srážce vlaků vykolejily dva vozy osobního vlaku, dva lidé byli zraněni a škoda přesáhla čtyřiadvacet milionů korun. Podle Drážní inspekce zavinil nehodu strojvedoucí lokomotivy. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení.
27. 9. 2022|

Pendolino a osobní vlak jely u Zábřehu proti sobě, od srážky je dělily desítky metrů

Na hlavním železničním koridoru u Zábřehu na Šumpersku ráno jely proti sobě na jedné koleji souprava Pendolina a osobní vlak, zastavily několik desítek metrů od sebe. Doprava byla na koridoru obnovena kolem desáté hodiny dopoledne.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 11:17|

Ve Zlíně i u Tachova se srazil vlak s autem. Dva lidé při nehodách zemřeli

Na železničním přejezdu ve Zlíně se v neděli odpoledne střetl osobní vlak jedoucí z Otrokovic do Zlína s osobním autem. Řidič vozidla podle dostupných informací zemřel, vlak vykolejil, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Provoz na trati je zastaven. K podobné nehodě došlo i v Boru u Tachova a i ta si vyžádala oběti na životech.
24. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 21:50|

Česká západní dráha je tratí snů o Západu, pohádek, ale i nenaplněných vizí. Z Plzně do Prahy jezdí vlaky 160 let

Velká sláva byla v Praze 14. července 1862. Vlastně to nebylo přímo v Praze, ale na jejím předměstí Smíchově. Nebylo to poprvé, kdy přijel do Prahy (nebo těsně k ní) parní vlak, ale stále to byla novinka. Česká západní dráha, která na Smíchově nově končila, vedla z Plzně a zároveň nabízela spojení do Bavorska. Západní dráha je i přes mnoho proměn dodnes jednou z nejkrásnějších tratí – od údolí Berounky po svahy Českého lesa – a před rokem 1989 to byla pro mnohé také vysněná trať. „Její“ expresy do Paříže a do Mnichova byly jedněmi z mála vlaků na Západ.
14. 7. 2022|

Policie kvůli střetu vlaků v Němčicích obvinila strojvůdce lokomotivy

Policie obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti strojvedoucího elektrické lokomotivy, která se na konci loňského července střetla v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku s osobním vlakem. Při srážce vykolejily dva vozy osobního vlaku, dva lidé utrpěli zranění a škoda přesáhla 24 milionů korun, uvedla Drážní inspekce. Vyšetřování případu nedávno ukončila právě s tím, že nehodu zavinil strojvůdce lokomotivy.
17. 5. 2022|

Střet v Němčicích zavinil podle Drážní inspekce strojvůdce lokomotivy

Střet lokomotivy a osobního vlaku v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku na konci loňského července zavinil strojvůdce lokomotivy, důvodem byla jeho nedovolená jízda za návěstidlo. Vyplývá to z vyšetřování Drážní inspekce, která ve zprávě upozornila i na překročení rychlosti obou vlaků. Při srážce byli dva lidé zraněni a celková škoda nakonec přesáhla 24 milionů korun.
27. 4. 2022|

Viníkem srážky dvou vlaků u Milavčí, při které zemřeli tři lidé, byl strojvedoucí, uvedla inspekce

Za loňskou srážku dvou vlaků u obce Milavče na Domažlicku mohl podle Drážní inspekce (DI) strojvedoucí Západního expresu, který při nehodě zahynul. Informoval o tom server Zdopravy.cz. Inspektoři vyloučili, že by příčinou srážky mohlo být oslnění strojvedoucího nebo špatně viditelné návěstidlo. Západní expres jedoucí z Mnichova do Prahy a osobní vlak z Plzně do Domažlic se srazily 4. srpna 2021. Tři lidé - oba strojvedoucí a cestující z osobního vlaku - zahynuli a 56 se zranilo.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 11:20|

Vlaky zmizí ze středočeských lokálek. Havlíček slibuje změnu financování

Ministr dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO) slibuje změny ve financování regionální železniční dopravy. Před volbami se pokusil nabourat plán Středočeského kraje na zrušení pravidelné dopravy na některých tratích. Krajský plán nakonec prošel v redukované verzi, nikoli však díky ministerstvu dopravy, nýbrž poté, co obce souhlasily, že budou na spoje přispívat. Havlíček věří, že dokáže zabránit tomu, aby se to opakovalo.
20. 11. 2021|

U Horažďovic vyjely proti sobě dva rychlíky. Incident vyšetřuje Drážní inspekce

V neděli večer jely u Horažďovic proti sobě dva rychlíky. Poté, co strojvůdce spoje z Plzně do Českých Budějovic projel návěstidlo na červenou, a vjel tak do cesty rychlíku, který do Plzně mířil z Brna. Nakonec se nikomu nic nestalo, neboť duchapřítomný zaměstnanec Správy železnic okamžitě použil tlačítko „generální stop“, které oba vlaky na dálku zastavilo více než 600 metrů od sebe. Událost vyšetřuje Drážní inspekce.
13. 9. 2021|

Trať u Domažlic je po nehodě v plném provozu, vyjel po ní mezinárodní expres

Na jednokolejnou trať nedaleko Domažlic, kde se ve středu ráno stala tragická železniční nehoda, se vrátily i mezinárodní vlaky z Německa. První spoj z Mnichova do Prahy projel úsekem v obci Milavče kolem osmé ranní. Informovala o tom mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Regionální doprava byla po třídenní výluce obnovena v pátek v podvečer.
9. 8. 2021|

Nehodu v Němčicích zřejmě způsobila nepovolená jízda, zjistili inspektoři. Po dni oprav je trať průjezdná

Nehoda dvou vlaků v Němčicích nad Hanou se zřejmě stala poté, co samostatně jedoucí lokomotiva projela návěst Stůj. Uvedli to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Lokomotiva narazila do projíždějícího osobního vlaku, který vykolejil. Při nehodě utrpěli zranění dva lidé. Téměř den nejezdily místem nehody vlaky, částečně obnovit provoz se podařilo v neděli po poledni.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 14:06|

Na Prostějovsku se srazil vlak s lokomotivou, dva lidé utrpěli zranění

V Němčicích nad Hanou na Prostějovsku se v sobotu odpoledne srazila lokomotiva s osobním vlakem. Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem je přerušen, dva vozy osobního vlaku vykolejily. Dva lidé byli zraněni, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Zranění podle ní utrpěl jeden cestující v osobním vlaku a strojvedoucí v samotné lokomotivě. Vykolejené vozy se budou odstraňovat přes noc.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 21:18|

Po dvou měsících se znovu mění jízdní řády vlaků. Kraje zahájily škrty, nejvíce zatím dopadají na jih Čech

Po dvou měsících opět mění Správa železnic jízdní řády vlaků. Na rozdíl od mimořádné dubnové změny, kdy začaly vlaky jezdit z Prahy do Brna přes Vysočinu, má ta řádná červnová vliv spíše lokální, ale neméně výrazný. Začíná se naplno ozývat krize, při které se kraje rozhodly ušetřit na veřejné dopravě. Nejvýraznější kroky zatím činí Jihočeský kraj s rozsáhlejšími škrty v provozu a také kraj Středočeský, který například ruší zbylé víkendové vlaky na trati Bošice–Bečváry. Vyjedou však naopak i nové spoje, v prvé řadě to budou spěšné vlaky spojující Plzeň a Karlovy Vary.
13. 6. 2021|

Vlaky se začnou řídit novým jízdním řádem. Změn přináší málo, ale je to ticho před jarními výlukami

S druhou prosincovou nedělí začne platit železniční jízdní řád pro příští rok. Spolu s ním se mění i většina autobusových jízdních řádů a změny připravili také někteří provozovatelé MHD. Největšími železničními novinkami je otevření nové trati a nové zastávky v jižní části Prahy a změna dopravce rychlíků z Liberce do Ústí nad Labem i do Pardubic, kde nově začne jezdit Arriva. Na nejdůležitějším tahu z Prahy do České Třebové potom nastane klid před bouří. Velká změna totiž přijde až v dubnu, kdy začnou dvě rozsáhlé rekonstruce.
11. 12. 2020Aktualizováno13. 12. 2020, 09:27|

Jedna jízdenka vládne téměř všem vlakům bez ohledu na dopravce. Zatím ale nebude platit v komerčních spojích

S novým jízdním řádem začne v neděli na železnici fungovat celostátní tarif. Cestující si tak budou moci koupit jednu jízdenku na jakoukoli trasu, i když na ní vystřídají více dopravců. Tarif zprvu zahrne všechny vlaky objednávané kraji či ministerstvem dopravy, později by pod něj mohli dopravci zařadit i své komerční spoje. Ceny budou odpovídat nynějšímu základnímu tarifu Českých drah, jízdenky bude možné sehnat v pokladnách dopravců a na e-shopu.
12. 12. 2020|